Mulți oameni consideră că aspectul sănătos al părului este un simbol al frumuseții. Ca orice altă parte a corpului, părul are nevoie de o varietate de nutrienți pentru a crește și a arăta cât mai bine. De la colorarea și deteriorarea cu instrumente de ondulare și uscarea părului până la îmbătrânire și probleme de sănătate, există o întreagă serie de motive pentru care acesta se poate deteriora și poate cădea. Dacă o persoană nu primește suficiente vitamine și minerale importante, este posibil să fie expusă riscului de cădere a părului. În timp ce vitaminele și suplimentele nu sunt în niciun caz un tratament miraculos, cele potrivite ar putea face diferența în felul în care arată și se simte părul unei persoane.
Ce sunt vitaminele pentru căderea părului?
Există mai multe vitamine care pot împiedica căderea părului, stimulând acumularea de sebum. Utilizarea vitaminelor potrivite din produsele zilnice sau a produselor care stimulează creșterea părului este esențială nu numai pentru oprirea căderii, dar și pentru sănătatea scalpului. De obicei, vitaminele și suplimentele respective sunt umplute cu un amestec de ingrediente „prietenoase cu părul” și toate acestea se presupune că funcționează împreună pentru a opri căderea.
Ce vitamine lipsesc când cade părul?
Numeroasele vitamine și minerale care pot ajuta la menținerea unui păr sănătos și la oprirea căderii acestuia se regăsesc deja în dieta zilnică, cum ar fi:
- Fierul
Acesta este folosit de celulele roșii din sânge pentru a transporta oxigenul, iar acesta este, de asemenea, important pentru sănătatea părului. Dacă nu este obținut suficient fier, organismul nu poate produce suficientă hemoglobină, ceea ce va diminua livrarea de oxigen către scalp și va duce eventual la căderea părului. Lipsa de fier generează, de asemenea, anemie, care poate provoca căderea părului. Alimentele care conțin fier includ carnea roșie, frunzele închise la culoare și legumele precum lintea, tofu și fasolea. - Vitamina C
Aceasta este esențială pentru ca intestinul să absoarbă fierul și pentru circulația sângelui în corp. Atunci când există o circulație sanguină crescută la nivelul scalpului, există o mai mare stimulare a foliculilor de păr. Vitamina C este vitală și în crearea colagenului și cheratinei – proteina din care este alcătuit în cea mai mare parte părul. Unele surse bune de vitamina C sunt citricele, verdețurile și ardeii grași. Consumul alimentelor care conțin fier în același timp cu alimentele care conțin vitamina C ajută organismul să absoarbă mai bine fierul din alimentele respective. - Zincul
Acesta poate juca un rol cheie în producerea proteinelor din păr și din alte celule. Organismul nu îl poate produce, așa că trebuie să fie obținut din alimente sau suplimente. Zincul contribuie la repararea țesutului capilar, împreună cu menținerea funcționării eficiente a glandelor uleioase din jurul foliculilor. Semnele unui nivel scăzut de zinc includ căderea părului, vindecarea slabă a rănilor și un simț slab al gustului sau al mirosului.
- Deficitul de vitamina D poate duce la căderea părului.
Aceasta este metabolizată în piele de către keratinocite, celulele pielii care produc cheratina. Atunci când organismul nu are suficientă vitamina D, keratinocitele din foliculii de păr au probleme în a facilita sănătatea părului, ceea ce duce la căderea acestuia. Este mai dificil de luat vitamina D din alimente, de aceea este recomandată contactarea unui medic dacă nivelurile de vitamina D sunt scăzute. - Vitamina E
Aceasta este, de asemenea, considerată importantă în prevenirea sau tratarea căderii părului. Rolul său principal este de a susține sănătatea scalpului și de a construi o bază puternică pentru ca părul să crească. Aceasta conține aceleași calități antioxidante pe care le posedă și omologul său, vitamina C. Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări și dovezi privind ajutorul și contribuția sa reală la sănătatea scalpului.
Când trebuie consultat un medic?
Dacă o persoană încearcă să remedieze problema cu suplimente, va dori să le ofere puțin timp să acționeze. Dacă folosești deja suplimente și acestea nu-și fac efectul după aproximativ o lună, ar putea fi momentul să se ia legătura cu un dermatolog pentru a fi sigur că folosești produsele potrivite pentru nevoile părului tău. În timpul unei consultații la dermatolog vei avea parte de o examinare fizică a părului și a scalpului și s-ar putea să ți se efectueze un set de analize de sânge. Aceste informații îl vor ajuta pe medic să prescrie cel mai potrivit tratament și să reducă la minimum căderea părului într-un stadiu incipient.
Concluzie
Vitaminele pot reface părul deteriorat, îl pot împiedica să îmbătrânească prematur, pot reduce căderea și pot îmbunătăți creșterea și volumul acestuia. Cu toate acestea, ele nu sunt o soluție universală. În timp ce unii oameni consideră suplimentele împotriva căderii părului indispensabile, cercetările care susțin utilizarea acestor produse lipsesc. În plus, ingredientele care se găsesc adesea în suplimentele pentru păr pot fi contraindicate pentru unele persoane, în special pentru cele care sunt însărcinate sau care alăptează. Indiferent cât de mult o persoană încearcă să facă față căderii părului, trebuie să-și stabilească așteptări rezonabile. Dacă părul a devenit prea subțire și fin, acesta nu mai poate pătrunde și ieși la suprafața scalpului. Sau dacă o persoană se confruntă cu căderea părului de mai bine de 10 ani, atunci nu va vedea progrese prea rapide în urma suplimentelor sau tratamentelor. Pentru a primi cele mai bune tratamente, care se potrivesc necesităților individuale, este necesar să fie consultat un medic.