Meniu

Cum sa iti creasca parul mai repede?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Creșterea părului depinde de un ciclu din mai multe faze. În timp ce cercetările sugerează că nu există prea multe lucruri care pot fi făcute pentru a accelera acest proces îndelungat, anumite obiceiuri sănătoase pot ajuta la stimularea creșterii părului și pot produce un mic impact asupra ratei medii de creștere. Aceasta implică dedicarea unui timp suplimentar pentru a adopta noi tehnici de îngrijire, de asemenea pot fi integrate suplimentele alimentare pentru a vitaminiza și stimula creșterea părului din interior. Este esențial totuși să se înțeleagă că schimbările trebuie să se producă în armonie și combinând tehnicile de îngrijire externă și internă. 

Cum crește părul și ce faci ca să se întâmple mai repede?

Deși creșterea părului poate părea simplă, aceasta are loc, de fapt, ca parte a unui proces complicat, în mai multe faze, denumit ciclul de creștere a părului. La fel ca și pielea, părul crește ca rezultat direct al diviziunii și diferențierii celulelor stem, care se transformă în celulele cheratinizate ce alcătuiesc părul. Pe măsură ce fiecare fir crește, acesta străpunge pielea și devine vizibil pe scalp sau pe corp, ajungând la lungimea sa maximă. Faza activă de creștere variază după zonă. În timp ce părul de pe corp iese din faza sa activă doar în câteva săptămâni, părul de pe scalp rămâne în această stare de creștere activă timp de mai mulți ani. Viteza specifică cu care crește părul poate varia de la o persoană la alta, însă cercetările sugerează că părul capilar crește, de obicei, 1,06 centimetri pe lună în timpul fazei anagen, adică dezvoltarea activă, a ciclului de creștere. Acest lucru înseamnă că părul unei persoane va crește, în medie, puțin peste cinci centimetri în lungime pe parcursul unui an. 

Pe măsură ce fiecare fir iese din faza anagenă, el intră în faza catagenă, o perioadă de tranziție care poate dura câteva săptămâni. Odată cu încheierea perioadei de creștere, firul de păr devine parte a firelor de păr crescute, cu un bulb de cheratină care se formează la vârful rădăcinii. Fiecare fir intră apoi în faza telogenă, în timpul căreia se odihnește. În acest moment, rata de creștere a părului este zero. La sfârșitul fazei telogene, firele de păr vechi sunt eliminate de pe scalp și sunt înlocuite de fire noi.

Cum să îți crească părul mai repede – tehnici specifice

Creșterea părului este determinată de hormoni, sănătate, genetică și vârstă. Așadar, nu există niciun produs care să crească cu adevărat părul mai repede și mai mult. În general, creșterea părului necesită un scalp sănătos, un corp sănătos și obiceiuri sănătoase pentru păr ca acesta să poată crește cât mai bine. 

Curățarea și stimularea scalpului

Un scalp curat este, în general, un scalp sănătos, iar un șampon este un element esențial pentru a menține scalpul curat și pentru a reduce acumularea de substanțe care pot afecta creșterea părului. Dacă se acordă timpul necesar pentru a șampona corespunzător părul, se pot îmbunătăți șansele de a crește părul nou într-un ritm rezonabil. De asemenea, acesta poate proteja părul de radicalii liberi, sau de moleculele reactive care condiționează căderea prematură a părului. 

Șamponarea părului în mod regulat poate ajuta și la prevenirea problemelor scalpului care pot încetini creșterea părului, cum ar fi mătreața. Aceasta poate provoca mâncărimi și deteriorări, iar șamponarea părului doar de două-trei ori pe săptămână permite uleiurilor naturale să pătrundă în părul unei persoane, permițându-i acestuia să se hidrateze și să se repare. În timp ce șamponarea regulată este necesară pentru ca scalpul și părul să arate și să se simtă sănătos, spălarea excesivă poate avea efectul opus. Chiar și cu cea mai blândă tehnică, șamponarea produce fricțiune, care poate slăbi firul de păr și, în timp, poate duce la rupere și încrețire. Pentru a obține cele mai bune rezultate de la un șampon, se poate folosi unul care este formulat special pentru a promova creșterea unui păr mai puternic și mai gros.

O altă modalitate de a avea grijă de scalp este masajul regulat, acesta poate ajuta la promovarea relaxării și la ameliorarea stresului, de asemenea, poate contribui la îmbunătățirea sănătății părului. Este considerat că masajul scalpului poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge de sub piele, iar acest lucru, la rândul său, poate duce la un păr mai gros și mai puternic, care este mai puțin probabil să se rupă sau să se deterioreze. Pentru a masa scalpul, se poate începe din față și merge înapoi, fără a pune multă presiune, dar efectuând totuși mișcări consecvente. Există două moduri care pot fi folosite pentru a masa scalpul, fie folosind mișcări circulare, fie masând ușor și ridicând scalpul.

Utilizarea uleiurilor esențiale

Nu există niciun ulei magic care să crească părul mai repede într-o săptămână, dar masarea scalpului cu uleiurile potrivite poate crea o bază sănătoasă pentru creșterea lui. Cele mai recomandate uleiuri sunt:

  • Uleiul de cocos, care acționează ca un tratament antimicrobian, antifungic și, de asemenea, ajută la prevenirea deteriorării părului de către radicalii liberi.
  • Uleiul de jojoba, care are proprietăți antifungice și este bogat în vitamina E și în acizi grași Omega 6 și 9 fortifianți.
  • Uleiul de ricin, care are acid ricinoleic hidratant și acizi grași Omega 6, care ajută la combaterea infecțiilor scalpului și poate pătrunde în firele uscate pentru a ajuta la reținerea umidității.
  • Uleiul de rozmarin, care s-a dovedit a fi la fel de eficient ca și minoxidilul de 2,5 %, medicament sintetic folosit în loțiuni, pentru creșterea părului, deoarece sporește circulația sângelui și reînnoirea celulelor.

Alte studii arată că pot fi benefice pentru tratamentul căderii părului și următoarele uleiuri esențiale:

  • Uleiul de levănțică
  • Uleiul de mușețel
  • Uleiul de cimbru
  • Uleiul de mentă
  • Extractul de usturoi

Indiferent ce fel de ulei esențial este utilizat pentru creșterea sau căderea părului, este mai bine să fie folosit punând câteva picături în șampon. De asemenea, este recomandat să se evite să fie pus direct pe scalp, în schimb, acestea trebuie diluate într-un ulei de bază, cum ar fi uleiul de cocos, de floarea-soarelui sau cel mineral.

Evitarea temperaturilor ridicate pentru păr  

Dacă se dorește întărirea și creșterea părului, folosirea zilnică a plăcii sau a altor instrumente de stilizare poate avea un efect negativ asupra dezvoltării sănătoase a părului. Coafarea părului utilizând temperaturi ridicate produce ruperea legăturilor de hidrogen din păr, care, în mod normal, restructurează și remodelează firul de păr. Uscătoarele de păr și plăcile de păr utilizate prea des, fac părul uscat și fragil, ceea ce poate duce la ruperea și la reducerea lungimii lui, iar în condițiile în care se abuzează utilizarea instrumentelor de stilizare cu temperaturi înalte, poate duce la o hidratare suboptimală a părului. Este indicată uscarea părului la aer și evitarea oricăror instrumente termice, cu toate acestea, dacă este folosit un instrument fierbinte, trebuie să vă asigurați că folosiți un agent de protecție termică care poate rezista la căldură. Trebuie adoptată în rutină o soluție care să protejeze până la 204°C, aceasta este cea mai mare temperatură pe care o poate avea o ustensilă termică pentru păr, sau dacă se folosesc uleiurile naturale, cu cât punctul de fum este mai ridicat, cu atât mai bine.

Evitarea dietelor restrictive     

Creșterea sănătoasă a părului începe cu o nutriție adecvată. Există o mulțime de persoane care au carențe de vitamine și nu-și dau seama de acest lucru, fie din cauza dietelor, fie din cauza unei alimentații deficitare, sau din cauza stresului intens. Atunci când corpul nu este suficient vitaminizat sau când trece prin perioade intense de stres, acest fapt se va observa în primul rând în creșterea părului, redirecționând nutrienții și energia către organele care au cea mai mare nevoie de ea. Alimentația poate afecta aproape fiecare aspect al sănătății și bunăstării, inclusiv capacitatea de a menține un păr des și bogat.

O gamă largă de nutrienți participă în creșterea sănătoasă a părului, inclusiv vitaminele, mineralele și macronutrienții, cum ar fi proteinele. Deficiențele de anumite alimente pot contribui la unele forme de cădere a părului. Pentru a păstra rădăcinile sănătoase și a menține o creștere consistentă, trebuie încercată adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fructe proaspete, legume, surse de proteine și carbohidrați complecși. În același timp, în general, este mai bine să se limiteze alimentele procesate, precum și cele care conțin cantități mari de sare, zahăr sau grăsimi saturate.  

Încurajarea consumului de produse cu infuzie de cofeină

Cofeina poate da un impuls de energie, dar s-a demonstrat că utilizarea sa topică poate stimula și creșterea părului. Cofeina din produsele topice, cum ar fi șampoanele și balsamurile, poate preveni căderea părului la fel de eficient ca și tratamentele pe bază de medicamente. Aceasta contracarează în mod natural DHT-ul, hormonul responsabil pentru căderea părului, iar cofeina poate promova creșterea lui prin stimularea metabolismului și a proliferării celulelor, de asemenea, favorizează creșterea părului, femeile fiind mai sensibile la efectele sale asupra foliculilor de păr. Formulele topice pot diminua căderea părului, în special atunci când sunt combinate cu minoxidil. Practic, îngrijirea părului cu cofeină este o formă de prevenire și o modalitate proactivă de a obține un păr mai lung, mai gros și mai sănătos.

Protejarea părului în timpul somnului 

Pentru a ajuta la promovarea unui păr sănătos atunci în timpul somnului, se pot încerca următoarele soluții:

  • Asigurarea unui regim de somn suficient și echilibrat – în general 7-9 ore. Somnul insuficient scade producția de melatonină din corp, un hormon care joacă un rol esențial în reglarea creșterii părului.
  • Folosirea unei fețe de pernă din mătase sau satin pentru a ajuta la prevenirea frecării, tragerii și încurcării care pot provoca ruperea părului, mai ales dacă o persoană are părul lung.
  • Evitarea somnului cu părul ud. Culcatul pe părul umed poate slăbi firele și poate duce la rupere sau împletire, iar acest lucru se întâmplă pentru că firele de păr sunt cele mai sensibile atunci când sunt ude.

Utilizarea antioxidanților care promovează creșterea

Studiile clinice arată că aplicarea antioxidanților pe scalp poate reduce în mod semnificativ căderea părului și poate îmbunătăți starea scalpului. Diferite studii au dovedit că utilizarea tratamentelor pentru scalp care conțin antioxidantul piroctonă olamină poate îmbunătăți cantitatea de păr și starea scalpului. Aceste ingrediente pot îmbunătăți și proteja bariera scalpului, ceea ce duce la reducerea subțierii părului.

În primul rând, o persoană trebuie să se asigure că va avea o dietă variată, plină de alimente vegetale, fructe și legume proaspete, care sunt în mod natural bogate în antioxidanți. De asemenea, se poate profita de suplimente nutritive antioxidante sau bioactive specifice pentru a completa dieta sănătoasă, însă trebuie să se asigure că suplimentele nu sunt administrate împreună cu alte medicamente. Unele medicamente interacționează cu antioxidanții și pot cauza probleme, de aceea, este mai bine să informați medicul înainte de a folosi suplimente. Există, de asemenea, antioxidanți topici, sub formă de uleiuri pentru păr, serumuri sau spray-uri, care sunt folosiți în combaterea stresului oxidativ ce vine odată cu razele UV sau cu poluarea. 

Tunderea părului în mod regulat           

Un sfat comun de îngrijire a părului este: tunderea regulată care poate ajuta la obținerea unui păr lung. Creșterea părului provine de la foliculii de pe scalp, nu de la vârfurile părului, astfel, tunsul vârfurilor moarte nu afectează de fapt foliculii de sus, dar previne ruperea. Când vârfurile sunt despicate, ceea ce se întâmplă este că părul se desparte încet pe axul firului, ceea ce duce la o creștere mai lentă. Tunderea regulată este singura modalitate de a elimina acele despicături și de a asigura astfel fire sănătoase.

Includerea minoxidilului în rutina de îngrijire          

Ingredientul activ, minoxidil, s-a dovedit că ajută la stoparea căderii părului și creșterea acestuia cu o utilizare continuă conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Soluția și spuma de minoxidil sunt utilizate în principal pentru a ajuta la creșterea părului în tratamentul cheliei de tip masculin. Spuma și soluția de minoxidil de 2 la sută sunt, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la creșterea firelor de păr subțiat la femei. Pentru o soluție mai bine țintită, se recomandă o concentrație mai mică de Minoxidil și aplicarea a câteva picături pentru a fi concentrat pe zone cu probleme mai specifice.

Acest medicament nu este utilizat pentru căderea bruscă/particulară a părului, căderea inexplicabilă a părului (de exemplu, dacă nu sunt antecedente familiale de cădere a părului) sau căderea părului după naștere.

Utilizarea vitaminelor de creștere a părului

Anumite vitamine, minerale și acizi grași sunt deosebit de importante pentru sănătatea generală și joacă, de asemenea, un rol cheie în furnizarea în organismului cu energia necesară pentru creșterea părului. Acești nutrienți pot include biotina, vitamina C, vitamina D, vitamina E, zincul, fierul, Omega-3 și Omega-6. Dacă este dificilă obținerea a suficiente vitamine și minerale din dieta alimentară sau dacă se dorește creșterea consumului de nutrienți specifici care sunt legați de dezvoltarea părului, se poate lua în considerare adăugarea de suplimente pentru creșterea părului la rutina zilnică. Unul dintre cele mai populare suplimente pentru creșterea părului este biotina și vitamină B care este asociată cu anumite aspecte ale procesului de creștere a părului. Cu toate acestea, este important de reținut că deficiența de biotină este destul de rară, ceea ce înseamnă că nu este probabil să fie singurul factor care afectează creșterea părului. Deși multe companii promovează vitamine sau suplimente pentru creșterea părului, acestea nu afectează întotdeauna în mod direct lungimea lui. Corpul are nevoie de multă energie pentru a face părul să crească, așa că un consum prea mic de calorii și de anumiți nutrienți îl poate afecta. În general, cel mai bine este să fie luate vitaminele și nutrienții din dieta alimentară, cu toate acestea, se pot căuta anumite suplimente, mai ales dacă este prezentă o deficiență.

Purtarea coafurilor de protecție

Dacă o persoană încearcă să-și lase părul să crească, va avea cel mai mare succes dacă va ține o coafură protectoare. „Ecuația” generală pentru creșterea părului este timp + hidratare (cum ar fi măștile de păr și balsamurile profunde) + manipulare redusă (ceea ce înseamnă  renunțarea la tratamentele chimice, la vopsit și la împletiturile strânse). Părul care este lăsat liber este predispus să se încurce și să se usuce, motiv pentru care coafarea protectoare este esențială. Optați pentru împletiturile libere și cocuri pe care le puteți face acasă, indiferent de tipul de păr, sau cereți-i frizerului împletituri jumbo box sau împletituri false.

Uscarea părului corect 

Înainte de a înțelege cum trebuie usucat părul corect, ar trebui explorat ce se face greșit. Când părul este ud, este în starea sa cea mai fragilă, așa că procesul de uscare poate provoca multe daune dacă este făcut necorespunzător. Uscarea părului cu un prosop obișnuit poate face ca părul să se confrunte cu încrețituri majore și chiar despicare. Nici folosirea unui prosop mare nu este o opțiune, acesta poate duce la deteriorarea părului datorită greutății pe care o pune pe el. Pe măsură ce bumbacul absoarbe apa din păr, acesta va deveni și mai greu decât este deja prosopul mare. Frecarea părului este o altă modalitate de a-l strica. Frecarea excesivă cu un prosop pentru a usca părul nu va avea ca rezultat decât niște încrețituri majore. Uscarea părului cu un feon ar putea părea opțiunea ideală, mai ales atunci când e nevoie ca părul să se usuce rapid, cu toate acestea, este o modalitate majoră de a deteriora părul. Nu doar căldura reprezintă un pericol, dar în general, aplicarea acesteia pe părul ud este și mai rea. Dacă nu se poate evita uscarea cu feonul, acesta trebuie folosit cel puțin la o temperatură minimă și când părul este deja puțin uscat. De asemenea, va trebui să se evite periajul părului când este ud. Ar putea fi benefică pentru a scoate mult exces de apă din păr, dar și perierea acestuia cât timp este ud poate provoca daune. 

  • Metoda corectă
    Înainte de a începe să uscarea părului folosind prosopul de mărimea potrivită, trebuie să se asigure că se îndepărtează cu mâna excesul de apă. Pentru a face acest lucru, se recomandă strângerea ușoară a părului în mână, însă nu trebuie răsucit strâns. Înainte de a pune părul într-un prosop pentru a-l usca, trebuie utilizat un balsam. Este benefic să fie folosit un balsam fără clătire care va ajuta să păstrați părul sănătos în timp ce se usucă, de asemenea, se poate finaliza acest pas în timp ce se piaptănă manual părul. Acest lucru va ajuta, de asemenea, să pieptănarea lui cu ușurință. Ultimul pas este să folosirea unui prosop calitativ pentru uscarea părului. Există prosoape create special pentru uscarea părului potrivindu-se perfect pe cap, acestea nu sunt prea mari, ceea ce înseamnă că nu vor trage părul și nu-l vor deteriora.

Evitarea substanțelor chimice, decolorării și tratamentelor dăunătoare

Foarte des femeile optează pentru tratamente chimice de îndreptare și netezire la fel de des și de ușor ca și pentru o tunsoare normală. Dar aceste servicii populare din saloane au fost puse sub semnul întrebării din cauza efectelor secundare dăunătoare.  Anumite tratamente chimice modifică structura părului, ceea ce duce la un păr deteriorat, care este mai greu de readus la o fază normală. De asemenea, există efecte secundare care sunt mai evidente imediat decât o schimbare a structurii părului. Unele femei s-au confruntat cu părul ars și căderea lui, altele tind să sfârșească cu un păr mai uscat decât înainte. Pe lângă asta, decolorantul poate afecta și creșterea părului. Trecerea de la o nuanță mai închisă la blond deschis ar putea impacta negativ creșterea părului. Atunci când cuticula părului este deteriorată de decolorant, există mai mare posibilitate de a avea mai multe rupturi sau vârfuri despicate. Pe scurt, cu cât mai puține tratamente chimice, cu atât mai rapidă și sănătoasă este creșterea părului.

Întrebări frecvente

  1. Părul poate fi crescut mai repede?
    Da, deși nu trebuie să vă așteptați să crească peste noapte. Acest proces necesită timp și, deși nu aveți prea mult control asupra vitezei cu care va crește, aveți control asupra sănătății părului și a scalpului – ambii fiind factori cheie pentru a vă ajuta părul să crească mai puternic și mai sănătos. Anagenul este stadiul în care firul de păr crește în mod activ. În ceea ce privește facilitarea unei creșteri mai rapide a părului, trebuie să vă concentrați pe menținerea unui mediu sănătos pentru firele de păr care se află în această fază. Acest lucru va favoriza un păr sănătos încă de la rădăcină și va prelungi perioada de timp pe care fiecare fir de păr o petrece în faza de creștere.
  2. Poate părul să crească mai încet pe măsură ce o persoană îmbătrânește?
    Creșterea părului poate încetini ca parte a procesului natural de îmbătrânire. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, modificările hormonilor pot determina încetinirea creșterii părului. De asemenea, unii dintre foliculi pot înceta cu totul să mai crească părul, ceea ce duce la o subțiere generală a lui sau la chelie în acele zone.
  3. La ce vârstă crește părul cel mai repede?
    Părul crește cel mai repede între 15 și 30 de ani. Acesta este momentul în care are loc creșterea optimă a părului, iar după aceea tinde să încetinească treptat.  Însă, viteza exactă de creștere depinde și de o serie de alți factori, inclusiv de genetică, de starea generală de sănătate și prezența sau absența unei deficiențe nutriționale. Fluctuațiile hormonale pot afecta, în mod similar, creșterea și căderea părului. 
  4. Cum poate fi crescută densitatea părului?
    Deși nu puteți schimba numărul de foliculilor de păr pe care îi aveți, puteți contribui în mod natural la creșterea densității părului printr-o dietă echilibrată care să includă nutrienți pentru creșterea părului, cum ar fi biotina, vitamina C și proteinele. Reducerea deteriorării părului prin evitarea vopselelor permanente și evitarea uscării părului cu căldură poate fi, de asemenea, de ajutor. Alternativ, transplantul de păr, cum ar fi transplantul de unități foliculare (TUF) sau extracția de unități foliculare (EUF), poate crește densitatea părului dumneavoastră.
  5. În ce anotimp crește cel mai repede părul?
    Există foarte puține cercetări privind creșterea sezonieră a părului. Un studiu vechi spune că creșterea părului este mai intensă în martie și este cea mai scăzută în septembrie, cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a susține acest lucru. Contrar mitului popular, nu există nicio dovadă științifică care să demonstreze că părul crește mai repede în timpul verii sau în orice altă perioadă a timpului.
  6. Ce coafuri favorizează creșterea sănătoasă a părului?
    Deși nu există o singură coafură care să ajute la creșterea sănătoasă a părului, stilurile naturale care nu necesită multă întreținere pot preveni deteriorarea foliculilor. Coafurile care vă pot deteriora părul includ cozile de cal, cocurile și împletiturile strânse. Evitați să vă prindeți strâns părul cu elastice, agrafe, bentițe sau orice alte accesorii care pun presiune pe rădăcini. În caz contrar, acești factori pot cauza căderea părului
  7. Creștere părului încetinește atunci când părul devine mai lung?
    Este posibil ca părul dumneavoastră să nu se oprească din creștere la o anumită lungime, dar s-ar putea opri odată ce trece o anumită perioadă de timp. Acest lucru este influențat de ciclul de creștere al părului. În acel moment, odată ce a ajuns la sfârșitul ciclului, s-ar putea fie să se rupă, fie să cadă, dar, în unele cazuri, s-ar putea să aveți impresia că părul dumneavoastră crește mai încet pentru că acordați mai multă atenție acestui proces.

Concluzie

Din păcate, nu este posibil ca părul să crească mai repede sau peste noapte, însă prin schimbarea rutinei și obiceiurilor alimentare se poate asigura că părul va crește mai ușor și mai sănătos. Medicul ar trebui să fie întotdeauna primul care poate oferi sfaturi privind creșterea sănătoasă și armonioasă a părului, deoarece numai el poate să spună ce se întâmplă cu adevărat în interiorul corpului pacientului sau la nivelul scalpului.