Una dintre cele mai îngrijorătoare schimbări la bebeluși este căderea părului, aceasta se poate produce brusc, poate fi observat un smoc de păr pe pătuțul lui sau o pată de chelie peste noapte. În majoritatea cazurilor, pierderea părului bebelușului este complet normală, și apare pentru același motiv pentru care femeile își pierd o cantitate din el în timpul sarcinii sau după naștere, datorită hormonilor.
De ce cade părul la bebeluși?
Deoarece nivelurile hormonale ale unui nou-născut fluctuează semnificativ imediat după naștere, acesta își poate pierde părul cu care s-a născut. Corpul lor procesează hormonii mamei și îi înlocuiește cu ceva mai potrivit pentru noul mediu din afara uterului. Indiferent dacă bebelușul pierde câteva smocuri de păr sau rămâne complet chel, nu este nimic îngrijorător. Motivul pentru care majoritatea adulților se gândesc imediat la cele mai rele lucruri este că pierderea bruscă a părului (efluviul telogen) la adulți este de obicei un simptom al unei probleme mai grave, dar nu este și cazul sugarilor. Hormonii fluctuanți, care sunt de cele mai multe ori factorul declanșator a căderii părului, sunt o parte naturală a procesului de creștere.
Ce cauzează căderea părului la bebeluși?
Schimbările hormonale
Multe femei își amintesc că au avut un păr frumos și bogat în timpul sarcinii, dar imediat ce se naște copilul, încep să se confrunte cu căderea părului. Același lucru se întâmplă și cu bebelușii. În timpul sarcinii, nivelul de hormoni este ridicat. Copilul va avea și el aceste niveluri de hormoni, mai ales în ultimele luni înainte de naștere. Cu toate acestea, imediat după naștere, aceste niveluri hormonale scad. Astfe, apar câteva schimbări, dintre care una este oprirea bruscă a creșterii părului. Foliculii de păr ai bebelușilor funcționează la fel ca la adulți, unele dintre firele de păr se află în faza de repaus, altele în faza de creștere. Dar, din cauza hormonilor, faza telogenă poate fi accelerată și părul poate cădea. Acest lucru se poate întâmpla oricând după prima lună. Din păcate, nu există nicio modalitate de a evita acest lucru. Travaliul și nașterea sunt evenimente stresante pentru toți cei implicați, inclusiv pentru copil. O teorie este că acest stres poate contribui la efluviul telogen și la căderea părului.
Fricțiunea
Bebelușul poate pierde părul de pe partea din spate a scalpului din cauza frecării părului de suprafețele pătuțului, și cărucioarelor în care sunt puși să doarmă sau să se joace. Frecarea dintre ceafa bebelușului și cearșaful sau salteaua pătuțului poate contribui la sau poate accelera procesul normal de pierdere a părului sugarului. Frecarea constantă de suprafețe solide poate duce la ruperea și căderea acelor fire mici și subțiri de păr. Căderea părului de această natură se numește alopecie occipitală neonatală sau pur și simplu alopecie de fricțiune. Unele studii spun că pierderea părului la sugari nu poate fi cauzată de fricțiune, deoarece este o schimbare care începe înainte de naștere.
Dermatita seboreică
Dacă părintele a observat solzi gălbui pe scalpul bebelușului, probabil că este vorba de o dermatită seboreică cunoscută și drept crustă de lapte. Dermatita seboreică poate apărea la bebelușii cu vârsta cuprinsă între 2 săptămâni și 12 luni, și de obicei, este cauzată de creșterea cantității de sebum din zona afectată. Această afecțiune nu este dureroasă și nici nu provoacă mâncărimi. S-ar putea ca solzii să fie descuamați și să cadă, iar pe măsură ce cad, e posibil să se observe că urmează să cadă și câteva fire de păr. Solzii în sine nu cauzează de obicei căderea părului, dar frecarea și spălarea acestuia în încercarea de a îndepărta solzii poate duce la smulgerea unor fire de păr.
Pecinginele
Tegumentul inelar provoacă pete circulare roșii, solzoase, cu margini ridicate. Pe măsură ce erupția crește, petele pot deveni mai netede în centru. Erupția poate apărea pe scalpul copilului sau în altă parte a corpului. Se pot dezvolta multiple pete în formă de inel dacă infecția se răspândește netratată. De obicei, simptomele apar între 4 și 14 zile de la infecția inițială. Iată la ce trebuie să fiți atenți pentru a o identifica:
- Pete roșii, solzoase pe pielea sau scalpul bebelușului.
- Pete în forme de inel circular odată ce erupția a crescut până la aproximativ jumătate de centimetru în diametru.
- Erupții care se opresc din creștere atunci când ajung la aproximativ un centimetru în diametru.
Alopecia areata
Uneori, sistemul imunitar atacă foliculii de păr, cauzând pete de chelie foarte netede. Aceasta este o afecțiune cunoscută sub numele de alopecia areata. Foliculii își opresc activitatea, ceea ce face ca părul să crească foarte încet. Afecțiunea este mai frecventă la copiii mai mari, dar poate afecta și bebelușii. Dacă un părinte observă că bebelușul are pete de chelie foarte netede, cel mai bine ar fi să contacteze un medic pediatru. Alopecia areata se rezolvă de la sine în majoritatea situațiilor, însă în caz contrar, medicul pediatru poate prescrie un unguent sau un tratament pentru a ajuta părul să crească.
Când se schimbă părul la bebeluși?
Textura moale a părului bebelușului se schimbă adesea în șuvițe mai ondulate sau drepte în jurul vârstei de doi ani. Acesta va trece prin trei modificări în textura părului în primele 24 de luni.
- Părul Lanugo
Firele de păr a bebelușului sunt subțiri în moment în care se află încă în corpul mamei. În prima etapă, foliculii de păr ai bebelușului vor produce Lanugo, un păr moale și gros, care crește pe tot corpul și capul copilului. Acesta începe să crească la aproximativ 5 luni de gestație și ar putea juca un rol important în dezvoltarea hormonilor fetali. - Părul Vellus
Aceasta este a doua fază și durează aproximativ șase luni. Părul bebelușului va deveni mai subțire și mai puțin dens. Firele de păr Vellus sunt scurte și cresc în zonele cu multe glande sebacee, cum ar fi pe scalpul copilului sau pe corp. Vellus înseamnă „subțire” în latină, astfel încât acest tip de folicul produce păr foarte fin care cade ușor. - Părul terminal
Aceasta este a treia fază și durează aproximativ un an. Părul bebelușului va intra în această etapă în jurul primilor ani de naștere, dar acest lucru poate varia în funcție de modul în care crește sau de sexul copilului. Firele de păr terminale sunt lungi cu vârfuri conice care cresc din foliculii terminali din piele. Sunt produse de celule anagene dezvoltate complet, care se pot găsi în principal în părțile în care există multe glande sebacee.
Când e nevoie de consultarea unui medic privind căderea părului la bebeluși?
Dacă părintele este îngrijorat de căderea părului copilului sau dacă observă simptome ciudate, acesta trebuie să se adreseze imediat medicului pediatru. Acesta va confirma fie că problema este pur și simplu un rezultat al hormonilor, fie va putea confirma dacă este o afecțiune de bază. În orice caz, va oferi suportul necesar părintelui și ca acesta să știe ce trebuie să facă în continuare. Între timp, se pot folosi produse delicate pentru a avea grijă de părul rămas pe capul bebelușului.
Concluzie
Pierderea părului la sugari este complet normală și ar trebui să încetinească în jurul perioadei de 6 luni. Dacă apar întrebări sau îngrijorări cu privire la părul sau sănătatea generală a copilului, se recomandă consultarea unui pediatru pentru sfaturi medicale adaptate nevoilor bebelușilor.