Meniu

RMN Abdominal

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Medicul dumneavoastră va recomandat un RMN abdominal. RMN-ul utilizează un câmp magnetic, unde radio și un computer pentru a crea imagini ale țesuturilor moi, oaselor și structurilor interne ale corpului. RMN-ul abdominal le permite medicilor să examineze anatomia abdominală pentru a exclude orice anomalie structurală.

Ce este un RMN abdominal?

O scanare prin rezonanță magnetică abdominală este un test imagistic care utilizează magneți puternici și unde radio. Undele creează imagini ale interiorului din zona stomacală. Nu utilizează radiații (raze X).

Imaginile unice de imagistică prin rezonanță magnetică se numesc secțiuni. Imaginile pot fi stocate pe un computer, vizualizate pe un monitor sau scanate pe un disc. Un examen produce zeci sau uneori sute de imagini.

De ce este necesar un RMN abdominal?

De la arsuri la stomac și indigestie la balonare și constipație, mulți oameni se confruntă cu simptome gastrointestinale cel puțin o dată în viață. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt minore și dispar de la sine sau cu tratamente simple.

Cu toate acestea, există unele cazuri în care simptomele abdominale necesită investigații suplimentare. De exemplu, dacă vă confruntați cu dureri abdominale inexplicabile care sunt persistente sau severe, ar trebui să vorbiți cu medicul dumneavoastră. Acest lucru este valabil mai ales dacă durerea dvs. este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:

  • Sânge în scaun, urină sau vărsături.
  • Icter (îngălbenirea ochilor și a pielii).
  • Durere în orice altă parte a corpului dumneavoastră.
  • Febră persistentă.
  • Greață sau vărsături persistente.
  • Dificultăți de respirație sau simptome care se agravează la efort.
  • Umflături și sensibilitate la atingere.

Ce poate ajuta un RMN abdominal să diagnosticheze?

RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic și unde de radiofrecvență pentru a oferi imagini foarte clare ale corpului și este adesea recomandat pentru a clarifica rezultatele unor examinări anterioare cu ultrasunete sau CT.

RMN-ul abdominal oferă imagini detaliate ale zonelor abdominale și pelviene din mai multe perspective și poate ajuta la verificarea calculilor biliari sau a canalelor biliare, a bolilor hepatice, a tumorilor și a infecțiilor. Acesta poate evalua:

  • Fluxul sanguin și vasele de sânge din abdomen.
  • Cauza durerii abdominale sau a umflăturii.
  • Ficatul, pancreasul și rinichii.
  • Ganglionii limfatici din abdomen.

Examenele RMN sunt neinvazive și nu folosesc radiații. Acest tip de imagistică este foarte bun la distingerea țesuturilor anormale de cele normale. Acest lucru îl poate ajuta pe medicul dumneavoastră să determine mai bine dimensiunea, gravitatea și răspândirea unei tumori.

Cum să vă pregătiți pentru procedură

Pentru acest test va trebui să nu mâncați/beți nimic timp de cel puțin 6 ore.

Personalul medical va trebui să știe dacă aveți metale în organism, inclusiv:

  • implanturi în urechea internă
  • articulații artificiale
  • un defibrilator sau un stimulator cardiac
  • anumite tipuri de valve cardiace
  • stenturi vasculare
  • clipuri pentru anevrisme cerebrale
  • schije metalice
  • gloanțe
  • piercinguri
  • pompe de durere
  • pompe pentru diabetici

Dacă purtați ceva care conține metal, inclusiv bijuterii sau ochelari de soare, va trebui să scoateți aceste obiecte. Metalul interferează cu capacitatea aparatului RMN de a produce o imagine clară. Aparatele ortodontice și plombele dentare de obicei nu vor pune probleme, dar briceagurile, pixurile, acele și anumite aparate dentare pot interfera. Este posibil ca personalul să vă ceară să purtați un halat de spital sau haine care nu conțin elemente de fixare din metal. Nu puteți avea dispozitive electronice în sala RMN.

Spuneți personalului medical dacă sunteți însărcinată. 

În plus, este important să anunțați personalul dacă sunteți claustrofobic. În acest caz, este posibil să fie nevoie să luați sedative în timpul examinării sau să faceți un RMN “deschis”. Aparatele RMN deschise au tuneluri mai largi, care tind să fie mai ușor de tolerat pentru pacienții claustrofobi.

Ce se întâmplă în timpul procedurii?

Pentru RMN-ul abdominal este necesar să vă așezați pe masa de scanare, cu picioarele înainte.  Masa de scanare vă va glisa corpul în magnet. În timpul scanării, nu veți simți nimic, dar veți auzi bâzâituri intermitente, clicuri și bătăi. Vor fi necesare dopuri pentru urechi în timpul scanării pentru a ajuta la mascarea zgomotului. Se va utiliza un agent de contrast pentru a obține informații suplimentare. În timpul scanării, vi se vor da instrucțiuni de respirație. În timpul scanării, vi se va cere să vă ridicați brațele deasupra capului.

Examenele cu substanță de contrast intravenoasă necesită rezultate ale panoului renal (test de sânge) în ultimele 90 de zile pentru următorii pacienți:

  • Pacienți în vârstă de 60 de ani sau mai mult
  • Pacienți cu antecedente de boală renală
  • Pacienți cu antecedente de diabet zaharat
  • Pacienți cu antecedente de mielom multiplu

Tehnicianul RMN va injecta agentul de contrast într-o venă din braț sau din mână. Injecția va dura doar câteva secunde. Este foarte important să rămâneți nemișcat în timpul scanării pentru a obține o calitate optimă a imaginii. Tehnicienii vor putea să vă vadă și să vă audă în permanență în timpul examinării. De asemenea, vi se va pune la dispoziție un dispozitiv de urgență pentru a obține atenția tehnicianului în orice moment, dacă este necesar.

Ce se întâmplă după procedură?

Imaginile scanării vor fi examinate de un radiolog, iar rezultatele vor fi trimise medicului dumneavoastră, care le va analiza împreună cu dumneavoastră.

Beți 2L de apă în decurs de 24 de ore pentru a elimina substanța de contrast din corpul dumneavoastră. Nu sunt necesare alte restricții dietetice sau fizice.

Există riscuri?

Nu există radiații ionizante implicate în RMN-ul abdominal și nu au fost documentate până în prezent efecte secundare semnificative ale câmpurilor magnetice și ale undelor radio utilizate asupra corpului uman. Cel mai comun agent de contrast intravenos pentru RMN, gadoliniul, este foarte sigur și, deși au existat reacții alergice documentate la acesta, acest lucru este extrem de rar. În cazul în care se utilizează sedarea, există riscuri asociate de suprasedare. Tehnicianul monitorizează semnele vitale ale pacientului, inclusiv ritmul cardiac și respirația, după cum este necesar.

Cu toate acestea, deoarece efectele câmpurilor magnetice puternice asupra unui făt nu sunt bine documentate în acest moment, femeile însărcinate sunt de obicei sfătuite să evite scanările RMN.

RMN-ul nu este, de obicei, recomandat pentru situații de traumă acută, deoarece echipamentele de tracțiune și de susținere a vieții nu pot intra în siguranță în zona scanerului, iar durata scanării este relativ lungă.

Cât durează testul?

Testul durează de obicei între 30 și 60 de minute, dar poate dura până la 2 ore.

Concluzie

Imagistica prin rezonanță magnetică abdominală (RMN) este o procedură neinvazivă care utilizează magneți puternici și unde radio pentru a produce imagini ale interiorului abdomenului fără expunere la radiații ionizante (raze X).

Examenele RMN sunt recomandate din mai multe motive diferite. Rezultatele anormale depind de ceea ce a căutat testul. Este posibil ca medicul dumneavoastră să solicite mai multe teste de laborator sau examene fizice înainte de a stabili un diagnostic.