Hemoroidectomia, cunoscută și ca operația clasică de hemoroizi este utilizată atunci când simptomele sunt severe sau când tratamentele conservatoare nu reușesc să ofere ușurare. Recuperarea după operația clasică de hemoroizi durează și necesită schimbări în dietă și activitate, alături de medicamente pentru o vindecare corespunzătoare.
Recuperarea după o operație clasică de hemoroizi
Pregătirea pentru o operație de hemoroizi poate provoca stres, dar fiind informat și pregătindu-se pentru aceasta și pentru perioada de recuperare, un pacient își poate reduce anxietatea și poate avea o vindecare corectă. Pregătirea pentru perioada de recuperare după operația clasică de hemoroizi include restricționarea anumitor activități, pregătirea planurilor de masă, existența unei strategii de gestionare a durerii și angajamentul de a participa la programările de urmărire.
Activitatea în timpul recuperării după o operație clasică de hemoroizi
Anumite activități trebuie să fie restricționate în timpul recuperării după o hemoroidectomie. Acestea includ orice activitate care pune presiune sau mișcare nejustificată a sfincterului anal. Acesta este inelul de mușchi care se dilată (se deschide și se contractă pentru a permite trecerea scaunelor). Mișcarea rapidă sau extremă a sfincterului anal poate disloca cusăturile și deschide rana. Mai ales în primele săptămâni de recuperare, trebuie evitate următoarele:
- Ridicarea de greutăți
- Încordarea în timpul mișcărilor intestinale
- Alergatul
- Eforturi grele de orice fel
Șederea pe perioade lungi fără mișcare trebuie, de asemenea, evitată, fiind benefic mersul pe jos în timpul recuperării timpurii. Acest lucru crește circulația și previne acumularea de sânge în țesuturile lezate.
În cazul în care pacientul trebuie să stea jos, este adesea de ajutor să aibă o pernă în formă de gogoașă pe care să stea. Aceasta trebuie să fie moale și de dimensiuni adecvate, una prea mare și prea tare poate face ca fesele să se depărteze și să întindă sfincterul anal.
Dieta în timpul recuperării după operația clasică de hemoroizi
Principalul obiectiv dietetic după operația clasică de hemoroizi este evitarea constipației. Scaunele întărite exercită o presiune extremă asupra zonei chirurgicale. Cele mai multe sunt cauzate de un aport inadecvat de fibre și de deshidratare. În primele câteva zile de recuperare, pacientul va trebui să aibă o dietă cu conținut scăzut de reziduuri, consumând alimente care pun puțin stres pe anus în timpul mișcărilor intestinale. Alimentele cu conținut scăzut de reziduuri includ:
- Cereale fierte, cum ar fi făina sau crema de grâu
- Orez alb sau tăiței
- Pâine albă sau biscuiți sărați simpli
- Legume bine gătite sau conserve de legume fără semințe
- Carne tocată slabă de vită, pui sau porc
- Ouă
- Fructe uscate, inclusiv prune uscate
- Banane coapte
- Pepeni moi sau papaya
- Compot de mere
- Gelatină
- Budincă
- Înghețată
Pe măsură ce pacientul începe să se vindece, acesta poate începe o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre. Aceasta include alimente bogate în fibre solubile, care scot apa din intestine și ajută la înmuierea scaunelor. Sursele de fibre solubile includ:
- Merele
- Avocado
- Fasole și leguminoase
- Fructe de pădure
- Orez brun
- Varză de Bruxelles
- Broccoli
- Morcovi
- Conopidă
- Vinete
- Pere
- Cartofi dulci
- Dovlecei
De asemenea, este important să se consume multă apă în timpul recuperării. Recomandarea tipică este de cel puțin 8 căni de apă plată pe zi. Dacă pacientul se hrănește corespunzător, nu este nevoie de băuturi sportive sau proteice.
Medicamente în timpul recuperării după o operație clasică de hemoroizi
Există două clase de medicamente prescrise în mod obișnuit persoanelor care au suferit o hemoroidectomie: laxative și analgezice.
Laxativele lucrează în mod natural cu organismul pentru a ușura mișcările intestinale și au mai puține efecte secundare decât laxativele stimulante mai puternice. De asemenea, este mai puțin probabil să provoace diaree, care, de asemenea, exercită un stres asupra rănilor chirurgicale. Se recomandă înmuierea scaunului cu:
- Lapte de magnezie (hidroxid de magneziu)
- Docusat de sodiu
- Metamucil (coajă de psyllium)
- Miralax (polietilenglicol)
O baie de șezut poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii postoperatorii și a mâncărimilor. Aceasta este o baie superficială, cu apă caldă, care poate fi făcută fie într-o cadă, fie într-un bazin care se potrivește deasupra unei toalete. Unii oameni adaugă sare de mare la o baie de șezut, dar apa simplă funcționează cel mai bine.
Medicamentele analgezice utilizate pentru tratarea durerii hemoroizilor postoperatorii includ:
- Paracetamol. Un medicament fără prescripție medicală care are efecte analgezice și antipiretice și reduce febra.
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene orale (AINS). Opțiunile includ ibuprofen și naproxen care au efecte analgezice și antiinflamatoare.
- AINS pe cale rectală. Cel mai frecvent utilizate sunt supozitoarele de diclofenac. Acestea terbuie utilizate cu prudență în timpul recuperării timpurii, deoarece pot favoriza sângerarea.
- Cremele topice pentru hemoroizi. Acestea pot fi prescrise pentru a ameliora mâncărimile, în timp ce o pungă de gheață sau o compresă rece poate fi aplicată pe anus pentru a ajuta la ameliorarea umflăturii și a durerii.
Medicamentele sunt destinate utilizării ocazionale, pe termen scurt, deoarece pot provoca ulcere gastrice dacă sunt utilizate în exces. De aceea trebuie urmate recomandările și instrucțiunile medicului cu privire la luarea acestora.
Programări de urmărire după operația clasică de hemoroizi
O programare va avea loc la 2-3 săptămâni după operația de hemoroizi. Este important să se respecte această programare pentru asigurarea că rana se vindecă corespunzător. În timpul acestei programări, medicul va examina zona rectală pentru a se asigura că nu există complicații, dintre care unele includ:
- Infecție – recunoscută prin durere, supurație, umflături și înroșirea zonei chirurgicale.
- Strictură anală – îngustarea și întărirea sfincterului anal
- Retenție urinară – capacitatea redusă sau incapacitatea de a urina
- Impactul fecal – când scaunele se întorc în intestinul subțire
- Incontinența fecală – tulburare care se manifestă prin incapacitatea de a reține fecalele
Lucruri de evitat
Cu un tratament adecvat, recuperarea după operația clasică de hemoroizi ar trebui să fie fără incidente. Iată câteva lucruri de evitat în acea perioadă:
- Alimentele care provoacă constipație, cum ar fi produsele lactate, carnea roșie și alimentele procesate.
- Mișcările rapide și ridicarea obiectelor grele până când medicul nu dă acordul.
- Ștergerea anusului cu hârtie igienică uscată în primele câteva zile. Trebuie utilizate șervețele umede sau prosoape umezite.
- Produse de curățare a pielii, săpunuri antibacteriene, alcool, iod sau peroxid de hidrogen în zona rectală. Acestea pot deteriora pielea din jurul inciziei și pot întârzia vindecarea.
Calendarul de recuperare după operația clasică de hemoroizi
Recuperarea în urma hemoroidectomiei poate dura între 4 și 8 săptămâni. Calendarul variază în funcție de mărimea, severitatea și numărul de hemoroizi pe care îi are persoana, precum și de starea generală de sănătate și nivelul de mobilitate.
- Timp de 1-2 săptămâni, pacientul trebuie să o ia ușor, rămânând acasă și evitând activitățile intense, inclusiv ridicarea de greutăți.
- După 1-2 săptămâni, pacientul ar trebui să se poată întoarce la activitățile normale. Cu toate acestea, trebuie să evite în continuare activitățile care necesită mult efort.
- Se pot aștepta unele dureri și disconfort timp de 2 până la 4 săptămâni după operație, deși acestea vor dispărea treptat. Durerea poate fi redusă la minimum prin evitarea constipației, practicarea unei îngrijiri adecvate a rănilor și utilizarea analgezicelor conform prescripției.
- Recuperarea completă, fără dureri, se realizează de obicei în decurs de 1 până la 2 luni.
Simptomele care pot apărea în timpul perioadei de recuperare după operația clasică de hemoroizi
- O cantitate mică de sângerare în urma operației clasice de hemoroizi
Se poate purta un șervețel igienic sau tifon peste orificiul anal pentru a menține curată lenjeria intimă. Dacă există o sângerare prelungită sau abundentă, cu trecerea cheagurilor, se recomandă să se apeleze la medic. La unii pacienți, la sfârșitul intervenției chirurgicale va fi plasat un tampon în anus, care se va dizolva și va trece odată cu prima mișcare intestinală.
- Dificultăți la urinare după hemoroidectomie
Aceasta se datorează de obicei spasmului sfincterului urinar rezultat din durerea după operație. Ameliorarea durerii și relaxarea sfincterului rezolvă de obicei problema. Pot fi luate medicamentele pentru durere care au fost prescrise și făcute băi de șezut calde – fie într-o cadă de baie, fie într-un bazin de șezut. În timp băilor vezica urinară se poate relaxa și poate permite urinarea. Dacă acest proces nu are loc în primele opt ore după operație, trebuie anunțat cabinetul medical. După aceste ore, trebuie să se apeleze la cel mai apropiat centru de îngrijire urgentă, unde va fi plasat un cateter vezical care va rămâne pe loc timp de 2 zile. Acesta poate fi scos la o programare la medic. Odată ce problema s-a rezolvat, trebuie menținut un consum adecvat de apă și sucuri de fructe (cum ar fi sucul de prune) după operație. - Mâncărime
Atunci când hemoroizii externi sunt îndepărtați, pot apărea mâncărimi. Când se întâmplă acest lucru, poate indica faptul că zona se vindecă normal. Există diferite creme disponibile pentru a reduce mâncărimea. Dacă este nevoie de una pentru a face față acestui simptom, cel mai bine este să se consulte medicul pentru a găsi cea mai eficientă soluție. - Infecție
La fel ca în cazul multor proceduri chirurgicale, există întotdeauna riscul de infecție. Din cauza localizării acestui tip special de tratament, există un risc crescut de apariție a unei infecții. Acest lucru se datorează faptului că scaunul poate intra în contact direct cu zona de vindecare. - Incontinența fecală
Pacienții pot resimți incontinență de scaun în cantități mici, alături de durerea după operația clasică de hemoroizi. Atunci când aceasta apare, tinde să fie de scurtă durată și se rezolvă în mod natural în timpul fazei de recuperare. Cu toate acestea, dacă problema persistă timp de câteva săptămâni după tratament, ar trebui să se consulte medicul.
Întrebări frecvente
- Când ar trebui să consultați un medic?
Dacă urmați instrucțiunile de autoîngrijire ale chirurgului, probabilitatea de infecție și de alte complicații este redusă. Chiar și așa, pot apărea complicații și este important să cunoașteți semnele, astfel încât să puteți acționa rapid. Sunați-vă imediat medicul dacă prezentați următoarele semne sau simptome atunci când vă recuperați după o operație clasică de hemoroizi:
– Febră mare cu frisoane
– Durere care nu poate fi controlată cu medicamente
– Probleme la eliminarea scaunelor sau a urinei
– Scurgere anormală din anus
– Eliminarea unor cantități mari de sânge din anus - Puteți conduce după operația clasică de hemoroizi?
După procedură, pacienții trebuie să ceară unui prieten sau unui membru al familiei să îi conducă acasă. În următoarele două zile după operație, când durerea și disconfortul vor fi, cel mai probabil, foarte intense, se recomandă, de asemenea, cu insistență, ca persoanele să nu conducă. Faptul că iau medicamente pentru durere este, de asemenea, un semnal că pacienții ar trebui să evite să conducă. - Care este cea mai frecventă complicație după hemoroidectomie?
Cele mai frecvente complicații după hemoroidectomie sunt durerea, sângerarea și dificultatea de a urina. Mai puțin rară este o complicație numită impactare fecală, în care scaunul rămâne blocat în rect sau în partea inferioară a colonului din cauza constipației cronice. Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există și riscul de infecție. - Care este recuperarea pe termen lung după o operație clasică de hemoroizi?
Continuați să consumați alimente bogate în fibre chiar și după ce v-ați recuperat după operație. Beți multă apă și evitați să vă încordați când mergeți la baie. Făcând acest lucru puteți ajuta la prevenirea hemoroizilor viitori. Exercițiile fizice pot, de asemenea, să diminueze constipația prin stimularea intestinelor. Chiar și o plimbare de 15 minute poate fi de ajutor. Totuși, nu toți hemoroizii pot fi preveniți, dar respectarea acestor recomandări simple poate reduce considerabil riscul. - Cât timp va dura recuperarea după o intervenție asupra hemoroizilor?
Depinde de procedura pentru care optați, dar în general vă puteți aștepta să vă recuperați timp de 2-3 săptămâni. Scopul îngrijirii postoperatorii este de a minimiza efectele secundare și de a reduce riscul de complicații. Medicii variază în recomandările lor, așa că este important să urmați sugestiile medicului dvs. - Este grea recuperarea după operația clasică de hemoroizi?
În primele 2 săptămâni de recuperare trebuie evitate activitățile obositoare și trebuie aleasă odihna acasă. După care, dacă vă simțiți mai bine puteți să vă întoarceți la activitățile obișnuite, însă trebuie în continuare să evitați activitățile care necesită mult efort.
Concluzie
Recuperarea după operația clasică de hemoroizi poate dura între 4 și 8, deși pacientul ar trebui să se poată întoarce la muncă în 1-2 săptămâni. În această perioadă, trebuie să se adopte o dietă nouă pentru a evita constipația și să se evite activitățile (cum ar fi ridicarea de greutăți) care pot perturba incizia chirurgicală. Medicamentele analgezice fără prescripție medicală și o baie de șezut pot ajuta la ameliorarea durerii. Consumul de apă și o dietă bogată în fibre pot menține scaunele moi și pot preveni constipația.