Meniu

Manometrie esofagiana: pret, pregatire si ce pot arata rezultatele

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Manometria esofagiană este un test ambulatoriu utilizat pentru a identifica problemele legate de mișcarea și presiunea din esofag care pot duce la probleme precum arsurile la stomac. Manometria măsoară forța și coordonarea musculară a esofagului atunci când o persoană înghite. În timpul testului de manometrie, un tub subțire, sensibil la presiune, este trecut prin nas, de-a lungul părții din spate a gâtului, în josul esofagului și în stomac.

Ce este manometria esofagiană?

Manometria esofagiană este un test care examinează mișcarea coordonată a mușchilor (motilitatea) esofagului. Mușchii din esofag deplasează alimentele în jos spre stomac atunci când le înghițiți și le împiedică să urce înapoi. Dar anumite afecțiuni esofagiene pot interfera cu acest proces, provocând probleme de înghițire și reflux. Manometria esofagiană folosește un tub îngust, flexibil, sensibil la presiune, numit cateter, care măsoară presiunea creată de mușchii din esofag și de supapele din porțiunile superioare și inferioare ale esofagului. Aceste supape, numite sfinctere esofagiene superioare și inferioare, controlează modul în care alimentele intră și ies din esofag.

Manometria esofagiană de înaltă rezoluție este o versiune a testului care utilizează un cateter ce are mult mai mulți senzori decât un cateter tradițional. Senzorii sunt, de asemenea, mai apropiați unii de alții. Numărul mai mare de senzori înseamnă că manometria esofagiană de înaltă rezoluție poate colecta mai multe date și le poate colecta mai repede decât o procedură tradițională.

De ce ați avea nevoie de un test de manometrie esofagiană?

Manometria esofagiană este utilizată pentru a verifica dacă mușchii din esofag funcționează corect. Atunci când mușchii nu funcționează așa cum ar trebui, o persoană poate prezenta simptome precum arsuri la stomac, probleme sau dureri la înghițire, dureri toracice și regurgitare (mâncare care revine în sus după ce este înghițită). Manometria esofagiană ajută la determinarea a ceea ce cauzează aceste simptome, care ar putea fi afecțiuni cum ar fi:

  • Acalazia – mușchii esofagului nu ajută la deplasarea alimentelor în jos și împiedică alimentele să intre în stomac.
  • Spasm esofagian difuz – mușchii esofagului se contractă la întâmplare și interferează cu înghițirea.
  • Sclerodermie – o boală rară care poate face ca unii mușchi ai esofagului să nu se mai miște.

Manometria esofagiană poate fi, de asemenea, efectuată ca pregătire pentru o intervenție chirurgicală esofagiană sau pentru a urmări și evalua funcția după o intervenție chirurgicală.

Ce poate detecta manometria esofagiană?

Medicul va interpreta rezultatele topografiei presiunii esofagiene. Rezultatele vor arăta:

  • Cât de puternice sau slabe sunt contracțiile automate ale mușchilor care deplasează substanțele în jos prin corpul esofagului (vigoarea peristaltică).
  • Cât de consistente sunt aceste contracții în tot corpul esofagului sau dacă există lacune sau întreruperi (integritatea peristaltică).
  • Cât de mult încetinesc aceste contracții atunci când ajung la sfincterul esofagian inferior, pregătindu-se pentru contracția finală care le va împinge prin el (latența distală la punctul de decelerare contractilă).
  • Cât de mult se relaxează sfincterul esofagian inferior atunci când înghițiți pentru a lăsa substanțele să treacă spre stomac (relaxarea deglutitoare a sfincterului esofagian inferior).

Manometrie esofagiană – rezultate anormale

Rezultatele anormale pot include:

  • Peristaltism hipertensiv sau hipercontractil. Contracțiile musculare din corpul esofagului au spasme sau se contractă prea mult.
  • Peristaltism slab sau absent. Contracțiile musculare din corpul esofagului sunt slabe, neregulate sau lipsesc.
  • Latență distală redusă și înghițire prematură. Contracțiile musculare înaintează prin sfincterul esofagian inferior fără a încetini mai întâi.
  • Relaxare deglutitivă anormală a sfincterului esofagian inferior. Sfincterul esofagian inferior nu reușește să se relaxeze suficient pentru a lăsa să treacă substanțele sau are spasme.

Pregătirea pentru manometria esofagiană

Gastroenterologul va oferi instrucțiuni specifice de urmat înainte de procedură. De obicei, trebuie evitat să mâncatul și băutul cu cel puțin 6 ore înainte de test. Pacientul trebuie să informeze medicul despre orice medicamente și suplimente pe care le ia. Unele medicamente care pot afecta rezultatele testului includ: blocantele canalelor de calciu, produsele pe bază de nitrați, produsele pe bază de nitroglicerină și sedativele. Medicul îi va anunța dacă trebuie să nu le ia, când și cum să le ia cu o zi înainte sau în ziua manometriei esofagiene. De asemenea, în cazul în care pacientul are diabet, săritul peste micul dejun poate afecta nevoia sa de medicamente.

Cum funcționează manometria esofagiană?

Manometria esofagiană este, de obicei, o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că persoana poate pleca acasă în aceeași zi. Testul durează aproximativ 30-45 de minute și poate fi efectuat de o asistentă medicală sau de un alt medic calificat. În timpul unei manometrii esofagiene:

  1. Pacientul stă în poziție verticală în timp ce o asistentă medicală aplică un gel de amorțire la una dintre nări și un spray de amorțire în partea din spate a gâtului.
  2. Asistenta ghidează un cateter îngust prin nara amorțită până în gât, în timp ce pacientul înghite. Cateterul este avansat prin esofag în timp ce pacientul continuă să înghită, până când ajunge în stomac. Este posibil ca ochii să le lăcrimeze și să aibă căscaturi în timp ce cateterul este avansat, dar nu ar trebui să se simtă durere.
  3. Odată ce cateterul este plasat, masa este înclinată astfel încât pacientul să fie întins pe spate. Acesta va putea să respire și să vorbească.
  4. Pentru a lua o citire a presiunii de referință, i se va cere să nu înghită timp de 30 de secunde.
  5. Se vor lua înghițituri de cantități variabile de apă la intervale de timp, conform instrucțiunilor. La un moment dat, i se poate cere pacientului să înghită apă cât de repede poate. Dacă se face manometrie esofagiană cu impedanță, se va sorbi o soluție salină în loc de apă pentru a ajuta la măsurarea nivelului pH-ului. Este posibil ca persoana să trebuiască să stea în picioare în timpul unor părți ale testului.
  6. Dacă aceasta are probleme la înghițirea anumitor alimente, asistenta va poate cere să le înghită în timpul testului pentru a vedea ce ar putea fi în neregulă.
  7. Senzorii de presiune ai cateterului măsoară modul în care mușchii esofagului se contractă și se relaxează în timp ce se înghite. Senzorii trimit informații către un computer care înregistrează tiparele de înghițire pentru ca un medic să le analizeze. Asistenta poate muta încet cateterul pentru a măsura presiunea în diferite părți ale esofagului.
  8. Când testul se termină, cateterul va fi îndepărtat încet, iar persoana se va putea întoarce la activitățile normale imediat după.

Cum se simte manometria esofagiană?

Pe măsură ce tubul coboară în gât, pacientul poate simți că are căscaturi sau alte disconforturi. De exemplu:

  • Ochii îi pot lăcrima
  • Nasul lor poate sângera ușor
  • S-ar putea să saliveze mai mult decât de obicei

În cazuri rare, o persoană poate tuși sau vomita în timp ce este introdus tubul, dar acest lucru durează doar aproximativ un minut. Testul ar trebui să se simtă mai puțin inconfortabil după aceea, iar persoana se va adapta probabil rapid la prezența tubului. Pacientul va putea în continuare să respire normal după ce tubul este plasat prin nas.

Riscuri și efecte secundare ale manometriei esofagiene

Manometria esofagiană este, în general, o procedură sigură. Însă, problemele grave care sunt extrem de rare, includ:

  • Aritmie – bătăi neregulate ale inimii
  • Aspirație – inhalarea conținutului stomacal
  • Perforație esofagiană – tubul penetrează peretele

În timp ce tubul este poziționat, acesta poate intra în laringe și poate provoca o senzație de sufocare, pe care asistenta de motilitate o va rezolva imediat prin ajustarea tubului. După procedură, este posibil să persiste:

  • O durere în gât, care poate fi ameliorată cu pastile pentru gât fără prescripție medicală
  • Congestie temporară în nas
  • Sângerare nazală minoră

Prețul manometriei esofagiene

Costul unui test convențional de manometrie esofagiană poate fi de aproximativ 200 de lei, în funcție de medic și de locație. Aceste costuri pot fi acoperite parțial sau în totalitate de asigurarea de sănătate. Testul necesită o pre-autorizare de la asigurare, pe care gastroenterologul o poate depune în numele pacientului.

Care este diferența dintre manometria esofagiană vs. testul de înghițire cu bariu?

Înghițirea cu bariu, numită și esofagograma, este un alt test pe care medicii îl folosesc pentru a studia esofagul. Totuși, este mai degrabă un test de imagistică decât un test mecanic. Pentru acest test, se înghite o soluție de contrast numită bariu care acoperă interiorul esofagului, ceea ce îl ajută să iasă în evidență în alb și negru. Un medic face radiografii video în timp real ale esofagului în timp ce înghite.

O esofagogramă poate ajuta medicul să vadă defectele sau obstrucțiile din interiorul esofagului care ar putea cauza simptomele. Videoclipul în timp real poate arăta cum ersoana încearcă să înghite, dar nu poate arăta ce se întâmplă cu adevărat din punct de vedere mecanic în esofag. Pentru asta există manometria. De obicei, un medic va face mai întâi o esofagogramă, apoi va urma o manometrie pentru a investiga mai mult.

Întrebări frecvente

  1. Ce este manometria esofagiană și de ce se efectuează?
    Testarea manometria esofagiană măsoară presiunile și modelul de contracții musculare din esofag. Anomaliile în contracțiile și forța mușchiului sau în sfincterul de la capătul inferior al esofagului pot duce la durere, arsuri la stomac și/sau dificultăți la înghițire. Manometria esofagiană este utilizată pentru a diagnostica afecțiunile care pot provoca aceste simptome.
  2. Cum ar trebui să vă pregătiți pentru testul esofagian?
    Un stomac gol permite cea mai bună și mai sigură examinare, așa că nu mâncați și nu beți nimic timp de 6 ore înainte de test. Deoarece multe medicamente pot afecta presiunea esofagiană și contracțiile musculare naturale necesare pentru înghițire, asigurați-vă că discutați cu medicul despre fiecare medicament pe care îl luați. Este posibil ca acesta să vă ceară să întrerupeți temporar administrarea unuia sau mai multor medicamente înainte de test.
  3. Care sunt posibilele riscuri asociate cu manometria esofagiană?
    Ca în cazul oricărei proceduri medicale, există anumite riscuri. Deși efectele secundare grave ale acestei proceduri sunt extrem de rare, acestea sunt: bătăi neregulate ale inimii, aspirație (când conținutul stomacului se întoarce în esofag și este respirat în plămâni) sau perforație (o gaură în esofag). În timpul inserției, este posibil ca tubul să fie direcționat greșit în trahee înainte de a fi repoziționat. Însă, nu trebuie să vă îngrijorați, deoarece se iau măsuri de precauție pentru a preveni astfel de riscuri.
  4. Ce se întâmplă dacă tubul nu poate fi trecut?
    În unele situații, plasarea corectă a tubului poate necesita trecerea prin gură sau trecerea tubului cu ajutorul endoscopiei, o procedură care utilizează un tub subțire, flexibil și luminat. Medicul va determina cea mai bună abordare.
  5. De ce efectuează medicii manometrie esofagiană?
    Medicul poate solicita acest test dacă suspectează o problemă la nivelul esofagului sau al sfincterului esofagian inferior. Simptomele care pot determina efectuarea testului includ:
    – Refluxul de acid
    – Dureri toracice
    – Senzația că mâncarea rămâne blocată în piept
    – Arsuri la stomac
    – Greață după ce mâncați
    – Durere sau dificultăți la înghițire
  6. Sunteți sedat pentru manometria esofagiană?
    De obicei, nu veți fi sedat, deși puteți discuta în prealabil cu medicul despre sedare dacă sunteți foarte anxios în legătură cu testul. Manometria esofagiană nu ar trebui să fie dureroasă, deși este posibil să vi se pară puțin inconfortabil cateterul din esofag. Veți avea anestezie topică pentru a vă ajuta să vă amorțiți gâtul pentru a minimiza acest disconfort. S-ar putea să vă simțiți gâtul puțin inflamat după aceea.
  7. Rezultatele manometriei esofagiene vor conduce către tratamentul potrivit?
    Da. Rezultatele testului de manometrie esofagiană îi vor arăta medicului dvs. în mod specific ce se întâmplă în esofagul atunci când înghițiți. Acest lucru îi va permite să vă recomande tratamente specifice. Dacă v-a recomandat deja un tratament specific, cum ar fi o intervenție chirurgicală anti-reflux sau repararea herniei hiatale, acest test îi va spune medicului dacă tratamentul va fi sigur și eficient.
  8. Puteți mânca sau bea înainte de manometria esofagiană?
    Nu mâncați și nu beți nimic cu 6 ore înainte de o manometrie esofagiană.

Concluzie

Funcția esofagului este de a înghiți alimentele și lichidele și de a le împiedica să se întoarcă în sus din stomac. Dacă oricare dintre aceste funcții nu este făcută cum trebuie, pot apărea simptome neplăcute. Manometria esofagiană poate arăta medicului exact unde și cum aceste funcții nu funcționează. Acest lucru îi poate conduce la diagnosticul și tratamentul corect.