Meniu

Acid Hialuronic in sarcina si alaptare

Actualizat pe:

Sarcina este o perioadă din viața unei femei în care se spune adesea că prezintă o luminozitate naturală. Cu toate acestea, unele femei ar putea fi în continuare interesate de tratamente de îmbunătățire a aspectului, cum ar fi diferite tratamente care implică acidul hialuronic, la un moment dat în timpul celor nouă luni.

Cunoscând mai multe despre injectarile cu acid hialuronic și despre riscurile și beneficiile acestora, puteți lua decizia cea mai potrivită pentru propriul stil de viață.

Cum funcționează acidul hialuronic injectabil?

Pentru a înțelege mai bine cum interacționează acidul hialuronic injectat in tesuturile corpului și sarcina, este important să știți cum funcționează acesta în primul rând. Umpluturile dermice care conțin acid hialuronic, o substanță care apare în mod natural în organism, sunt utilizate pentru a hidrata pielea, a umple liniile fine și a adăuga volum in scopul intineririi.

Au fost efectuate puține studii ample în ceea ce privește acidul hialuronic injectabil in sarcina si in perioada alaptarii. Acest lucru se datorează naturii realizării unor teste care ar putea afecta starea de sănătate a bebelusului. Unele grupuri au colectat date de la medici care au recunoscut că au efectuat tratamente injectabile cu acid hialuronic pe femei care sunt însărcinate sau care erau in faza de alaptare..

Deși nu au fost găsite corelații directe între acidul hialuronic injectabil și sănătatea fătului, studiul a concluzionat că este mai bine să “analizați cu atenție riscurile și beneficiile” și să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră. Deoarece aceste studii au avut eșantioane de dimensiuni mici, iar rezultatele nu au fost concludente, nu se recomandă injectarea acidului hialuronic în timpul sarcinii sau alaptarii.

De ce nu se pot efectua tratamente injectabile cu acid hialuronic în timpul sarcinii și alăptării?

Motivul pentru care femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să facă tratamente de umplere cu acid hialuronic este din cauza fluctuației hormonilor, care apar atat in timpul sarcinii, cat si in perioada alaptarii. Acestea pot cauza probleme cu fluxul sanguin, precum și cu inflamația tesuturilor. Cu alte cuvinte, ar putea cauza probleme mai mult pentru mamă decat pentru copil.

În plus, multe femei însărcinate au deja buzele umflate, se confruntă adesea cu schimbări la nivelul fetei si corpului lor, inclusiv obraji mai plini si sani mai umflati, astfel încât injectarea unor materiale de umplere dermică cu acid hialuronic nu este de obicei o idee bună, deoarece rezultatele nu ar prezenta un aspect natural atunci când revin la forma sa normală.

Sarcina și perioada post-partum pot, de asemenea, să schimbe pielea unei femei, ceea ce face ca acidul hialuronic injectabil să fie susceptibil să provoace rezultate neașteptate.

Ce se întâmplă dacă ești însărcinată și nu știi asta, dar efectuezi un tratament cu acid hialuronic?

Există o mică șansă să vă expuneți bebelușul in urma unui tratament cu acid hialuronic în timpul sarcinii, dacă programarea dvs. are loc foarte devreme în primul trimestru, când încă nu știți că sunteți însărcinată.

În acest scenariu, este puțin probabil ca acidul hialuronic să provoace efecte nocive asupra dvs. sau a copilului dvs. O cantitate foarte mică din acest produs este injectată în piele și nu migrează în alte părți ale corpului. Îngrijorarea cu privire la posibilele riscuri vă poate stresa pe dumneavoastră sau pe bebelușul în curs de dezvoltare, așa că este mai bine să nu vă faceți griji.

Pentru a fi mai liniștită, ideal ar fi sa faceți un test de sarcină înainte de tratamentul cu acid hialuronic dacă încercați să concepeți un copil. Dacă sunteți deja însărcinată, amânați viitoarele tratamente cu acid hialuronic după ce nașteti și terminați de alăptat.

Ce complicații ar putea apărea in urma procedurii de injectare a acidului hialuronic in sarcina?

O procedura clasica care implica injectarea de acid hialuronic reprezinta marirea buzelor. În urma unei proceduri de umplere a buzelor cu acid hialuronic, regiunea afectată poate deveni roșie, dureroasă și umflată. Orice inflamație sau vânătaie ar trebui să dispară în câteva zile, iar dacă nu dispare după acest interval, trebuie solicitată asistență medicală.

Înainte și după efectuarea injectarilor cu acid hialuronic, ar trebui să fiți îndrumata și informata cu privire la modul în care puteți controla și preveni riscul apariției oricăror efecte secundare potențiale ale injectarii cu acid hialuronic. Complicațiile acidului hialuronic injectabil variază în funcție de faptul dacă intervenția chirurgicală a fost efectuată și administrată corect și cu succes de către medicul specialist.

Unele dintre complicațiile potențiale care ar putea apărea în urma unui tratament cu acid hialuronic includ migrarea acidului hialuronic, infecția, cicatrizarea, formarea unui aspect nodular sub piele, durere, sângerare în zona de injectare și distrugerea țesuturilor, complicații pe care nu doriți să le aveți mai ales atunci când sunteți însărcinată sau alăptați.

Este sigur să iți injectezi acid hialuronic pe perioada alăptării?

La fel ca o mulțime de proaspete mamici, este posibil să vă întrebați dacă este sigur să vă faceți o procedura de umplere cu acid hialuronic în timpul alăptării. Mulți din comunitatea medicală susțin că mica cantitate de acid hialuronic care se găsește în materiale de umplere precum Juvederm și Restylane nu ar trebui să afecteze semnificativ laptele matern.

Din punct de vedere științific, dozele de injecții cu acid hialuronic care sunt utilizate în scop cosmetic sunt foarte mici în comparație cu dozele utilizate din motive medicale și prezintă doar un risc foarte scăzut de absorbție la nivel sistemic în corpul mamei.

În plus, dimensiunea moleculară a acidului hialuronic și, de altfel, a materialelor de umplere dermică ce conțin acid hialuronic, face extrem de improbabilă transmiterea acestora în laptele matern, utilizarea lor în timpul alăptării fiind considerată de experți drept sigură.

Concluzie

Dacă urmați în mod regulat tratamente ce presupun injectarea de acid hialuronic și ați constatat că sunteți însărcinată, este de la sine înțeles că doriți să faceți tot ce puteți pentru a asigura siguranța fătului dumneavoastră în dezvoltare. Din păcate, efectele acidului hialuronic în timpul sarcinii sunt în mare parte necunoscute.

Puține studii au investigat posibilitatea ca acidul hialuronic să dăuneze unui copil care urmează să se nască sau să treacă în laptele matern în timpul alăptării. În plus, este puțin probabil să existe vreodată studii științifice oficiale semnificative pentru a evalua efectele injectarii acidului hialuronic asupra bebelușilor în curs de dezvoltare. Din cauza acestei lipse de informații, substanțele de umplere cu acid hialuronic nu sunt recomandate femeilor însărcinate si a celor care alapteaza.