Meniu

Fumatul dupa gastric sleeve

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Obezitatea medicală interferează cu activitățile zilnice și crește riscul a numeroase probleme de sănătate, inclusiv a bolilor de inimă și diabet. Scăderea în greutate poate îmbunătăți semnificativ bunăstarea mentală și fizică a unei persoane, dar eliminarea kilogramelor în plus nu este ușoară, iar obiceiul fumatului poate interfera cu procesul de recuperare.

Fumatul după gastric sleeve – generalități

Pentru pacienții care se întreabă dacă pot fuma înainte sau după operația de gastric sleeve, răspunsul scurt și simplu este nu. Se știe că fumatul crește riscul de diverse probleme de sănătate, inclusiv emfizem, boală pulmonară cronică obstructivă și cancer pulmonar. Ceea ce nu este la fel de bine cunoscut este faptul că fumatul crește, de asemenea, riscul de complicații chirurgicale și încetinește procesul de vindecare. Din cauza numeroaselor probleme de sănătate asociate cu țigările, persoanele care iau în considerare intervenția chirurgicală cu gastric sleeve sunt puternic încurajate să renunțe la fumat înainte de procedură și să continue să se abțină de la fumat după finalizarea tratamentului. În mod ideal, pacienții cu chirurgie bariatrică ar trebui să renunțe la fumat cu cel puțin șase săptămâni înainte de data tratamentului.

Complicațiile chirurgicale și fumatul

Fumatul are un mare impact asupra recuperării și vindecării chirurgicale. Fumul de tutun micșorează vasele de sânge, ceea ce restricționează fluxul de sânge către stomac și împiedică furnizarea de oxigen adecvat la locul intervenției chirurgicale și în tot corpul. Acest lucru nu numai că încetinește recuperarea chirurgicală, dar îngustează intrarea în noua pungă gastrică, ceea ce face ca durerea, greața și vărsăturile să fie mai probabile. De asemenea, fumul de țigară crește riscul de ulcer, care poate duce la hemoragii interne, obstrucție (sau blocaj) a stomacului și perforație a stomacului. Oricare dintre aceste complicații ar putea crea o situație de urgență care necesită tratament chirurgical. 

Întrebări frecvente

  1. Se poate fuma sau vapa după o operație bariatrică?
    Cel mai bine este să nu fumați și să nu folosiți nicio substanță după operație. Aceasta include tutunul, produsele asemănătoare tutunului și canabisul. Aceste produse pot cauza probleme cu inima și plămânii. Fumatul după o operație bariatrică poate provoca, de asemenea, ulcere la stomac.
  2. Se poate folosi canabis comestibil după gastric sleeve?
    Nu există suficiente cercetări pentru a spune dacă utilizarea canabisului în alimente sau băuturi este sigură. Discutați cu echipa dumneavoastră de îngrijire medicală dacă doriți să folosiți produse din canabis după ce ați suferit o operație bariatrică.
  3. Se poate consuma alcool după o gastric sleeve?
    Ar trebui să evitați alcoolul imediat după operație. Acest lucru vă va ajuta stomacul să se vindece și va preveni o posibilă reacție atunci când este amestecat cu medicamentele pentru durere pe care le luați. De asemenea, ar trebui să evitați alcoolul dacă încercați să rămâneți însărcinată, dacă conduceți sau dacă medicul v-a spus să-l evitați. Operația bariatrică schimbă modul în care organismul gestionează alcoolul, fiind posibil să simțiți mai repede efectele acestuia, chiar dacă beți mai puțin. Efectele alcoolului pot dura, de asemenea, mai mult timp. Este posibil ca unele persoane să fie nevoite să evite alcoolul pentru tot restul vieții lor după operație.

Concluzie

Chiar dacă aceste intervenții chirurgicale sunt considerate cea mai eficientă metodă de tratare a obezității, succesul lor va depinde de respectarea unei diete stricte, de exercițiile fizice zilnice și de schimbarea stilului de viață.  Acestea fiind spuse, dacă un pacient este fumător, va trebui, de asemenea, să renunțe la fumat, deoarece acest lucru nu numai că va ajuta la recuperare, dar poate influența spre bine și rezultatul operației.