Există mai multe proceduri chirurgicale pentru micșorarea de stomac, în funcție de cauza care determină intervenția, acest lucru determinând perioade și moduri diferite de recuperare. Perioada de recuperare este lentă, dar o îmbunătățire lentă și constantă este cea mai bună, unii, însă, sunt supuși unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea întregului stomac (gastrectomie totală), o procedură care va necesita probabil o perioadă de recuperare mai lungă și o îngrijire postoperatorie mai complexă decât o altă operație de micșorare de stomac, care presupune îndepărtarea doar a unei porțiuni din stomac.
Recuperare după operația de micșorare de stomac în spital
După procedură, pacienții rămân în spital timp de o noapte. Ei sunt monitorizați pentru orice complicații. Ca orice intervenție chirurgicală, reducerea stomacului are riscuri potențiale, cum ar fi scurgeri care pot duce la infecții. Pacienții sunt, de asemenea, puși la o dietă specială, din care progresează. Se va începe cu un consum exclusiv de lichide clare și băuturi proteice în primele cinci zile până la o săptămână, după aceea, se va trece la alimente moi și solide. Înainte de a părăsi spitalul, pacienții primesc instrucțiuni pentru a preveni complicațiile și li se spune când își pot relua activitățile obișnuite. Aceștia, sunt, de asemenea, încurajați să meargă pe jos și să se hidrateze în timpul recuperării după operația de micșorare de stomac. Activitățile mai viguroase pot fi reluate după patru până la șase săptămâni. în timp ce se urmează o dietă specifică. Se recomandă ca pacienții să-și ia trei până la patru săptămâni de concediu de odihnă, în funcție de locul de muncă, de asemenea, trebuie să:
- Consulte medicul înainte de a face orice activitate fizică intensă.
- Se alăture unui grup de sprijin pentru pacienții cu operații de micșorare a stomacului pentru a face față schimbărilor mia ușor.
- Ia medicamentele pentru durere și orice supliment prescris exact așa cum s-a menționat de către medic. Medicul va menționa ce suplimente alimentare trebuie luate.
Măsuri de menținere a recuperării după operația de micșorare de stomac acasă
Activitatea fizică pentru recuperare după operația de micșorare a stomacului
Cel mai eficient mod de a scurta timpul de recuperare este prin activitatea fizică imediată. Simplul mers pe jos pe distanțe scurte și chiar schimbarea poziției în pat favorizează circulația. O bună circulație a sângelui îmbunătățește vindecarea și descurajează formarea cheagurilor de sânge.
Dieta de recuperare după operația de micșorare a stomacului
Medicul sau dieteticianul va da instrucțiuni specifice despre ce se poate mânca după operație. În primele 14 zile, va trebui să se urmeze o dietă lichidă. Încetul cu încetul, pacientul va putea să adauge din nou alimente solide în dietă. Se poate discuta cu dieteticianul din echipa de asistență medicală pentru chirurgie bariatrică despre cum se poate trece de la o dietă lichidă la una solidă și ce va funcționa cel mai bine pentru fiecare pacient în parte.
- Când o persoană începe să adauge alimente solide moi, poate începe cu o porție mică de alimente solide (aproximativ 2-3 înghițituri).
- Trebuie mâncate porții mici de cel puțin 4 ori pe zi. În cazul persoanelor care mănâncă foarte puțin, este posibil să fie nevoie să mănânce de 5-6 ori în fiecare zi.
- La început, este posibil să fie tolerate mai bine alimentele mai moi și mai umede. Iată câteva care se pot încerca: ouăle, peștele, brânză de vaci, piureul de cartofi, fructele proaspete moi (decojite).
- Unele alimente pot provoca disconfort deoarece textura acestora este dificil de mestecat bine după operație. De exemplu, alimentele tari, masticabile, fibroase, lipicioase sau gumoase. Toleranța la diferite alimente se poate schimba sau nu în timp.
- Trebuie separate solidele, alimentele și lichidele. Nu trebuie consumate mesele și gustările în același timp. Se recomandă să se aștepte 30 de minute după ce s-au mâncat alimente solide înainte de a se consuma lichide, acestea se sorbesc între mese.
- Trebuie evitate băuturile carbogazoase, cum ar fi sucurile, apa minerală și berea.
- Se recomandă evitarea consumului de lichide cu paiul. Acest lucru poate ajuta o persoană să înghită mai puțin aer atunci când bea.
- Trebuie consultat medicul înainte de a consuma alcool. Corpul poate absorbi alcoolul mai repede după operație.
Controlul durerii în perioada de recuperare după operația de micșorare a stomacului
Este posibil să se resimtă durere la locul inciziei sau ca urmare a modului în care corpul a fost poziționat în timpul operației. De asemenea, unii pacienți resimt dureri de gât și de umăr, care apar atunci când organismul reabsoarbe gazul folosit în timpul operației. Trebuie anunțată echipa de îngrijire medicală dacă durerea împiedică mișcarea. Durerea este abordată cu medicamente orale, care funcționează cel mai bine atunci când sunt utilizate în mod regulat.
Medicamentele pentru recuperare după operația de micșorare a stomacului
Medicul va spune dacă și când se pot relua medicamentele. De asemenea, unui pacient i se vor da instrucțiuni cu privire la administrarea oricăror medicamente noi. Dacă un pacient intenționează să ia aspirină sau un alt anticoagulant, poate întreba medicul dacă și când poate începe să le ia din nou. Trebuie urmate cu exactitate recomandările medicului privind medicația după intervenție, în mod similar, analgezicele trebuie să se consume așa cum se indică. Nu se pot lua două sau mai multe medicamente pentru durere în același timp decât dacă a spus medicul. Multe medicamente pentru durere conțin paracetamol, însă un astfel de preparat poate fi dăunător. Dacă un pacient crede că analgezicul îi face rău la stomac:
- Poate lua medicamentul după mese (cu excepția cazului în care medicul a menționat să nu se facă).
- Se poate cere un alt medicament pentru durere de la medic.
Îngrijirea inciziei în perioada de recuperare după operația de micșorare de stomac
Dacă un pacient are benzi adezive pe incizie, le poate lăsa timp de o săptămână sau până când acestea cad. Trebuie spălată zilnic zona cu apă călduță cu săpun și uscată prin tamponare. Nu se folosește peroxid de hidrogen sau alcool, deoarece pot încetini vindecarea. Se poate acoperi zona cu un bandaj de tifon dacă aceasta elimină un lichid care se transformă în crustă sau se freacă de haine. Bandajul trebuie schimbat în fiecare zi, de asemenea, trebuie păstrată zona curată și uscată. Îngrijirea ulterioară este o parte esențială a tratamentului și a siguranței pacientului. Acesta trebuie să se asigure că se programează și merge la toate întâlnirile cu medicul, de asemenea, trebuie să se consulte medicul mai ales când apar probleme și alte complicații.
Când ar trebui să se ceară ajutor medical?
Trebuie solicitat ajutorul unui medic ori de câte ori o persoană are nevoie de îngrijiri de urgență. De exemplu, se poate suna un medic în următoarele cazuri:
- Leșin (pierderea cunoștinței)
- Lipsește respirația
Trebuie sunat medicul sau solicitată asistență medicală imediată dacă:
- Apar dureri care nu se ameliorează după ce sunt luate medicamentele pentru durere
- Nu se poate elimina scaunul sau gazele
- Apare senzația de rău la stomac și nu se pot consuma lichide
- Copcile de la zona inciziei sunt slăbite sau incizia se deschide
Se sună un medic atunci când apar semnele unui cheag de sânge, cum ar fi:
- Durerea la nivelul gambei, în spatele genunchiului, în coapsă sau în zona inghinală
- Roșeață și umflături la nivelul piciorului
Se apelează la un medic la primele semne de infecție, cum ar fi:
- Durere, umflătură, căldură sau roșeață crescută
- Dâre roșii care pleacă de la incizie
- Puroi care se scurge din incizie
- Febră
Considerații în timpul perioadei de recuperare după o operație de reducere a stomacului
Vărsături în timpul recuperării după operația de micșorare de stomac
Acest lucru este adesea cauzat de o alimentație necorespunzătoare. Inițial, poate fi dificil ca un pacient să se adapteze la noua anatomie. Una sau două linguri pot fi tot ce ar putea mânca o persoană dintr-odată. Cauzele posibile ale vărsăturilor includ:
- Mâncatul prea repede
- Mestecarea insuficientă a mâncării
- Mâncatul alimentelor prea uscate
- Mâncarea a prea multe alimente dintr-o dată
- Consumul de alimente solide prea curând după operație
- Consumul de lichide la mese sau imediat după mese
- Băutura cu paiul
- Adoptarea poziției întinse după masă
- Consumul de alimente care nu se potrivesc organismului
Obiceiuri intestinale în timpul recuperării după operația de micșorare de stomac
Acestea variază foarte mult după o intervenție chirurgicală bariatrică. Scaunele pot fi urât mirositoare, asociate cu flatulență sau de o culoare diferită de cea normală. Administrarea de suplimente de fier, de exemplu, va face ca scaunele să fie întunecate sau negre. Până când se vor mânca mai multe alimente solide, scaunele vor fi moi.
- Trebuie evitate produsele din lapte de vacă, cum ar fi laptele și brânza, deoarece există potențialul de a deveni sensibil la lactoză după operație. Iaurtul ar trebui să fie în continuare în regulă. Intoleranța la lactoză și consumul de alimente bogate în grăsimi pot provoca scaune moi și diaree.
- Se recomandă folosirea unui jurnal alimentar pentru a înțelege ce alimente ar putea provoca scaune neregulate.
Anemie în timpul recuperării după operația de micșorare de stomac
Chirurgia bariatrică reduce dimensiunea stomacului, ceea ce îi expune pe pacienții care se recuperează la riscul unei absorbții reduse a fierului și al anemiei prin deficit de fier. Semnele de anemie prin deficit de fier includ paloarea, oboseala, slăbiciunea, dificultățile în menținerea temperaturii corpului, amețelile și dificultățile de respirație. Pentru a preveni această problemă, se poate lua zilnic o multivitamină specifică bariatriei, care are fier adăugat.
Sexualitate și sarcină în timpul recuperării după operația de micșorare de stomac
Se poate relua activitatea sexuală atunci când pacientul se simte stabil din punct de vedere fizic și emoțional. Se recomandă insistent ca femeile care au relații sexuale să utilizeze o formă fiabilă de contracepție după o intervenție chirurgicală bariatrică, deoarece fertilitatea poate crește odată cu pierderea rapidă în greutate. Este imperativ să se evite sarcina în primele 12-18 luni după intervenția chirurgicală bariatrică. Greutatea corporală și nivelurile de micronutrienți se modifică rapid în această perioadă postoperatorie, care nu este optimă pentru susținerea unei sarcini sănătoase. Dacă o persoană rămâne însărcinată, aceasta trebuie să consulte cât mai rapid posibil un medic.
Igiena personală în timpul recuperării după operația de micșorare de stomac
Se poate face duș la întoarcerea acasă. Este necesară o îngrijire minuțioasă a cusăturilor, fiind uscate bine prin tamponare în urma dușurilor.
Concluzie
De obicei, o persoană poate părăsi spitalul la 1 până la 3 zile după ce a suferit o operație de micșorare a stomacului. Pacientul va putea începe să se întoarcă la activitățile obișnuite între 4 și 6 săptămâni mai târziu. Dar va trebui să facă schimbări pe termen lung în stilul de viață pentru a profita la maximum de operație.