Ablație cardiacă

Actualizat pe:

Procedura de ablație cardiacă este realizată de către cardiologi supraspecializați în aritmologie. Aceasta este o procedură minim invazivă, spitalizarea nu durează mai mult de două zile, dacă totul a decurs normal, iar recuperarea este relativ simplă și de scurtă durată. 

Aceasta este de mai multe tipuri, cel mai des fiind utilizată ablația prin cateter, dar aceasta poate fi și chirurgicală. Ablația cardiacă este utilizată atunci când alte metode – medicamentoase sau proceduri mai puțin invazive, nu au reușit să restabilească ritmul normal al inimii sau să amelioreze semnificativ simptomele.

Ablație – definiție

Conform DEXului ablația prin definiție înseamnă îndepărtarea unui organ, a unui membru, tumori, țesut etc.

Ablație cardiacă – ce este?

Ablația cardiacă reprezintă de asemenea îndepărtarea unui țesut din organism (sub nicio formă nu înseamnă îndepărtarea inimii). Aceasta este realizată de către medicul cardiolog, respectiv cu supraspecializare în aritmologie.

Pentru o înțelegere mai bună, este bine de știut că:

Ablația cardiacă (denumită și ablație inimă) descrie o varietate de proceduri care tratează ritmurile neregulate sau anormale ale inimii (aritmii). Ablația descrie orice tehnică utilizată pentru a ținti și a elimina semnalele electrice anormale din inima dumneavoastră.

În timpul ablației cardiace, un cardiolog (un medic specializat în afecțiuni cardiace) utilizează energie caldă sau rece pentru a crea cicatrici minuscule în țesutul cardiac, vizând zonele din inima dumneavoastră care provoacă aritmia. Cicatrizarea în aceste zone ajută la blocarea inimii dumneavoastră de la producerea de ritmuri neregulate sau anormale.

Acest lucru se realizează precum spuneam, prin crearea unor cicatrici, deci prin distrugerea unor țesuturi (dacă facem referire strict la definiția din DEX prezentată anterior).

Ablație cardiacă – tipuri

Ablația cardiacă poate fi prin cateter (minim invaziv) sau chirurgicală atunci când procedeul minim invaziv nu poate rezolva aritmia cardiacă.

Tipuri de ablație cardiacă prin cateter

Ablația cu cateter, denumită și ablația prin radiofrecvență sau ablația venelor pulmonare, nu este o intervenție chirurgicală, ci o procedură minim invazivă.

Există două tipuri principale:

  • Ablația prin radiofrecvență – Medicul folosește catetere introduse prin artera femurală din zona inghinală sau artera radială de la mână, pentru a trimite energie de radiofrecvență (similară căldurii de microunde) care face cicatrici circulare în jurul fiecărei vene sau grup de vene.
  • Crioablația – Medicul folosește de asemenea un cateter, care îngheață țesuturile pentru a provoca o cicatrice.

Tipuri de ablație chirurgicală cardiacă

 Există trei tipuri principale:

  • Procedura Maze – Medicul  va face de obicei acest lucru în timp ce sunteți supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis pentru o altă problemă, cum ar fi un bypass sau o înlocuire de valvă. Procedura presupune tăierea țesutului inimii din zona superioară, ca un labirint și apoi coaserea acelor zone, pentru a provoca cicatrici și a opri astfel semnalele electrice anormale.
  • Mini Maze – Majoritatea persoanelor cu fibrilație atrială, spre exemplu, nu are nevoie de o operație pe cord deschis. ÎnMedicul va face câteva tăieturi mici între coaste și folosește o cameră pentru a face ablația cu cateterul. Unele spitale oferă o intervenție chirurgicală asistată de robot care folosește tăieturi mai mici și face ca procedura să fie mai precisă. Medicul dumneavoastră va introduce o cameră video sau un robot mic în pieptul dumneavoastră. Acesta va ghida crearea de țesut cicatricial care ar putea ajuta la menținerea bătăilor inimii dumneavoastră la un ritm normal.
  • Procedură convergentă/hibridă –  În acest caz, ablația prin cateter este combinată cu procedura mini Maze. Medicul folosește ablația prin radiofrecvență în vena pulmonară, iar un chirurg face o mică tăietură sub stern pentru a folosi energia de radiofrecvență în exteriorul inimii.

Ablație cardiacă – pentru ce se face

Ablația cardiacă este o procedură care este utilizată pentru a corecta problemele de ritm cardiac.

Atunci când inima bate, semnalele electrice care determină inima să se strângă (să se contracte) trebuie să urmeze un traseu specific prin inimă. Orice întrerupere sau adăugare a unei căi în plus (în mod normal inexistentă) sau generarea de impulsuri electrice din alte locuri față de cele normale, poate declanșa o bătaie neregulată a inimii (aritmie).

În funcție de tipul de problemă a ritmului cardiac, ablația cardiacă poate fi unul dintre primele tratamente. Alteori, se face atunci când alte medicamente sau tratamente nu funcționează.

În general, ablația cardiacă este recomandată atunci când:

  • Aveți o aritmie cardiacă tratată medicamentos, care nu s-a ameliorat sau tratat sub tratament.
  • Ați avut efecte secundare grave în urma medicamentelor pentru tratarea aritmiilor.
  • Prezentați un risc ridicat de complicații din cauza aritmiilor, cum ar fi stop cardiac subit.

Procedurile de ablație cardiacă pot trata toate tipurile de ritmuri cardiace neregulate sau anormale, mai ales:

  • Fibrilația atrial – FiA este cel mai frecvent motiv pentru ablația cardiacă. Atunci când aveți firbilație atrială, camerele superioare ale inimii (atrii) bat neregulat și foarte repede. Fără contracții puternice și normale, inima dumneavoastră nu poate pompa sângele în mod corespunzător organele. Atunci când sângele nu se deplasează corect prin inimă, crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în inimă și riscul de accident vascular cerebral dacă cheagul ajunge la creier. Fibrilația atrială este foarte des întâlnită, iar ablația cardiacă este un tratament destul de întâlnit.
  • Flutter atrial – În cazul acestei afecțiuni, atriile se contractă pentru a pompa sângele, dar o fac prea repede. La fel ca și fibrilația atrială, vă crește riscul de formare de cheaguri de sânge și de accident vascular cerebral.
  • Tahicardia supraventriculară – Dacă aveți TSV, inima dvs. încă pompează sânge în mod normal. Dar veți avea episoade de bătăi accelerate ale inimii (până la 300 de bătăi pe minut). Dacă tahicardia supraventriculară apare frecvent sau pentru perioade lungi de timp, aritmia poate duce la afectarea inimii și la simptome severe. Motiv pentru care se tratează prin ablație cardiacă, dacă medicamentele nu o pot ține sub control.
  • Tahicardia ventriculară (TV) – Ventriculele sunt cele două camere inferioare ale inimii. O aritmie la nivelul acestor camere (tahicardie ventriculară) face ca inima să bată prea repede, nepermițând suficient timp pentru ca ventriculele să se umple și să fie pompat în organism, ceea ce duce la o scădere periculoasă a tensiunii arteriale.

Ablație cardiacă prin cateter– pregătire

Ablația cardiacă se realizează în mediu spitalicesc, de stat sau privat, de cele mai multe ori cu programare.

Înainte de ablația cardiacă, veți discuta cu medicul pentru o programa internarea și pentru a stabili cea mai bună metodă de ablație pentru dumneavoastră.

Dacă luați medicamente anticoagulante, acestea vor trebui oprite cu câteva zile înainte de intervenție, în funcție de ce tip de medicament luați.

Cu o zi înainte de internare sau în aceeași zi, va trebui să vă pregătiți regiunea inghinală și antebrațele prin raderea părului. Este absolut necesar să faceți acest lucru, pentru a evita eventuale infecții sau alte posibile probleme cauzate de păr.

Igiena personală din ziua procedurii trebuie să fie riguroasă, iar dumneavoastră trebuie să fiți relaxat.

De asemenea, înainte de ablația cardiacă, vi se vor realiza:

  • Un examen obiectiv și o anamneză minuțioasă
  • Analize uzuale de sânge
  • EKG
  • Radiografie toracică
  • Ecografie cardiacă
  • Eliminarea focarelor infecțioase – consult ORL, stomatologic și unde știți că mai aveți probleme, în general (Acestea se vor realiza de către dumneavoastră, înainte de a veni la procedură).

Ablație cardiacă prin cateter – înainte de procedură

Înainte de ablația cardiacă propriu-zisă, veți fi dus într-o sală specială pentru astfel de intervenții. Acolo veți fi îmbrăcat cu un halat de spital, fără alte haine pe dumneavoastră. 

Vi se vor administra medicamente printr-o branulă, pentru a vă relaxa și seda (nu este anestezie generală, dar vă va da o stare de euforie generală, ca să nu mai simțiți nimic).

Urmează pregătirea zonei unde urmează a fi introdus cateterul, injectându-se anestezie locală. 

Locul puncției – la nivel inghinal sau la nivelul antebrațului, se va alege în funcție de multe aspecte: dacă aveți boală a vaselor de sânge periferice sau nu (vase înfundate la picioare sau insuficiență venoasă profundă), dacă ați avut vreodată fracturi sau alte intervenții chirurgicale în sfera ortopedică la nivelul șoldurilor sau al mâinilor sau dacă ați avut alte intervenții chirurgicale la nivelul vaselor de sânge necesare pentru ablație cardiacă.

De asemenea, vasul de sânge fie de la antebraț, fie de la picior, poate fi prea mic, lucru care se observă în momentul puncției, medicul neputând trece prin vas. În acest moment se va realiza schimbarea locului de puncție la celălalt membru inferior sau superior.

Ablație cardiacă prin cateter – procedură

Cardiologul introduce un mic tub (numit teacă) prin piele și într-o venă/arteră, de obicei în zona inghinală. Puteți avea o incizie (tăietură) sau mai multe.

Apoi introduce cateterele cu electrozi (tuburi subțiri cu fire) în teacă și le conduce până la inimă, folosind razele X ca ghid. Ca să fie văzute vasele de sânge de razele X corespunzător, se va injecta și substanță de contrast. Cateterul furnizează energie caldă sau rece pentru a elimina ritmurile neregulate sau anormale.

Senzorii de pe vârful cateterului trimit impulsuri electrice și înregistrează energia electrică a inimii dumneavoastră. Medicul utilizează aceste informații pentru a identifica zona care vă provoacă aritmia și pentru a decide unde să aplice ablația. Această parte a procedurii se numește studiu electrofiziologic. Studiul electrofiziologic este obligatoriu înainte de orice ablație cardiacă. Doar așa se va identifica exact zona cu probleme și se confirmă indicația de ablație și diagnosticul.

Este posibil să resimțiți un mic disconfort atunci când cateterul este introdus în inimă și atunci când se administrează energie. Dacă aveți dureri severe sau dificultăți de respirație, anunțați furnizorul de servicii medicale.

Durată: între 2-6 ore, în funcție de complexitatea cazului.

Ablație cardiacă chirurgicală – pregătire și procedură

Pregătirea preoperatorie este aproximativ aceeași: analize uzuale de sânge, EKG, ecografie cardiacă, radiografie toracică, asigurarea lipsei focarelor infecțioase prin consult stomatologic și ORL, consulturi diverse (diabetologie, nefrologie, urologie, etc.) în funcție de ce alte boli aveți, coronarografie dacă vârsta și factorii de risc indică realizarea acesteia.

Dacă veți face ablația cardiacă chirurgicală, veți primi anestezie generală.

Chirurgul cardiac poate face ablația în timpul unei alte operații pe cord deschis. De obicei, procedurile chirurgicale se aplică atunci când mai există o problemă cardiacă cu indicație chirurgicală.

Dacă simptomele aritmiei sunt severe și nu au putut fi rezolvate de medicamente sau ablația cu cateter, se poate realiza procedura Maze chirurgicală de sine stătătoare, ca intervenție chirurgicală cardiacă. De asemenea, chirurgul cardiac poate realiza procedura mini Maze descrisă anterior sau cea hibrid alături de un cardiolog.

Ablație cardiacă prin cateter– la ce să vă așteptați după procedură/ recuperare după ablația cardiacă prin cateter

După ablație, se va realiza hemostaza locală. Cineva va sta apăsat pe zona inghinală pentru hemostază de la 15-30 minute, după caz. Dacă procedura a avut loc la nivell mâinii, hemostaza se poate realiza cu o brățară hemostatică.

După ablația cardiacă, veți fi dus într-o zonă de recuperare pentru câteva ore, unde medicii și asistentele vă vor monitoriza îndeaproape. În funcție de starea dumneavoastră, veți sta o noapte sau mai multe, în spital. Indiferent de situație, planificați ca altcineva să vă conducă acasă după procedură.

Trebuie să stați întins și nemișcat câteva ore (de obicei 6), pentru a preveni sângerarea din locul unde v-a fost tăiată pielea. 

De cele mai multe ori un hematom (cheag de sânge/vănătaie se va forma la nivelul puncției. Acesta se va resoarbe în timp.

Unele persoane resimt durere după procedură. Durerea nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. Majoritatea oamenilor se potateîntoarce la activitățile zilnice în câteva zile după ce au suferit o ablație cardiacă. Evitați să ridicați greutăți timp de aproximativ o săptămână.

Medicul vă va prescrie întotdeauna un medicament pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge și un altul pentru a preveni aritmia pentru care ați suferit ablația cardiacă (acestea din urmă nu sunt întotdeauna necesare). Durata tratamentului este de 1-2 luni.

Nu faceți baie în cadă, nu înotați și nu exagerați cu plimbările până când tăieturile s-au vindecat.

Ablație cardiacă chirurgicală – la ce să vă așteptați după intervenție/ recuperare după ablația chirurgicală cardiacă

Procedura Maze –  Aceasta este o intervenție chirurgicală majoră. Probabil că veți sta în spital aproximativ o săptămână. Veți petrece primele două zile într-o unitate de terapie intensivă  și apoi vă veți muta într-o cameră obișnuită înainte de a pleca acasă. Recuperarea completă durează între 6 și 8 săptămâni, dar ar trebui să vă puteți întoarce la activitățile normale sau la muncă, dacă aveți o muncă statică, de birou, în 3 săptămâni. Ar trebui să începeți să vă simțiți mai bine în aproximativ 4 săptămâni. Recuperarea per total durează minim 3 luni. În toată această perioadă va trebui să reveniți treptat la activitățile normale, în funcție de recomandările chirurgului și cardiologului, fără a exagera sau a vă obosi.

Probabil că veți lua un anticoagulant timp de aproximativ 3 luni (în funcție și de celelalte intervenții cardiace, dacă a fost cazul, veți putea lua un anticoagulant inclusiv toată viața). La început, vă veți putea simți foarte obosit și veți avea unele dureri în piept.

Mini Maze – Veți fi în secția de terapie intensivă pentru câteva ore până la o zi. Probabil că veți sta în total între 2 și 4 zile.

 Odată ce sunteți acasă după ablația cardiacă:

  • Este posibil să aveți nevoie de cineva care să conducă mașina pentru dumneavoastră. Medicul vă va spune când veți putea conduce din nou.
  • Veți avea probabil nevoie de ajutor acasă.
  • Va trebui să vă întoarceți peste aproximativ 14-21 de zile pentru scoaterea firelor.
  • Nu ridicați nimic greu timp de câteva săptămâni (3 luni).

Procedura hibrid – Aceasta necesită, de obicei, o spitalizare de 2 până la 3 zile. Recuperarea este similară cu cea a ablației cu cateter.

Recuperare după ablația cardiacă

Este posibil ca ablația cu cateter să nu vă vindece aritmia, dar adesea vă va ușura simptomele. S-ar putea să aveți în continuare episoade de arimie, în primele 3 luni, deoarece este nevoie de acest timp pentru ca cicatricile să se formeze.

Dacă aveți arimia de mult timp, veți avea probabil nevoie de un alt tratament pentru a vă menține bătăile inimii regulate. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de medicamente pentru a vă controla ritmul cardiac timp de câteva luni după procedură.

Cele mai multe persoane care au procedura labirintului (Maze( obțin o ameliorare pe termen lung a simptomelor lor. Mulți nu au nevoie să ia medicamente pentru ritmul cardiac după aceea.

Ablația prin cateter necesită, în general, mai puțin timp de recuperare decât ablația chirurgicală. 

Ablație cardiacă prin cateter – indicații postintervenție

Pentru prima săptămână:

  • Nu ridicați mai mult de 2-3 kg.
  • Săriți peste activitățile care vă fac să împingeți sau să trageți lucruri grele.
  • Dacă obosiți, opriți-vă și odihniți-vă.
  • Nu faceți exerciții fizice. Puteți reveni la normal în a doua săptămână.

Ulterior, treptat vă puteți întoarce la activitățile zilnice normale, însă abia după ce aveți acceptul medicului care v-a efectuat procedura

Ablație cardiacă – indicații postintervenție generale

Medicul dvs. vă poate recomanda modificări ale stilului de viață pentru a vă menține inima sănătoasă, inclusiv:

  • Mâncați o dietă bună, cu mai puțină sare și alcool.
  • Renunțați la fumat.
  • Păstrați o greutate sănătoasă.
  • Faceți mai multă activitate fizică.
  • Încercați să gestionați stresul și emoțiile puternice.

Ablație cardiacă – alegerea tipului

Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre tratamentele pentru aritmie, inclusiv ablația. Planul va depinde de:

  • Cauza aritmiei.
  • Dacă aveți simptome.
  • Prezența sau absența altei boli de inimă.
  • Dacă medicamentele nu au funcționat și aritmia vă scade calitatea vieții și vă supune la numeroase complicații, se va alege ablația prin cateter.
  • Dacă nici aceasta nu a funcționat, iar simptomele sunt severe, se va alege ablația cardiacă chirurgicală.
  • Alegerea va avea loc și în funcție de problemele de sănătate pe care le aveți și în funcție de ce poate suporta organismul dumneavoastră.

Ablație cardiacă – beneficii

Dacă aveți o aritmie care nu poate fi controlată cu medicamente, ablația cardiacă vă poate salva viața. Majoritatea persoanelor pot fi supuse ablației cu cateter. Această procedură minim invazivă implică mai puține riscuri, așa cum am menționat anterior.

Ratele de succes ale ablației cardiace sunt ridicate. Pentru majoritatea oamenilor, ablația cardiacă restabilește ritmul cardiac normal. De obicei, elimină necesitatea de a lua medicamente antiaritmice.

Dacă nu tratați aritmia, cresc șansele de formare a cheagurilor de sânge, de insuficiență cardiacă sau de accident vascular cerebral. Acestea ar putea fi amenințătoare de viață.

Medicul va ține cont de factorii dumneavoastră de risc înainte de a vă sugera un tratament. Dacă nu aveți simptome sau dacă acestea sunt ușoare, medicul poate să privească și să aștepte. Dar ar putea să vă prescrie warfarină sau un alt anticoagulant pentru a vă proteja de accidente vasculare cerebrale.

Ablația cardiacă poate fi potrivită pentru dumneavoastră dacă simptomele arimiei sunt mai severe și vă îngreunează îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Ablație cardiacă – riscuri

Ablația cardiacă, are riscuri de:

  • Sângerare sau infecție la locul unde a fost introdus cateterul.
  • Leziuni ale vaselor de sânge și posibila convertire către o intervenție chirurgicală de urgență – cardiacă sau vasculară.
  • Leziuni ale valvei cardiace – ceea ce poate duce la intervenție chirurgicală cardiacă de urgență sau în viitorul apropiat.
  • Apariția unei aritmii noi  sau înrăutățirea celei deja existente (țesutul inimii este foarte sensibil și se irită ușor).
  • Ritm cardiac lent care ar putea necesita un stimulator cardiac permanent pentru a fi corectat.
  • Riscul de a nu se vindeca aritmia.
  • Cheaguri de sânge în picioare sau plămâni (tromboembolism venos).
  • Accident vascular cerebral sau atac de cord.
  • Îngustarea venelor care transportă sângele între plămâni și inimă (stenoză a venelor pulmonare).
  • Afectarea rinichilor de la substanța de contrast folosită în timpul procedurii.
  • Deces în cazuri rare

Discutați riscurile și beneficiile ablației cardiace cu medicul pentru a înțelege totul despre ablația cardiacă.

Ablație cardiacă preț

Preț ablație fibrilație este un subiect controversat deoarece prețurile nu sunt aproape deloc expuse și necesită numeroase telefoane pentru a afla ceva clar.

Dacă aveți contract cu casa de asigurări și vă programați la un spital de stat, aceasta este acoperită de asigurare.

Dacă vă duceți la privat, prețul pentru ablația fibrilației cardiace prin cateter poate varia între 10.000-15.000 lei, prețul incluzând spitalizarea, procedura, materialele și plata echipei medicale. Dacă spitalizarea crește în durată (mai mult de 1-2 zile), prețul poate crește.

Dacă ablația cardiacă va fi chirurgicală, la un spital privat aceasta poate ajunge și la 25.000-40.000 lei.

Ablație cardiacă – ce trebuie să faceți înainte de a merge la procedură

Înainte de a fi de acord cu testul sau procedura de ablație cardiacă, asigurați-vă că știți:

  • Numele testului sau al procedurii.
  • Motivul pentru care vă supuneți testului sau procedurii.
  • Riscurile și beneficiile testului sau procedurii.
  • Când și unde veți efectua testul sau procedura și cine o va face.
  • Când și cum veți primi rezultatele.
  • Cât va trebui să plătiți pentru test sau procedură (dacă faceți la privat).

Sunați la ambulanță sau prezentați-vă imediat la urgențe dacă după ablația cardiacă:

  • Locul de puncție se umflă foarte repede.
  • Sângerarea de la locul de puncție nu încetinește atunci când apăsați ferm pe el.
  • Simțiți durere sau disconfort în piept care se mută în gât, maxilar sau braț.
  • Aveți fața căzută, slăbiciune a brațului, dificultăți de vorbire sau leșinați.

Sunați-vă medicul dacă după ablația cardiacă:

  • Piciorul cu puncția devine amorțit sau furnicături, sau piciorul dvs. pare rece sau devine albastru.
  • Zona din jurul locului de înțepătură pare mai vânătă.
  • Locul începe să se umfle sau din el se scurg lichide.
  • Vă simțiți rău sau transpirați mult.
  • Aveți bătăi rapide sau neregulate ale inimii.
  • Simțiți că aveți lipsă de aer.

De reținut 

Ablația cardiacă este de mai multe tipuri: prin cateter sau chirurgicală. Metoda cea mai bună pentru dumnevoastră va fi aleasă în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și metodele rămase disponibile. Procedura poate fi minim invazivă sau invazivă, iar staționarea în spital după caz este de 1-2 zile, până la aproximativ o săptămână. Beneficiile procedurii pot fi salvatoare de viață în cele mai multe cazuri. Riscurile sunt și ele existente și vor fi dicutate în detaliu cu medicul dumneavoastră curant. În funcție de procedură, veți fi sedat sau anesteziat general. Recuperarea depinde de tipul de ablație, la fel și ceea ce se va întâmpla în timpul procedurii. Prețul ablației cardiace la privat variază după caz, tipul de ablație și facilități.