Meniu

Cardiopatie ischemica regim alimentar

Actualizat pe:

Prevenția cardiopatiei ischemice, dar și încercarea de a opri evoluția ei, necesită un regim alimentar strict, sănătos, care ar trebui respectat de toți oamenii, fie că au probleme de sănătate, fie că nu. Cardiopatie ischemică regim alimentar este un subiect foarte discutat și cunoscut, dar foarte greu de respectat din cauza lipsei de educație a sănătății.

De ce trebuie să aveți o alimentație sănătoasă în cazul în care aveți cardiopatie ischemică?

Cardiopatia ischemică se poate agrava treptat, de unde și importanța unei alimentații sănătoase. 

Dacă nu este tratată, cardiopatia ischemică poate duce la un atac de cord sau la un stop cardiac brusc. Ambele afecțiuni pot pune viața în pericol.

O alimentație sănătoasă este necesară pentru a încetini evoluția bolii sau a o preveni, ameliorând astfel și riscul de deces.

Care este regimul alimentar corect în cardiopatia ischemică?

Pe scurt, dieta dumneavoastră trebuie să conțină alimente bogate în vitamine, nutrienți, proteine și grăsimi bune și trebuie evitate alimentele care predispun la apariția cardiopatiei ischemice. Trebuie evitate în totalitate alimentele pline de grăsimi rele, mezelurile, alimentele semipreparate, dulciurile sau mâncărurile cu sare în cantitate mare.

Cardiopatie ischemică regim alimentar – fructe și legume proaspete

Creșterea aportului de alimente pe bază de plante poate ameliora bolile de inimă și poate ajuta la prevenirea unui atac de cord și a unui stop cardiac brusc. 

Atât fructele, cât și legumele conțin o cantitate sănătoasă de vitamine și nutrienți, contribuind la sănătatea inimii. În plus, aceste alimente sunt sărace în calorii, ceea ce vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă. Deoarece sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fibre, fructele și legumele ajută la scăderea nivelului de colesterol și la protejarea inimii.

Evitați să consumați fructe în conserve cu mult zahăr sau legume în conserve cu multă sare. Puteți consuma alimentele din conserve, dar se recomandă o spălare în prealabil pentru a elimina din excesul de sare sau zahăr. 

De asemenea, puteți consuma fructe și congelate în condiții propice, dar se recomandă să consumați produsele proaspete cât de des posibil.

Legumele se recomandă să fie consumate proaspete, fierte, la cuptor sau la grătar!

Proteine

Consumul de proteine contribuie, de asemenea, la sănătatea dumneavoastră generală, nu doar în caz de cardiopatie ischemică. Cu toate acestea, fiți selectivi și alegeți proteine cu un conținut scăzut de grăsimi. 

Printre opțiunile sănătoase se numără tipurile de pește care sunt bogate în acizi grași omega-3, care ajută la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride. Aceasta include somonul, heringul și alți pești de apă rece. Atenție la consumul de somon! Trebuie ales cu mare atenție!

Alte surse sănătoase de proteine includ:

  • mazărea și lintea
  • ouă
  • carne de pasăre fără piele

Grăsimi bune

Dacă suferiți de cardiopatie ischemică, regimul alimentar nu trebuie să fie lipsit de grăsimi. Trebuie doar să alegeți grăsimile bune pentru sănătate.

Adevărul este că, consumul de grăsimi sănătoase cu moderație poate fi bun pentru sănătatea inimii. Grăsimile sănătoase pot scădea colesterolul și vă pot proteja împotriva atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. 

Acestea includ grăsimile monosaturate și grăsimile polinesaturate. Acestea se găsesc în:

  • ulei de măsline
  • semințe de in
  • avocado
  • nuci și semințe

Fibre și cereale integrale

Consumul de cereale integrale poate contribui, de asemenea, la sănătatea inimii și la reducerea impactului negativ al cardiopatiei ischemice. La fel ca fructele și legumele, cerealele integrale sunt bogate în nutrienți și reprezintă o sursă excelentă de fibre. Din acest motiv, ele pot contribui la reglarea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. 

Alegerile bune includ:

  • Pâine 100 % din cereale integrale
  • Orez brun
  • Paste făinoase din cereale integrale
  • Ovăz

Despre cerealele care trebuie evitate, discutăm puțin mai jos.

Evitați să consumați prea mult zahăr sau sare. Zahărul vă poate crește șansele de a avea diabet, în timp ce sarea vă poate crește tensiunea arterială. Ambele contribuie la creșterea șanselor de a dezvolta cardiopatie ischemică.

Cardiopatie ischemică regim alimentar – ce nu aveți voie să consumați

Poate fi o provocare să te obișnuiești cu o alimentație sănătoasă după ani de zile în care ai consumat cantități mari de sare, zahăr, carbohidrați rafinați și grăsimi saturate. Dar, pentru o viață cât mai sănătoasă, trebuie să evitați alimentele rele pentru organism și pentru inimă, pentru a preveni cardiopatia ischemică sau a îi încetini evoluția.

Câteva exemple de alimente rele, sunt:

  • Laptele integral.
  • Mezelurile: Șunca, salamul, mușchiul file, baconul și orice alt mezel.
  • Unt.
  • Cârnați grași, carne grasă – cum ar fi cea de porc sau rață.
  • Biscuiți, cerealele care nu sunt integrale, covrigi de orice tip, cornurile etc.
  • Cremele din comerț pentru torturi/dulciuri.
  • Mâncarea prăjită în ulei de floarea soarelui și de palmier mai ales. Mâncarea prăjită este foarte nocivă pentru vasele de sânge, în special cele de pe inimă!
  • Alimente gătite în unt, brânză sau sos de smântână.
  • Alimente procesate de orice tip.
  • Dulciuri: prăjituri din comerț, ciocolata (cu excepția celei negre) și orice alt produs din comerț.
  • Mâncarea de tip fast-food de orice tip: de la burgeri și cartofi prăjiți la pizza și alte tipuri de mâncare.
  • Alimentele foarte sărate de tipul murăturilor și orice mâncare gătită cu prea multă sare.
  • Nu consumați băuturi carbogazoase sau necarbogazoase cu îndulcitori de orice tip, din comerț.

Legumele consumate trebuie să nu fie prăjite!

Cardiopatie ischemică regim alimentar – ce poți face pentru a te obișnui cu noua alimentație

  • Eliminați din casă alimentele nocive pentru sănătatea dvs. pentru a evita astfel să fie la îndemână și să le consumați.
  • Înlocuiți uleiul de floarea soarelui sau de palmier cu cel de măsline/avocado sau alte opțiuni mai sănătoase. 
  • Gătiți alimentele prin fierbere, la cuptor sau la grătar.
  • Păstrați fructele și legumele la îndemână – Păstrați în frigider fructe și legume proaspete, gata de consum. Feliați-le din timp pentru o gustare rapidă între mese.
  • Reduceți porțiile de alimente –  Reducerea porțiilor de alimente vă poate ajuta să consumați mai puține calorii, grăsimi și sodiu.
  • Puneți condimente/ierburi proaspete în mâncarea gătită de dvs. – În loc să vă condimentați mâncarea cu sare de masă, experimentați cu diferite tipuri de ierburi, condimente și amestecuri de condimente fără sare. Atunci când cumpărați conserve și condimente, căutați alternative cu conținut scăzut de sare.
  • Citiți etichetele alimentelor – Intrați în rutina de a citi etichetele alimentelor pentru a evita să consumați prea multe grăsimi și sare (sodiu).

De reținut

Chiar dacă la început, regimul alimentar pentru cardiopatia ischemică poate părea foarte neplăcut, totul ține de obișnuință. În timp, mâncarea vi se va părea tot mai gustoasă și sunt foarte multe alternative de gătire a acesteia pentru a avea un gust foarte bun. Consumul de alimente sănătoase vă va aduce și o stare de bine, va contribui atât la un somn mai bun, cât și la menținerea unei greutăți normale.