Meniu

Cardioversie

Actualizat pe:

Procedura de cardioversie este, de obicei, programată, fie că sunteți internat în spital sau nu. Dar, uneori, medicii trebuie să o facă în regim de urgență. Aceasta se realizează atunci când inima nu bate cum trebuie și poate provoca probleme din această cauză. Cardioversia în regim de urgență se face dacă simptomele sunt severe. Înainte de cardioversia electrică veți fi ușor adormit, pentru a nu simți nimic. Cardioversia poate fi și medicamentoasă. Cardioversia nu este același lucru cu defibrilarea. 

Cardioversie – ce este?

Cardioversia este o procedură utilizată pentru a readuce o bătaie anormală a inimii la un ritm normal. Această procedură este utilizată atunci când inima bate foarte repede sau neregulat. Acest lucru se numește aritmie și poate cauza probleme precum leșin, accident vascular cerebral, atac de cord și chiar moarte cardiacă subită. 

O cardioversie vă poate salva viața dacă aveți o aritmie ventriculară care ar putea duce la un stop cardiac brusc. În alte cazuri, medicul dumneavoastră poate programa o cardioversie pentru a preveni probleme viitoare.

Cardioversie – tipuri

–       Cardioversie chimică/farmacologică (medicamentoasă) – în acest caz se administrează un medicament fie intravenos, fie oral. Această metodă se folosește de primă intenție atunci când ritmul nu provoacă simptome severe și se poate temporiza al doilea tip de cardioversie.

–       Cardioversie electrică – aceasta se realizează cu un defibrillator care dă șoc electric intern (în cazul în care vă aflați într-o operație pe inimă) sau extern (atunci când aveți probleme fără a fi într-o operație pe inimă). Cardioversia electrică se realizează atunci când ritmul cardiac vă pune în pericol viața, când medicamentul nu a funcționat sau când simptomele sunt intense și nu se poate aștepta intrarea în acțiune a medicamentului. De asemenea, cardioversia electrică se realizează și printr-un defibrilator implantabil (permanent, sub piele).

Cardioversie – cum acționează pe sistemul electric al inimii?

În mod normal, un grup special de celule începe semnalul electric pentru a porni bătăile inimii. Aceste celule se află în nodul sinoatrial (SA). Acest nod se află în atriul drept, camera superioară dreaptă a inimii. Semnalul se deplasează rapid prin sistemul de conducere al inimii în drum spre ventricule, cele două camere inferioare ale inimii. Pe măsură ce călătorește, semnalul declanșează contracția părților din apropiere ale inimii. Acest model organizat ajută inima să se contracte în mod coordonat.

Diferite probleme pot perturba această cale de semnalizare și pot duce la ritmuri cardiace anormale. Inima ar putea să bată foarte repede, fără a-i lăsa suficient timp să se umple de sânge între bătăi. Acest lucru poate împiedica inima să pompeze suficient sânge în organism. 

Cardioversia intră peste circulația electrică anormală și permite inimii să se reseteze la un ritm normal.

Cardioversie – pentru ce și când se realizează?

Cardioversia poate corecta multe tipuri de ritmuri cardiace rapide sau/și neregulate, precum:

–       Fibrilația atrială și flutterul atrial (cele mai frecvente afecțiuni pe care medicii le tratează prin cardioversie).

–       Tahicardia atrială.

–       Tahicardia ventriculară.

–       Fibrilația ventriculară.

Pe scurt, este posibil să aveți nevoie de cardioversie pentru a vă readuce ritmul și frecvența cardiacă la normal, astfel încât inima dumneavoastră să poată pompa sângele în organism așa cum ar trebui. 

Cardioversia electrică sau medicamentoasă se face în momentul în care simptomele sunt severe sau de cele mai multe ori imediat după diagnosticarea unei aritmii, în încercarea de a readuce bătăile inimii la normal. Chiar dacă abia vă observați simptomele, sărirea tratamentului ar putea duce la probleme mai grave, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dacă este prima dată când aveți fibrilație atrială, medicul vă va sugera cel mai probabil cardioversia. Cardioversia electrică funcționează mai bine și este utilizată mai des decât cardioversia chimică.

Este posibil ca medicul să nu dorească să vă supuneți cardioversiei dacă aveți simptome minore. De asemenea, este posibil să nu fie recomandată dacă sunteți în vârstă, dacă ați avut fibrilație ventriculară de mult timp sau dacă aveți alte probleme medicale majore. Alte tratamente ar putea fi mai bune pentru dumneavoastră, cum ar fi controlul ritmului cardiac cu medicamente.

Cardioversia electrică este, de asemenea, utilă pentru tratarea altor ritmuri cardiace anormale, cum ar fi flutterul atrial, care este similar cu FAIB. De asemenea, poate fi utilizată pentru a trata anumite tipuri de tahicardii supraventriculare și tahicardii ventriculare (TV). Aceste tipuri de ritmuri cardiace pot provoca ritmuri cardiace prea rapide. Acest lucru poate împiedica inima să pompeze suficient sânge.

Este posibil să aveți nevoie imediat de o cardioversie electrică de urgență dacă aveți simptome severe din cauza ritmului cardiac.

Cardioversie electrică – înainte de procedură

Înainte de cardioversia electrică, cel mai probabil va trebui ca pieptul să fie fără fire de păr pentru ca electrozii să se lipească mai bine. Nu veți avea voie să mâncați și să beți în ziua procedurii (doar după ce aceasta va avea loc), deoarece poate duce la apariția vomei în timpul procedurii și ulterior la complicații posibil severe.

În cazul cardioversiei chimice, aceste reguli nu se aplică.

Cardioversie electrică – cum se realizează? Detalii procedurale.

Deoarece cardioversia electrică ar fi dureroasă pentru un pacient care este treaz, se administrează un medicament intravenos pentru a seda pacientul. Pacienții dorm în timpul cardioversiei și majoritatea nu își amintește procedura. 

Două plasturi sau palete de electrozi sunt aplicate pe piele după ce pielea este rasă. Un plasture este aplicat în dreapta, sus, pe piept, iar al doilea este plasat fie în partea inferioară a pieptului, pe partea stângă, fie pe spate, sub omoplatul stâng. Atunci când pacientul este sedat, un curent electric este trimisă prin aceste plasturi sau palete. Cea mai mare parte a impulsului electric este absorbită de piept, dar o parte ajunge la inimă. Cantitatea de energie folosită depinde de aritmie. În cazul în care prima încercare nu reușește să transforme ritmul cardiac la normal, pot fi necesare șocuri ulterioare de energie mai mare.

Odată ce pregătirea și sedarea sunt finalizate, cardioversia în sine durează doar câteva secunde. De obicei, pacientul se trezește la 5 până la 10 minute după cardioversie, când efectul medicamentului anestezic administrat pentru sedare dispare.

În general, în momentul în care treceți printr-o procedură de cardioversie electrică, vă puteți aștepta la următoarele:

–       Plăcuțele cu electrozii sunt plasate pe pieptul dumneavoastră și poate pe spate. S-ar putea să aveți nevoie de unele zone de piele rase pentru ca plăcuțele cu electrozi să se lipească.

–       Acești electrozi se vor conecta la un aparat de cardioversie.

–       Veți primi medicamente printr-o venă din braț pentru a vă face să adormiți.

–       Cu ajutorul aparatului de cardioversie, un șoc este trimis către inima dumneavoastră. Acest lucru ar trebui să vă convertească inima înapoi la un ritm normal.

–       Procedura durează doar câteva minute. După ce se termină, vă veți trezi.

Cardioversie electrică – monitorizare în timpul procedurii

 Este posibil să fie nevoie de mai multe șocuri pentru ca ritmul dumneavoastră să revină la normal.

În timpul procedurii de cardioversie, furnizorul dvs. de servicii medicale vă va monitoriza nivelul de oxigen, ritmul cardiac și tensiunea arterială. 

Electrocardiogramă (ECG/EKG): Ține evidența activității electrice a inimii dumneavoastră. Medicul va atașa mai multe plasturi lipicioși (electrozi) pe pieptul dumneavoastră, pentru a vedea cum merge curentul electric în inima dumneavoastră.

Monitorizarea tensiunii arteriale: O manșetă de pe brațul dumneavoastră se va umfla și se va dezumfla pentru a urmări  valoarea tensiunii arteriale.

Pulsoximetru: O mică clemă pusă pe degetul dumneavoastră , va măsura cantitatea de oxigen din sângele dumneavoastră.

Cardioversie electrică și chimică – recuperare

Veți fi mențiunut în locul unde vă aflați în momentul cardioversiei sau veți fi mutat într-o zonă de recuperare. Medicul va continua să vă verifice tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Un EKG va fi realizat cu siguranță în aceeași zi, fie că sunteți internat în spital pe o perioadă mai lungă (sunteți după operația pe inimă) sau dacă ați venit în spital special pentru asta. Este posibil să simțiti dureri în zona toracelui sau de cap, amețeli sau stare de greață și vomă. Vi se vor administra medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Cel mai probabil, vi se vor administra anticoagulante pentru a evita plecarea cheagurilor de sânge sau formarea unora noi.

Cardioversia electrică – riscuri și complicații

Complicațiile în cazul cardioversiei electric nu se întâmplă des, dar există. Acestea includ:

–       O erupție cutanată sau leziuni temporare ale pielii cauzate de electrozi.

–       Vânătăi.

–       Cheagurile de sânge din inimă se pot desprinde și pot provoca un accident vascular cerebral.

–       Un ritm cardiac anormal care se înrăutățește.

–       Reacții alergice la un medicament.

Cel mai des după cardioversie, este posibil să aveți dureri de cap și amețeli din cauza scăderii tensiunii arteriale. De asemenea, este posibil să simțiți un mic disconfort la nivelul pieptului în locul unde a fost administrat șocul. Senzația de rău este, de asemenea, un efect al anesteziei.

Un risc important al procedurii de cardioversie este reprezentat de sedarea în sine. Sedarea moderată sau profundă, care este utilizată pentru a permite efectuarea procedurii de cardioversie fără ca pacientul să simtă durere, poate duce la aspirarea conținutului stomacal, provocând pneumonie sau obstrucția respirației. Riscul de probleme asociate cu sedarea este mai mare la pacienții obezi, care suferă de apnee în somn sau care au căi respiratorii anormale. În multe unități, sedarea pentru cardioversiunile programate este administrată de un anestezist, fie în mod obișnuit, fie la pacienții cu risc ridicat.

Cardioversia poate provoca uneori alte aritmii rapide sau lente. Șocul este sincronizat cu bătăile inimii pentru a evita provocarea unei aritmii periculoase. La un pacient ocazional, este posibil ca nodulul sinusal să nu funcționeze corect după cardioversie și să rezulte un ritm cardiac foarte lent. Un stimulator cardiac temporar poate fi necesar pentru a corecta această problemă.

Cardioversia poate avea ca rezultat un accident vascular cerebral. Un accident vascular cerebral poate apărea atunci când șocul fie determină un cheag deja prezent să se deplaseze la creier sau în altă parte a corpului, fie are ca rezultat formarea unui nou cheag după cardioversie; acest lucru este mai puțin probabil la pacienții care au avut o aritmie de mai puțin de 24-48 de ore. Folosirea unui anticoagulant (diluant al sângelui) înainte de cardioversie reduce foarte mult acest risc. 

Unele țesuturi cardiace pot fi deteriorate ca urmare a șocurilor de mare energie sau a șocurilor repetate. Leziunile semnificative sunt mai puțin frecvente și, în general, nu există complicații pe termen scurt sau lung.

 

Cardioversie – eficacitate

Cardioversia nu restabilește întotdeauna ritmul cardiac normal. Uneori are succes la început, dar apoi ritmul cardiac anormal poate reveni câteva zile, săptămâni sau chiar luni mai târziu. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul dumneavoastră ar putea dori să repete cardioversia sau ar putea lua în considerare un alt tratament pentru dumneavoastră.

Cardioversie – în aritmii specifice

Cardioversie – fibrilația atrială

Fibrilația atrială (FA) este o aritmie frecventă care poate fi tratată prin cardioversie. Rata de succes a cardioversiei în cazul fibrilației atriale este, în general, mai bună de 90 la sută. Șansele de succes sunt mai mici atunci când fibrilația atrială este prezentă de mai mult de câteva luni sau când atriul stâng este foarte mărit.

În general, există două moduri în care o procedură de cardioversie pentru FA poate eșua. În unele cazuri, energia necesară pentru a readuce inima la un ritm normal este mai mare decât energia maximă care poate fi furnizată de echipamentul de cardioversie. Alte soluții potențiale includ aplicarea unei presiuni asupra paletelor în timpul șocului și administrarea unui medicament intravenos numit ibutilidă. Ibutilida scade energia necesară pentru a readuce inima la un ritm normal și este foarte eficientă la pacienții care pot primi acest medicament în condiții de siguranță. Atunci când se administrează acest medicament, pacienții trebuie monitorizați timp de cel puțin patru ore înainte de a pleca acasă.

Un al doilea mod în care o procedură de cardioversie pentru FA poate eșua este atunci când FA recidivează imediat după ce a fost restabilit un ritm normal. La unii pacienți, administrarea de ibutilidă și repetarea cardioversiei este eficientă în restabilirea ritmului sinusal.

În timpul FA se pot forma cheaguri de sânge în interiorul atriilor, deoarece fluxul sanguin este încetinit. Un accident vascular cerebral poate apărea după cardioversie dacă există un cheag de sânge în atriu atunci când se efectuează cardioversia (sau dacă se formează un cheag la scurt timp după cardioversie) și acesta se deplasează prin fluxul sanguin până la creier. Majoritatea pacienților primesc un anticoagulant (un anticoagulant, cum ar fi warfarina, apixaban sau rivaroxaban) timp de cel puțin trei-patru săptămâni înainte și după cardioversie pentru a preveni un accident vascular cerebral, cu excepția cazului în care FA este prezentă de mai puțin de o zi sau două. Mulți pacienți vor fi nevoiți să ia anticoagulante pe termen nelimitat după cardioversie. 

Pentru pacienții care trebuie să fie supuși unei cardioversii elective înainte de a putea lua un anticoagulant în mod eficient timp de trei până la patru săptămâni înainte, se efectuează adesea o ecocardiografie transesofagiană (ETE) înainte de cardioversie pentru a se asigura că nu există niciun cheag deja format în inimă

La unii pacienți, FA poate recidiva în primele câteva ore după cardioversie. Pentru o cardioversie electivă programată, unor pacienți li se administrează un medicament antiaritmic începând cu câteva zile înainte de cardioversie pentru a îmbunătăți șansele de a menține un ritm normal după cardioversie. Tratamentul înainte de cardioversie va da timp pentru ca medicamentul să ajungă în sânge, ceea ce poate preveni reapariția FA. În plus, un ritm normal poate fi restabilit doar cu ajutorul medicamentului la unii pacienți, făcând inutilă cardioversia electrică. Pretratarea cu un medicament antiaritmic poate, de asemenea, să îmbunătățească șansele unei cardioversiuni de succes și să reducă energia necesară pentru procedură.

Cardioversie electrică- flutter atrial

Flutterul atrial este o aritmie atrială care poate fi tratată prin cardioversie. Rata de succes este de peste 90 la sută. Succesul nu este legat de durata acestei aritmii. Anticoagularea se administrează, de asemenea, înainte și după cardioversie, la fel ca la pacienții cu FA.

Cardioversie electrică – în timpul sarcinii

Cardioversia poate fi efectuată în timpul sarcinii fără a afecta ritmul fătului. Se recomandă, totuși, ca ritmul fetal să fie monitorizat în timpul procedurii.

Cardioversie electrică – preț

Prețul cardioversiei electrice variază în funcție de clinică între 250-500 lei. Prețul este justificat de medicamentele utilizate, camera ocupată și de monitorizarea anterioară și ulterioară procedurii.

În spitalul de stat, aceasta este gratis pentru cei cu asigurare medicală.

De reținut

Cardioversia este de două tipuri: chimică cu medicamente și electrică cu șoc electric. Se realizează în cazul prezenței unor probleme de ritm severe, care pot pune viața în pericol prin complicații și simptome. În timpul cardioversiei electrice veți dormi, pentru a nu simți nimic. Fiecare medicament și procedură vine cu propriul risc. O singură cardioversie, fie medicamentoasă, fie electrică, poate să nu fie înde-ajuns. După un rezultat pozitiv, există însă riscul reapariției aritmiei. Este absolut necesar să rezolvați problema din timp, chiar dacă aceasta reapare, deoarece fiecare aritmie poate duce la probleme grave de sănătate și chiar deces.