Meniu

Ce tensiune ai cand faci infarct

Actualizat pe:

De obicei, în momentul în care o persoană suferă un infarct, prima întrebare pe care o pune este: ce tensiune ai când faci infarct? Într-adevăr, tensiunea are legătură cu infarctul și poate fi unica cauză a acestuia, însă sunt și alți factori importanți care pot duce la un atac de cord. Dacă sunteți printre persoanele care se gândesc cât ai tensiunea când faci infarct, trebuie să știți că nu există o valoare exactă. Variază de la om la om, și poate fi mai mică decât trebuie, normală sau mai mare decât trebuie.

Ce modificări apar în organism, în funcție de cât ai tensiunea când faci infarct

Atunci când fluxul sanguin este restricționat sau blocat complet, mușchiul cardiac este lipsit de oxigen. Acest lucru duce la un atac de cord. În timpul unui atac de cord, tensiunea arterială poate să crească, să scadă sau să rămână constantă, în funcție de modul în care răspunde organismul.

Creșterea tensiunii arteriale

Acest lucru poate fi cauzat de vârfurile de hormoni, cum ar fi adrenalina, care vă inundă corpul în timpul situațiilor stresante, cum ar fi atacurile de cord. 

Un atac de cord poate, de asemenea, să determine sistemul nervos simpatic (SNS) să intre în suprasolicitare, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale. SNS-ul dumneavoastră este responsabil pentru reacțiile de “luptă sau fugi”.

Scăderea tensiunii arteriale

De cele mai multe ori, este dificil să știi cât ai tensiunea când faci infarct, deoarece rareori este cineva lângă persoana în cauză fix atunci, mai ales și cu un aparat de luat tensiunea. 

Însă, se poate întâmpla ca în acele momente să aveți o tensiune mai mică decât în mod normal.

Tensiunea arterială scăzută nu este în sine un indiciu al unui atac de cord, deoarece nu toată lumea va experimenta o scădere a tensiunii arteriale în timpul unui infarct.

Tensiunea arterială ar putea scădea dacă cineva suferă un atac de cord, deoarece inima este prea slabă pentru a o menține, deoarece mușchiul ar fi putut fi afectat.

În timpul unui atac de cord, fluxul de sânge către inima dumneavoastră este blocat sau întrerupt complet. Acest lucru poate “paraliza” sau chiar ucide țesuturile care alcătuiesc mușchiul inimii. Țesuturile cardiace moarte sau sever afectate reduc cantitatea de sânge pe care inima dumneavoastră o poate pompa către restul corpului. 

Ca răspuns la durere: Durerea provocată de un atac de cord poate declanșa un răspuns vasovagal la unele persoane. Un răspuns vasovagal este reacția sistemului dvs. nervos la un factor declanșator, cum ar fi stresul sau durerea extremă. Acesta provoacă o scădere a tensiunii arteriale și poate duce la leșin.

Sistemul nervos parasimpatic intră în funcțiune: Sistemul nervos parasimpatic (PNS) este responsabil pentru starea de repaus a organismului dumneavoastră, în care tensiunea arterială este scăzută. Un atac de cord poate face ca acesta dumneavoastră să intre în suprasolicitare, scăzându-vă tensiunea arterială.

Ce legătură are tensiunea cu infarctul?

De asemenea, multe persoane se întreabă la ce tensiune se face infarct, nu neapărat ce tensiune ai când faci infarct.

Trebuie să știți că tensiunea arterială nu este un predictor precis al unui atac de cord. Adică, NU EXISTĂ O VALOARE EXACTĂ, la care știți sigur că puteți face infarct.

Infarct puteți face și cu tensiune prea mare, deoarece sângele care circulă în tensiune mare prin vasele de sânge, nu mai apucă să oxigeneze celulele inimii corespunzător.

De asemenea, la o tensiune mică, nu mai ajunge înde-ajuns de mult sânge la mușchiul inimii, iar celulele încep să se distrugă.

La o tensiune normală, se poate face infarct din cauza bolii coronariene – adică depunerea de grăsimi și celule pe vasele de sânge de pe inimă, care blochează circulația sângelui și hrănirea celulelor.

Uneori, un atac de cord poate provoca o creștere sau o scădere a tensiunii arteriale, dar o schimbare în citirea tensiunii arteriale nu înseamnă întotdeauna că are legătură cu un infarct sau preinfarct.

Tensiune arterială mare

Tensiunea arterială ridicată poate fi o valoare de referință pentru cât de mult trebuie să lucreze inima pentru a pompa sângele în jurul corpului prin artere, motiv pentru care medicii o monitorizează.

Așa cum am spus mai sus, dacă vă întrebați cât aveți tensiunea când faceți infarct și aceasta a fost depistată ca fiind mare, există riscul ca tensiunea să fie cauza de infarct. Aceste cazuri sunt rare.

Însă, tot ea poate desprinde și o placă (acumulare de celule) de la nivelul vaselor de sânge și să ajungă la nivelul arterelor coronare ale inimii, să le blocheze și să se ajungă la infarct.

O acumulare de grăsime, colesterol și alte substanțe în interiorul arterelor se numește placă. În timp, placa se întărește și mărește, determinând îngustarea arterelor. Această îngustare înseamnă că este nevoie de mai multă presiune pentru a împinge sângele prin rețeaua de tuburi. Atunci când placa se desprinde de peretele unei artere, se formează un cheag de sânge în jurul plăcii. Atacurile de cord se pot produce deoarece placa sau cheagurile de sânge provoacă întreruperea sau blocarea alimentării cu sânge a inimii.

Tensiunea arterială mică

De asemenea, vă puteți întreba ce tensiune aveți când faceți infarct și aceasta să fie depistată ca fiind mai mică decât trebuie.

În acest caz, celulele inimii nu mai primesc sânge cât trebuie, și mor. Tensiunea mică poate fi unică cauză de infarct, atunci când se analizează cazul corespunzător și nu se găsesc alte cauze. Aceste situații sunt foarte rare.

De cele mai multe ori, tensiunea arterială mică în timpul unui infarct este din cauza răspunsului organismului în fața simptomelor și șocului. 

Prin urmare, nu există un răspuns exact la întrebarea “La ce tensiune apare infarctul?”.

Infarctul și tensiunea – prevenire 

În cazul în care știți că aveți probleme cu tensiunea, în loc să vă faceți griji întrebându-vă cât ai tensiunea când faci infarct, ar fi de folos pentru sănătatea și viața dvs. să mergeți la medicul cardiolog constant pentru evaluări și tratarea bolilor.

Dacă știți că aveți tensiunea mare, nu vă gândiți ce tensiune ai când faci infarct, dar gândiți-vă la ce puteți face să nu ajungeți în această situație.

Soluția cea mai potrivită este să mergeți la medic să luați un tratament corespunzător și să mergeți regulat la controale.

Preinfarctul și tensiunea

Preinfarct, la ce tensiune se face? Are același răspuns: la orice valoare a tensiunii se poate face preinfarct. 

Majoritatea oamenilor spune în general preinfarct la momentul în care îl doare foarte tare în piept și apar și alte simptome, dar un infarct total nu s-a constituit. Acestea sunt momente în care inima suferă din cauza lipsei de sânge și riscul de infarct este foarte mare.

Recomandări

Sperând că v-am răspuns la întrebarea: ce tensiune ai când faci infarct și sunteți de acord cu datele medicale conform cărora, nu se poate da un răspuns clar, deoarece poate fi orice valoare, recomandăm consultul constant la medicul cardiolog conform recomandărilor acestora.

  • Prezentarea la medic la primele simptome de tensiune mare, preinfarct sau infarct.
  • Să mergeți la control după 40 ani, chiar dacă credeți că nu aveți nicio problemă.
  • Dacă aveți probleme cu tensiunea, să luați tratamentul conform recomandărilor.
  • Să duceți un stil de viață sănătos, eliminând alimentele prăjite, dulciurile, mezelurile, semipreparatele, sucurile sau produsele tip fast-food. De asemenea, ar fi de preferat să vă mențineți o greutate normală.