Meniu

Cefalee de tensiune

Actualizat pe:

Cefaleea de tensiune (durerea de cap) este încă un subiect controversat, deoarece studiile oferă rezultate contradictorii. Un lucru este sigur, însă: durerile de cap și tensiunea arterială au o legătură, chiar dacă aceasta nu este perfect elucidată. Se știe faptul că tensiunea foarte mare, cunoscută și sub denumirea de hipertensiune malignă, poate da cefalee de tensiune, chiar dacă de cele mai multe ori tensiunea ridicată, de multe ori chiar forma severă, poate să nu dea simptome deloc.

Durere de cap de la tensiune – la ce valori ale tensiunii poate apărea?

Cefalee de tensiune poate avea oricine care suferă de tensiune mare. Indiferent de valoarea acesteia, atâta timp cât este peste 140/90 mmHg, hipertensiunea arterială poate da cefalee de tensiune. 

Durere de cap de la tensiune însă, este un simptom care apare foarte rar, deoarece de cele mai multe ori tensiunea mare este asimptomatică. În momentul în care apare, trebuie neapărat să vă prezentați la medic.

Ca să vă reamintim cum este clasificată hipertensiunea arterială, vă readucem aminte de stadiile acestei boli și contextul în care pot apărea dureri de cap de la tensiune.

Tensiune optimă – <=120/80 mmHg.

Tensiune arterială în limite normale – 120-129/80-84 mmHg.

Tensiune arterială normal înaltă (la graniță) – 130-139/ 85-89 mmHg.

Tensiune crescută grad I – 140-159/90-99 mmHg.

Tensiune crescută grad II – 160-179/100-109 mmHg.

Tensiune crescută grad III – >= 180/110 mmHg.

Hipertensiune arterială sistolică izolată – Tensiune sistolică >= 140 mmHg, diastolică < 90 mmHg.

Durerile de cap și tensiunea arterială – de ce pot apărea?

Principala cauză de a avea durere de cap de la tensiune mare este de cele mai multe ori, o tensiune arterială mai mare de 180/110 mm Hg. Durerea de cap asociată cu  hipertensiunea arterială poate fi cauzată și de alți factori, cum ar fi:

  • Feocromocitomul, adică tumori maligne sau benigne pe glandele suprarenale
  • Creștere severă a tensiunii arteriale care provoacă leziuni sau boli ale creierului
  • Preeclampsie și eclampsie, adică o creștere bruscă a tensiunii arteriale la mamele însărcinate în trimestrul al treilea și la mamele după naștere
  • Răspuns critic al tensiunii arteriale la factori externi sau la anumite medicamente.

În momentul în care vasele de sânge sunt sub o presiune mult mai mare decât în mod normal, inclusiv vasele de sânge de la nivelul capului, pot reacționa prin apariția durerilor de cap, de cele mai multe ori la nivelul cefei.

Cefalee de tensiune – urgență medicală

Durerea de cap de la tensiune este o urgență și nu trebuie să vă administrați alte medicamente de tensiune, în afară de a lua medicamentele obișnuite pentru tensiune arterială prescrise de medic. 

Durerile de cap de la tensiune care ar putea indica o criză de hipertensiune arterială – o creștere severă a tensiunii arteriale, care poate provoca un accident vascular cerebral și deteriorarea organelor vitale. Ca să puteți bănui acest lucru, trebuie să vă monitorizați tensiunea constant! 

Urgența medicală în caz de durere de cap de la tensiune este din cauza complicațiilor severe care pot apărea și care pot duce la deces sau la o spitalizare îndelungată cu o recuperare foarte grea și dificilă. De aceea, nu trebuie să ignorați niciodată o durere de cap, fără a vă lua tensiunea.

Cefalee de tensiune – ce este de făcut?

Dacă aveți durere de cap și o tensiune mare, dar nu vă știați cu tensiune, trebuie să vă calmați (poate creșterea de tensiune este din cauza unei stări emoționale intense) și să vă prezentați la urgențe sau să chemați ambulanța, deoarece chiar dacă nu aveți tensiune mare în mod normal, puteți avea complicații severe de la un singur puseu de tensiune.

Dacă aveți durere de cap și tensiune mare, dar vă știți cu tensiune, trebuie în primul rând să vă asigurați că v-ați luat medicamentele de tensiune la timp. Ulterior, chiar dacă aveți medicație acasă, dar aveți și alte simptome precum durere în piept, senzație de lipsă de aer, tulburări de vedere, semne de accident vascular cerebral, trebuie să vă prezentați la urgențe pentru a preveni complicațiile severe care pot apărea sau rezolvarea lor imediată, dacă este posibil. Dacă medicul v-a recomandat administrarea unui medicament antihipertensiv în momentele de hipertensiune severă, va trebui să vi le administrați.

Ulterior, este de datoria fiecărui pacient să își mențină tensiunea la valori normale, prin modificarea stilului de viață, respectarea cu strictețe a medicației și a controalelor medicale regulate.

Cefalee de tensiune – cum poate fi prevenită?

În primul rând, dacă știți că aveți hipertensiune cronică, cefaleea de tensiune poate fi evitată dacă vă luați medicamentele așa cum v-au fost prescrise, vă monitorizați tensiunea zilnic și v-ați schimbat stilul de viață cu unul corespunzător.

Dacă nu vă știți cu tensiune mare, primul pas în a evita o cefalee de tensiune este de a evita situațiile stresante și intens emoționale și de a vă monitoriza tensiunea la domiciliu, pentru a evita apariția unui puseu de tensiune. De asemenea, dacă aveți un stil de viață sănătos, se poate evita apariția acestei boli sau cel puțin, ameliorarea ei.

Hipertensiunea arterială este o boală bazată pe stilul de viață și poate fi gestionată printr-o schimbare a stilului de viață. Este posibil să reduceți frecvența și să gestionați singuri durerile de cap de la tensiune modificându-vă stilul de viață.

Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să determinați dacă durerile de cap și tensiunea arterială au o legătură sau cefaleea este cauzată de altceva. Dacă vă confruntați cu dureri de cap, vă puteți verifica nivelul tensiunii arteriale pentru a determina următorul pas.

Puteți lua analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, dacă tensiunea arterială este mai mică de 180/120 mm Hg (dacă nu sunteți alergic sau dacă nu vă provoacă diverse reacții adverse).

Uneori, plecarea din mediul în care vă aflați,  vă poate ajuta să vă gestionați durerile de cap. Găsiți un loc liniștit, întunecat și răcoros în care să vă întindeți. Închideți-vă gândurile pentru un minut și relaxați-vă. Dacă durerea de cap este ușoară, ar trebui să dispară cu acest lucru.

Dacă vă confruntați cu o criză de hipertensiune, medicamentele fără prescripție medicală și calmarea nu vor funcționa. Accesați asistență medicală de urgență dacă aveți dureri în piept, greață, vedere distorsionată sau alte simptome extreme.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre gestionarea și scăderea tensiunii arteriale la domiciliu. Schimbarea stilului de viață, combinată cu medicația corectă, va ajuta la menținerea tensiunii arteriale la niveluri normale. Durerile de cap și tensiunea arterială încă au o legătură incertă (studiile încă nu sunt clare), dar se știe sigur că nu este un semn bun. 

Obișnuiți să efectuați exerciții fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos sau joggingul, și respectați cu strictețe planul de dietă care vă este dat de medic. În plus, discutați cu medicul dumneavoastră dacă suplimentele de potasiu și magneziu ar putea fi utile. Trebuie să fiți activ, de preferat câteva ore pe săptămână – undeva la 20-30 minute de activitate fizică moderată de 3-5 ori pe săptămână. Cefaleea de tensiune poate fi de asemenea evitată prin controlul tensiunii arteriale prin alimentație : o dietă cu sare în cantități mici, fără zahăr adăugat (Adică prăjituri, sucuri), fără grăsimi rele (prăjeli spre exemplu) și fără alimente procesate. Să vă relaxați și să scăpați de stresul cronic este un pas important în prevenirea durerilor de cap și tensiunii. Un somn de 7-8 ore pe noapte ( nu mai puțin de 7, dar nu mai mult de 9) va ajuta foarte mult la durerea de cap de la tensiune.

De reținut

Durerea de cap și tensiunea arterială prezintă o legătură încă necomplet elucidată. Un lucru este sigur însă: cefaleea de tensiune poate fi o urgență medicală! Dacă aceasta este însoțită de alte simptome precum dureri în piept, tulburări de vedere, senzație de lipsă de aer, greață sau vărsături, trebuie să vă prezentați imediat la medic. Pentru a o preveni, trebuie să aveți un stil de viață sănătos, o greutate normală și să vă monitorizați constant tensiunea acasă. De asemenea, dacă știți că suferiți de tensiune mare trebuie să vă luați medicamentele așa cum v-au fost recomandate.