Meniu

Cum se masoara tensiunea arteriala corect: Tehnici si indicatii utile

Actualizat pe:

Deși măsurarea tensiunii arteriale este un proces foarte răspândit, mulți pacienți se întreabă cum se măsoară tensiunea. Această întrebare apare din cauza faptului că există o lipsă de informare corectă, dar și din teama pacienților de a nu face ceva greșit. Tensiunea arterială este printre cele mai ușoare semne vitale de urmărit, fie la medic la control, fie acasă. Tensiunea se măsoară prin mai multe metode, iar acum urmează să vă primiți răspunsurile corecte la întrebările cel mai des întâlnite: cum se ia tensiunea, la ce mână se ia tensiunea și la ce oră se măsoară tensiunea arterială.

Ce este tensiunea arterială ?

Înainte de a vă spune cum se ia tensiunea arterială, trebuie să știți ce reprezintă. Tensiunea arterială este presiunea pe care sângele o pune pe pereții vaselor dumneavoastră. Aceasta trebuie să se afle în limite normale, respectiv în jur de 100-130/60-90 mmHg (în funcție de vârstă, sex, boli adiacente) pentru a nu crea complicații și mari probleme de sănătate. 

Dacă tensiunea este 140/90 mmHg este considerată la graniță, iar orice este peste această valoare se consideră hipertensiune arterială.

Ce este măsurarea tensiunii arteriale?

Inima alimentează organele și țesuturile corpului cu sânge. Pe măsură ce sângele se deplasează în jurul corpului, exercită presiune asupra pereților vaselor. Măsurarea tensiunii arteriale este măsurarea acestei presiuni din vasele de sânge.

Citirile tensiunii arteriale sunt alcătuite din două valori:

  • Tensiunea arterială sistolică este presiunea din momentul în care inima bate – în timp ce mușchiul cardiac se contractă (se strânge) și pompează sânge bogat în oxigen în vasele de sânge. Cum se ia tensiunea sistolică? Cu un aparat de tensiune manual sau electronic.
  • Tensiunea arterială diastolică este presiunea asupra vaselor de sânge atunci când mușchiul inimii se relaxează. Presiunea diastolică este întotdeauna mai mică decât presiunea sistolică. Cum se ia tensiunea diastolică? Cu același aparat de tensiune manual sau electronic.

Când se ia tensiunea? 

Înainte de mai multe detalii, vă răspund la întrebarea: când se măsoară tensiunea arterială.

  • Orice vârstă, în lipsa factorilor de risc, a bolilor asociate sau a antecedentelor familiale – cel puțin o dată pe an.
  • Apariția unei simptomatologii precum: dureri de cap, amețeli, tulburări de vedere, greață și vărsături, senzație de leșin, palpitații, senzație de căldură.
  • Aveți factori de risc.
  • Știți că aveți tensiune mare.

Mai sus am spus când se ia tensiunea arterială raportat la vârstă și starea de sănătate, însă acum urmează să aflați momentele zilei și de câte ori se ia tensiunea.

În cazul în care bănuiți că aveți tensiune mare, vă luați tensiunea atunci când aveți simptome sau această bănuială. Următorul pas este să alertați serviciul de ambulanță sau să vă prezentați la urgențe dacă tensiunea este peste 180/100 mmHg sau dacă aveți simptome. 

În cazul în care vă luați tensiunea după un efort fizic intens sau într-o stare emoțională intensă, dar nu aveți simptome, factori de risc sau antecedente, așteptați să vă liniștiți și luați-vă iar tensiunea. 

Cum se măsoară tensiunea cu un aparat de tensiune manual? 

Un aparat de tensiune manual are 3 componente:

  • o manșetă care poate fi umflată cu aer,
  • un manometru pentru măsurarea presiunii aerului din manșetă 
  • Un stetoscop pentru a asculta sunetul pe care îl face sângele în timp ce curge prin artera brahială (artera principală care se găsește în partea superioară a brațului).

Scara manometrului variază de la 0 la 300 mmHg. Aparatul de măsurat presiunea are o pompă de cauciuc pentru umflarea manșetei și un buton pentru a lăsa aerul să iasă.

Cum se măsoară tensiunea? Pentru a măsura tensiunea arterială, manșeta se plasează în jurul brațului superior gol și întins și se umflă până când nu mai poate curge sânge prin artera brahială. Apoi, aerul este lăsat să iasă încet din manșetă.

De îndată ce presiunea aerului din manșetă scade sub presiunea sistolică a sângelui în artera brahială, sângele va începe să curgă din nou prin braț. Acest lucru creează un sunet de bătaie atunci când arterele se închid din nou și pereții vaselor se lovesc unul de celălalt după o bătaie a inimii. Sunetul poate fi auzit prin plasarea stetoscopului aproape de cot. Imediat ce începeți să auziți această bătaie pentru prima dată, puteți citi tensiunea arterială sistolică pe tensiometru.

Sunetul de bătaie se oprește atunci când presiunea aerului din manșetă scade sub presiunea arterială diastolică din artera brahială. Atunci vasele de sânge rămân deschise. Imediat ce bătăile se opresc, puteți citi tensiunea arterială diastolică de pe tensiometru.

Cum se măsoară tensiunea cu un aparat de tensiune electronic?

În acest caz nu mai există pompa care se apasă pentru a umple cu aer manșeta și nu mai este nevoie nici de stetoscop.

Există două tipuri: aparatele de tensiune de mână și de braț. 

Cel de mână se plasează la încheietură și este mai incert ca cel de braț. Acesta nu este recomandat pentru monitorizarea tensiunii la domiciliu, da nici în cabinetele medicale.

Cel de braț, se plasează ca manșeta aparatului manual, deasupra cotului. Acesta este cel recomandat și utilizat la scară destul de largă acasă și în cabinetele medicale sau spital. Pentru a fi sigur de măsurătoare, este recomandat să se ia tensiunea și cu un aparat manual.

Cum se măsoară tensiunea cu acest aparat? În cazul aparatului electronic, acesta se acționează prin apăsarea unui buton care umflă manșeta automat. La final, pe ecran va apărea valoarea tensiunii și pulsul.

Monitorizare la domiciliu

Ghidul de hipertensiune arterială din Europa spune astfel: Tensiunea arterială la domiciliu este media tuturor citirilor TA efec tuate cu un monitor semiautomat, validat, timp de cel puţin 3 zile şi preferabil pentru 6-7 zile consecutive înaintea fiecărei vizite la clinică, cu citiri dimineaţa şi seara, luate într-o cameră liniştită după 5 minute de odihnă, cu pacientul aşezat, cu spatele şi braţul sprijinite. La fiecare sesiune de măsurare a TA, două citiri ar trebui efectuate, la 1-2 minute distanţă. 

Definiţii ale hipertensiunii arteriale conform valorilor din cabinet, ambulator şi de la domiciliu, conform Ghidului European pentru managementul hipertensiunii arteriale:

  • TA în cabinet  ≥140 şi/sau ≥90 
  • TA la domiciliu dimineața: sistolica minim1 35 +/-  diastolica minim 85
  • TA la domiciliu noaptea: sistolica minim 120 +/- diastolica minim 70
  • Ta la domiciliu – media pe 24 ore: sistolica minim 120 +/- diastolica minim 80
  • Media TA la domiciliu: sistolica minim 135 +/- diastolica minim 85

La domiciliu vă puteți lua tensiunea cu un aparat electronic de braț sau cu unul manual, dacă aveți ajutor sau puteți face acest lucru singur.

La ce oră se măsoară tensiunea arterială?

Luați măsurătorile la aceeași oră în fiecare zi. De exemplu, la prima oră dimineața sau la ultima oră seara. Tensiunea dumneavoastră arterială poate varia pe parcursul zilei și în funcție de diferite activități, astfel încât acest lucru va însemna că veți compara lucruri asemănătoare. Este bine să aveți o rutină – cum ar fi să vă măsurați tensiunea arterială înainte de micul dejun.

Păstrarea unui jurnal al valorilor.

Păstrarea unei înregistrări vă va ajuta pe dumneavoastră și pe medicul dumneavoastră să vedeți cum răspunde tensiunea arterială la tratamente și la modificările stilului de viață și dacă aveți nevoie de o modificare a tratamentului. Luați cu dvs. înregistrarea împreună cu dvs. la întâlnirile dvs.

Este util să țineți un jurnal al citirilor tensiunii arteriale. Notați-vă toate citirile, chiar și pe cele pe care nu le includeți în medie. În mod ideal, notați ora și data, precum și ora la care ați luat medicamentele pentru tensiune arterială. De asemenea, este util să notați orice lucru care ar fi putut să vă afecteze tensiunea arterială, de exemplu schimbări de tratament, episoade de boală, simptome pe care le aveți în acel moment, cum ar fi dureri de cap sau senzație de amețeală, dar și ce făceați în acel moment sau ați făcut imediat înainte. Este esențial să faceți acest lucru pentru atunci când se ia tensiunea arterială.