Meniu

Factori care cresc tensiunea arteriala

Actualizat pe:

Sunt mulți factori care cresc tensiunea arterială, aceștia fiind aceeași ca factorii de risc care pot duce la apariția unei tensiuni mari. Întrebarea: Ce crește tensiunea? este pusă de foarte mulți oameni, mai ales că hipertensiunea arterială este o boală foarte des întâlnită. Trebuie să știți de ce crește tensiunea, indiferent dacă aveți sau nu această problemă. Cu ajutorul acestor informații vă puteți proteja de apariția ei sau ameliora efectele acesteia.

De ce crește tensiunea?

Tensiunea crește din nenumărate motive, însă, exceptând cauzele genetice, dacă duceți o viață sănătoasă aveți șanse mari să preveniți aceste probleme.

În primul rând, tensiunea mare este o boală a vaselor de sânge, prin urmare, afectarea lor poate duce cu ușurință la hipertensiune. Un important factor ce crește tensiunea este îngustarea vaselor de sânge cauzată de depunerea de grăsimi pe pereții acestora. De cele mai multe ori, aceste depuneri sunt cauzate de stilul de viață nesănătos, dar pot fi produse și de boli genetice. Fiind vasul de sânge îngustat, sângele trece cu o presiune mai mare și astfel apare tensiunea arterială. 

Aceasta poate fi produsă și de alte boli, precum cele de rinichi, deoarece rinichii reglează tensiunea la rândul lor.

Problemele hormonale pot duce de asemenea la un proces de creștere de tensiune.

Factori care cresc tensiunea arterială

Ca factori care cresc tensiunea arterială, avem toți factorii de risc existenți?

  • Vârsta
  • Sexul
  • Istoricul familial
  • Sedentarismul
  • Alimentația nesănătoasă
  • Fumatul
  • Consumul de alcool
  • Unele medicamente
  • Alte boli asociate precum: diabetul, boli de rinichi și multe altele.

Acești factori care cresc tensiunea arterială sunt la rândul lor împărțiți în factori nemodificabili și modificabili.

Ce crește tensiunea? Factori nemodificabili

Factorii nemodificabili care duc la creștere de tensiune sunt cei cu care te naști și nu pot fi schimbați orice ai face. 

Factori care cresc tensiunea arterială – sexul

Bărbații au șanse mai mari de a face tensiune mare până la vârsta de 64-65 de ani, iar femeile după vârsta de 64-65 de ani. 

La femei acest prag de creștere tensiune este variabil, deoarece de obicei este corelat cu apariția menopauzei, din cauza modificărilor hormonale.

Prin urmare, indiferent de sex, acesta tot este un factor ce crește tensiunea.

Factori care cresc tensiunea arterială – vârsta

Cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât este mai probabil să aveți tensiune arterială ridicată. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, vasele de sânge își pierd treptat o parte din calitatea lor elastică, ceea ce poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, și copiii pot dezvolta tensiune arterială ridicată. 

Prin urmare, indiferent de pragul de vârstă menționat anterior, odată cu trecerea timpului, vârsta este un factor de creștere tensiune.

Factori care cresc tensiunea arterială – rasa

Afro-americanii tind să dezvolte hipertensiune arterială mai des decât persoanele de orice altă origine rasială.

Factori care cresc tensiunea arterială – antecedente familiale

Dacă părinții sau alte rude apropiate au hipertensiune arterială, există o șansă crescută ca și dumneavoastră să aveți această problemă. 

Factori care cresc tensiunea arterială – boli instituite 

În această situație se află cel mai des boala cronică de rinichi, care se află într-un cerc vicios cu tensiunea arterială ridicată. Boala cronică de rinichi cu cât este mai avansată, cu atât duce la tensiune mare. Tensiunea mare, mai ales cea netratată, distruge la rândul ei rinichii.

De la ce crește tensiunea? Factori modificabili

Factori care cresc tensiunea arterială – supraponderabilitatea/obezitatea

De ce crește tensiunea în caz de greutate în exces? A avea o greutate prea mare pune o presiune suplimentară asupra inimii și sistemului circulator care poate cauza probleme grave de sănătate. De asemenea, vă crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune arterială. De asemenea, grăsimea se va depune nu doar pe abdomen și alte zone ale corpului, ci și pe organe distrugându-le, dar mai ales pe vasele de sânge.

Factori care cresc tensiunea arterială – sedentarismul

De ce crește tensiunea în caz de lipsă de activitate? Răspunsul este simplu: lipsa exercițiilor fizice poate provoca creșterea în greutate. Creșterea în greutate crește riscul de hipertensiune arterială. De asemenea, persoanele inactive tind să aibă un ritm cardiac mai ridicat. Ca să fie sănătoase vasele de sânge și inima, acestea au nevoie de activitate fizică – în acest timp se eliberează în organism diverse substanțe care ajută la menținerea sănătății fizice și psihice.

Factori care cresc tensiunea arterială – fumatul/vapingul

Consumul de tutun poate determina creșterea temporară a tensiunii arteriale și poate contribui la deteriorarea arterelor. Fumatul pasiv, expunerea la fumul altor persoane, crește, de asemenea, riscul de boli de inimă pentru nefumători. 

Deși inițial poate crește temporar tensiunea, fumatul pe o perioadă îndelungată de timp distruge vasele de sânge ireversibil, iar creșterea tensiunii va fi permanentă, alături de multe ale boli amenințătoare de viață.

Factori care cresc tensiunea arterială – consumul de alcool

De ce crește tensiunea alcoolul? Consumul regulat și excesiv de alcool poate cauza multe probleme de sănătate, inclusiv insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și bătăi neregulate ale inimii (aritmie). Poate provoca creșterea dramatică a tensiunii arteriale și poate crește, de asemenea, riscul de cancer, obezitate, alcoolism, sinucidere și accidente.

Alcoolul va crește bătăile cardiace și va distruge vasele de sânge, alături de alte organe și astfel hipertensiunea arterială poate apărea de la alcool, dar este și întreținută de aceasta.

Factori care cresc tensiunea arterială – alimentație necorespunzătoare

O alimentație nesănătoasă duce la distrugerea vaselor de sânge din cauza depunerilor de grăsime pe acestea și nu numai. Astfel, apare tensiunea arterială mare. O alimentație necorespunzătoare presupune de asemenea prea mult zahăr, ceea ce predispune la obezitate și la diabet zaharat, deci la hipertensiunea arterială.

Prea multă sare. De ce crește tensiunea sarea? Deoarece aceasta atrage apa în vasele de sânge și astfel prin creșterea volumului de lichid, se ajunge la tensiunea mare.

Prea puțin potasiu, predispune la bătăi anormale ale inimii. Potasiul ajută la echilibrarea cantității de sare din celulele organismului. Un echilibru adecvat de potasiu este important pentru o bună sănătate a inimii. Nivelurile scăzute de potasiu se pot datora unei lipse de potasiu în dietă sau anumitor condiții de sănătate, inclusiv deshidratarea.

Factori care cresc tensiunea arterială – consumul de stimulente cardiace

În această categorie intră mai ales drogurile ilegale, care duc la stări hiperactive sau de anxietate accentuată. În această categorie intră și energizantele sau cofeina. Însă, cafeaua de cele mai multe ori nu face rău. Dacă nu observați că apar simptome din cauza consumului de cafea, puteți să o consumați fără nicio problemă. Dacă apar probleme sau simptome, opriți consumul. 

Factori care cresc tensiunea arterială – medicamente

Numeroase medicamente au ca reacție adversă posibilitatea apariției tensiunii ridicate. Soluția este înlocuirea medicamentului care cauzează problema.

Factori care cresc tensiunea arterială – stresul

Nivelurile ridicate de stres pot duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale. Obiceiurile legate de stres, cum ar fi mâncatul mai mult, folosirea tutunului sau consumul de alcool, pot duce la creșteri suplimentare ale tensiunii arteriale.

Stresul nu este neapărat un lucru rău în sine. Dar prea mult stres poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, prea mult stres poate încuraja comportamente care cresc tensiunea arterială, cum ar fi o dietă proastă, inactivitatea fizică și consumul de tutun sau de alcool mai mult decât de obicei. Statutul socio-economic și stresul psihosocial pot afecta accesul la necesitățile de bază ale vieții, la medicamente, la profesioniști din domeniul sănătății și la capacitatea de a adopta schimbări sănătoase în stilul de viață. 

De ce crește tensiunea stresul? Pentru că de cele mai multe ori dă anxietate, care se transformă în bătăi rapide ale inimii și creșterea tensiunilor, din cauza eliberării unor substanțe nocive pentru organism.

Factori care cresc tensiunea arterială – apnee în somn 

Apneea obstructivă în somn poate crește riscul de apariție a hipertensiunii arteriale și este frecventă la persoanele cu hipertensiune rezistentă.

De ce crește tensiunea sforăitul? Pentru că această boală presupune că nu vă odihniți corespunzător, iar prea puțin somn, la fel cum și prea mult somn (mai mult de 9 h pe zi) duce la un risc crescut de tensiune mare sau alte boli cardiovasculare și nu numai..

Factori care cresc tensiunea arterială – boli preexistente

Am trecut bolile preexistente și la factori modificabili deoarece, dacă acestea sunt descoperite din timp pot fi reversibile sau nu trebuie neapărat să presupună și creșterea tensiunii arteriale.

De asemenea, dacă știți ce boli pot duce la creștere de tensiune, puteți să le preveniți prin menținerea unui stil de viață sănătos.

Diabetul zaharat: mai ales cel dezechilibrat și netratat corespunzător, este un factor extrem de important de creștere tensiune. De obicei, toți bolnavii de diabet, au și tensiunea mare.

Boala cronică de rinichi: așa cum am mai spus, aceasta poate duce la creștere de tensiune, dar poate și să o mențină. 

Boli hormonale: hipertiroidia sau producția crescută de hormoni suprarenalieni pot duce cu ușurință la apariția tensiunii mari, deoarece acestea duc la rândul lor la suprasolicitarea inimii și a vaselor de sânge.

Până la urmă, de la ce crește tensiunea?

Răspunsul la întrebarea: De ce crește tensiunea? este unul complex, iar unii factori care cresc tensiunea arterială nu sunt în controlul nostru în totalitate.

Răspunsul scurt ar fi: de la aproape orice factor din viața dumneavoastră, dacă nu duceți un stil de viață corespunzător. Nu uitați că hipertensiunea arterială cronică sau un puseu de tensiune pot duce la numeroase complicații amenințătoare de viață precum accident vascular cerebral.  Ceea ce puteți face, este să duceți un stil de viață sănătos pentru a ameliora problema. De asemenea, dacă știți că suferiți de orice boală care poate duce la tensiune mare, trebuie să o tratați corespunzător.

De reținut

De la ce crește tensiunea? De la toate motivele la care vă puteți gândi, de cele mai multe ori. Singura prevenție reală este păstrarea unui stil de viață sănătos: activitate fizică moderată regulată, menținerea unei greutăți normale, o alimentație sănătoasă, evitarea totală a oricărui tip de fumat sau a alcoolului în exces.