Meniu

Inima Marita (Cardiomegalie)

Actualizat pe:

O inimă mărită (Cardiomegalie) este un indicator al unei presiuni puse asupra acesteia. Medicul poate folosi investigații imagistice care să indentifice dimensiunea cordului, dar va trebui să identifice cauza unui cord mărit. Tratamentul depinde de cauza care a provocat o inimă mărită. Acesta poate fi medicamentos, interventional sau chirurgical.

Ce este o inimă mărită?

O inimă mărită (cardiomegalie) înseamnă că inima este mai mare decât în mod normal. Aceasta poate deveni mărită dacă mușchiul lucrează atât de mult încât se îngroașă sau se dilată.

Mărirea inimii este în general reacția acesteia în fața unui efort mult mai solicitant decât în mod normal. Acest efort este depus pentru a putea circula sângele în organism în mod normal. Este ca și cum aceasta nu ia niciodată o pauză, ci este într-o activitate continuă de intensitate crescută.

Tipuri de cardiomegalie 

În primul rând, în funcție de afecțiune, o inimă mărită poate fi temporară (spre exemplu în sarcină, care este de la sine o stare fiziologică temporară) sau permanentă atunci când cordul este afectat în mod continuu sau repetat.

Inima se mărește din cauza deteriorării mușchiului cardiac. Până la un anumit punct, o inimă mărită poate încă pompa sânge în mod normal. Pe măsură ce afecțiunea progresează, însă, capacitatea de pompare a inimii scade.

Cordul mărit de asemenea poate fi de cauză dilatativă sau hipertrofică.

Cardiomiopatia dilatativă (inima mărită prin dilatație)

Acesta este principalul tip de cord mărit. Pereții ambelor camere inferioare ale inimii (cunoscute și sub numele de ventricule) devin subțiri.  Adică, sub solicitarea continuă a inimii, celulele ei musculare se tot întind (ca un elastic) și rămân subțiri și cu țesutul modificat. Astfel, inima se mărește.

Cardiomiopatia hipertrofică (inima mărită prin mărirea celulelor)

Cordul are un strat de mușchi, prin urmare, ca orice mușchi, atunci când este solicitat continuu, acesta se mărește în dimensiuni (diferența față de un mușchi normal este că, cel de la inimă nu revine la dimensiunile normale în momentul în care nu mai depune un efort de intensitate mare). În acest caz, de obicei doar ventriculul stâng (Camera din stânga jos) a inimii devine foarte gros. 

Cine poate dezvolta o inimă mărită?

Aveți un risc mai mare de a dezvolta cardiomegalie dacă aveți:

Antecedente familiale de inimă mărită – se poate transmite genetic.

Consum excesiv de alcool sau droguri – acestea acționează la nivelul mușchilor cordului și dilată celulele.

Consum de tutun.

Tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială) netratată – mușchiul va munci prea mult, continuu și prin suprasolcitare se va îngroșa, ducând astfel la cardiomegalie.

Antecedente de atacuri de cord la dumneavoastră sau la membrii familiei.

Stil de viață sedentar – poate duce la depunerea de grăsime pe vasele de sânge și astfel la multiple boli cardiovasculare.

Cauze inimă mărită

Cauzele frecvente ale unui cord mărit sunt:

  1. Boala cardiacă ischemică
  2. Atacul de cord
  3. Hipertensiunea arterială
  4. Aritmiile
  5. Boli tiroidiene

Simptome

Uneori, cardiomegalia nu provoacă niciun simptom. 

Atunci când apar simptome în cazul în care aveți o inimă mărită, acestea pot include:

  • Dificultăți de respirație – din cauza faptului că inima prin faptul că nu mai funcționează cum trebuie, poate cauza hipertensiune pulmonară sau pleurezie (apă la plămâni).
  • Un ritm cardiac neregulat (aritmie) sau palpitații– atriul stâng al inimii se poate mări și el din cauza problemelor, iar în momentul în care țesutul acestuia se modifică, poate cauza bătăi neregulate ale inimii – mai ales fibrilație atrială.
  • Umflături la nivelul picioarelor și gleznelor cauzate de acumularea de lichid (edem) – din cauza insuficienței cardiace, care duce la o circulație a sângelui necorespunzătoare, în tot organismul.
  • Amețeli – lipsa oxigenării corespunzătoare a creierului.

Tratament

 Modificarea stilului de viață

Primul pas este reprezentat de modificarea stilului de viață:

  • Reducerea aportului de sare (Deoarece atrage apa în afara vaselor de sânge și crește riscul de a face edeme sau pleurezie).
  • Renunțarea la fumat (unul dintre cele mai importanți factori de risc cardiovasculari pentru boli importante precum boala cardiacă ischemică).
  • Reducerea consumului de alcool (una dintre bolile care dau cardiomegalie este cardiomiopatia dilatativă a alcoolicului).
  • Controlul aportului de lichide ( în funcție de afecțiune).
  • Scăderea în greutate (dacă este necesară) și menținerea unei greutăți normale pentru o stare general de bine și a evita unul dintre cei mai semnificativi factori de risc pentru o inimă mărită- obezitatea și supraponderabilitatea.

Medicamente 

Acestea sunt recomandate după caz- cauza cardiomegaliei, simptome și afecțiuni asociate.

Medicamente antihipertensive – pentru a scădea tensiunea arterială acolo unde o inima mărită a fost cauzată de hipertensiune, dar și în cazurile de hipertensiune de grad mai mic, pentru a preveni agravarea bolii actuale și apariția altor boli. Acestea sunt de mai multe tipuri și sunt administrate după caz.

Diuretice – și acestea sunt antihipertensive, dar au și rolul de a scoate apa din locurile unde nu ar trebui să fie în mod normal – picioare sau plămâni. Astfel, pot îmbunătăți toleranța la efort, respirația, dar pot regla și tensiunea.

Medicamente antiaritmice – în funcție de problema de puls existentă, se pot administra mai multe tipuri de medicamente. Rolul lor este ori de a face ca un puls neregulat să devină regulat, ori să scadă numărul de bătăi cardiace atunci când sunt prea multe.

Anticoagulante – în cazul în care există fibrilație atrială și aceasta este sau nu cauza inimii mărite, se vor administra pentru a preveni complicația în urma căreia se formau cheaguri care puteau pleca oriunde în organism.

Proceduri și intervenții chirurgicale

Proceduri

  • Implantarea de pacemaker – Un stimulator cardiac este un dispozitiv mic care este de obicei implantat în apropierea claviculei. Unul sau mai multe fire cu vârfuri de electrozi trec de la stimulator prin vasele de sânge până în interiorul inimii. Dacă ritmul cardiac este prea lent sau dacă se oprește din cauza inimii mărite, stimulatorul cardiac trimite impulsuri electrice care stimulează inima să bată la un ritm constant.
  • Defibrilator implantabil – ICD – Dacă inima mărită cauzează probleme grave de ritm cardiac (aritmii) sau dacă sunteți expus riscului de moarte subită, un chirurg poate implanta un ICD. Un ICD este un dispozitiv alimentat cu baterii care se plasează sub piele, lângă claviculă – asemănător unui stimulator cardiac. Unul sau mai multe fire cu electrozi de la ICD trec prin vene până la inimă. ICD monitorizează continuu ritmul cardiac. Dacă ICD detectează o bătaie neregulată a inimii, acesta trimite șocuri de energie mică sau mare pentru a reseta ritmul cardiac.
  • Implantare de stenturi active farmacologic sau angioplastie cu balon – în cazul în care aveți vasele de sânge de pe inimă blocate și cardiomegalie, dar aveți contraindicație pentru intervenția chirurgicală. Această metodă se mai aplică și dacă tratamentul trebuie să se facă urgent și există această posibilitate în centrul în care vă aflați 
  • Dispozitiv de asistență ventriculară stângă – în insuficiența cardiacă cu cardiomegalie, printre ultimile opțiuni este acest dispozitiv care este o pompă mecanică, făcută pentru a ajuta inima să pompeze. Vă poate fi implantat un LVAD în timp ce așteptați un transplant de inimă sau, dacă nu sunteți candidat pentru transplant de inimă, ca tratament pe termen lung pentru insuficiența cardiacă.

Intervenții chirurgicale

  • Bypass aortocoronarian – În această intervenție se rezolvă afecțiunea numită boală cardiacă ischemică – cea care dă dureri în piept sau infarct. Cum aceasta poate fi cauza cardiomegaliei, de cele mai multe ori se recomandă o intervenție chirurgicală pentru a opri boala din evoluție și pentru a vă crește șansele de supraviețuire. 
  • Înlocuirea sau repararea unei valve a inimii – Dacă cauza cardiomegaliei este o valvă blocată (stenoză) sau prea largă (regurgitare/insuficiență) se va face o intervenție chirurgicală prin care aceasta este înlocuită total sau reparată, după caz și posibilități.
  • Transplantul de inimă – este ultima opțiune posibilă, fiind momentul în care niciuna dintre variantele de mai sus nu a funcționat. Din cauza lipsei de donatori însă, chiar și persoanele care sunt grav bolnave pot avea de așteptat mult timp înainte de a beneficia de un transplant de inimă.

Concluzii

Deși de cele mai multe ori, o inimă mărită nu va reveni al dimensiunile normale, majoritatea oamenilor reușește să gestioneze bine această afecțiune cu un tratament adecvat. Nu  trebuie să vă fie teamă să puneți întrebări medicului dumneavoastră cu privire la orice neînțelegere a bolii sau problemă pe care o aveți. 

Înțelegerea a ceea ce se întâmplă în corpul dumneavoastră este primul pas în gestionarea afecțiunii de bază care a dus la un cord mărit. 

Respectarea stilului de viață sănătos, a medicamentelor și eventual, realizarea procedurilor sau intervențiilor chirurgicale la timp, vă vor prelungi viața și vă vor crește calitatea vieții.