Meniu

Metode de a scadea tensiunea arteriala rapid

Actualizat pe:

Metode de a scădea tensiunea arterială rapid nu există în număr prea mare, însă sunt numeroase metode ce scad tensiunea pe termen lung și care o pot ține în limite normale. Hipertensiunea arterială este o boală gravă, numită și ucigașul silențios, care de cele mai multe ori nu oferă simptome. Tensiunea mare poate duce la deces imediat sau în timp, netratată fiind, afectând aproape toate organele și vasele de sânge din corp. În cursul acestui articol, veți afla ce scade tensiunea imediat, dar și metode pe care le puteți aplica pentru scăderea tensiunii pe termen lung.

Tensiunea mare

Tensiunea mare, denumită medical hipertensiune arterială este așa cum am mai spus o boală gravă, care poate afecta toate organele din corp, încet și sigur atunci când nu este tratată. De asemenea, poate provoca și accident vascular cerebral și infarct miocardic, care pot conduce imediat la deces. 

Hipertensiunea este atunci când valoarea de pe aparatul de tensiune arată peste 140/90 mmHg, iar cel mai grav stadiul este atunci când aveți tensiunea peste 180/110 mmHg. Tot atunci puteți fi și în puseu hipertensiv și riscurile să fie mult mai mari.

Cum scazi tensiunea arterială? Metode de a scădea tensiunea arterială rapid

Dacă aveți simptome severe din cauza tensiunii mari, precum: dureri de cap, tulburări de vedere, amețeli, senzație de furnicături, dureri în piept care iradiază sau nu spre brațul stâng, senzație de greață și vărsături, trebuie să vă prezentați de urgență la spital sau să chemați ambulanța. Acestea pot fi semne de complicații severe ale tensiunii arteriale și nu trebuie să mai stați nicio secundă acasă în speranța că va trece.

De asemenea, dacă luați medicamente antihipertensive vă puteți administra medicamentele pe care urma să le luați în mod normal, dar doar după ce vă întrebați medicul curant. Acest lucru presupune că procesul de scădere tensiune imediat atunci când vă aflați în puseu hipertensiv prin medicamentele pe care vi le administrați în mod normal conform recomandărilor, trebuie să fie cunoscut de dinainte de a avea probleme. Înainte de a face acest lucru, trebuie la prima vizită la medic să îl întrebați dacă în caz de urgență vă puteți administra medicamentele mai devreme!

Ce scade tensiunea imediat?

Medicamente cu absorbție imediată

În urgență, când vă prezentați la spital sau la medic, există opțiuni medicamentoase care vă pot scădea tensiunea imediat și sunt medicamente de primă intenție în caz de urgență hipertensivă.

Ce scade tensiunea arterială rapid? Medicamente injectabile precum Nicardipina, Labetalolul, Nitroglicerina, Nitroprusiatul, Furosemidul injectabil și Captoprilul sublingual (ca o a doua opțiune, în cazurile care nu sunt urgențe vitale), sunt medicamente aproape  la îndemâna oricui într-un spital de urgență.

Scăderea anxietății 

Ce scade tensiunea imediat? În ajutorul medicamentelor pot veni exercițiile de relaxare, cu o eficiență destul de mare dacă știți să le efectuați corect. 

În acest caz puteți apela la exerciții de respirație – inspirați timp de 4-5 secunde, țineți aerul 4-5 secunde, expirați în 4-5 secunde, iar apoi țineți pe pauză respirația 4-5 secunde până la un următorul inspir. Respirați liniștit, prelung și profund.

Cum scazi tensiunea arterială în viața de zi cu zi, pe termen lung?

1. Menținerea unei greutăți normale

O analiză a mai multor studii raportează că dietele de pierdere în greutate au redus tensiunea arterială cu o medie de 3,2 mm Hg diastolică și 4,5 mm Hg sistolică.

Creșterea în greutate crește riscul de hipertensiune arterială. În cazul persoanelor supraponderale, s-a demonstrat că pierderea în greutate scade tensiunea arterială cu până la 10 mm Hg. Persoanele sunt considerate supraponderale dacă indicele de masă corporală (IMC) este mai mare de 25.

Supraponderabilitatea este un factor de risc major pentru hipertensiunea arterială. Va trebui să mențineți un indice de masă corporală (IMC) între 18,5-24,9 kg/m2.

2. Activitate fizică regulată

Medicii recomandă 90-150 de minute de activitate fizică moderată pe parcursul săptămânii sau cel puțin 30 – 40 de minute în fiecare zi, timp de cel puțin 5 zile pe săptămână.

O meta-analiză a 65 de studii sugerează că exercițiile fizice aerobice și de rezistență pot reduce semnificativ tensiunea arterială, în special în cazul bărbaților.

Pe măsură ce vă creșteți în mod regulat ritmul cardiac și respirator, în timp, inima dumneavoastră devine mai puternică și pompează cu mai puțin efort.

3. Somn 7-8 ore pe noapte

Dacă nu dormiți suficient, tensiunea arterială rămâne ridicată pentru o perioadă mai lungă de timp. De fapt, un studiu a constatat că până și tulburările de somn, cum ar fi dificultatea de a adormi și calitatea slabă a somnului, cresc tensiunea arterială. De aceea, este important să vă prioritizați somnul, urmărind cele 7-8 ore recomandate în fiecare noapte.

Acestea sunt câteva dintre numeroasele modalități de a vă ajuta să obțineți un somn odihnitor pentru a scădea tensiune arterială rapid : încercați să vă stabiliți un program de somn regulat, petreceți timp pentru a vă relaxa înainte de culcare, faceți exerciții fizice în timpul zilei, asigurați-vă un dormitor confortabil.

Dormitul regulat mai puțin de 5 ore pe noapte a fost legat de un risc semnificativ de hipertensiune arterială pe termen lung și de multe alte boli amenințătoare de viață.

4. O alimentație sănătoasă

O dietă sănătoasă este: cu puțină sare (nu uitați că sarea crește tensiunea arterială!), cu puțin zahăr – adică doar zahărul din alimente, bogată în fibre, minerale, vitamine și proteine. Eliminarea mezelurilor, a grăsimilor nocive, prăjelilor, carbohidraților, dulciurilor și sucurilor din alimentație este o metodă de a scădea tensiunea arterială rapid (adică în câteva săptămâni).

5. Renunțarea la fumat

Fumatul provoacă acumularea de plăci în vasele de sânge, ceea ce duce la hipertensiune arterială. Încercați să renunțați la fumat și evitați expunerea la fumatul pasiv. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă da seama care este cea mai bună modalitate de a face acest lucru. 

6. Limitarea consumului de cafea și alcool

Dacă știți că suferiți de tensiune arterială severă, s-ar putea să trebuiască să limitați consumul de cafea. 

Cafeaua crește tensiunea arterială pentru aproximativ 15-20 de minute după consum, însă este înde-ajuns dacă în acele minute ajungeți la o tensiune de peste 140/90 mmHg. 

De reținut

Metode de a scădea tensiunea arterială rapid sunt doar medicamentoase și în cele mai multe cazuri pot fi aplicate doar în mediu intraspitalicesc sau la domiciliu de către personalul medical. Nu vă administrați singur acasă vreun medicament, decât la recomandarea unui medic. Dacă aveți tensiune mare și mai ales simptome, mergeți imediat la urgențe sau chemați ambulanța, deoarece în lipsa scăderii imediate a tensiunii, pot apărea complicații amenințătoare de viață.