Metode de a scădea tensiunea arterială rapid nu există în număr prea mare, însă sunt numeroase metode ce scad tensiunea pe termen lung și care o pot ține în limite normale. Hipertensiunea arterială este o boală gravă, numită și ucigașul silențios, care de cele mai multe ori nu oferă simptome. Tensiunea mare poate duce la deces imediat sau în timp, netratată fiind, afectând aproape toate organele și vasele de sânge din corp. În cursul acestui articol, veți afla ce scade tensiunea imediat, dar și metode pe care le puteți aplica pentru scăderea tensiunii pe termen lung.
Tensiunea mare – ce scade tensiunea?
Tensiunea mare, denumită medical hipertensiune arterială este așa cum am mai spus o boală gravă, care poate afecta toate organele din corp, încet și sigur atunci când nu este tratată. De asemenea, poate provoca și accident vascular cerebral și infarct miocardic, care pot conduce imediat la deces.
Hipertensiunea este atunci când valoarea de pe aparatul de tensiune arată peste 140/90 mmHg, iar cel mai grav stadiul este atunci când aveți tensiunea peste 180/110 mmHg. Tot atunci puteți fi și în puseu hipertensiv și riscurile să fie mult mai mari.
Ce scade tensiunea?
Tensiunea arterială este scăzută imediat doar de către medicamente care pot acționa în câteva minute, însă pe termen lung și constant puteți aplica la diverse metode precum relaxarea prin respirație sau medicație, o alimentație sănătoasă și activitate fizică regulate.
Cum scazi tensiunea arterială? Metode de a scădea tensiunea arterială rapid
Dacă aveți simptome severe din cauza tensiunii mari, precum: dureri de cap, tulburări de vedere, amețeli, senzație de furnicături, dureri în piept care iradiază sau nu spre brațul stâng, senzație de greață și vărsături, trebuie să vă prezentați de urgență la spital sau să chemați ambulanța. Acestea pot fi semne de complicații severe ale tensiunii arteriale și nu trebuie să mai stați nicio secundă acasă în speranța că va trece.
De asemenea, dacă luați medicamente antihipertensive vă puteți administra medicamentele pe care urma să le luați în mod normal, dar doar după ce vă întrebați medicul curant. Acest lucru presupune că procesul de scădere tensiune imediat atunci când vă aflați în puseu hipertensiv prin medicamentele pe care vi le administrați în mod normal conform recomandărilor, trebuie să fie cunoscut de dinainte de a avea probleme. Înainte de a face acest lucru, trebuie la prima vizită la medic să îl întrebați dacă în caz de urgență vă puteți administra medicamentele mai devreme!
Ce scade tensiunea imediat?
La această întrebare aveți un singur răspuns aproape 100% sigur: medicamentele administrate în mediu intraspitalicesc sau nu (dacă aveți recomandare la domiciliu în caz de urgență). Pe locul doi se află metodele de relaxare și eliminare a anxietății, pe care trebuie să le aplicați în momentul în care simțiți că ceva nu este în regulă.
Cu siguranță toți suferinzii de hipertensiune arterială caută metode de a scădea tensiunea arterială rapid, dar toată lumea trebuie să înțeleagă că boala este gravă și că trebuie să apelați la puținele metode disponibile imediat, dar mai ales la cele care vă ajută pe termen lung.
Este normal ca în momentul apariției simptomelor să apară anxietatea și frica, deoarece atunci deja lucrurile sunt mai grave decât în mod normal. De asemenea, este normal chiar în lipsa simptomelor să apară frica, când aparatul de tensiune arată o valoare foarte mare. Acestea sunt momentele când pacienții se întreabă imediat: Cum scad tensiunea? Sau Scade tensiunea arterială rapid!
Însă, pentru a putea reacționa imediat, pacienții trebuie să aibă o educație medicală a bolii pe care o au, să știe ce au voie să facă și ce nu, și să apeleze imediat la ajutor medical de urgență.
Opțiunile de mai jos care vă vor răspunde la întrebarea: Cu ce scădem tensiunea? Sunt general valabile și bine de adus în viața de zi cu zi indiferent că suferiți de tensiune mare sau nu. Însă, cea care ține de medicamente trebuie neapărat să aibă aprobarea medicului dumneavoastră curant!
Ce scade tensiunea imediat? Metode de a scădea tensiunea arterială rapid – medicamente cu absorbție imediată
În urgență, când vă prezentați la spital sau la medic, există opțiuni medicamentoase care vă pot scădea tensiunea imediat și sunt medicamente de primă intenție în caz de urgență hipertensivă.
Ce scade tensiunea arterială rapid? Medicamente injectabile precum Nicardipina, Labetalolul, Nitroglicerina, Nitroprusiatul, Furosemidul injectabil și Captoprilul sublingual (ca o a doua opțiune, în cazurile care nu sunt urgențe vitale), sunt medicamente aproape la îndemâna oricui într-un spital de urgență.
Aceste medicamente injectabile ce scad tensiunea arterială rapid trebuie administrate sunt supraveghere medicală. Medicamentul de primă intenție, conform Ghidului European pentru HTA, este în funcție de organul țintă afectat.
Pe scurt, metode de a scădea tensiunea arterială rapid se aplică în două situații: urgențe hipertensive vitale și urgențe hipertensive nonvitale. Urgențele vitale sunt pacienții care prezintă afectări ale organelor țintă – simptome cardiace specific infarctului sau disecției de aortă, simptome neurologice specific accidentului vascular cerebral, simptome și semne oculare specifice afectării ochiului sau semne și simptome aferente afectării rinichilor. Urgențele nonvitale sunt pacienții care se prezintă cu tensiune mare, dar nu prezintă simptome de afectare a organelor țintă.
Captoprilul sublingual poate scade tensiunea arterială rapid, în cazuri nonvitale, la domiciliu, atâta timp cât medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru (nu aveți alergii, reacții adverse sau alte medicamente cu care poate interacționa).
Metode de a scădea tensiunea arterială rapid – scăderea anxietății
Ce scade tensiunea imediat? În ajutorul medicamentelor pot veni exercițiile de relaxare, cu o eficiență destul de mare dacă știți să le efectuați corect.
În acest caz puteți apela la exerciții de respirație – inspirați timp de 4-5 secunde, țineți aerul 4-5 secunde, expirați în 4-5 secunde, iar apoi țineți pe pauză respirația 4-5 secunde până la un următorul inspir. Respirați liniștit, prelung și profund.
De asemenea, se crede că meditația ajută la ameliorarea stresului sau a anxietății, chiar dacă puteți medita doar de câteva ori pe zi. Exercițiile de respirație profundă, fie că sunt combinate cu meditația, fie că sunt folosite singure, pot fi, de asemenea, eficiente, deoarece reduc ritmul cardiac și scad forțat tensiunea arterială.
Cum scazi tensiunea arterială în viața de zi cu zi, pe termen lung?
Cele două de mai sus sunt singurele metode de a scădea tensiunea arterială rapid, în cazuri urgente. Acum urmează să discutăm despre cum scădem tensiunea, prin implicarea în diverse activități și adoptarea unor obiceiuri în viața de zi cu zi.
1. Ce scade tensiunea? Menținerea unei greutăți normale
O analiză a mai multor studii raportează că dietele de pierdere în greutate au redus tensiunea arterială cu o medie de 3,2 mm Hg diastolică și 4,5 mm Hg sistolică.
Creșterea în greutate crește riscul de hipertensiune arterială. În cazul persoanelor supraponderale, s-a demonstrat că pierderea în greutate scade tensiunea arterială cu până la 10 mm Hg. Persoanele sunt considerate supraponderale dacă indicele de masă corporală (IMC) este mai mare de 25.
Chiar și o pierdere treptată în greutate poate fi benefică pentru nivelul tensiunii arteriale, reducând sau prevenind hipertensiunea arterială.
Supraponderabilitatea este un factor de risc major pentru hipertensiunea arterială. Va trebui să mențineți un indice de masă corporală (IMC) între 18,5-24,9 kg/m2.
2. Cum scazi tensiunea arterială? Activitate fizică regulată
Medicii recomandă 90-150 de minute de activitate fizică moderată pe parcursul săptămânii sau cel puțin 30 – 40 de minute în fiecare zi, timp de cel puțin 5 zile pe săptămână.
O meta-analiză a 65 de studii sugerează că exercițiile fizice aerobice și de rezistență pot reduce semnificativ tensiunea arterială, în special în cazul bărbaților.
Într-un studiu din 2013, adulții sedentari în vârstă care au participat la antrenamente de exerciții aerobice și-au redus tensiunea arterială cu o medie de 3,9 procente sistolice și 4,5 procente diastolice. Aceste rezultate sunt la fel de bune ca unele medicamente pentru tensiunea arterială.
Ce scade tensiunea arterială în acest caz? Pe măsură ce vă creșteți în mod regulat ritmul cardiac și respirator, în timp, inima dumneavoastră devine mai puternică și pompează cu mai puțin efort. Acest lucru pune mai puțină presiune pe arterele dumneavoastră și vă scade tensiunea arterială.
3. Cum scădem tensiunea? Somn 7-8 ore pe noapte.
Când dormi, tensiunea arterială scade. Dacă nu dormiți suficient, tensiunea arterială rămâne ridicată pentru o perioadă mai lungă de timp. De fapt, un studiu a constatat că până și tulburările de somn, cum ar fi dificultatea de a adormi și calitatea slabă a somnului, cresc tensiunea arterială. De aceea, este important să vă prioritizați somnul, urmărind cele 7-8 ore recomandate în fiecare noapte.
Pentru unii oameni, a avea un somn bun nu este ușor. Acestea sunt câteva dintre numeroasele modalități de a vă ajuta să obțineți un somn odihnitor pentru a scădea tensiune arterială rapid : Încercați să vă stabiliți un program de somn regulat, Petreceți timp pentru a vă relaxa înainte de culcare, Faceți exerciții fizice în timpul zilei, Asigurați-vă un dormitor confortabil.
Studiul național Sleep Heart Health Study din 2010 a constatat că dormitul regulat mai puțin de 7 ore pe noapte și mai mult de 9 ore pe noapte a fost asociat cu o rată crescută a hipertensiunii arteriale.
Dormitul regulat mai puțin de 5 ore pe noapte a fost legat de un risc semnificativ de hipertensiune arterială pe termen lung și de multe alte boli amenințătoare de viață.
4. Ce scade tensiunea? O alimentație sănătoasă.
O dietă sănătoasă este: cu puțină sare (nu uitați că sarea crește tensiunea arterială!), cu puțin zahăr – adică doar zahărul din alimente, bogată în fibre, minerale, vitamine și proteine. Eliminarea mezelurilor, a grăsimilor nocive, prăjelilor, carbohidraților, dulciurilor și sucurilor din alimentație este o metodă de a scădea tensiunea arterială rapid (adică în câteva săptămâni).
Consumul de mai puțin zahăr: Alimentele bogate în zahăr pot ridica tensiunea arterială și pot provoca o creștere nedorită în greutate. Acestea pot conține, de asemenea, niveluri ridicate de sodiu.
Evitarea condimentelor: O persoană poate lua în considerare utilizarea de ierburi, în loc de condimente din comerț, deoarece multe condimente au un conținut ridicat de sodiu (sare).
Evitarea cărnii roșii: O persoană ar trebui să evite sau să reducă consumul de carne roșie, cum ar fi carnea de porc, de vită și de miel.
Consumul unei diete echilibrate: O dietă echilibrată este cea care include o mare varietate de cereale integrale, legume, nuci, semințe și proteine cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi pui la grătar sau tofu.
Ca parte din procesul de scădere a tensiunii, trebuie să mâncați multe legume și fructe, să le consumați crude sau fierte/la grătar/ la cuptor, dar nu prăjite. Carnea trebuie să fie de pui sau de curcan, iar lactatele trebuie consumate moderat. NU mai adăugați sare în mâncare!
5. Cum scazi tensiunea arterială? Renunțarea la fumat
Fumatul provoacă acumularea de plăci în vasele de sânge, ceea ce duce la hipertensiune arterială. Încercați să renunțați la fumat și evitați expunerea la fumatul pasiv. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă da seama care este cea mai bună modalitate de a face acest lucru.
Fumatul poate contribui sau chiar cauza un număr mare de boli cardiovasculare. Fiecare țigară pe care o fumați vă crește temporar tensiunea arterială.
De asemenea, fumatul duce la inflamație, care joacă un rol în deteriorarea pe termen lung a vaselor de sânge.
6. Ce scade tensiunea? Aportul de alimente bogate în potasiu și magneziu
Potasiul este un dublu câștigător: Reduce efectele sării în organism și reduce tensiunea din vasele de sânge. Cu toate acestea, dietele bogate în potasiu pot fi dăunătoare pentru persoanele cu afecțiuni renale, așa că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a vă crește aportul de potasiu.
Este ușor să mâncați mai mult potasiu. Atât de multe alimente sunt în mod natural bogate în potasiu. Iată câteva dintre ele: laptele și iaurtul, peștele, bananele, caisele, avocado și portocalele, cartofii dulci, cartofii, roșiile, verdețurile și spanacul.
Suplimentele de magneziu pot fi de ajutor, mai ales dacă aveți deficit de magneziu. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua vreun supliment ce scade tensiunea.
7. Ce scade tensiunea? Reducerea stresului zilnic
Metode de scădere a tensiunii arteriale imediat sunt chiar cele de relaxare: plimbare în natură, cântatul la un instrument, curățenia, mersul la spa, efectuarea de yoga, cititul și orice altceva care vă relaxează. Apelați la un psihoterapeut dacă este nevoie să învățați să vă dați voie să vă relaxați și metodele cele mai eficiente pentru dumneavoastră.
8. Cum scazi tensiunea arterială? Limitarea consumului de cafea și alcool
Dacă știți că suferiți de tensiune arterială severă, s-ar putea să trebuiască să limitați consumul de cafea.
Cafeaua crește tensiunea arterială pentru aproximativ 15-20 de minute după consum, însă este înde-ajuns dacă în acele minute ajungeți la o tensiune de peste 140/90 mmHg.
Dacă vedeți că are acest efect asupra dumneavoastră, cel mai bine este să limitați cantitatea de cofeină consumată – beți o cafea mai slabă.
Alcoolul crește pe termen mai lung tensiunea și trebuie evitat.
9. Cu ce scădem tensiunea? Cu respectarea medicației recomandate de medic
La fel de important ca orice altceva, este să vă luați medicamentele așa cum v-a recomandat medicul.
Dacă aveți tensiune și nu ați ajuns încă la medic, faceți-vă o programare de urgență.
Dacă sunteți sub tratament și vedeți la monitorizarea zilnică că încă aveți tensiune mare, mergeți imediat la medic pentru ajustarea tratamentului (nu funcționează aceleași medicamente pentru toată lumea).
De reținut
Metode de a scădea tensiunea arterială rapid sunt doar medicamentoase și în cele mai multe cazuri pot fi aplicate doar în mediu intraspitalicesc sau la domiciliu de către personalul medical. Nu vă administrați singur acasă vreun medicament, decât la recomandarea unui medic. Dacă aveți tensiune mare și mai ales simptome, mergeți imediat la urgențe sau chemați ambulanța, deoarece în lipsa scăderii imediate a tensiunii, pot apărea complicații amenințătoare de viață. Ce scade tensiunea pe termen lung? O viață sănătoasă – plină de activitate fizică constantă de intensitate moderată, menținerea unei greutăți normale, somn odihnitor și de 7-8 ore, renunțarea la fumat și la alcool, dar și relaxarea constantă cu reducerea stresului cronic.