Meniu

Prim ajutor in fibrilatii

Actualizat pe:

Primul ajutor în fibrilații este destul de ușor de oferit și ar trebui ca oricine să știe acești pași, deoarece de multe ori poate ameliora simptomele sau chiar să salveze viața, în funcție de tipul de fibrilație. Primul ajutor în fibrilații constă în manevre de relaxare, dar se poate duce până la realizarea unei resuscitări cardiace, dacă este cazul.

Prim ajutor în fibrilații 

Fibrilația poate fi atrială (are loc în camerele superioare ale inimii) sau ventriculară ( are loc în camerele inferioare ale inimii). În această problemă de ritm cardiac, inima bate mult mai repede decât trebuie din cauza pierderii controlului semnalelor electrice.

Cea atrială este destul de comună, iar primul ajutor în fibrilația atrială este în general unul de relaxare a pacientului și de chemare a ambulanței sau prezentare la camera de gardă, dacă simptomele sunt severe. Cea ventriculară este mult mai periculoasă și de multe ori are ca finalitate stopul cardiac, ceea ce necesită ca prim ajutor în fibrilația ventriculară – resuscitarea cardiacă și chemarea imediată a unei ambulanțe.

Prim ajutor în fibrilații – când trebuie oferit?

  • Când pacientul este agitat, anxios din cauza simptomatologiei și nu se poate calma – se poate apela la tehnici de control ale respirației sau manevre vagale simple (cele mai complexe care pot avea anumite reacții adverse trebuie practicate doar de către un medic!)
  • Când apar simptome moderate sau intense – dispnee (Senzație de lipsă de aer), dureri toracice (durere în piept), amețeli severe, leșin sau sincopă (pierderea conștienței).
  • Când apare stopul cardiac și ca prim ajutor în fibrilații este nevoie imediată de resuscitare cardiacă.

Prim ajutor în fibrilații – prezentarea imediată la spital

Deși poate nu asta este ceea ce vă doriți să auziți, primul pas atunci când apare simptomele moderate sau intense menționate anterior, este absolut necesar ca dumneavoastră sau cineva din jur să sune la ambulanță sau să vă prezentați de urgență la camera de gardă a unui spital. Primul ajutor în fibrilații este aproape întotdeauna alcătuit dintr-un consult medical de urgență.

Primul ajutor în fibrilații reprezentat de prezentarea la spital, este necesar atunci când aveți:

  • un ritm cardiac neregulat cu senzație de amețeală sau leșin
  • dureri în piept sau alte simptome ale unui atac de cord
  • slăbiciune a brațelor, dificultăți de vorbire sau alte simptome ale unui accident vascular cerebral

De asemenea, trebuie să vă sunați medicul sau să vă prezentați la spital, dacă un episod de fibrilație atrială durează mai mult decât ceea ce experimentați în mod normal sau este asociat cu simptome îngrijorătoare.

Prim ajutor în fibrilații – controlul respirației

Cel mai la îndemână prim ajutor în fibrilație este controlul respirației. Respirația lentă, abdominală, poate fi suficientă pentru duce la relaxare. Dacă persoana în cauză sunteți dumneavoastră, puteți învăța această tehnică, iar dacă sunteți ajutat de cineva din jur, urmăriți pașii recomandați de persoana care vă acordă primul ajutor.

Această tehnică este cel mai utilă ca prim ajutor în fibrilația atrială, dar poate fi folosită și în caz de fibrilație ventriculară nesusținută (Care durează foarte puțin timp și nu a dus la simptome grave).

În primul rând, trebuie să vă faceți cât mai confortabil posibil. Dacă simțiți nevoia slăbiți hainele care vă lasă impresia că vă limitează respirația.

  • Dacă stați întins, așezați brațele în lateralul dumneavoastră, cu palmele în sus. Stați cu picioarele să fie drepte sau îndoiți genunchii astfel încât picioarele să fie sprijinite pe podea.
  • Dacă stați așezat, așezați brațele pe ce aveți în jur.
  • Dacă stați pe scaun sau în picioare, puneți ambele picioare pe sol. 

Primul pas este de a inspira aer adânc pe nas, fără a vă forța. Diferența este că acum aerul trebuie să intre în abdomen, nu să se oprească la nivelul pieptului.

Încercați să inspirați pe nas și să expirați pe gură.

Inspirați ușor și regulat, încercând să numărați câte 4 secunde pentru fiecare etapă în felul următor: trageți aer în piept și conduceți-l spre abdomen în 4 secunde, țineți aerul timp de alte 4 secunde, expirați-l în 4 secunde și așteptați alte 4 secunde până când inspirați din nou pe nas.

Continuați să faceți acest lucru timp de cel puțin 5 minute.

Această tehnică de prim ajutor în fibrilații, care se bazează pe respirație, poate fi aplicată în cazurile minore, când simptomatologia este mai mult dată de anxietate și de frică, nu de boala în sine. 

Prim ajutor în fibrilații – manevre vagale

 

Pentru unele persoane care suferă de fibrilație atrială paroxistică, anumite manevre pot ajuta la încetinirea ritmului cardiac sau vă pot ajuta să faceți față mai bine simptomelor. De asemenea, în fibrilația ventriculară nesusținută, aceste manevre pot fi de asemenea de ajutor. 

Primul ajutor în fibrilații reprezentat de manevrele vagale se aplică atunci când tahicardia dă anxietate, stare de amețeală sau leșin. Cele care pot fi aplicate de către dvs. sau recomandate ca prim ajutor din jur, sunt:

  • Tusea – trebuie să vă forțați să tușiți, astfel prin presiunea create în piept, nervul care stimulează bătăile inimii poate fi influențat și să oprească stimularea circuitului electric.
  • Manevra Valsava – reprezintă blocarea aerului în abdomen și forțarea mușchilor ca atunci când aveți constipație. 
  • Apă rece – de asemenea, puteți să vă puneți gheață sau să vă spălați cu apă foarte rece pe față.

Este posibil ca manevrele vagale să nu fie sigure sau adecvate pentru toți cei care suferă de fibrilație atrială sau ventriculară, motiv pentru care cel mai bine este să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, înainte de a le pune în aplicare.

Manevre vagale ca prim ajutor în fibrilații precum masajul sinusului carotidian (la nivelul gâtului) trebuie realizate doar de către personalul medical, deoarece poate duce la pierderea conștienței!

Prim ajutor în fibrilații – yoga

 

Dacă episodul de fibrilație atrială este unul ușor, simptomele nu sunt intense, dar totuși vă deranjează, puteți aplica la yoga. Ca prim ajutor în fibrilație, yoga este o metodă relativ simplă de a încerca să vă controlați corpul, respirația și mintea, pentru a ajuta inima să se liniștească.

Dacă vă aflați în mijlocul unui episod de fibrilație atrială, spre exemplu, mișcări de yoga simple, pentru controlul respirației, vă poate ajuta să vă liniștiți inima. Chiar dacă nu poate opri un episod care a început deja, yoga poate ajuta la reducerea frecvenței episoadelor în general, conform studiilor.

Poate este puțin cam mult spus prim ajutor în fibrilații, dar vă poate ajuta în timpul unui episod ușor, care vă aduce disconfort. 

Prim ajutor în fibrilații – resuscitarea cardiacă

Dacă apare stopul cardiac, de cele mai multe ori instituit din cauza fibrilației ventriculare, va trebui ca imediat să aibă loc resuscitarea cardiacă ca prin ajutor în fibrilație. 

Aceasta se poate realiza cu un defibrillator dacă există, dacă nu va trebui să se facă resuscitare cardiacă manuală.

Prim ajutor în fibrilații – defibrilare

Fibrilația ventriculară poate fi tratată în cadrul primului ajutor în fibrilații, prin administrarea unui șoc electric la nivelul mușchiului cardiac. Șocul electric va elimina semnalele electrice anormale, haotice din mușchiul cardiac. Astfel, inima va avea o șansă de a-și recăpăta ritmul normal de pompare. Această procedură se numește defibrilare.

Pentru a avea succes, primul ajutor în fibrilații reprezentat de defibrilare, trebuie să aibă loc în primele câteva minute de la apariția acesteia. Dacă inima rămâne în fibrilație ventriculară prea mult timp, atunci, în cele din urmă, celulele vor începe să moară și defibrilarea nu va restabili ritmul inimii. Prin urmare, timpul este esențial atunci când vine vorba de tratarea victimelor unui stop cardiac. 

Defibrilatoarele externe automate (DEA) sunt acum amplasate în multe locuri publice pentru ca salvatorii neprofesioniști să le folosească înainte de sosirea ajutorului medical.

Odată ce ritmul este identificat ca fiind fibrilație ventriculară, trebuie să se administreze imediat un șoc. Există 2 tipuri de defibrilatoare utilizate: bifazice și monofazice. Dacă se utilizează un defibrilator monofazic, trebuie să se administreze pacientului 360 de jouli. Dacă defibrilatorul este bifazic, trebuie selectați jouli recomandați de producător (de obicei, între 120 și 200 de jouli). În cazul în care nu se cunoaște cantitatea, se utilizează doza maximă disponibilă, iar dozele ulterioare ar trebui să fie echivalente și, eventual, mai mari.

Însă, pe defibrilatoarele cardiace externe din locurile publice, scrie întotdeauna pe ele CUM SE UTILIZEAZĂ.

Manevrele de resuscitare de încep imediat, iar în paralel cineva trebuie să sune neapărat la ambulanță.

Prim ajutor în fibrilații – Primul pas

Primul ajutor în fibrilații, are ca prim pas în primul rând verificarea pulsului și respirației. Dacă pacientul nu respiră și nu îi bate inima (pacientul a căzut brusc la pământ), va trebuie să se înceapă manevrele de resuscitare.

Prim ajutor în fibrilații – Al doilea pas

Se administrează un șoc electric conform recomandărilor de pe aparat.

După administrarea șocului, verificați dacă pacientul respire și are puls. Dacă nu, continuați cu manevrele manuale de resuscitare până când aparatul se încarcă pentru a da un nou șoc electric.

Medicii care sosesc la fața locului, vor putea continua cu alte manevre ajutătoare, precum administrarea de epinefrină/adrenalină la fiecare 3-5 minute.

Prim ajutor în fibrilații – al treilea pas

Acum este esențial să verificați din nou respirația și pulsul și să vă opriți din șocuri dacă pacientul acum și-a revenit sau să continuați manevrele de resuscitare de care dispuneți până la sosirea echipei medicale.

Defibrilarea și medicația sunt administrate în mod alternativ între cicluri de 2 minute de resuscitare cardio-respiratorie de înaltă calitate. Se continuă până când pacientul obține revenirea ritmului cardiac sau până când echipa medicală de la fața locului stabilește că este timpul să oprească eforturile de resuscitare.

Prim ajutor în fibrilații – resuscitarea cardio-respiratorie manual sau CPR

  • Ca prim ajutor în fibrilații în caz de stop cardiac, sunați la ambulanță sau puneți pe cineva din jur să facă asta. Este un pas la fel de important ca începerea resuscitării propriu-zise.
  • Verificați dacă locul este sigur pentru dumneavoastră.
  • Așezați persoana pe spate și deschideți-i căile respiratorii.
  • Verificați dacă respire și dacă are căile respiratorii blocate. Dacă nu respiră, începeți resuscitarea cardio-respiratorie.
  • Efectuați 30 de compresii toracice.
  • Efectuați două respirații de salvare.
  • Repetați până la sosirea unei ambulanțe sau a unui defibrilator extern automat (DEA).

De reținut

Primul ajutor în fibrilații poate fi oferit de către oricine, având în vedere că este alcătuit din manevre simple. Cea mai dificilă manevră de prim ajutor în fibrilații, este într-adevăr resuscitarea cardiacă, dar și aceasta poate fi învățată destul de ușor. Dacă dumneavoastră sau pacientul are simptome ușoare, puteți apela la controlul respirației sau yoga. Dacă simptomele sunt moderat-intense, se va suna imediat la ambulanță sau se va merge spre camera de garda a unui spital, timp în care se pot pune în aplicare cele trei manevre vagale simple. Când pacientul a făcut stop cardiac, defibrilarea externă sau manevrele manuale de resuscitare sunt obligatorii.