Regim fibrilație atrială

Actualizat pe:

Regimul în fibrilația atrială (FiA) este important, deoarece implică menținerea unui stil de viață sănătos și eliminarea alimentelor și băuturilor care ar putea conduce la iritarea sistemului electric sau nervos al inimii. Acest regim pentru fibrilație atrială are rolul de a ameliora simptomele, iar dacă fibrilația atrială nu este una permanentă, de a face tot posibilul să se micșoreze numărul de episoade de fibrilația trială.

Regim fibrilație atrială – cafeaua

Cafeaua – Cu siguranță ați auzit faptul că de multe ori și o cană de cafea poate fi rea pentru dvs., dacă aveți fibrilație atrială. Adevărul este însă că, o cană – două de cafea pe zi nu vă fac niciun rău, ci din contră ultimile studii arată că poate chiar ajuta în fibrilația atrială. Cofeina este într-adevăr un stimulent cardiac, dar dacă nu ați observat direct că după consumul cafelei fibrilația atrială se agravează sau apare mai des (acolo unde este cazul), o puteți consuma fără probleme. Atenție, cafeaua nu trebuie îndulcită!

Am dorit să menționez acest lucru de la început deoarece este cel mai întrebat și căutat lucru de către persoanele care au fibrilație atrială.

Regim fibrilație atrială – dacă credeți că ceva vă creează probleme, cum puteți testa acest lucru?

Dacă credeți că ceva vă declanșează simptomele, puteți aplica următorii pași, pentru a vă da seama ce regim pentru fibrilație atrială trebuie să urmați:

 • Scoateți alimentul sau băutura pe care o credeți declanșatoare din dieta dumneavoastră timp de câteva zile, astfel vedeți dacă apare o schimbare sau nu. Dacă simptomele nu sunt severe, puteți încerca eliminarea lor treptat.
 • Reintroduceți o cantitate mică din acel aliment/acea băutură (poate o jumătate de ceașcă de cafea). Dacă nu aveți simptome la început, încercați să măriți cantitatea, fără însă a face excese – nu mai mult de două cești de cafea pe zi.  

Nu există un răspuns clar cu privire la ceea ce va funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră. Trebuie ca dvs. să vedeți ce vă face rău și ce vă face bine. 

Regim fibrilație atrială – alimente și băuturi de evitat

Dacă fibrilația atrială este declanșată de o băutură sau un aliment, trebuie să încercați să vă dați seama care este acesta, pentru a îl evita sau elimina total din regimul dvs.

Dacă stilul de viață nesănătos, precum fumatul sau consumul de alte substanțe iritative, reprezintă o problemă, trebuie să vă dați seama și să le scoateți din viața dvs.

Regimul fibrilației atriale este bazat pe eliminarea factorilor cunoscuți ca fiind iritativi (Adică care cresc bătăile inimii) sau scăderea cantității/a perioadei de conumare.

Regim fibrilație atrială – ceai negru și alte băuturi cu conținut de cofeină

Ceaiul negru – aceeași șituație ca și în cazul cafelei, însă studiile arată că este ceva mai iritativ pentru inimă față de cafea.

Băuturi cu conținut de cofeină – energizantele, sucuri de tip Coca Cola. Regimul în fibrilația atrială necesită eliminarea în totalitate însă a acestor băuturi. Deși sunt pe bază de cafea, conțin multe alte substanțe nocive pentru organism care pot susține FiA (mai ales zahărul în cantități extrem de mari).

Regim fibrilație atrială – alcool

Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de a dezvolta fibrilație atrială.

De asemenea, poate declanșa episoade de fibrilație atrială, dacă le aveați de dinainte și nu era permanentă FiA.

Consumul de alcool poate contribui la hipertensiune arterială, obezitate și tulburări de respirație în timpul somnului – toți factori de risc pentru FiA.

În timp ce consumul excesiv de alcool este deosebit de dăunător, studiile indică faptul că și consumul moderat de alcool poate fi un factor de risc pentru FiA.

În cadrul regimului pentru fibrilație atrială, este mai bine să vă limitați consumul de alcool. Dar renunțarea la alcool ar fi cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru dvs.

Un studiu din 2020 a constatat că renunțarea la alcool a redus semnificativ recurențele aritmiei la cei care consum alcool.

Regim fibrilație atrială – grăsimile saturate din alimente – ce alimente trebuie evitate

Obezitatea și tensiunea arterială ridicată pot crește riscul de fibrilație atrială, așa că este important să aveți o dietă echilibrată.

Cardiologii vă pot recomanda să reduceți anumite tipuri de grăsimi în cadrul regimului pentru fibrilație atrială. 

Unele cercetări au arătat că dietele bogate în grăsimi saturate și trans pot fi asociate cu un risc crescut de FiA și alte afecțiuni cardiovasculare.

Alimente precum untul, brânza și carnea roșie au cantități mari de grăsimi saturate.

Grăsimile trans se găsesc în:

 • margarină
 • alimente fabricate cu uleiuri vegetale parțial hidrogenate 
 • anumiți biscuiți și fursecuri 
 • chipsuri de cartofi 
 • gogoși
 • alte alimente prăjite

Un studiu din 2015 a constatat că dietele bogate în grăsimi saturate și sărace în acizi grași mononesaturați au fost asociate cu un risc mai mare de fibrilație acută persistentă sau cronică.

Cercetătorii australieni au descoperit că persoanele cu obezitate care au suferit o pierdere în greutate de 10% ar putea reduce sau inversa progresia naturală a fibrilației atriale. Regimul în fibrilația atrială trebuie să aibă ca scop inclusiv menținerea greutății normale sau slăbirea, după caz. 

Regim fibrilație atrială – sarea

Studiile arată că aportul de sodiu poate crește șansele de apariție a fibrilației atriale.

Acest lucru se datorează faptului că sarea vă poate crește tensiunea arterială, iar aceasta poate aproape dubla șansele de a dezvolta FiA. Acest lucru se întâmplă din cauză că fibrilația atrială distruge țesutul normal al inimii și prin urmare și circuitul electric al acesteia. Regimul în fibrilația atrială necesită scăderea cantității de sare.

Regim fibrilație atrială – zahărul

Zahărul este extrem de nociv pentru întreg organismul de la creier la vasele de sânge și inimă. Consumul de zahăr în cantități mari și zilnic predispune la apariția diabetului zaharat.

Cercetările indică faptul că persoanele cu diabet zaharat au cu 40% mai multe șanse de a dezvolta FiA în comparație cu persoanele fără diabet.

Regimul în fibrilația atrială necesită controlul cantității de zahăr. 

Consumul constant de multe alimente zaharoase poate provoca, de asemenea, dezvoltarea rezistenței la insulină, ceea ce crește semnificativ șansele de a dezvolta diabet zaharat.

Chiar și în lipsa diabetului zaharat, zahărul este foarte dăunător și poate declanșa fibrilația atrială. 

Regim fibrilație atrială – vitamina K

Vitamina K face parte dintr-un grup de vitamine liposolubile care joacă un rol important în:

 • coagularea sângelui 
 • sănătatea oaselor 
 • sănătatea inimii 

Vitamina K este prezentă în produse care includ:

 • legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale
 • conopida
 • pătrunjel
 • ceaiul verde
 • diverse plante din suplimentele naturale

Grapefruitul, merișoarele sunt total interzise dacă luați anticoagulante (Excepția celor de generație nouă).

Deoarece multe persoane cu fibrilație atrială prezintă risc de accident vascular cerebral, li se prescriu anticoagulante pentru a ajuta la prevenirea formării de cheaguri de sânge.

Anticoagulantul acționează prin blocarea regenerării vitaminei K, oprind cascada de coagulare a sângelui. Regimul pentru fibrilație atrială poate include consumarea acestor alimente în cantități limitate.

Regim fibrilație atrială – alimente procesate/mezeluri, produse de patiserie

Alimentele procesate, cum ar fi mâncărurile gata preparat, mezelurile sau produsele de patiserie de tip: covrigi, cornuri sau altele, au tendința de a conține cantități mari de sare și conservanți. În regimul pentru fibrilație atrială ar fi mai bine să limitați consumul acestora, deoarece pot avea efecte negative asupra inimii. De asemenea, conțin și mari cantități de grăsimi și alte substanțe dăunătoare.

Regim fibrilație atrială – prăjelile și uleiurile

În regimul fibrilației atriale este esențial să evitați orice aliment prăjit în ulei. Acestea cresc cantitatea de grăsime din sânge și favorizează depunerea grăsimii pe vasele de sânge. Acest lucru poate duce la modificări în structura inimii și la fibrilație atrială. De asemenea, predispune foarte mult la obezitate, ceea ce este rău pentru fibrilația atrială și sănătate per total.

Regim fibrilație atrială – ce puteți mânca?

Regimul fibrilației atriale cel mai potrivit pentru oricine se bazează în generla pe dieta mediteraneană și pe altele asemănătoare.

Aceste alimente trebuie consumate zilnic, deoarece sunt bogate în nutrienți și în grăsimi bune. Aceste alimente din regimul pentru fibrilație atrială vă vor ajuta să vă mențineți sănătos, să scădeți șansele de a face fibrilație atrială (deoarece aveți șanse mari și să nu faceți o boală de inimă care să ducă la asta). Dacă aveți deja fibrilație atrială, vă va ajuta la ameliorarea simptomelor și episoadelor.

Alimentele care trebuie consumate zilnic în regimul fibrilației atriale:

 • Fructe și legume – crude, gătite cu aburi/la cuptor/pe grătar. Sub nicio formă prăjite.
 • Pește și fructe de mare – de preferat să se consume de minim 3 ori pe săptămână.
 • Carne slabă de pui sau curcan. Cea de vită trebuie consumată rar.
 • Nuci, arahide, fistic, migdale și alte produse din aceeași categorie deoarece sunt bogate în proteine și în grăsimi așa zis bune.
 • Uleiuri – uleiul de măsline este recomandat conform studiilor minim 1 linguriță pe zi, uleiul de fistic sau migdale este o altă opțiune sănătoasă.
 • Limitarea consumului de zahăr – nu consumați sucuri carbogazoase sau necarbogazoase din comerț, dulciuri sau prăjituri sau compoturi sau ale produse cu cantități mari de zahăr.
 • Limitarea consumului de sare – pentru a scădea riscul de hipertensiune arterială și fibrilație atrială. 
 • Tuberculi – cartofi, napi – NU prăjiți.
 • Lactate și brânzeturi – în cantitate moderată, nu mai mult de o masă pe zi. De asemenea, nu trebuie să se consume alimentele foarte grase precum untul cu multă grăsimi și în niciun caz margarina.
 • Hidratare corespunzătoare – aproximativ 2 L de apă pe zi.

Pe lângă acestea, pe lângă regimul alimentar al fibrilației atriale, trebuie să:

 • Renunțați la fumat dacă este cazul.
 • Renunțați la alcool total sau limitarea semnificativă a consumului.
 • Renunțarea totală la energizante și sucuri. 
 • Evitarea sedentarismului – minim 30 de minute de activitate moderată pe zi, dacă starea de sănătate și simptomele permit. Indiferent de situație, trebuie să faceți mișcare zilnică, chiar și ușoară.
 • Menținerea sănătății psihice.

De reținut

Regimul fibrilației atriale este absolut necesar de respectat de către oricine, fie că suferiți sau nu deja de fibrilație atrială. Vă va ajuta să evitați apariția ei sau să ameliorați simptomele pe care le aveți. De asemenea, acest regim pentru fibrilație atrială vă va ajută să vă mențineți întreg organismul sănătos. Cel mai important este să renunțați total la fumat și la alcool, să nu consumați mai mult de 2-3 cafele pe zi, să faceți mișcare pentru a vă menține greutatea normală, să nu consumați prăjeli, mezeluri, dulciuri și mâncăruri semipreparate.