Meniu

Regim fibrilatie atriala: Alimentatie si recomandari utile

Actualizat pe:

Regimul în fibrilația atrială (FiA) este important, deoarece implică menținerea unui stil de viață sănătos și eliminarea alimentelor și băuturilor care ar putea conduce la iritarea sistemului electric sau nervos al inimii. Acest regim pentru fibrilație atrială are rolul de a ameliora simptomele, iar dacă fibrilația atrială nu este una permanentă, de a face tot posibilul să se micșoreze numărul de episoade de fibrilația trială.

Regim fibrilație atrială – Cafeaua

Cafeaua – Cu siguranță ați auzit faptul că de multe ori și o cană de cafea poate fi rea pentru dvs., dacă aveți fibrilație atrială. Adevărul este însă că, o cană – două de cafea pe zi nu vă fac niciun rău, ci din contră ultimile studii arată că poate chiar ajuta în fibrilația atrială. Cofeina este într-adevăr un stimulent cardiac, dar dacă nu ați observat direct că după consumul cafelei fibrilația atrială se agravează sau apare mai des (acolo unde este cazul), o puteți consuma fără probleme. Atenție, cafeaua nu trebuie îndulcită!

Am dorit să menționez acest lucru de la început deoarece este cel mai întrebat și căutat lucru de către persoanele care au fibrilație atrială.

Dacă credeți că ceva vă creează probleme, cum puteți testa acest lucru?

Dacă credeți că ceva vă declanșează simptomele, puteți aplica următorii pași, pentru a vă da seama ce regim pentru fibrilație atrială trebuie să urmați:

  • Scoateți alimentul sau băutura pe care o credeți declanșatoare din dieta dumneavoastră timp de câteva zile, astfel vedeți dacă apare o schimbare sau nu. Dacă simptomele nu sunt severe, puteți încerca eliminarea lor treptat.
  • Reintroduceți o cantitate mică din acel aliment/acea băutură (poate o jumătate de ceașcă de cafea). Dacă nu aveți simptome la început, încercați să măriți cantitatea, fără însă a face excese – nu mai mult de două cești de cafea pe zi.  

Alimente și băuturi de evitat

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de a dezvolta fibrilație atrială.

Consumul de alcool poate contribui la hipertensiune arterială, obezitate și tulburări de respirație în timpul somnului – toți factori de risc pentru FiA.

În timp ce consumul excesiv de alcool este deosebit de dăunător, studiile indică faptul că și consumul moderat de alcool poate fi un factor de risc pentru FiA.

În cadrul regimului pentru fibrilație atrială, este mai bine să vă limitați consumul de alcool. Dar renunțarea la alcool ar fi cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru dvs.

Grăsimile saturate din alimente – Ce alimente trebuie evitate

Obezitatea și tensiunea arterială ridicată pot crește riscul de fibrilație atrială, așa că este important să aveți o dietă echilibrată.

Alimente precum untul, brânza și carnea roșie au cantități mari de grăsimi saturate.

Grăsimile trans se găsesc în:

  • margarină
  • alimente fabricate cu uleiuri vegetale parțial hidrogenate 
  • anumiți biscuiți și fursecuri 
  • chipsuri de cartofi 
  • gogoși
  • alte alimente prăjite

Zahărul

Zahărul este extrem de nociv pentru întreg organismul de la creier la vasele de sânge și inimă. Consumul de zahăr în cantități mari și zilnic predispune la apariția diabetului zaharat.

Cercetările indică faptul că persoanele cu diabet zaharat au cu 40% mai multe șanse de a dezvolta FiA în comparație cu persoanele fără diabet.

Consumul constant de multe alimente zaharoase poate provoca, de asemenea, dezvoltarea rezistenței la insulină, ceea ce crește semnificativ șansele de a dezvolta diabet zaharat.

Alimente procesate/mezeluri, produse de patiserie

Alimentele procesate, cum ar fi mâncărurile gata preparat, mezelurile sau produsele de patiserie de tip: covrigi, cornuri sau altele, au tendința de a conține cantități mari de sare și conservanți. În regimul pentru fibrilație atrială ar fi mai bine să limitați consumul acestora, deoarece pot avea efecte negative asupra inimii. De asemenea, conțin și mari cantități de grăsimi și alte substanțe dăunătoare.

Ce puteți mânca?

Alimentele care trebuie consumate zilnic în regimul fibrilației atriale:

  • Fructe și legume – crude, gătite cu aburi/la cuptor/pe grătar. Sub nicio formă prăjite.
  • Pește și fructe de mare – de preferat să se consume de minim 3 ori pe săptămână.
  • Carne slabă de pui sau curcan. Cea de vită trebuie consumată rar.
  • Nuci, arahide, fistic, migdale și alte produse din aceeași categorie deoarece sunt bogate în proteine și în grăsimi așa zis bune.
  • Uleiuri – uleiul de măsline este recomandat conform studiilor minim 1 linguriță pe zi, uleiul de fistic sau migdale este o altă opțiune sănătoasă.
  • Limitarea consumului de zahăr – nu consumați sucuri carbogazoase sau necarbogazoase din comerț, dulciuri sau prăjituri sau compoturi sau ale produse cu cantități mari de zahăr.
  • Limitarea consumului de sare – pentru a scădea riscul de hipertensiune arterială și fibrilație atrială. 
  • Lactate și brânzeturi – în cantitate moderată, nu mai mult de o masă pe zi. De asemenea, nu trebuie să se consume alimentele foarte grase precum untul cu multă grăsimi și în niciun caz margarina.
  • Hidratare corespunzătoare – aproximativ 2 L de apă pe zi.

De reținut

Regimul fibrilației atriale este absolut necesar de respectat de către oricine, fie că suferiți sau nu deja de fibrilație atrială. Vă va ajuta să evitați apariția ei sau să ameliorați simptomele pe care le aveți. De asemenea, acest regim pentru fibrilație atrială vă va ajută să vă mențineți întreg organismul sănătos. Cel mai important este să renunțați total la fumat și la alcool, să nu consumați mai mult de 2-3 cafele pe zi, să faceți mișcare pentru a vă menține greutatea normală, să nu consumați prăjeli, mezeluri, dulciuri și mâncăruri semipreparate.