Meniu

Scintigrafie miocardica

Actualizat pe:

Este posibil să aveți nevoie de scintigrafie miocardică atunci când inima dumneavoastră nu mai funcționează cum trebuie, iar medicul dorește să vadă mai exact ce zone ale mușchiului inimii dvs. sunt afectate. Această investigație este recomandată de obicei după realizarea unui ecografii cardiace, care arată o inimă care nu se mai strânge (contract) în limite normale.

Scintigrafie miocardică – pe scurt

Cu ajutorul scintigrafiei miocardice, perfuzia (fluxul sanguin) inimii poate fi măsurată în repaus și în timpul efortului prin utilizarea unor substanțe marcate radioactiv. Astfel, este posibilă diagnosticarea zonelor slab vascularizate ale inimii fără măsuri invazive, cum ar fi coronarografia (cateterism cardiac). Scintigrafia miocardică arată starea fluxului sanguin al mușchiului cardiac propriu-zis, în timp ce angiografia coronariană vizualizează starea vaselor care alimentează mușchiul cardiac cu sânge. Scintigrafia miocardică servește la clarificarea bolii coronariene, în special pentru a clarifica întrebarea dacă constricțiile vaselor coronariene au dus sau nu la o tulburare relevantă a mușchiului cardiac. 

Ce este scintigrafia miocardică?

Investigația numită scintigrafie miocardică este un test imagistic. Se mai numește și test de stres nuclear. Se face pentru a arăta cât de bine circulă sângele prin mușchiul cardiac. De asemenea, arată cât de bine se mișcă acesta. Acest test poate fi făcut în timpul repausului și în timp ce faceți exerciții fizice.

Mușchiul cardiac este alimentat cu oxigen și nutrienți printr-o rețea densă de vase de sânge, vasele coronare. Simptome precum senzația de presiune sau arsură în piept, care poate iradia spre braț, sunt semnale de alarmă pentru bolile arterelor coronare, așa-numita boală coronariană. Problematic în ceea ce privește boala coronariană este că, chiar și atunci când vasele coronare individuale sunt deja complet blocate, aceasta poate rămâne fără simptome. Dificultatea de respirație sau durerile în piept la efort fizic (stres) pot indica prezența unei boli coronariene.

Detectarea la timp a tulburărilor circulatorii ale inimii prin scintigrafia miocardică poate ajuta la prevenirea unui atac de cord prin măsuri precum medicamente pentru inimă, dilatare vasculară sau operație de bypass.

Scintigrafia miocardică utilizează o cantitate mică de substanță radioactivă. La scanare, zonele în care a fost absorbită substanța arată diferit față de zonele care nu o absorb. Zonele care sunt deteriorate sau care nu au un flux sanguin bun nu absorb subtanța radioactivă. Zonele deteriorate pot fi numite “puncte reci” sau “defecte”.

O scanare de perfuzie miocardică de efort evaluează fluxul sanguin către mușchiul cardiac atunci când acesta este solicitat. Inima este de obicei “stresată” în urma exercițiilor fizice. Dar, dacă nu puteți face exerciții fizice, inima poate fi stresată prin administrarea unui anumit medicament care crește ritmul cardiac sau dilată vasele de sânge, așa cum ar avea loc în timpul exercițiilor fizice.

După ce se injectează substanța radioactivă în timpul scintigrafiei miocardice, se folosește un tip special de cameră care poate detecta energia radioactivă din afara corpului. Camera ia imagini ale inimii în timpul stresului și din nou mai târziu, în repaus. Cele două seturi de imagini sunt comparate.

Când aveți nevoie de scintigrafie miocardică?

De obicei, vi se poate recomanda scintigrafia miocardică în următoarele situații:

  • Aveți durere toracică, fie nou apărută, fie apărută pe o perioadă de câteva zile sau mai mult.
  • Pentru a diagnostica boala coronariană, care presupune îngustarea arterelor coronare.
  • După un atac de cord (infarct miocardic) pentru a evalua leziunile mușchiului cardiac.
  • Pentru a evalua fluxul de sânge către zone ale mușchiului cardiac după o operație de bypass coronarian, angioplastie sau plasarea unui stent.
  • Dacă ecografia arată probleme de strângere a inimii.

Riscuri

Riscurile scintigrafiei miocardice pot include:

  • Partea de exerciții fizice a testului poate duce la cazuri rare de ritm cardiac anormal, dureri în piept sau atac de cord din cauza stresului asupra inimii cauzat de exercițiile fizice.
  • Acul folosit pentru a introduce perfuzia poate provoca unele dureri. Injectarea substanței radioactive poate provoca un ușor disconfort. Reacțiile alergice sunt rare.
  • Dacă inima este supusă unui efort cu ajutorul medicamentelor, este posibil să vă simțiți anxios, amețit, să aveți greață sau să tremurați. De asemenea, puteți să experimentați dureri în piept.
  • Alte riscuri care depind de starea dvs. medicală specifică. Asigurați-vă că medicul cunoaște toate afecțiunile dumneavoastră medicale.

Interacțiuni cu testul

Anumiți factori pot interfera cu sau afecta rezultatele acestui test. Aceștia includ:

  • Utilizarea de medicamente care conțin teofilină.
  • Consumul de cofeină 48 de ore de la procedură.
  • Fumatul sau utilizarea oricărei forme de tutun în termen de 48 de ore de la procedură.
  • Anumite medicamente pentru inimă, cum ar fi cele care încetinesc ritmul cardiac.

Pregătire pentru scintigrafia miocardică

  • Spuneți-i medicului dumneavoastră despre orice medicament pe care îl luați, inclusiv medicamentele fără prescripție medicală, plantele medicinale și vitaminele. Este posibil ca acesta să vă ceară să nu le luați înainte de test. Nu încetați să vă luați medicamentele până când medicul dumneavoastră nu vă spune acest lucru.
  • De asemenea, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să nu consumați anumite alimente, cum ar fi băuturile care conțin cafeină (de exemplu, cafea, ceai, băuturi răcoritoare) sau ciocolată, timp de 24 de ore înainte de test. Este posibil ca testul să trebuiască să fie amânat sau anulat dacă ați consumat cofeină.
  • Dacă veți face o scintigrafie miocardică, ar trebui să nu mâncați și să beți doar apă timp de 4 până la 6 ore înainte de test.
  • Purtați haine confortabile, largi și încălțăminte confortabilă pentru a face exerciții fizice.

În general, o scintigrafie miocardică urmează acest proces:

  • Vi se va cere să vă scoateți orice bijuterii sau alte obiecte care ar putea interfera cu procedura.
  • Dacă vi se cere să vă scoateți hainele, vi se va da un halat pe care să îl purtați.
  • Se va monta o branulă pentru ajuta la injectarea substanței radioactive necesară pentru scintigrafiei miocardică.
  • Veți fi conectat la un aparat de electrocardiogramă (ECG) cu cabluri care se lipesc de piele și vi se va pune o manșetă pentru tensiunea arterială pe braț.
  • Când atingeți nivelul maxim de activitate, vă veți opri și veți primi o cantitate mică de substanță prin perfuzie.
  • Veți sta nemișcat pe o masă timp de 10- 60 de minute, în timp ce camera face fotografii ale inimii dumneavoastră. În acest timp se fac mai multe scanări pentru a oferi imagini ale unor felii subțiri ale întregii dumneavoastră inimi din toate unghiurile. Este foarte important să stați complet nemișcat cu brațele deasupra capului în timp ce se crează imaginile de scintigrafie miocardică. 

Dacă scintigrafia miocardică se face cu ajutorul unor exerciții fizice:

  • Veți face exerciții pe o bandă de alergare. Intensitatea exercițiilor va fi crescută treptat prin creșterea vitezei benzii de alergare.
  • Ritmul cardiac și tensiunea arterială vor fi monitorizate. Odată ce ați atins punctul maxim de exerciții fizice corespunzător vârstei și condiției dvs, se va injecta trasorul radioactiv în branulă.
  • După ce a fost injectată substanța, veți continua să faceți exerciții fizice timp de câteva minute.
  • Apoi veți fi plasat în scanerul cardiac pentru a se putea lua imagini.

Dacă procedura de scintigrafie miocardică se face cu medicamente:

  • Nu veți face exerciții pe o bandă de alergare. În schimb, veți sta întins pe masă în scanerul cardiac în timp ce vi se injectează un medicament în perfuzie.
  • Vă vor fi monitorizate ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Pentru ambele tipuri de scintigrafie miocardică, sunt valabile următoarele:

  • Dacă aveți simptome precum amețeli, dureri în piept, dificultăți extreme de respirație sau oboseală severă în orice moment în timpul procedurii, anunțați ca să se oprească investigația. 
  • Brațele dvs. vor fi pe o pernă deasupra capului. Va trebui să stați foarte nemișcat în timp ce se fac imaginile, deoarece mișcarea poate afecta calitatea imaginilor.
  • După ce scanarea este finalizată, vi se poate permite să părăsiți zona, dar va trebui să reveniți pentru un al doilea set de scanări. Al doilea set de scanări pentru scintigrafia miocardică  va fi efectuat la 3 până la 6 ore după primul set. În acest timp, nu veți avea voie să mâncați sau să folosiți tutun și veți avea voie să consumați apă sau lichide decofeinizate/non-calorice în cantități limitate. În unele cazuri, medicul poate decide să vă reîntoarceți într-o altă zi pentru al doilea set de scanări.
  • Al doilea set de scanări va fi foarte asemănător cu primul set, dar nu va trebui să faceți exerciții fizice sau să luați medicamente. Veți sta întins pe masă ca și înainte, în timp ce scanerul face fotografii ale inimii dumneavoastră.
  • Odată ce al doilea set de scanări a fost finalizat, branula va fi îndepărtată și vi se va permite să plecați, cu excepția cazului în care medicul consider că trebuie să rămâneți internat. 

Ce se întâmplă după procedura de scintigrafie miocardică?

Mișcați-vă încet atunci când vă ridicați de pe masa de scintigrafie miocardică, pentru a evita amețelile cauzate de statul întins pe toată durata procedurii.

Beți multe lichide și goliți-vă des vezica urinară timp de 24 până la 48 de ore după test. Acest lucru ajută la eliminarea din corpul dumneavoastră a substanței radioactive rămase.

Locul injectării va fi verificat pentru orice semne de roșeață sau umflături. Dacă observați dureri, roșeață sau umflături la locul injectării după ce vă întoarceți acasă, spuneți-i medicului. Acesta poate fi un semn de infecție sau de alt tip de reacție.

De reținut

Procedura numită scintigrafie miocardică este de ajutor pentru a vedea afectarea mușchiului inimii. Aceasta arată exact ce zone ale mușchiului sunt afectate. Riscurile investigației sunt mici, însă trebuie să fiți foarte atent/ă la eventualele reacții alergice. Timpul de așteptare poate fi neplăcut, dar uneori scintigrafia miocardică chiar este necesară. Mergeți cu încredere la investigație și respectați sfatul medicilor!