Meniu

Tahicardia sinusala: Cauze, tratament si gestionare eficienta

Actualizat pe:

Tahicardia sinusală este o problemă comună, care poate arăta atât o boală cardiacă, dar poate apărea și ca răspuns la situații solicitante din punct de vedere psihic și fizic. De aceea, tahicardia sinusală este considerată un simptom, nu o boală în sine. În acest caz, inima bate de mai mult de 100 de ori pe minut, dar de obicei revine la normal după ce evenimentul care v-a supus stresului, a trecut. Dacă simptomele continuă atunci când emoția a trecut sau activitatea fizică intensă a fost oprită, ar trebui să vă faceți o programare la medical cardiolog. Tahicardia sinusală se întâlnește mai des la femei, în jurul vârstei de 30 de ani și la tineri. 

Ce este tahicardia sinusală?

Tahicardia sinusală este atunci când inima primește semnale electrice să bată mai repede. Când aveți tahicardie sinusală, ritmul cardiac (numit și puls) este mai rapid de 100 de bătăi pe minut (de obicei între 100-160 bătăi pe minut). Aceasta este o afecțiune comună care este, de obicei, rezultatul unor factori de stres, cum ar fi frica, exercițiile fizice sau faptul că nu consumați suficiente lichide.

Tipuri de Tahicardie sinusală

Tahicardia sinusală normală – în momentele în care pulsul crește în mod normal – spre exemplu când faceți sport sau treceți printr-o emoție puternică – pozitivă sau negativă.

Tahicardia sinusală inadecvată – atunci când nu există o cauză fiziologică pentru declanșarea unor bătăi mai mari de 100 ca frecvență, ci acest lucru se întâmplă din cauza unei boli.

Tahicardie sinusală – Cauze

Ca să puteți înțelege ce se întâmplă în organismul dumneavoastră atunci câdn aveți tahicardie sinusală, sunt necesare câteva noțiuni despre cum primește inima semnale electrice.

Pe scurt, inima este alcătuită din patru camere – două camere superioare (atrii) și două camere inferioare (ventricule). Ritmul inimii este controlat de un stimulator cardiac natural (nodul sinusal sau sinoatrial) aflat în camera superioară dreaptă (atriul drept). Nodul sinusal trimite semnale electrice care, în mod normal, pornesc fiecare bătaie a inimii. Aceste semnale electrice se deplasează prin atrii, apoi, semnalele ajung la un grup de celule numit nodul atrioventricular unde încetinesc. La o inimă aflată în condiții normale (Repaus/liniște psihică), acest proces de conducere a electricității  se desfășoară de obicei fără probleme, rezultând o frecvență cardiacă în repaus de 60 până la 100 de bătăi pe minut.

În momentul în care acest proces natural este perturbat, apare tahicardia sinusală – adică circuitul electric al inimii nu mai poate ține sub control bătăile cardiace (numite și puls sau alură ventriculară). Aceste bătăi au 2 cauze principale: factori fiziologici – adică în mod normal în acele momente pulsul este mai mare sau patologici – însemnând că este o problemă la nivelul inimii sau în organism.

Tahciardie sinusală – Cauze fiziologice 

1. Exercițiile fizice

Exercițiile fizice, uneori chiar și cele de intensitate mică duc la creșterea bătăilor inimii, deci tahicardie sinusală, deoarece inima trebuie să pompeze mai mult sânge în organism, respective la nivelul mușchilor, pentru a putea funcționa corespunzător.

2. Stările de stress emotional

În acest caz, din cauza eliberării în mod normal, a unor substanțe în organism (dopamină și epinefrină), inimii i se dictează să bată mai repede. Așa că, fie că sunteți foarte fericit, fie că sunteți stresat, anxios, vă este frică de ceva sau treceți printr-o perioadă agitată și tristă, este normal ca bătăile inimii să crească în intensitate și să aveți ceea ce se numește medical, tahicardie sinusală.

Atenție! Nu este normal ca acestea să dureze foarte mult timp (spre exemplu, dacă treceți printr-un stress cronic, care vă menține continuu agitat, trebuie să vizitați un medic, deoarece în timp poate duce la diverse probleme de sănătate). 

3. Sarcina

Pentru a ajuta organismul femeii să facă față sarcinii, aceasta poate trece prin perioade de tahicardie sinusală.

Prin urmare, o frecvență cardiacă rapidă nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Însă, este foarte important să înțelegeți că o cauză fiziologică – adică normală, poate deveni oricând o problemă reală de sănătate și dacă aceasta durează prea mult, iar repausul fizic sau psihic nu vă scade și bătăile cardiace, trebuie să apelați la un medic cardiolog.

Tahicardie sinusală – Cauze patologice 

1. Anemia

Anemia este unul dintre cel mai des întânite cause de tahicardie sinusală. În funcție de fiecare persoană, aceasta poate apărea la o anemie ușoară (Adică o scădere micp a hemoglobinei în sânge) sau la una moderată sau severă. Inima bate mai repede în acest caz, deoarece, hemoglobina din sânge este cea care transportă oxigenul tuturor celulelor. Astfel, pentru a putea ca acestea să primească oxigenul necesar, inima va bate mai repede pentru a ajunge sângele necesar la țesuturi, ceea ce rezultă în tahicardie sinusală.

2. Hipertiroidie

Hipertiroidia este o altă cauză des întânită, deoarece tot mai mulți oameni au boli tiroidiene. În acest caz, cantitatea prea mare de hormoni tiroidieni, stimulează și inima să bată mai repede. De cele mai multe ori, o tahicardie sinusală susținută (Adică care nu se oprește în repaus, spre exemplu sau care apare fără să fi depus vreun efort) duce investigațiile medicale către analize pentru tiroidă.

3. Leziuni la nivelul țesutului cardiac

În acest caz, celulele inimii au suferit diverse distrugeri – fie în urma unui infarct miocardic care a omorât din celule sau a dus la formarea unei cicatrici, fie în urma altor boli  (boli ale valvelor cardiace care în timp măresc dimensiunile inimii) care duc la deformarea celulelor și astfel, circuitul electric la inimii a suferit modificări. Aceste leziuni pot duce la tahicardie sinusală.

4. Hipotensiune

Când cineva are tensiunea mică, inima dorește să compenseze lipsa cantității necesare de sânge din organism. Astfel, ca mecanism compensator pentru hipotensiune, cordul va bate mai repede, pentru a reuși totuși să ducă substanțele nutritive în organism. Spre exemplu, tamponada cardiacă (lichid mult în sacul inimii) poate duce la cele două simptome: tahicardie sinusală și hipotensiune.

5. Deshidratarea

Deshidratarea, care nu de puține ori vine și odată cu febra (prin transpirație se pierde lichid), din cauza pierderii de apă din organism și inclusiv din vasele de sânge, va face inima să compenseze această lipsă prin a bate mai repede, pentru a putea ajunge substanțele nutritive la țesuturi. Prin urmare, și în acest caz apare tahicardie sinusală.

Simptome 

Este posibil ca tahicardia sinusală să nu provoace niciun simptom . În funcție de tolerabilitatea fiecăruia, puteți simți că inima vă bate prea repede sau nu. Spre exemplu, în cazul sportivilor de performanță, cei mai mulți nu mai simt când inima are peste 100 bpm, deoarece ei sunt obișnuiți ca o mare parte din timp, aceasta să bată mai repede.

Dacă totuși acestea există, simptomele pot fi:

  • Palpitații – bătăile rapide, puternice sunt percepute în piept.
  • Durere în piept – din cauză că inima poate să nu primească înde-ajuns de mult sânge în perioadele de tahicardie sinusală.
  • Amețeli – creierul nu se mai oxigenează cum trebuie.
  • Senzație de leșin, leșin sau sincopă – din cauză că nu se mai primește înde-ajuns sânge cu oxigen, în prezența tahicardiei sinusale susținute.
  • Dificultate în respirație (Dispnee) – transmiterea oxigenului din plămâni în sânge, poate fi perturbată.
  • Oboseală (fatigabilitate) – din cauză că celulele din corp nu primesc oxigen înde-ajuns (de obicei acest simptom apare la cei cu tahicardie sinusală cronică).

Tahicardia sinusală este periculoasă?

Complicații

În cazurile severe, în care tahicardia sinusală fie ea din cauze fiziologice sau patologice, slăbește organismul, aceasta poate fi periculoasă, prin apariția complicațiilor. Dacă aceasta este tratată atunci când este nevoie, șansele de a avea complicații scad semnificativ. 

Complicațiile posibile ale tahicardiei sinusale sunt: cădere de la același nivel (din cauza amețelilor sau a leșinului), până la risc de insuficiență cardiacă – inima nu mai funcționează cum trebuie (dacă problema durează de mult timp și nu a fost rezolvată), accident vascular cerebral, infarct miocardic (inima nu mai primește nici ea sânge în cantitățile necesare) sau în cazurile grave, moarte cardiacă subită – bruscă. 

Tratament

Obiectivele tratamentului tahicardiei sinusale sunt de a încetini bătăile rapide ale inimii atunci când apar și de a preveni episoadele viitoare de ritm cardiac rapid, atunci când pacientul este simptomatic și nu poate tolera frecvența cardiacă crescută.

În cazul în care o altă afecțiune medicală provoacă tahicardia sinusală, tratarea problemei de bază poate reduce sau preveni episoadele de bătăi rapide ale inimii.

Tratamentul / scăderea bătăilor cardiace poate include diverse manevre (aplicate de personalul medical sau de pacient după ce a fost instruit), medicamente, proceduri sau intervenții chirurgicale.

O frecvență cardiacă rapidă se poate corecta de la sine. De asemenea, nu toate tahicardiile sinusale patologice necesită tratament.

Modalitățile de încetinire a unui ritm cardiac rapid includ:

Schimbarea stilului de viață – renunțarea la fumat, alcool sau alte stimulente care pot duce la tahciardie sinusală, precum energizantele sau cofeina, adoptarea unui stil de viață sănătos – alimentație sănătoasă și evitarea sedentarismului.

Medicamente pentru controlul pulsului – respectiv medicamentele din categoria betablocantelor.

Ablația – dacă problema este din cauza circuitului electric al inimii, în urma studiului electrofiziologic se depistează zona cu probleme și se distruge, pentru a nu mai apărea tahicardia sinusală.

Intervenții chirurgicale cardiace – dacă distrugerea țesutului cardiac a fost cauzată de un infarct spre exemplu, se va face o operație de bypass aortocoronarian pentru a evita complicații mai severe precum decesul. Dacă există o problemă a valvelor inimii acestea pot fi reparate sau înlocuite. De asemenea, se poate realiza o intervenție chirurgicală și pentru a regla circuitul electric al inimii și a nu mai apărea astfel tahicardia sinusală.

Cum puteți preveni tahicardia sinusală?

Din păcate, unele dintre cauzele tahicardiei sinusale nu pot fi controlate. Cu toate acestea, puteți preveni unele dintre cauze rămânând calm în situațiile stresante (puteți apela la un psiholog), sănătos și hidratat corespunzător.

Reducerea consumului de cofeină, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat și renunțarea la fumat sunt elemente sigure pentru prevenirea tahicardiei sinusale, atunci când aceasta nu este patologică.

De asemenea, este de datoria dumnevoastră să vă monitorizați bătăile cardiace zilnic și să știți clar când apare tahicardia sinusală (Ce făceați atunci, ce ați consumat în acea zi etc.).

Când să mergeți la medic sau să vă prezentați la urgențe/sunați ambulanța?

Dacă simțiți că inima dumneavoastră bate prea repede constant, când nu depuneți efort fizic, nu treceți printr-o perioadă de stres sau nu ați consumat stimulente. 

Dacă ați depus efort fizic sau ați trecut printr-o perioadă de anxietate, dar ritmul nu revine la normal (încă resimțiți palpitațiile).

De asmenea, solicitați imediat ajutor medical dacă aveți dificultăți de respirație, slăbiciune, amețeli, amețeală, leșin sau aproape leșin și durere sau disconfort în piept.