Meniu

Tahicardie atriala

Actualizat pe:

Tahicardia atrială este atunci când inima bate mai repede decât trebuie, din cauza atriilor. Camerele superioare ale inimii dumneavoastră (atriile) bat mai repede decât camerele inferioare. Un dezechilibru poate face ca mușchiul inimii dumneavoastră să primească prea multe semnale sau să reacționeze la ele de mai multe ori. Această afecțiune are mai multe cauze posibile, dar de obicei nu este periculoasă. Medicamentele sau procedurile pot controla sau adesea vindeca tahicardia atrială.

Ce este tahicardia atrială?

Tahicardia atrială este un tip de aritmie – un ritm cardiac anormal- în cursul căreia, camerele superioare ale inimii (atriile) dumneavoastră bat mai repede decât în mod normal. Acestea pot bate între 100 și 250 de bătăi pe minut. Tahicardia atrială apare atunci când semnalul electric care controlează bătăile inimii pornește dintr-o locație neobișnuită din camerele superioare (atrii).

Tahicardia atrială este un tip de tahicardie supraventriculară (adică care are loc în camerele superioare ale inimii, deasupra ventriculelor).

Ce se întâmplă în timpul tahicardiei atriale?

 

O bătaie normală a inimii începe cu un impuls electric de la nodul sinusal, un singur punct din atriul drept al inimii (camera superioară dreaptă). În timpul tahicardiei atriale, un impuls electric din afara nodului sinusal se declanșează în mod repetat, adesea din cauza unui scurtcircuit – o cale electrică circulară. Electricitatea se învârte în jurul atriilor din nou și din nou ( în loc să se ducă spre calea lui normală – nodul atrioventricular), determinând camerele superioare să se contracte de peste 100 de ori pe minut. Contracțiile rapide ale inimii împiedică camerele să se umple complet între bătăi.

O aritmie centrată în camerele superioare ale inimii se numește tahicardie supraventriculară (tsv). 

Tipuri de tahicardie atrială – durată

Tahicardia atrială paroxistică – este atunci când apare,  pentru perioade scurte și începe și se oprește spontan. 

Tahicardia atrială persistentă – este atunci când după ce apare, continuă, fără a se opri. 

Tipuri de tahicardie atrială – mecanisme

Tahicardia atrială Focală

Acest tip de tahicardie atrială începe într-o anumită locație (focar) a inimii dumneavoastră. De obicei, nu este periculoasă. Cu toate acestea, poate fi dacă continuă pe o perioadă mai lungă de timp. Aceasta poate apărea prin automatism.

Tahicardia atrială Multifocală

În unele cazuri, pot exista mai multe focare. Aceasta se numește tahicardie atrială multifocală. Acest tip de tahicardie atrială poate fi mai ușor de diagnosticat, dar poate fi, de asemenea, mai greu de tratat. 

Tahicardia atrială Macroreintrantă

Acest tip de tahicardie atrială afectează o zonă mai largă. Din cauza unei redirecționări a electricității, celulele pot forma un circuit și pot propaga acest val de electricitate care duce la bătăi anormale

De asemenea, în această categorie intră mai multe tipuri de aritmii:

  • Fibrilația atrială – cel mai des întâlnită.
  • Flutterul atrial.
  • Tahicardia sinusală.
  • Tahicardia atrială focală.
  • Tahicardia atrială multifocală.
  • TPSV cu toate subtipurile lui – AVRNT și AVRT. 

Tahicardie atrială – cauze 

Tahicardia atrială apare cel mai frecvent la pacienții vârstnici și la cei cu alte tipuri de afecțiuni cardiace. Apare ocazional la copii, la persoanele tinere și la cei cu inima sănătoasă. 

Cauzele tahciardiei atriale, inclusiv ale tahicardiei atriale multifocale:

Cardiomegalie – Un atriu “întins” rezultat din cauza altor boli de inimă – valvulopatii (valvele inimii nu se mai deschis sau închid cum trebuie) sau boală cardiacă ischemică (vase de pe inimă înfundate), care distruge astfel circuitul electric normal al inimii. 

Infarct miocardic  – un istoric de atac de cord anterior care a distrus țesutul și a dus la crearea de noi circuite electrice. 

Stimulente cardiace – Consumul excesiv de alcool, droguri, energizante, fumatul sau situații de stres.

Idiopatică – uneori, tahicardia atrială este idiopatică, ceea ce înseamnă că medicii nu pot găsi nicio cauză specifică.

Moștenire genetică

Cauze noncardiace:

Anumite medicamente – spre exemplu digoxina sau dobutamina.

Boli pulmonare – spre exemplu BPOC care supune inima unui stres suplimentar.

Dezechilibre hidroelectrolitice – deshidratarea sau electroliți în cantități anormale (substanțe din sânge care participă la păstrarea unui ritm normal al inimii) pot duce la apariția tahciardiei atriale.

Hipertiroidie – prea mulți hormoni tiroidieni sunt factori de risc pentru tahicardie atrială.

Tahicardie atrială -simptome

Tahicardia atrială poate apărea fără simptome, mai ales atunci când apare doar pentru perioade scurte de timp. Atunci când provoacă simptome la adulți, acestea includ de obicei:

Palpitații – senzația că inima bate foarte repede și lovește cu putere în piept.

Amețeli – din cauza faptului că sângele nu mai ajunge în cantitățile necesare la organe, inclusive la creier.

Leșin sau senzație leșin.

Dureri în piept (angină pectorală) – din cauza faptului că în tahicardia atrială sângele nu mai ajunge la mușchii inimii în cantitățile necesare ( din cauză că bate repede, nu se mai umplu cavitățile cardiace cu sânge așa cum trebuie).

Dificultăți de respirație (dispnee) – tot din cauza sângelui care nu mai este oxigenat cum trebuie.

Oboseală (fatigabilitate) – mai ales dacă ține mai mult timp și nu este tratată.

Anxietate – din cauza simptomelor.

Tahicardia la copii dă aceleași simptome , însă din cauză că nu pot transmite cee ace simpt, ele pot fi depistate astfel:

  • Vărsături.
  • Probleme de hrănire.
  • Respirație rapidă.

Trebuie să vă prezentați la medic de cum apar primele simptome, pentru a ști sigur ce problemă aveți.

La urgențe trebuie să vă prezentați atunci când simptomele persistă și vă pun în pericol viața – dureri în piept, senzație de lipsă de aer sau leșin.

Tahicardie atrială – complicații

Tahicardia atrială prelungită/persistentă poate duce la cardiomiopatie (o slăbire a mușchiului cardiac) și insuficiență cardiacă. Acest tip de cardiomiopatie este adesea reversibil dacă tahicardia atrială poate fi controlată.

Uneori, tahicardia atrială poate duce la un alt tip de aritmie, mai gravă, numită fibrilație atrială, dar și la alte aritmii atriale.

În rest, complicațiile sunt reprezentate de simptomele date, care pot duce la atacuri de panică sau la căderidin cauza amețelilor/senzațiilor de leșin.

Tahicardie atrială – diagnostic

Tahicardie atrială – anamneză și examen obiectiv

În primul rând, medicul va discuta cu dvs. despre simptome, când apar, care sunt acestea, dacă cineva din familie mai are aceeași problemă și ce alte boli mai aveți dvs. (anamneza). Ulterior, va avea loc examenul obiectiv – în cadrul căruia medicul vă va examina din cap până în picioare, vă va asculta plămânii, vă va examina toate organele prin palpare și vă va asculta și examina inima. Vi se va lua se asemenea tensiunea și pulsul.

Tahicardie atrială – EKG

Următorul pas și cel mai important pentru diagnosticarea tahicardiei atriale este realizarea unui EKG/ECG/electrocardiografie.

Acest test măsoară activitatea electrică a inimii dvs. cu ajutorul unor senzori atașați la pielea pieptului dvs. El poate pune diagnosticul de tahicardie atrială și deseori și tipul exact al acesteia. 

Însă, nu întotdeauna vă veți prezenta la medic în timpul puseului de tahicardie atrială, mai ales dacă aceasta nu este continuă.

Tahicardie atrială – Holter EKG

Holterul EKG se montează atunci când EKG-ul nu a înregistrat un episode de tahicardie atrială, dar dvs menționați că aveți simptomele aferente.

Acesta este similar cu o electrocardiogramă, dar înregistrează activitatea inimii pe parcursul a câteva zile sau săptămâni. Ulterior, veți returna aparatul la medic și acesta va analiza ce s-a întâmplat pe perioada purtării lui.

Tahicardie atrială – smartwatch

Este important de știut că dacă aveți un ceas inteligent, acesta poate înregistra numărul de bătăi și să vă atenționeze atunci când este o problemă, ca să vă prezentați la medic. Există de asemenea și opțiuni de ceasuri cu EKG (Apple Watch).

Tahicardie atrială – studiu electrofiziologic

Această procedură se face în mediu intraspitalicesc. Se intră pe un vas de sânge de la picior sau de la mână cu un cateter până la inimă și se crează o hartă electrică a inimii.

Această investigație se face atunci când una dintre investigațiile de mai sus este concludentă, pentru a avea un diagnostic de certitudine și a vedea tipul aritmiei, sau atunci când nu arată nicio problemă niciuna dintre ele.

În cadrul acestei investigații se poate realiza și ablația (distrugerea țesutului cu probleme), ca tratament pentru tahicardia atrială.

De asemenea, se pot realiza, după caz, și unele investigații aferente precum: 

Radiografie toracică – pentru a vedea dimensiunile inimii și dacă plămânii au vreo suferință/

Ecografie cardiacă – pentru a vedea dacă valvele inimii au probleme sau dacă inima este mărită și dacă funcționează cum trebuie.

Coronarografie – vizualizarea vaselor de sânge de pe inimă, pentru cei bănuiți de boală cardiacă ischemică.

Analize de sânge – pentru a vedea dacă aveți anemie, infecție sau dezechilibru de electroliți. De asemenea, se vor face și teste hormonale pentru a vedea dacă aveți prea mulți hormoni tiroidieni (hipertiroidie).

Tahicardie atrială – tratament

Tratamentul bolii de bază – fie ea cardiacă sau nu.

Schimbarea stilului de viață – evitarea stimulentelor cardiace, menținerea unei greutăți normale și evitarea vieții sedentare sau a efortului prea intens (astfel se previne și apariția tahicardiei de la bun început).

Medicamente –antiaritmice, betablocante sau blocante ale cananelor de calciu, care scad numărul de bătăi cardiace și controlează ritmul, dacă simptomele tahicardiei atriale sunt persistente și scad calitatea vieții sau pun în pericol viața.

Proceduri minim invazive – ablația cardiacă (cu căldură – radiofrecvență sau cu rece – crioablație) pentru a distruge anumite porțiuni specifice ale mușchiului cardiac care produc incorect semnale electrice și duc la apariția tahicardiei atriale; de obicei se efectuează în același timp cu un studiu electrofiziologic

Proceduri chirurgicale  – ablația prin procedură chirurgicală – chirurgul va distruge el țesutul cu probleme sau intervenții chirurgicale de rezolvare a problemelor cardiace precum cele ale valvelor sau ale vaselor de sânge de pe inimă, dacă acesta aeste cauza pentru tahicardia atrială.

De reținut

Tahicardia atrială de cele mai multe ori nu pune în pericol viața, dar trebuie să vă prezentați la medic de la primele simptome, pentru a stabili gravitatea acesteia și necesitatea inițierii unui tratament. Dacă simptomele sunt persistente și vă scad calitatea vieții, trebuie să vă prezentați la medic. Tipurile de tahicardie atrială sunt multiple, iar conduita terapeutică diferă în funcție de acestea.