Tensiune mare puls mic

Actualizat pe:

Situația de a avea tensiune mare și puls mic este destul de rar întâlnită, însă poate fi atât o reacție normală a organismului în fața hipertensiunii, dar poate arăta și o problemă gravă, atât din punctul de vedere al tensiunii, cât și al altor boli. De fiecare data când pacienții văd puls mic, tensiune mare se îngrijorează, dar nu înțeleg ce se întâmplă în organismul lor. 

Tensiune mare puls mic – ce reprezintă?

Tensiunea mare este atunci când aceasta este peste 140/90 mmHg, putând ajunge în cazuri severe la peste 180/100 mmHg.

Pulsul este considerat mic atunci când este sub 60 bătăi pe minut. Atenție! Este normal ca pulsul să fie mai mic atunci când vă odihniți sau dormiți.

Tensiune mare puls mic aveți atunci când sângele care trece prin vasele de sânge trece cu o putere mai mare decât trebuie, suprasolicitând atât vasele de sânge, cât și inima, dar în același timp sistemul electric al inimii o face pe aceasta să bată mai puțin decât trebuie.

Tensiune mare și puls mic – cum recunoașteți problema?

Cea mai simplă metodă de a vă da seama că aveți tensiune mare puls mic este cu ajutorul unui aparat de tensiune electric, de preferat de braț, nu de mână. Valoarea tensiunii o veți identifica ca două numere cu / între ele, spre exemplu: 150/97 (hipertensiune grad I), iar pulsul se găsește de obicei dedesubt – spre exemplu: 49 bpm.

Situația prezentată anterior este cea de puls mic tensiune mare, ca să înțelegeți mai bine ceea ce înseamnă.

În mod normal, tensiunea este 120-130/80-90 mmHg, iar pulsul între 60-100 bpm. Dacă depuneți efort fizic intens, pulsul va fi peste 100 în mod normal. 

Tensiune mare puls mic – ce cauze poate avea?

În timp ce o frecvență scăzută a pulsului poate fi asociată cu tensiunea arterială ridicată, aceasta poate fi cauzată și de alte afecțiuni.

Puls mic tensiune mare – cauza principală fiind tensiunea mare

În primul rând, trebuie să discutăm despre situația clară când tensiunea este mare și din cauza ei pulsul este mic. Cu siguranță pentru a ști că suferiți de tensiune mare și puls mic, trebuie mai întâi să mergeți la un medic. Însă, iată câteva explicații:

 • Când organismul suferă de tensiune mare pe o perioadă lungă de timp sau aveți un puseu de tensiune și organismul nu face față, va căuta metode să compenseze situația prin care trece, să o amelioreze, pentru a putea funcționa normal.
 • Atunci când aveți hipertensiune și presiunea sângelui din vasele de sânge este foarte mare, cu ajutorul sistemului nervos care acționează asupra sistemului electric al inimii, va transmite acestuia să bată mai încet. Astfel, organismul încearcă să compenseze tensiunea mare prin a face inima să bată mai încet. 

De asemenea, alte explicații și motive pentru tensiune mare puls mic sunt:

Corpul dumneavoastră primește mai puțin oxigen atunci când vă confruntați cu o frecvență cardiacă scăzută, deoarece este pompat mai puțin sânge.

De asemenea, este important de reținut că ritmul cardiac este situațional. De exemplu, un ritm cardiac de 50 de bătăi pe minut poate fi prea lent, cu excepția cazului în care dormiți, când un puls scăzut este obișnuit, deoarece corpul dumneavoastră este mai relaxat.

Mai mult, un puls scăzut ar putea indica faptul că sunteți mai în formă, în special în cazul sportivilor care se angajează în antrenamente de mare rezistență.

Este obișnuit ca sportivii de top să aibă o afecțiune numită inima atletului.  Există o mărire a ventriculului stâng în această afecțiune, care îmbunătățește livrarea de oxigen către mușchi. O frecvență scăzută a pulsului poate fi comună în această afecțiune.

O frecvență cardiacă scăzută poate fi comună în rândul persoanelor în vârstă, deoarece sistemul de semnalizare al inimii îmbătrânește și nu transmite impulsurile bătăilor inimii la fel de eficient cum ar trebui. 

Toate situațiile de mai sus se pot prezenta sub formă de tensiune mare puls mic sau doar ca situații de puls mic. Având în vedere aceste situații, trebuie ca pacientul și medicul acestuia să cunoască foarte bine starea de sănătate de zi cu zi, pentru a putea face un diagnostic diferențial: pulsul mic este de la tensiune sau de la o altă boală/situație fiziologică?

Mai multe lucruri pot provoca o combinație de tensiune mare și puls mic.

 • Cardiomiopatie hipertrofică sau infarct miocardic

Tensiunea arterială ridicată pe termen lung poate duce la puls mic. Tensiunea arterială ridicată poate determina remodelarea țesuturilor inimii. De exemplu, țesutul poate deveni mai gros în încercarea de a bate mai tare. Este mai greu pentru acest țesut îngroșat să conducă impulsurile electrice.

Ca urmare, pulsul dumneavoastră ar putea încetini, deoarece îi ia mai mult timp să transmită impulsurile electrice.

Același lucru se poate întâmpla și în caz de infarct miocardic (atac de cord) moment în care s-a distrus un țesut al inimii care poate să fi fost aferent sistemului electric.

 • Medicamente pentru tensiunea arterială

Unele medicamente utilizate pentru tensiunea arterială ridicată, în special beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu, pot provoca, de asemenea, un puls scăzut. Pentru a vă reduce tensiunea arterială, aceste medicamente vă scad pulsul, reducând volumul de muncă pus pe inimă. Astfel apare situația de puls mic tensiune mare.

 • Leziuni traumatice sau hemoragii interne

O leziune traumatică a creierului sau o hemoragie în jurul creierului dumneavoastră poate provoca, de asemenea, o combinație de tensiune mare puls mic. Atât leziunile, cât și sângerările cresc presiunea asupra creierului dumneavoastră, ceea ce duce la ceva numit reflexul Cushing.

Simptomele reflexului Cushing includ: 

 • ritm cardiac lent – puls mic
 • tensiune arterială ridicată
 • respirație neregulată sau foarte lentă

Dacă ați avut recent orice fel de traumatism cranian și observați aceste simptome, contactați imediat un medic.

Tensiune mare și puls mic – ce relație există între cele două?

Pentru a analiza modul în care pulsul și tensiunea arterială se pot afecta reciproc, gândiți-vă la pulsul dumneavoastră ca la un sistem electric și la tensiunea arterială ca la o instalație sanitară. Astfel, explicația cea mai frumoasă și clară pentru tensiune mare puls mic, este următoarea:

Pulsul dumneavoastră este controlat în mare parte de impulsuri electrice. Aceste impulsuri călătoresc prin inimă, spunând camerelor să bată. Exercițiile fizice, stresul, frica și alți factori vă pot accelera pulsul. Sedentarismul îl poate încetini.

Acest sistem electric stimulează mișcarea de pompare a inimii. Atunci când “țevile”, sau vasele de sânge, nu sunt blocate, sângele curge cu ușurință prin ele.

Dacă vasele de sânge sunt înguste sau au un fel de obstrucție, inima trebuie fie să se strângă mai tare, fie să bată mai repede pentru a pompa sângele. Acest lucru are ca rezultat o tensiune arterială ridicată. Astfel apare situația în care aveți tensiune mare și puls mic. 

Puls mic tensiune mare – simptome posibile

Dacă aveți tensiune mare și puls mic, puteți să nu aveți niciun simptom, dar în același timp puteți avea simptomele specifice hipertensiunii, combinate sau nu cu simptomele de puls mic. De cele mai multe ori însă, simptomele de puls mic sunt aproape aceleași cu cele ale tensiunii mari.

Simptome posibile în caz de tensiune mare puls mic:

 • Confuzie – din cauza faptului că la creier ajunge sânge pompat cu prea mare forță, dar în același timp prea încet.
 • Dificultăți în a face exerciții fizice – mai ales dacă hipertensiunea este cronică și netratată.
 • Amețeli – din aceeași cauză cu posibilitatea apariției confuziei.
 • Leșin sau aproape leșin – inima este suprasolicitată, la fel și creierul din cauza felului în care primește sânge.
 • Oboseală (fatigabilitate) – din nou, din cauza suprasolicitării inimii. 
 • Dificultăți de respirație – sângele circulând necorespunzător prin organism, se întâmplă acest lucru inclusiv la nivelul plămânilor.
 • Slăbiciune

În cazuri foarte extreme, puls mic tensiune mare, pot duce la stop cardiac.

Tensiune mare puls mic – urgență medicală?

Dacă situația de puls mic tensiune mare este o urgență medicală, depinde foarte mult de situația dumneavoastră. Mai exact dacă aveți simptomele menționate anterior sau nu, dacă vă știați cu probleme de tensiune și sunteți sub tratament antihipertensiv sau nu.

Dacă aveți simptome, indiferent de situație, trebuie să vă prezentați la urgențe sau să chemați ambulanța. Dacă simptomele de la tensiune mare puls mic nu sunt severe, puteți să vă prezentați de urgență la medicul de familie sau la medicul cardiolog curant.

Dacă aveți această problemă pentru prima dată, fie că aveți simptome sau nu, trebuie să vă prezentați la urgențe.

Dacă abia ați început tratamentul sau ați schimbat un medicament de curând și aveți tensiune mare și puls mic, trebuie să vă prezentați la medicul care v-a schimbat tratamentul, deoarece este posibil ca acesta să trebuiască din nou schimbat.

Tensiune mică puls mic 

La polul opus poate exista situația de puls mic tensiune mică. Această situație este foarte rar întâlnită. În acest caz de tensiune mică puls mic, de cele mai multe ori țesutul inimii este afectat de o altă boală și reprezintă un total alt subiect de discuție, însă există și varianta în care medicamentele antihipertensive pot acționa mai intens și să aducă pacientul în situația de a avea tensiune mică puls mic.

Tensiune mică puls mic – cauze posibile

Spre exemplu, afecțiuni ale inimii și ale valvelor inimii. Un atac de cord, insuficiența cardiacă, bolile valvelor cardiace și o frecvență cardiacă extrem de scăzută (bradicardie) pot provoca o tensiune arterială scăzută. Moment în care situația de puls mic tensiune mica poate fi chiar și amenințătoare de viață.

Așa cum am spus anterior, destul de des se întâlnește situația în care medicamentele de tensiune acționează prea puternic și duc la puls mic tensiune mica. În acest moment trebuie să vă prezentați la medicul care v-a recomandat medicamentele și să le schimbe, pentru a vă aduce la o tensiune normală, cu puls normal.

Tenisune mică puls mic- ce se întâmplă?

În momentul în care aveți tensiune mică puls mic, inima dumneavoastră nu mai pompează sânge cu forța cu care trebuie (respectiv pompează cu sub 100/80 mmHg presiune sângele – această valoare de graniță depinde de vârstă spre exemplu) și nu mai bate nici de câte ori este nevoie (bate cu sub 60 bpm).

Tensiune mică puls mic – simptome

În acest caz simptomele sunt aceleași ca în caz de tensiune mare puls mic, deoarece dacă data trecută inima era prea solicitată, acum nu mai are forță să pompeze sângele cum trebuie și se ajunge la aceleași simptome, tot din cauza lipsei de oxigen la nivelul țesuturilor.

Uneori, simptomele nu sunt prezente.

Tensiune mică puls mic – urgență medicală?

Puls mic tensiune mică este o urgență medicală în momentul în care provoacă simptome moderat-intense și pune viața în pericol.

Dacă nu apar simptome, trebuie să vă prezentați de urgență la medicul care v-a recomandat tratamentul pentru a avea o schimbare în cadrul acestuia.

Dacă puls mic tensiune mică sunt produse de către o boală de inimă, trebuie să aveți o monitorizare corespunzătoare la medicul cardiolog.

De reținut

Tensiune mare puls mic este o situație care poate apărea fie din cauza tratamentului administrat, fie din cauza unor boli de inimă asociate: tensiune mare cu boli care afectează circulația electrică a inimii. De asemenea, tensiune mare și puls mic pot apărea și atunci când inima încearcă să facă față tensiunii mari prin scăderea numărului de bătăi ale inimii. Există și situația de tensiune mică puls mic, atunci când tratamentul antihipertensiv este prea intens sau din nou, se asociază mai multe boli cardiace sau nu. Orice om, fie că se știe bolnav sau nu trebuie să aibă acasă un aparat de tensiune și să își monitorizeze valorile pulsului și ale tensiunii, pentru a putea preveni orice problemă posibilă. Dacă apar simptome moderat-severe, prezentați-vă de urgențe la spital. Dacă nu aveți simptome, în funcție de valorile semnelor vitale, vă puteți prezenta în regim de urgență la medicul curant sau vă duceți la urgențe.

Tensiunea arterială ridicată îngroașă mușchii inimii, ceea ce face dificilă conducerea impulsurilor electrice prin țesutul gros. Este posibil ca inima să nu bată la fel de repede atunci când se întâmplă acest lucru, iar pulsul să încetinească – tensiune mare puls mic.

De asemenea, este vital să rețineți că un puls scăzut nu este întotdeauna un indiciu al unei inimi care cedează sau al unei tensiuni arteriale ridicate – de exemplu:sportivii. Există multe alte cauze ale unui puls cardiac scăzut, pe care medicul dumneavoastră le poate evalua în continuare în caz de tensiune mare puls mic.

În cele din urmă, este important să știți când trebuie să vă prezentați la Urgențe în timp ce aveți un puls mic tensiune mare. Dacă ați leșinat sau ați avut palpitații și fluturași la inimă, ar trebui să vizitați Urgențele pentru o evaluare mai urgentă.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră despre această afecțiune și lăsați-l să vă ghideze mai departe în gestionarea eficientă a acesteia.