Coronarografie

Coronarografie

Coronarografia este o interventie minim-invaziva prin intermediul careia se realizeaza o investigare amanuntita a arterelor coronare, fluxului coronarian si a inimii. Consta in procedura de injectare (sub raze X) a unei substante specifice la nivelul arterelor periferice de la mana sau picior. Astfel, medicul specialist are posibilitatea de a investiga in mod corespunzator activitatea inimii si poate sa depisteze posibilele stenoze (ingustari ale arterelor coronare).

In cazul in care pacientul nu beneficiaza de tratamentul potrivit la timp, exista oricand riscul ca instalarea infarctului miocardic sa evolueze treptat. Din acest motiv, se recomanda tuturor pacientilor ca, din cand in cand, sa realizeze toate analizele si controalele medicale necesare, pentru a se mentine sanatosi.

Cand este recomandat sa se efectueze procedura de coronarografie?

Exista o multime de situatii in care ar trebui sa iei in considerare procedura de coronarografie, astfel incat medicul specialist sa poata investiga in amanunt intreaga activitate a inimii tale. Situatiile in care medicul cardiolog recomanda aceasta procedura sunt cele redate de pacientii care sufera de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie si care se confrunta cu:

• tulburari in cadrul activitatii cardiace, care au fost descoperite prin efectuarea testului EKG;
• experimentarea unui infarct miocardic in trecut care a lasat urme severe asupra activitatii inimii;
• dureri in piept si in momentul depunerii efortului, si in repaus.

De asemenea, coronarografia mai este recomandata si:

• inainte de realizarea unei interventii chirurgicale;
• in momentul in care ecografia cardiaca nu a obtinut rezultatele dorite;
• in momentul in care durerile provocate de angina pectorala se agraveaza din ce in ce mai tare.

Ce teste trebuie sa realizezi inainte de procedura de coronarografie?

Inainte de inceperea procedurii de coronarografie, este esential ca medicul sa discute clar cu pacientul sau si sa ii comunice necesitatea efectuarii urmatoarelor teste:

• analizele obisnuite de sange: grupul sangvin, uree, probele de coagulare, creatinina, hemoleucograma etc;
• ecografie cardiaca;
• electrocardiograma.

In cazul in care rezultatele obtinute sunt potrivite, medicii se pot pregati de inceperea procedurii. De asemenea, exista situatii in care interventia trebuie sa se realizeze in regim de urgenta, adica in primele ore de la producerea infarctului. Din fericire, de cele mai multe ori procedura este stabilita cu o anumita perioada in urma, astfel ca pacientul are timp pentru a-si efectua toate analizele necesare recomandate de specialist.

Pacientii care folosesc medicamente anticoagulante orale trebuie sa inceteze sa le foloseasca inainte de procedura cu o zi sau chiar cu doua. Celor carora li se recomanda coronarografia cu implantare de stent, li se administreaza medicamente cu efect antiagregant. Toti acesti pasi se realizeaza doar sub indrumarea medicului cardiolog, care stie cum sa gestioneze fiecare situatie.

Tinand cont de informatiile prezentate anterior in articol, este necesar ca pacientul sa se adreseze imediat medicului cardiolog, pentru a fi informat corespunzator cu privire la procedura coronarografie si pentru a-i fi recomandati pasii pe care trebuie sa ii efectueze inainte de interventie.