Meniu

Chirurgie plastica mana

Actualizat pe:

Chirurgia reconstructiva a mainii este efectuata in primul rand pentru a reechilibra mana pentru o functionare normala. De asemenea, poate imbunatati adesea aspectul mainii din punct de vedere estetic si, avand acest efect, sporeste increderea de sine a persoanei.
Chirurgia plastica pe mana este o denumire care acopera multe tipuri diferite de proceduri. Chirurgii specializati care efectuează interventii chirurgicale pe maini cauta sa restabileasca functia mainii si a degetelor si totodata incearca sa obtina o aparenta cat mai normal posibila a mainii.

Cand se impune chirurgia plastica la mana?

Chirurgia reconstructiva a mainii poate fi efectuata din mai multe motive, printre care se includ:
– leziuni ale mainii;
– boli reumatice, cum ar fi osteoartrita si artrita reumatoida, care modifica si deteriorează structurile mainii;
– modificari degenerative ale structurilor din mana;
– probleme sau defecte ale mainii prezente de la nastere sau congenitale;
– infectii ale mainii care duc la reducerea functionalitatii acesteia si la un aspect estetic nedorit.

Ce tipuri de operatii de chirurgie plastica a mainii exista?

1. Grefele de piele

Implica inlocuirea sau atasarea pielii la o parte a mainii careia ii lipseste pielea, in cazul amputarii sau unor leziuni ale degetelor. Grefele de piele se fac prin prelevarea unei bucati de piele sanatoasă dintr-o alta zona a corpului, numită locul donor, si atasarea acesteia de zona ranita.

2. Lambourile de piele

Implică prelevarea pielii dintr-o alta parte a corpului. Dar aceasta procedura foloseste piele care are propriul aport de sange, deci piele care include vasele de sange subiacente, grasimea si muschii. Lambourile pot fi folosite atunci cand o zona din care lipseste pielea nu are o cantitate buna de sange, din cauza locatiei, leziunilor vaselor sau leziunilor tisulare extinse.

3. Realinierea si imobilizarea

Pot fi utilizate atunci cand exista o fractura osoasa intr-o parte a mainii, inclusiv degetele. Acest tip de interventie chirurgicala realiniază osul rupt si apoi il tine pe loc sau il imobilizeaza, in timp ce se vindeca. Imobilizarea se poate face cu dispozitive interne, cum ar fi fire, tije, atele si gips.

4. Repararea tendonului

Tendoanele sunt fibrele care unesc muschiul cu osul. Repararea tendonului la mana este o interventie chirurgicala dificila din cauza structurii tendonului. Leziunile de tendon pot aparea din cauza infectiei, traumatismelor sau a rupturii bruste. Există 3 tipuri de reparatii ale tendonului: primara, primara intarziata sau secundara, in functie de intervalul de timp care trece intre accident si operatie.

5. Reparatii ale nervilor

O leziune poate afecta nervii mainii, ceea ce determina o pierdere a functiilor acesteia. Unele leziuni ale nervilor se pot vindeca de la sine, iar altele necesita interventii chirurgicale. In general, operatia se face la aproximativ 3 pana la 6 saptamani dupa leziune. Acesta este cel mai bun moment pentru reparatiile nervilor care sunt legate de alte leziuni mai complicate.

6. Fasciotomia

Este efectuata pentru a ajuta la tratarea sindromului de compartiment, o afectiune dureroasa insotita de inflamatie și presiune intr-un spatiu mic sau compartiment din corp. Presiunea poate interfera cu fluxul de sange catre tesuturile corpului si poate distruge functia mainii, de aceea este necesara taietura chirurgicala.

7. Drenaj chirurgical sau debridare in caz de infectie a mainii

Daca exista o durere sau un abces in mana, drenajul chirurgical poate ajuta la indepartarea puroiului. Daca infectia sau rana este severa, debridarea poate fi utilizata pentru a curata tesutul mort si contaminat de pe rana. Acest lucru previne infectiile ulterioare si ajuta la accelerarea vindecarii.

8. Înlocuirea articulatiei

Numita si artroplastie, este utilizata in cazurile de artrita severa a mainii si presupune inlocuirea unei articulatii care a fost distrusa de artrita cu o articulatie artificiala din metal, plastic, cauciuc siliconic sau propriul tesut corporal, cum ar fi un tendon.

In functie de cauza si severitatea afectarii mainii, procedurile specifice chirurgiei plastice a mainii pot merge de la interventii cu un grad de dificultate redus pana la adevarate operatii de finete pentru salvarea functiilor mainii si tratarea efectelor unor leziuni grave.