Meniu

Otoplastie copii

Actualizat pe:

Operatia de otoplastie la copii are scopul de a corecta urechile decolate inca din copilarie, fiind o interventie chirurgicala prin care se pot modifica dimensiunea, pozitia sau forma urechii. Urechile decolate sau urechile “clapauge”, cum le cunoaste toata lumea, sunt caracterizate de o distanta prea mare fata de cap si uneori de o dimensiune atipica.

In primele sase luni de viata, cartilajul urechii bebelusilor este inca moale. Daca se observa ca acestia au urechi foarte departate de cap, in prima sau a doua luna de viata se pot folosi niste plasturi speciali pentru urechi, care sa corecteze acest defect estetic fara a fi nevoie de interventii chirurgicale. Dupa aceasta perioada, cartijalul se intareste si forma urechilor nu mai poate fi schimbata decat prin operatie, care ramane singura optiune.

Cand se face operatia de otoplastie la copii?

Operatia de otoplastie la copii se recomanda dupa varsta de 6 ani din mai multe motive. In primul rand, acesta este momentul in care cresterea urechii este aproape incheiata, intrucat in jurul varstei de 6-7 ani se atinge aproximativ 90% din dimensiunea urechii adulte. In al doilea rand, copilul este capabil sa colaboreze cu medicul si exista posibilitatea ca acesta sa constientizeze ca urechile sale au o pozitionare sau o dimensiune atipica.

In alta ordine de idei, momentul potrivit pentru operatia de corectare a urechilor decolate este dupa varsta de 6 ani. Interventia chirurgicala de corectare a formei, dimensiunii sau pozitiei urechilor poate fi efectuata si dupa aceasta varsta, inclusiv la adulti.

De ce este recomandata varsta de 6-7 ani pentru otoplastie la copii?

Operatia de otoplastie la copii se recomanda in jurul varstei de 6 ani nu numai pentru ca urechea este deja bine dezvoltata si pentru ca cel mic poate sa colaboreze cu medicul, dar si pentru ca aceasta varsta marcheaza perioada de dinaintea inceperii scolii. In spatele acestei recomandari se afla si un motiv legat de starea emotionala a copilului, care poate fi tulburata de tachinarile si remarcile negative ale colegilor.

Fiind o interventie chirurgicala estetica, multi parinti considera ca este prea devreme ca operatia sa fie facuta la varsta de 6-7 ani, insa spre deosebire de alte parti ale corpului, urechile sunt aproape complet dezvoltate la aceasta varsta, deci otoplastia nu are cum sa compromita cresterea ulterioara a urechilor, care este in mare parte incheiata.

Urechile decolate, adica anomalia congenitala caracterizata de o distanta sesizabila intre urechi si cap, pot fi corectate in perioada copilariei pentru a evita traumele psihice care pot fi generate odata ce copilul merge la scoala si este expus riscului de a fi tachinat de colegi, mai ales ca glumele si comentariile acide se pot intipari adanc in mintea copilului si ii vor afecta increderea de sine.

In concluzie, operatia de otoplastie este recomandata copiilor care au urechile prea departate de cap sau care au urechi de dimensiuni atipice, momentul oportun pentru efectuarea operatiei fiind varsta de 6-7 ani, chiar inainte de a incepe scoala. Procedura dureaza in jur de doua ore si la final aspectul urechilor este unul simetric, natural.