Meniu

Albirea dintilor cu laser

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Albirea dinților nu îi poate face strălucitor de albi, dar poate să lumineze culoarea existentă cu câteva nuanțe. Albirea dinților este o formă de stomatologie și ar trebui să fie efectuată numai de către un medic dentist sau de către un alt profesionist dentar reglementat, cum ar fi un igienist dentar sau un terapeut dentar, pe baza prescripției unui dentist. Unele saloane de înfrumusețare oferă servicii de albire a dinților, dar acest lucru este ilegal dacă nu este prezent un profesionist dentar și poate pune în pericol sănătatea orală a unei persoane.

Ce este albirea cu laser a dinților?

Albirea cu laser a dinților este o procedură de albire efectuată în cabinetul unui dentist, fiind diferită de alte metode de albire a dinților, deoarece implică un gel de albire și un laser. Deși nu este o operație de chirurgie plastică, albirea dinților cu laser este considerată o procedură dentară cosmetică care arată o îmbunătățire semnificativă a strălucirii dinților – până la 10 nuanțe mai strălucitoare. Gelul este aplicat pe fiecare dinte, în timp ce un laser generează căldură care îi sporește eficiența, ceea ce, în cele din urmă, accelerează procesul, ducând la rezultate rapide și spectaculoase. Scopul albirii dentare cu laser este de a reduce decolorarea și de a face ca dinții să pară mai albi. Decolorarea dinților poate avea loc din mai multe motive, printre care:

  • Consumul anumitor alimente și băuturi, cum ar fi cafeaua și ceaiul
  • Consumul de tutun
  • Îmbătrânirea
  • Leziuni la nivelul gurii
  • Anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele și chimioterapia

În comparație cu alte proceduri de albire în cabinet care folosesc fie lumină UV, fie geluri de albire, rezultatele sunt aproximativ egale. Din acest motiv, albirea dinților cu laser este considerată o utilizare “off-label” a laserului în stomatologie.

Procedura de albire a dinților

Albirea cu laser a dinților trebuie să se facă în cabinetul unui medic stomatolog. Procedura de albire durează între 30 și 60 de minute. În funcție de nevoile unui pacient, pașii exacți pot varia. Iată ce presupune un tratament tipic. 

Procesul de pregătire:

  • Culoarea și nuanța dinților existenți sunt determinate cu ajutorul unui indicator de nuanță.
  • Se face o fotografie a dinților pentru a vedea o comparație înainte/după.
  • Buzele sunt acoperite cu o loțiune protectoare cu factor de protecție SPF care conține substanțe hidratante.
  • Un retractor de obraji este introdus în gură, iar rulouri de bumbac sunt plasate sub buze.

În timpul procesului de albire a dinților cu laser:

  • Medicul dentist va plasa un suport de cauciuc sau de plastic în gură pentru a ajuta la menținerea acesteia deschisă.
  • În continuare, va cere pacientului să poarte ochelari de protecție pentru ochi.
  • De asemenea, acesta va adăuga o barieră gingivală pentru a proteja gingiile pacientului. Bariera poate fi un material de rășină fotopolimerizabilă.
  • Dentistul aplică un gel de albire pe dinții din față.
  • După câteva minute, dentistul direcționează un laser pe dinți. Laserul încălzește gelul, ceea ce activează proprietățile sale de albire.
  • Medicul dentist va îndepărta bariera gingivală și va clăti gelul de albire.

După procesul de albire a dinților cu laser:

  • După tratament, trebuie evitate anumite alimente și băuturi timp de câteva zile, deoarece porii smalțului sunt mai susceptibili de a absorbi petele (ruj, cafea, sucuri etc.) și sensibili la alimentele reci (înghețată, băuturi reci etc.).

Albirea dinților cu laser este nedureroasă, însă este posibil ca dinții pacientului să fie mai sensibili decât de obicei timp de aproximativ 24 de ore după procedură. Albirea dinților poate deteriora smalțul sau pulpa dentară. Pentru a proteja dinții, este important să se evite albirea lor prea des. Un dentist cu experiență poate explica cea mai bună frecvență pentru fiecare persoană în parte. De asemenea, acesta poate efectua procedura într-un mod care să protejeze dinții și gingiile pacientului.

Avantajele și dezavantajele de albire a dinților cu laser

Avantajele albirii dinților cu laser:

  • Albirea cu laser a dinților este rapidă. De obicei, o persoană vede rezultatele în câteva ore de la programare – până la 10 nuanțe mai deschise decât dinții gri-gălbui.
  • Albirea dinților cu laser este precisă. Dacă doar câțiva dinți trebuie albiți, medicul dentist va putea să se concentreze doar pe acei dinți.
  • Este complet neinvazivă. Albirea cu laser a dinților poate elimina unele pete pe care alte metode pur și simplu nu le pot atinge, dar țineți cont de faptul că nu orice pată poate fi albită. Dentistul va putea oferi soluții alternative pentru acelea.

Cu o atenție dedicată la bunele obiceiuri zilnice de igienă dentară, dinții pot rămâne albi timp de până la doi ani după procedură. Albirea cu laser nu este o opțiune DIY pe care o persoană o învață căutând pe Google și citind o cutie, ci este realizată de profesioniști instruiți, experți în sănătatea dinților și a gingiilor. 

Dezavantajele albirii dentare cu laser:

  • Albirea dinților cu laser este mai scumpă decât alte opțiuni, dar acest cost trebuie pus în balanță cu comoditatea și rapiditatea tratamentului cu laser și cu efectul de lungă durată care poate fi obținut.
  • Cel mai bun mod de a susține rezultatele este să vă întoarceți la medicul dentist pentru ședințe de monitorizare. Deoarece sesiunile de urmărire se realizează tot cu ajutorul laserului, nu se vor putea face în mod independent.
  • Unii pacienți care au beneficiat de albirea dinților cu laser au experimentat sensibilitate dentară și o oarecare iritație a gingiilor. Dacă cineva este conștient de o tendință de a experimenta dinți sensibili, medicul dentist ar trebui să fie anunțat în prealabil. Dacă cineva observă sensibilitate sau iritație după tratament, medicul dentist ar trebui să știe înainte de tratamentul următor, astfel încât să poată face toate ajustările posibile pentru a maximiza confortul.
  • Puteți beneficia de albirea cu laser a dinților în afara cabinetelor stomatologice – chiar și în chioșcurile din unele centre comerciale. Acest lucru ar putea suna ca un avantaj, dar este de fapt o albire dentară cu laser în afara cabinetului stomatologic, care nu este efectuată de obicei de către profesioniști din domeniul stomatologic. Un pacient nu va beneficia de aceleași evaluări atente ale dinților și gingiilor sale sau de cele mai bune sfaturi despre cum să se ocupe de cele mai semnificative sau neobișnuite tipuri de pete. De asemenea, pacientul nu va beneficia de experiența unui profesionist în gestionarea sensibilității dentare și a iritației gingivale.

Întrebări frecvente

  1. Ce este albirea cu laser a dinților?
    Albirea cu laser a dinților este o procedură de stomatologie cosmetică cu laser. Aceasta trebuie efectuată la o clinică dentară de către un profesionist autorizat. Procedura presupune aplicarea unui gel de albire concentrat și un laser pentru a-l încălzi. Acest lucru activează substanțele chimice din gel, care vă albește rapid dinții
  2. Cum funcționează albirea dinților cu laser?
    Albirea cu laser a dinților se finalizează într-un cabinet stomatologic, iar procedura constă în câțiva pași simpli:
    – Medicul dentist va plasa o protecție din plastic sau cauciuc în gură pentru a o menține deschisă
    – Va aplica un strat de protecție peste gingii pentru a le proteja de gelul de albire și pentru a preveni iritarea și arderea gingiilor
    – Odată ce se formează stratul protector, medicul dentist va aplica cu grijă gelul de albire pe dinți
    – Va folosi un laser asemănător unui stilou pentru a activa gelul
    – Gelul va face spumă, ceea ce înseamnă că acționează pentru a îndepărta petele de pe dinți
    – Gelul este lăsat pe dinți timp de câteva minute. Ulterior, medicul dentist îl va îndepărta cu un mic aspirator și va repeta acești pași de până la trei sau patru ori până când dinții vor ajunge la nuanța dorită
    – Dentistul vă va clăti gura și va îndepărta stratul protector de pe gingii.
  3. Cât durează albirea dinților cu laser?
    Albirea cu laser a dinților poate reduce în mod eficient decolorarea dinților. Această procedură utilizează de obicei substanțe chimice mai puternice decât cele disponibile în tratamentele de albire la domiciliu, prin urmare, este mai eficientă și dă rezultate mai rapide decât tratamentele de acasă, cum ar fi benzile de albire zilnică sau pasta de dinți de albire. Efectele de albire sunt temporare și pot dura între câteva luni și 3 ani. Rezultatele și cât timp vor dura depind de mai mulți factori, inclusiv: culoarea originală a dinților, frecvența tratamentelor, stilul de viață și gelul de albire și laserele care au fost folosite.
    Efectuarea de modificări la următoarele obiceiuri poate contribui, de asemenea, la menținerea rezultatelor: limitarea sau evitarea consumului de tutun, inclusiv a țigărilor, limitarea sau evitarea alimentelor și băuturilor care pătează dinții, cum ar fi cafeaua sau vinul roșu și reducerea riscului de traume bucale, care pot crește petele.
  4. Care sunt riscurile albirii dentare cu laser?
    Albirea cu laser a dinților nu este lipsită de riscuri. Posibilele efecte secundare includ:
    – Creșterea sensibilității dentare;
    – Iritarea sau deteriorarea gingiilor;
    – Deteriorarea pulpei dentare sau a țesuturilor gurii;
    – Pierderea de fluor și minerale din dinți;
    – Risc crescut de eroziune sau carii dentare.
    De asemenea, este posibil ca procedura să nu fie potrivită dacă:
    – Finalizați în prezent un tratament ortodontic;
    – Aveți pete de tetraciclină pe dinți;
    – Aveți o tumoare orofacială, o malformație dentară sau o leziune bucală;
    – Luați medicamente analgezice, antiinflamatoare sau antibiotice;
    – Aveți dentină expusă sau smalț slab.
  5. Cum se mențin rezultatele albirii dentare cu laser?
    Albirea profesională a dinților poate dura între șase luni și doi ani. Iată câteva lucruri specifice pe care le puteți face pentru a vă menține noul zâmbet strălucitor:
    – Evitați băuturile de culoare închisă și alimentele care provoacă colorarea în timp;
    – Beți cu un pai pentru a reduce efectul băuturilor care pătează;
    – Vizitați-vă dentistul pentru controale și igienizări regulate;
    – Programați un tratament de urmărire la fiecare șase luni, dacă este necesar.
  6. Care sunt alternativele la albirea cu laser a dinților?
    Poate că preferați să treceți peste opțiunea laserului. Există o varietate de opțiuni din care puteți alege. Sunt două categorii pentru albirea fără laser: produse fără prescripție medicală (OTC) sau sisteme profesionale. Acestea din urmă pot fi aplicate fie acasă, fie în cabinet și obțin rezultate mai bune decât cele OTC datorită procentelor mai mari de agent de albire și a metodei lor de aplicare. Produsele OTC vin într-o varietate de forme: pastă de dinți și clătiri, gel folosit în tăvițe, benzi de albire, gumă de mestecat de albire și gel de albire cu vopsea.
  7. Sunt kiturile de acasă și saloanele de înfrumusețare o opțiune bună pentru albirea dinților?
    Pentru albirea dinților, adresați-vă numai unui medic stomatolog autorizat, deoarece albirea efectuată de persoane care nu sunt calificate, de exemplu în saloanele de înfrumusețare, este ilegală. Kiturile de acasă prezintă, de asemenea, riscuri. Discutați mai întâi cu medicul dentist, înainte de a folosi un kit de acasă.
  8. Care sunt riscurile kiturilor de acasă și ale albirii dinților în saloane?
    Unele truse de casă nu conțin suficiente produse de albire pentru a fi eficiente. De asemenea, dacă nu este un medic stomatolog care efectuează albirea, este posibil ca proteza bucală furnizată să nu se potrivească bine, astfel încât o parte din gelul de albire să se scurgă pe gingii și în gură, provocând bășici și sensibilitate. Albirea dinților efectuată în saloanele de înfrumusețare de către personal neinstruit sau de către personal fără calificări stomatologice vă pune în pericol sănătatea orală și este, de asemenea, ilegală.
  9. Albirea cu laser a dinților este permanentă?
    Albirea cu laser a dinților nu este permanentă. Poate dura de la câteva luni până la 2 ani și variază de la persoană la persoană. Efectul de albire nu va dura la fel de mult dacă fumați sau dacă beți vin roșu, ceai sau cafea, care vă pot păta dinții.
  10. Albirea cu laser a dinților va funcționa pe dinții falși?
    Albirea dinților nu funcționează pe proteze dentare, coroane, plombe sau fațete.
  11. Care sunt potențialele complicații asociate cu albirea cu laser a dinților?
    Există un ușor risc ca căldura generată de laser să deterioreze pulpa dintelui sau alte țesuturi. Cu toate acestea, îngrijirea profesională și setările laserului sunt menite să prevină acest lucru. Reacțiile alergice, deși rare, sunt, de asemenea, posibile. Este posibil să nu vi se recomande un tratament de albire a dinților dacă aveți obturații din amalgam. Gelul de albire ar putea declanșa o eliberare de mercur din plombe. Nu există nicio dovadă care să sugereze că albirea cu laser a dinților este sigură sau nesigură pentru femeile însărcinate. Cu toate acestea, ar fi mai bine să vă abțineți de la tratamentele de acest tip până la nașterea copilului. Sarcina poate crește sensibilitatea dentară din cauza eroziunii cauzate de vărsăturile frecvente. Efectuarea unui tratament de albire a dinților cu laser în această stare poate deteriora dinții.

Concluzie

Albirea cu laser a dinților este o procedură dentară cosmetică, care utilizează gel de albire și lasere pentru a reduce decolorarea dinților și a face ca dinții să pară mai luminoși și mai albi. În comparație cu tratamentele la domiciliu, cum ar fi benzile de albire, tratamentul cu laser este mai eficient, dar mai scump, nefiind acoperit de asigurarea dentară. Procedura poate provoca, de asemenea, efecte secundare, cum ar fi sensibilitatea crescută a dinților, eroziunea și cariile. De aceea, se recomandă consultarea unui medic pentru a afla dacă procedura vi se potrivește.