Meniu

Anatomia dintilor

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dinții sunt structuri rezistente care apar pe maxilare și în interiorul gurii, folosiți în general pentru a mesteca alimentele. Anatomia dintelui este alcătuită dintr-o coroană și una sau mai multe rădăcini. Coroana este partea funcțională care este vizibilă deasupra gingiei, iar rădăcina este porțiunea nevăzută care susține și fixează dintele în osul maxilarului. Rădăcina este atașată de osul dintelui, procesele alveolare ale maxilarului, printr-un ligament fibros numit ligament sau membrană parodontală. “Gâtul” rădăcinii este îmbrățișat de țesutul gingival cărnos (o zonă specializată de țesut conjunctiv acoperit de mucoasă care căptușește cavitatea bucală). Forma coroanei și a rădăcinii variază între diferiți dinți.

Tipuri de dinți

Oamenii au două seturi succesive de dinți în timpul vieții. Primul set de dinți sunt dinții primari, sau de lapte, iar al doilea set se numește dinți permanenți. Cei mai mulți oameni își încep viața de adult cu 32 de dinți, fără a include măselele de minte. Există patru tipuri de dinți, iar fiecare joacă un rol important în modul în care o persoană mănâncă, bea și vorbește.

Dinții de lapte diferă de cei permanenți prin faptul că sunt mai mici, au cuspide mai ascuțite, sunt mai albi și mai predispuși la uzură, au camere pulpare relativ mari și rădăcini mici și delicate. Dinții primari încep să apară la aproximativ șase luni de la naștere, iar dentiția primară este completă la vârsta de 2 ani și jumătate, pierderea acestora începe în jurul vârstei de 5 sau 6 ani și se termină la vârsta de 13 ani. Dinții primari se desprind atunci când rădăcinile lor se resorb pe măsură ce dinții permanenți se împing spre cavitatea bucală în cursul creșterii lor.

Structura dinților primari este formată din 20 de dinți – patru incisivi, doi canini și patru molari în fiecare maxilar. Molarii primari sunt înlocuiți în dentiția adultă de premolarii sau dinții bicuspizi. Cei 12 molari adulți ai dentiției permanente erup în spatele dinților primari și nu înlocuiesc niciunul dintre aceștia, ceea ce dă un total de 32 de dinți în dentiția permanentă. Dentiția permanentă este astfel alcătuită din patru incisivi, doi canini, patru premolari și șase molari în fiecare maxilar.

Diferitele tipuri de dinți includ:

  • Incisivi. Aceștia sunt dinții în formă de daltă care vă ajută să tăiați mâncarea.
  • Canini. Acești dinți ascuțiți vă permit să rupeți și să apucați alimentele.
  • Premolari. Cele două vârfuri de pe fiecare premolar vă ajută să zdrobiți și să rupeți alimentele.
  • Molari. Punctele multiple de pe suprafața superioară a acestor dinți vă ajută să mestecați și să măcinați alimentele.

Dinții incisivi sunt cei din partea din față a gurii și sunt adaptați pentru a smulge, tăia, rupe și ține. Porțiunea de mușcătură a unui incisiv este lată și subțire, realizând o muchie tăioasă în formă de daltă. Incisivii superiori au un simț tactil delicat care le permite să fie folosiți pentru identificarea obiectelor din gură prin ciupire. Alături de incisivi, de fiecare parte, se află un canin sau un dinte cuspid. Acesta este frecvent ascuțit și mai degrabă în formă de știft și, ca și incisivii, are funcția de a tăia și rupe alimentele.

Premolarii și molarii au o serie de înălțimi sau cuspide, care au rolul de a sparge particulele de hrană. În spatele fiecărui canin se află doi premolari, care pot atât să taie, cât și să mărunțească alimentele. Fiecare premolar are două cuspide (de unde și denumirea de bicuspid). Molarii, în schimb, sunt folosiți exclusiv pentru a zdrobi și a măcina. Ei sunt dinții cei mai îndepărtați în spate în gură. Fiecare molar are de obicei patru sau cinci cuspide. Al treilea molar la om tinde să fie variabil în ceea ce privește dimensiunea, numărul de rădăcini, modelul cuspidelor și erupția. Numărul de rădăcini pentru fiecare tip de dinte variază de la una pentru incisivi, canini și premolari la două sau trei pentru molari.

Suprafețele dinților

Atunci când se identifică dinții și se face referire la zone specifice ale unui dinte, este necesar să se utilizeze suprafețe denumite și direcții desemnate în funcție de locul în care se află. Dinții au, de asemenea, denumiri de numere/ litere. 

  • Distal. Suprafața care se îndepărtează de linia mediană a feței.
  • Facială. Suprafața care este orientată spre obraji sau buze. 
  • Labial. Suprafața orientată spre buze.
  • Bucală.  Suprafața dinspre obraji.
  • Incisivă. Marginea de mușcătură a unui dinte anterior.
  • Lingual. Suprafața care este orientată spre limbă.
  • Mesială. Suprafața care este cea mai apropiată de linia mediană a feței.
  • Ocluzală. Suprafața de mestecat a dinților posteriori.
  • Proximală. Suprafețele dinților care se află unul lângă celălalt (de exemplu, distal al incisivului lateral și mezial al caninului).

Anatomia dinților

Toți dinții adevărați au aceeași structură generală și sunt compuși din trei straturi. Stratul mijlociu al dintelui este alcătuit din dentină, care este mai puțin dură decât smalțul și are o compoziție similară cu cea a osului. Dentina formează grosimea principală sau miezul fiecărui dinte și se întinde pe aproape întreaga lungime a dintelui, fiind acoperită de smalț pe porțiunea coroanei și de cement la rădăcini. 

Dentina este hrănită de pulpă, care reprezintă porțiunea cea mai interioară a dintelui. Pulpa este formată din celule, mici vase de sânge și un nerv și ocupă o cavitate situată în centrul dintelui. Canalul pulpar este lung și îngust, cu o extindere, numită camera pulpară, în capătul coronar. Acesta se întinde pe aproape întreaga lungime a dintelui și comunică cu sistemul nutrițional general al organismului și cu sistemul nervos prin foraminele (orificiile) apicale de la capătul rădăcinilor. 

Sub linia gingivală se întinde rădăcina dintelui, care este acoperită cel puțin parțial de cement. Aceasta din urmă are o structură similară cu cea a osului, dar este mai puțin dură decât dentina. Cementul oferă un înveliș subțire rădăcinii și servește ca mediu de fixare a fibrelor care țin dintele de țesutul înconjurător (membrana parodontală). Gingia este atașată de osul alveolar adiacent și de cementul fiecărui dinte prin fascicule de fibre.

Structura și funcția straturilor:

Rădăcină. Rădăcina este partea dintelui care se extinde în os și ține dintele la locul său. Ea constituie aproximativ două treimi din dinte și este alcătuită din mai multe părți:

  • Canal radicular – un pasaj care conține pulpa.
  • Cementul – numit și ciment, acest material asemănător osului acoperă rădăcina dintelui. Este conectat la ligamentul parodontal.
  • Ligamentul parodontal – este alcătuit din țesut conjunctiv și fibre de colagen. Acesta conține atât nervi, cât și vase de sânge. Împreună cu cementul, ligamentul parodontal leagă dinții de alveolele dentare.
  • Nervi și vase de sânge – vasele de sânge alimentează ligamentul parodontal cu substanțe nutritive, în timp ce nervii ajută la controlul cantității de forță folosită atunci când mestecați.
  • Osul maxilarului – numit și os alveolar, este osul care conține alveolele dentare și înconjoară rădăcinile dinților; acesta ține dinții la locul lor.

Gât –numit și colul dentar, este așezat între coroană și rădăcină. Acesta formează linia unde cementul (care acoperă rădăcina) se întâlnește cu smalțul. Colul dentar are trei părți principale:

  • Gingiile, care sunt țesutul conjunctiv cărnos, roz, atașat de gâtul dintelui și de cementum.
  • Pulpa, care este cea mai interioară porțiune a dintelui, formată din vase de sânge minuscule și țesut nervos.
  • Cavitatea pulpară, numită uneori camera pulpară, este spațiul din interiorul coroanei care conține pulpa.

Coroana unui dinte este porțiunea dintelui care este vizibilă. Aceasta conține trei părți:

  • Coroana anatomică. Aceasta este porțiunea superioară a unui dinte. De obicei, este singura parte a unui dinte pe care o puteți vedea.
  • Smalțul. Acesta este stratul cel mai exterior al unui dinte. Fiind cel mai dur țesut din corpul dumneavoastră, acesta ajută la protejarea dinților de bacterii. De asemenea, oferă rezistență, astfel încât dinții să poată rezista presiunii exercitate de masticație.
  • Dentina. Dentina este un strat de țesut mineralizat chiar sub smalț. Se întinde de la coroană în jos prin gât și rădăcină. Aceasta protejează dinții de căldură și frig.

Întrebări frecvente

  1. Care este anatomia tuturor dinților?
    Dintele are două părți anatomice, coroana și rădăcina. Coroana este partea superioară care este expusă și vizibilă deasupra gingiei. Aceasta este acoperită cu smalț, care protejează dentina subiacentă. Rădăcina unui dinte coboară sub linia gingivală, ancorând dintele în gură.
  2. Care sunt cele 4 structuri ale unui dinte?
    Dinții sunt compuși din patru țesuturi dentare. Trei dintre ele, smalțul, dentina și cementul – sunt țesuturi dure. Cel de-al patrulea țesut, pulpa sau centrul dintelui, care conține nervi, vase de sânge și țesut conjunctiv, este un țesut moale, sau necalcificat.
  3. Care sunt cele 5 fețe ale unui dinte?
    Cele cinci suprafețe ale dintelui sunt: ocluzală (partea superioară a dintelui), mezială (partea din față a dintelui), distală (partea din spate a dintelui), facială (partea dintelui orientată spre obraz) și linguală (partea dintelui orientată spre limbă).
  4. Dinții au nervi?
    Fiecare dinte are nervi și vase de sânge care sunt responsabile pentru a-i furniza nutrienți. Nervul este prezent în rădăcina dintelui. Odată ce un dinte iese din gingie, nervii nu mai sunt importanți pentru funcționarea sau sănătatea sa. Principala funcție a nervului este de a simți temperaturile calde și reci.
  5. Câți nervi sunt într-un dinte?
    Dinții din partea din față a gurii au, de obicei, o rădăcină și un canal nervos în interiorul rădăcinii. Dinții din partea laterală a gurii au, de obicei, una sau două rădăcini și unul sau două canale nervoase.
  6. Cum se numesc cei 4 dinți ascuțiți?
    Canini, cunoscuți și sub numele de cuspide, sunt dinții ascuțiți de-o parte și de alta a incisivilor. Acești dinți sunt folosiți pentru a rupe și sfâșia alimentele. O persoană are patru cuspide sau canini în gură.
  7. Care este cea mai mare parte a unui dinte?
    Dentina. Stratul interior și partea principală a dintelui, precum și cel mai mare țesut dentar. 
  8. Care este cel mai puternic dinte?
    Molarul sunt cei doisprezece dinți din spate, șase în partea de sus și șase în partea de jos. Ei sunt cei mai puternici și cei mai largi dinți ai omului.
  9. Care dinte are cea mai scurtă rădăcină?
    Comparațiile multiple au arătat că, dintre toți dinții permanenți, incisivul central mandibular are cea mai scurtă rădăcină. În plus, spre deosebire de incisivii maxilari, rădăcina incisivului lateral mandibular este mai lungă decât cea a incisivului central mandibular.
  10. Care este cea mai dură regiune a dintelui?
    Smalțul este stratul cel mai exterior al dinților și cel mai dur material din corpul uman.

Concluzie

Dinții sunt una dintre cele mai puternice părți ale corpului uman. Ei sunt esențiali pentru masticație și ajută la procesul de mestecare a alimentelor și au o funcție estetică pentru zâmbet.