Meniu

Antibiotic masea umflata la copii: Tratament pentru abces dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Atunci când bacteriile pătrund în rădăcina unui dinte, pot provoca o acumulare de puroi, iar acest tip de infecție se numește dinte cu abces sau abces periapical. Aceste infecții nu dispar de la sine, așa că este important să se consulte un dentist, deoarece se pot răspândi la maxilar sau în alte zone ale capului sau gâtului. Antibioticele sunt cel mai des prescrise în stomatologia pediatrică de către medicii dentiști, însă există o tendință de utilizare excesivă a acestora pentru afecțiunile clinice. Cunoașterea insuficientă a indicațiilor clinice adecvate pentru prescrierea antibioticelor contribuie la apariția rezistenței la ele în rândul copiilor. Tipul de antibiotic pe care medicii îl recomandă pentru infecțiile dentare poate depinde de tipul de bacterie care cauzează infecția și de faptul dacă o persoană este alergică la un anumit preparat. 

Aspecte generale despre utilizarea pediatrică a antibioticelor pentru infecțiile la măsea

Dacă sunt depistate la timp, majoritatea infecțiilor dentare sau a măselelor umflate pot fi tratate cu antibiotice sau prin extracție dentară. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi în alte părți ale gurii unui copil și chiar ajunge în sânge, provocând o afecțiune gravă numită septicemie.

În stomatologia pediatrică, se caută întotdeauna cea mai ușoară modalitate de tratare a pacienților mici. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul copiilor, există un sentiment de urgență în a le îndepărta disconfortul și a-i asigura că acesta nu revine. Cu toate acestea, în practică, medicii dentiști se asigură, de obicei, că rezervă antibioticele ca un instrument puternic care să fie folosit doar dacă este absolut necesar. Există două motive pentru acest lucru, în primul rând, pacienții, copiii, în special, au la dispoziție multe opțiuni care sunt mult mai susceptibile de a-și crea propria rezistență. În al doilea rând, există o tendință de dezvoltare tot mai mare a microorganismelor rezistente la antibioticele care ar trebui să le controleze.  

Când sunt necesare antibioticele pentru o măsea umflată la copii?

Modul în care este tratată măseaua umflată a unui copil depinde de cauza și de rapiditatea cu care problema evoluează.

Măseaua umflată cauzată de o carie sau o fractură a dintelui

Primul pas în tratarea unei infecții de măsea este drenarea infecției. Acest lucru se poate face uneori prin intermediul unui canal radicular, deoarece acesta poate salva uneori dintele afectat, alteori, dintele va trebui să fie scos. După ce dintele a fost drenat sau scos, medicii vor prescrie, cel mai probabil, un tratament cu antibiotice pentru a se asigura că bacteriile care au cauzat infecția nu s-au răspândit în alte zone din gura unui copil. În cazul în care infecția este severă, este posibil să fie nevoie ca acesta să rămână în spital câteva zile pentru a primi antibiotice intravenoase. 

Pulpită ireversibilă, pulpe necrotice și abcese apicale acute localizate

Antibioticele nu sunt necesare în cazul pulpitelor ireversibile, al pulpelor necrotice și al abceselor apicale acute localizate fără semne și simptome sistemice. Lipsa circulației sanguine în canalul radicular în aceste scenarii împiedică antibioticele să ajungă în zonă, adică sunt ineficiente în eliminarea microorganismelor. În cazul în care există o tumefacție discretă și localizată, se consideră că drenajul în sine este suficient, fără a fi nevoie de medicație suplimentară. Dovezile au arătat că antibioticele nu au niciun efect asupra durerii asociate cu infecția măselei. Pentru ameliorarea durerii, sunt indicate analgezicele sau medicamentele antiinflamatorii, dar nu antibioticele. Pentru edem, se prescriu medicamente antiinflamatoare. Pentru roșeață sau senzație de căldură, sunt indicate medicamentele antiinflamatorii, iar purulența trebuie rezolvată prin drenarea puroiului sau debridare.

Tumefacție a țesuturilor moi de origine endodontică (abces apical sau alveolar)

Dacă abcesul odontogen acut cu tumefacție difuză este asociat cu pirexie (stare de febrilitate) în ultimele 24 de ore, aceasta indică un răspuns sistemic la infecție, iar în astfel de cazuri trebuie prescrise antibiotice.

Umflătură facială acută de la un dinte sau o măsea umflată 

Dentistul trebuie să fie precaut cu privire la dezvoltarea umflăturii faciale în cazurile de abces apical acut. Semnele de implicare sistemică și septicemie, precum febră, stare de rău, asimetrie, tumefacție facială, limfadenopatie, trismus, tahicardie, disfagie, detresă respiratorie justifică un tratament de urgență, iar terapia antibiotică trebuie prescrisă ca adiție la alt medicament. În aceste de cazuri, incizia pentru drenaj este extrem de importantă, deoarece va spori difuzarea antibioticului în zona afectată.

Concluzie

Majoritatea infecțiilor de măsele sunt tratate cu antibiotice și tratamente de canal sau chiar îndepărtarea măselei sau a dinților afectați. Cu toate acestea, dacă infecția se răspândește, poate fi mult mai dificil de reabilitat și ar putea necesita chiar intervenții chirurgicale și spitalizare. Este esențial să se aducă copilul la dentist sau la medicul pediatru la primul semn de infecție.