Meniu

Aparat dentar metalic

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Aparatele fixe sunt cel mai frecvent utilizate în ortodonție. Acestea sunt formate din mici suporturi metalice, care sunt lipite de dinți cu ajutorul unui adeziv dentar. Sârmele sunt trecute prin brackets și sunt menținute în poziție cu ajutorul unor inele elastice colorate (module).

Ce sunt aparatele dentare metalice?

Aparatele ortodontice fixe sau metalice sunt cele mai frecvent utilizate în prezent pentru tratamentul ortodontic. După cum sugerează și numele, acestea sunt lipite de dinți și nu sunt detașabile de către pacienți. Tratamentul cu aparate fixe este cea mai precisă modalitate de a controla mișcarea dinților pentru a obține un zâmbet perfect. 

Părțile componente ale unui aparat dentar metalic sunt:

  • Bracket-uri ortodontice, care sunt atașate la dinți
  • Benzi molare
  • Arcuri – sârmele plasate în brackets. Se montează pentru a face legătura între toate bracketurile. Deoarece dinții sunt neregulați, sârma trebuie să se îndoaie în sus și în jos sau să intre și să iasă dintre dinți.
  • Ligaturi (legături elastomerice, din oțel)
  • Instrumente auxiliare (lanț de putere, bobină activă, elastice intermaxilare)

Bracketul ajută la determinarea poziției finale a dintelui. Arcada acționează ca motor și plasează forțele necesare pentru a iniția și susține mișcarea dinților.  Deoarece există câteva etape pe care trebuie să le parcurgă stomatologii pentru a pune aparatul dentar, acest lucru va însemna că este posibil să fie nevoie de mai multe programări. Acestea pot fi folosite fie după, fie în același timp cu aparatul dentar detașabil sau cu aparatul dentar funcțional.

Uneori, extracțiile dentare trebuie să fie efectuate de către medicul dentist generalist înainte de a începe tratamentul cu aparate metalice fixe, dacă este nevoie de spațiu pentru a corecta pozițiile dinților. Plasarea aparatelor fixe este nedureroasă și nu implică injecții dentare. Ajustările sunt efectuate de obicei la intervale de șase săptămâni. Uneori pot apărea rupturi și trebuie programate întâlniri între vizitele principale. Durata tratamentului cu aparate metalice fixe poate varia între 6-18 luni, în funcție de complexitatea cazului. Există un oarecare disconfort timp de 3-4 zile după plasarea aparatelor fixe, care poate fi controlat cu analgezice ușoare, de exemplu, paracetamol. Riscurile tratamentului cu aparate fixe includ caria dentară, dacă există un exces de zahăr în alimentație și dacă periajul dentar este deficitar și scurtarea ușoară a rădăcinilor, care este frecvent minimă.

Tipurile de ortodonție metalică

  • Aparatul dentar metalic convențional. Acest aparat dentar a fost folosit încă de la apariția tratamentelor ortodontice, iar principala caracteristică care le definește este sistemul care unește aparatul dentar și arcada.
  • Aparatul ortodontic metalic autoligat. În prezent, corespunde unuia dintre cele mai utilizate și avansate tratamente ortodontice. Aparatul ortodontic metalic de autoligare, spre deosebire de cel convențional, folosește un sistem specializat de cleme pentru a ajuta arcul să ghideze dinții în poziția ideală. Prin urmare, nu au nevoie de elastice.
  • Aparat dentar metalic autoligator estetic. Acest tip de ortodonție metalică oferă un design avansat pentru a îmbunătăți timpul de tratament și eficacitatea ortodonției. În plus, vor oferi pacientului o îmbunătățire a aspectului estetic în raport cu aparatele de metal autoligatante, deoarece suportul este alb sau transparent.
  • Aparate linguale. Ortodonția linguală constă în plasarea suporturilor pe fața internă a dinților. Marele avantaj al acestui aparat este, fără îndoială, estetica pe care o oferă, deoarece sunt imperceptibile pentru ochii celorlalți.

Beneficiile aparatelor dentare metalice

În cazul aparatelor dentare metalice, nu există plastic în cerul gurii. Acest lucru înseamnă că vorbirea nu este afectată, iar gustul alimentelor poate fi savurat pe deplin. Acestea sunt foarte bune pentru a obține detalii fine și pentru a vă face zâmbetul să arate cu adevărat perfect. 

Durabilitate

Aparatele dentare metalice tradiționale sunt puternice și durabile. Acestea sunt fabricate din oțel inoxidabil. Suporturi minuscule sunt atașate la dinți, iar apoi un arc de sârmă se atașează la suporturi. Arcul este ajustat din când în când pentru a vă deplasa treptat dinții în poziția corectă. Uneori, medicul dentist vă poate recomanda montarea unor benzi metalice pentru aparat dentar la unul dintre dinții din spate. Aceste benzi sunt foarte rezistente și ajută la menținerea aparatului dentar la locul său.

Principala alternativă la aparatul dentar metalic tradițional este aparatul dentar din plastic transparent. Acestea au devenit foarte populare în ultimii ani. Cu toate acestea, din punct de vedere al rezistenței, nu se pot compara cu aparatele dentare metalice. În mod obișnuit, majoritatea pacienților trebuie să poarte aparatul dentar între 12-36 de luni pentru a obține rezultatele dorite. Un set de aparat dentar metalic tradițional va fi suficient pentru a dura întregul tratament, unde vor fi necesare doar periodice ajustări.

Varietate de utilizări

Aparatul dentar din plastic transparent poate fi o opțiune excelentă pentru corectarea problemelor minore. Acesta poate îndrepta dinții în mod eficient în multe cazuri simple. Avantajul aparatului dentar metalic este că poate îndrepta dinții și mult mai mult decât atât. Dentistul le poate folosi pentru a corecta probleme grave ale dinților, cum ar fi:

  • probleme de nealiniere a maxilarului care afectează mușcătura
  • dinți supraaglomerați
  • spații între dinți
  • dinți proeminenți (overbite și overjet)
  • dinți frontali superiori așezați în spatele dinților frontali inferiori (underbite)

Corectarea acestor probleme nu numai că îndreaptă dinții și oferă un zâmbet mai simetric, dar poate îmbunătăți și vorbirea și confortul în timpu meselor. Montarea benzilor metalice pentru aparat dentar pe molari permite, de asemenea, medicului dentist să atașeze piese suplimentare. Dentistul le poate folosi pentru a închide spațiile mari dintre dinți și, de asemenea, pentru a corecta problemele de aliniere a maxilarului.

Potrivit pentru toate vârstele

Vârsta ideală pentru a le pune este între 10 și 14 ani, când dinții adulți sunt la locul lor. Capul și gura sunt încă în creștere, așa că sunt mai ușor de corectat problemele de aliniere în această etapă. Cu toate acestea, aparatele dentare metalice sunt, de asemenea, un tratament eficient pentru adulți. Purtarea unui aparat dentar la această vârstă poate fi benefică pentru sănătatea orală în general. Dinții slab aliniați sunt mai greu de menținut curați. O mușcătură proastă poate face ca mestecatul și înghițirea să fie mai puțin confortabile. Aparatul dentar metalic poate corecta aceste probleme și poate oferi mai mult confort și încredere.

Comoditate

Tratamentul cu aparat dentar metalic durează de obicei în jur de unul până la trei ani. În acest timp trebuie făcute vizite regulate la cabinetul stomatologic pentru ajustări. Dar, în afară de a le menține curate, nu trebuie făcut nimic mai mult.

Aparatele dentare metalice nu sunt detașabile. Asta înseamnă că nu există nicio șansă de a le rupe sau de a le rătăci. De asemenea, nu puteți uita să le purtați. Acest lucru le face excelente pentru tineri. Cu aparatele dentare metalice, știți că acestea își fac liniștit treaba 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Îmbunătățirea sănătății orale

Atunci când dinții nu sunt aliniați, acest lucru poate provoca efecte în lanț pentru restul corpului. Dinții sunt prima parte a sistemului digestiv. Dacă mâncarea nu este mestecată corect, atunci stomacul și intestinele au mai mult de lucru.

Dacă dinții sunt nealiniați, există o mulțime de colțuri și crăpături. Acestea sunt ascunzători perfecte pentru bucățelele de mâncare și, de asemenea, placa bacteriană se poate dezvolta mai ușor. Chiar și cu periajul și folosirea aței dentare, poate fi greu de îndepărtat aceste fragmente de alimente. Dacă sunt lăsate netratate, aceste probleme pot provoca boli ale gingiilor. Mai multe bacterii în gură sunt, de asemenea, dăunătoare pentru sănătate în general. Dinții care sunt înghesuiți pot, de asemenea, să provoace uzură unul față de celălalt. Acest lucru poate duce la faptul că dinții se pot caria mai ușor. Bacteriile care se acumulează în aceste zone se pot răspândi în josul rădăcinii dintelui și pot afecta osul maxilarului.

A avea dinți nealiniați sau supraaglomerați poate duce la o serie întreagă de probleme de sănătate. Aparatul dentar metalic tradițional este soluția ideală, deoarece nu doar îndreaptă dinții, ci îi spațiază mai uniform, închid spațiile și corectează problemele de mușcătură. Acestea vă pot împiedica să aveți nevoie de proceduri mai complicate în viitor.

Accesibilitate

Aparatul dentar metalic tradițional este o metodă încercată și adevărată. Acestea corectează o serie de probleme medicale și, prin urmare, sunt atât o procedură restaurativă, cât și una cosmetică. În consecință, compania de asigurări poate contribui la costul acestui tratament important.

Chiar dacă societatea de asigurări nu acoperă toate costurile, aparatul dentar metalic costă totuși mai puțin decât opțiunile alternative. Acestea sunt montate într-o singură ședință și va trebui să vizitați cabinetul stomatologic doar pentru ajustări. Diferența exactă între costul aparatului dentar metalic tradițional și cel al aparatului dentar din plastic transparent depinde de durata tratamentului.  Discutați cu medicul dentist despre avantajele și dezavantajele fiecărei proceduri și despre care dintre ele este cea mai potrivită pentru nevoile dvs.

Întrebări frecvente

  1. Cum se curăță dinții cu aparatul dentar?
    Este ușor să vă curățați aparatul dentar, dar trebuie să fiți sistematic pentru a curăța toate suprafețele dinților. Aparatele metalice sunt fixe, ceea ce înseamnă că pot reține alimentele și pot crește acumularea de resturi și bacterii, așa că trebuie să aveți o atenție sporită. Periuța de dinți nu trebuie să fie prea mare, altfel nu va putea ajunge la toate colțurile gurii. Periile trebuie să fie medii și moi. Nu folosiți niciodată peri tari, aceștia vor uza dinții. Folosiți pe periuță o bucată cât un bob de mazăre (nu aveți nevoie de mai mult) de pastă de dinți fluorurată. Cel mai important loc de periat este între aparat și gingii. Începeți din partea din spate a gurii și folosiți mici mișcări circulare înainte și înapoi. Dacă aveți o periuță de dinți electrică, aceasta va face aceste mișcări pentru dvs. Curățați tot drumul de la o parte la alta, apoi curățați interiorul dinților în același mod. După aceea periați partea superioară sau suprafețele de mestecat ale dinților. Pentru a curăța între pătratele metalice (numite brackets), folosiți o periuță de dinți interproximală. După ce ați terminat de periat, clătiți-vă gura cu apă, luați apa de gură cu fluor și mișcați-o în jurul dinților timp de un minut. Dacă aceasta este curățarea de seară/noapte, nu trebuie să mâncați sau să beți nimic după aceasta în afară de apă. Curățenia de seară este cea mai importantă, deoarece cea mai mare parte a apărării gurii se află în salivă, iar în timpul somnului se produce mai puțină salivă, așa că este ușor pentru bacterii să se dezvolte în dinți și în gură.
  2. Este un tratament cu aparat metalic permanent?
    Poziția dinților este determinată de presiunea exercitată de buze și obraji pe de o parte și de limbă pe de altă parte. Dinții se află în zona de echilibru și vor reacționa la schimbările în echilibrul dintre cele două seturi de mușchi. Pe măsură ce fața crește și se maturizează, echilibrul se schimbă continuu. Prin urmare, chiar și după retenție, este normal ca de-a lungul vieții să apară mici mișcări ale dinților, așa că nu se poate oferi nicio garanție permanentă. Cu toate acestea, este neobișnuit ca dinții să se modifice suficient de mult pentru a necesita un tratament suplimentar. Se recomandă să continuați să purtați aparatul de retenție cel puțin două sau trei nopți pe săptămână atât timp cât doriți să vă păstrați dinții perfect drepți.

Concluzie

Atunci când dinții sunt nealiniați, acest lucru poate cauza o multitudine de probleme pentru sănătatea orală, inclusiv lipsa capacității de a mesteca sau de a mânca bine, deteriorarea maxilarului și boli ale gingiilor. Pe lângă asta, poate începe să afecteze stima de sine. Aici intervin aparatele metalice. Acestea sunt dispozitive dentare plasate de ortodont pentru a pune presiune pe dinți, ceea ce îi determină să se realinieze. Aparatele dentare pot remedia probleme precum mușcăturile excesive, inferioare și încrucișate sau pot închide spațiile dintre dinți și pot lărgi spațiile dintre ei, care sunt supraaglomerate.

Tratamentul ortodontic metalic constă într-un sistem de aparate fixe cu mai multe brațe atașate la partea internă (brațe linguale) sau externă (brațe vestibulare) a dintelui. Ortodontul se va ocupa de plasarea fiecărui aparat dentar pe fiecare dinte în parte, într-o poziție specifică, adică în funcție de nevoile fiecărui pacient. Și, aceste brackets sunt legate de fire sau arcuri de diferite grosimi și materiale.