Meniu

Aparat dentar pentru strungareata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mulți oameni, atât copii, cât și adulți, au în mod natural un spațiu între cei doi dinți frontali superiori. Acest decalaj, care este cunoscut oficial sub numele de diastemă, variază de la abia perceptibil la destul de semnificativ. Majoritatea spațiilor se vor închide cu timpul în cazul copiilor, dar pentru unele persoane, diastema sau strungăreața poate persista până la vârsta adultă, iar unele persoane pot considera că spațiul lor este o problemă estetică pe care ar prefera să o închidă.

Cum este tratată strungăreață între dinții din față cu aparat dentar?

În cazul în care o persoană are un spațiu între dinții din față și și-ar dori să-l închidă, aparatul dentar este o soluție comună. Acesta utilizează fire și suporturi pentru a apropia încet dinții, închizând diastema, cunoscută și ca strungăreață. Adesea, adulții preferă să folosească un aparat dentar invizibil sau detașabil, precum Invisalign.

Perioada în care aparatul dentar închide strungăreața depinde de mărimea diferenței, de stilul de aparat dentar ales și de poziționarea celorlalți dinți. De exemplu, dacă cineva are mai mulți dinți care trebuie repoziționați, persoana va trebui probabil să poarte aparat dentar pentru o perioadă mai lungă de timp. Durata tratamentului este stabilită de la caz la caz, astfel încât va trebui să se programeze o consultație cu un ortodont pentru a determina durata individuală. 

Cum reduce aparatul dentar spațiu dintre dinți?

Aparatul dentar este o opțiune de tratament excelentă pentru tratarea diastemei, deoarece funcția lor esențială este de a strânge dinții împreună folosind tensiune. Există diverse tratamente ortodontice pentru strungăreață, inclusiv aparatele ortodontice tradiționale și linguale (interioare), precum și Invisalign și alte opțiuni dentare.

Aparat dentar tradițional cu lanțuri elastice 

Aparatul dentar funcționează prin tragerea dinților la locul lor cu ajutorul bracketurilor, sârmei și lanțului elastic. Un ortodont va atașa brackeții pe dinți și va plasa un fir flexibil peste ei. Elasticele mici se potrivesc peste bracket-uri, legate într-un lanț, pentru a crea o forță care deplasează încet dinții în pozițiile lor corecte, închizând spațiile dintre dinți. Lanțurile elastice pot închide decalajele în doar șase săptămâni până la șase luni. Timpul de care au nevoie pacienții variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv mărimea și numărul de spații, starea gingiilor și vârsta pacientului.

Aparat dentar lingual

Plasat pe partea din spate a dinților, aparatul dentar lingual oferă o alternativă pentru pacienții îngrijorați de aspectul aparatului dentar metalic tradițional. Cu toate acestea, unele dezavantaje trebuie luate în considerare înainte de a opta pentru acest tratament. Fiecare suport pentru aparatul dentar lingual trebuie să fie adaptat la comandă, ceea ce îl face să fie o opțiune mai scumpă. De asemenea, este posibil ca o persoană să fie nevoită să poarte aparatul dentar lingual ceva mai mult timp decât aparatul dentar tradițional, deoarece nu are aceeași putere de a trage dinții la locul lor.

Invisalign 

Pentru unii pacienți cu spații între dinți, Invisalign ar putea fi o opțiune, însă acest lucru depinde de mărimea decalajului. Lacunele mici pot fi închise cu ajutorul capelor dentare din plastic transparent, dar dacă decalajul este mare, este posibil ca capele Invisalign să nu ofere suficientă forță pentru a trage dinții împreună atât cât este necesar. Unii oameni aleg o combinație de cape Invisalign și fațete pentru a închide o strungăreață mare.

Fațetarea dentară

Fațetarea dentară este uneori necesară pentru a închide complet spațiile dintre dinți. Acesta este, de obicei, cazul când decalajele sunt cauzate de faptul că pacientul are dinți foarte mici. Pentru ca fațetarea dentară să fie eficientă, dinții trebuie să fie poziționați corect înainte de procedură. Prin urmare, tratamentul ortodontic este, de obicei, necesar înainte de fațetarea dentară pentru rezultate optime. 

Atunci când căutați soluții pentru strungăreața dentară, asigurați-vă că alegeți un ortodont licențiat, cu experiență, într-un cabinet ortodontic dedicat, care va avea acces la cele mai eficiente materiale și tehnologii. Este posibil ca un dentist generalist să nu aibă aceleași echipamente.

Întrebări frecvente

 1. De ce se formează un spațiu între dinți?
  Strungăreața poate apărea chiar și la dinții adulți, unde nu existau înainte, în special între cei doi dinți din față, termenul medical fiind diastema. Uneori, o creștere excesivă a țesutului dintre linia gingivală și cei doi dinți frontali superiori va face ca dinții să se depărteze, ceea ce duce la apariția unui spațiu. Dacă se observă apariția unui decalaj, este important să se consulte un ortodont autorizat care poate recomanda un tratament pentru a închide diastema.
 2. Se poate mări diastema (strungăreața) dintre dinți?
  Da. Diastema poate, și probabil va crește în timp. Acest lucru este probabil mai ales dacă un dinte cade sau este îndepărtat, iar alți dinți încep să se mute în spațiul rămas în urmă, lăsând mai multe spații libere. Deoarece spațiile se pot înrăutăți în timp, este important să le abordați cât mai devreme posibil pentru a le împiedica să crească și pentru a păstra zâmbetul sănătos și corect aliniat, pentru cea mai bună sănătate generală a organismului.
 3. Se pot închide spațiile dintre dinți în mod natural?
  Spațiile se pot închide în mod natural doar la copiii ai căror dinți de lapte încă cad. Pe măsură ce le cresc dinții adulți, spațiile se pot închide singure. În cazul pacienților mai tineri cărora încă le cresc dinții de adult, ortodonții vor aștepta, în general, să vadă cum apar aceștia, folosind raze X pentru a prezice viitoarea creștere a noilor dinți. În cazul în care spațiile nu se închid în mod natural, atunci poate fi necesar un tratament ortodontic. În cazul în care diastema (strungăreața) apare la adulții la care a crescut deja întreaga dantură, este mult mai puțin probabil ca aceasta să se închidă în mod natural, în schimb, ar trebui să se consulte un ortodont în legătură cu închiderea acestora cu ajutorul aparatului dentar sau al alinierelor Invisalign.
 4. Poate aparatul dentar să închidă strungăreața între dinți?
  Da, aparatul dentar este o soluție excelentă pentru spațiile dintre dinți. Atât aparatul dentar metalic, cât și cel ceramic pot fi folosite pentru a închide un spațiu dentar, fie în față, fie spațiile dintre dinții laterali. Aparatele dentare sunt accesibile, confortabile, ușor de întreținut și oferă rezultate excelente și de lungă durată. 
 5. Cât de repede închide aparatul dentar spațiul dintre dinți (strungăreața)?
  Depinde de diagnosticul specific, de priceperea ortodontului și de mărimea strungăreței. Un singur spațiu poate fi închis cu ajutorul aparatelor ortodontice metalice sau ceramice în doar 6-8 luni, dar pentru cazurile mai complexe poate fi necesar un tratament mai extins, de la 12 luni la 2 ani.
 6. Poate tratamentul Invisalign să închidă un spațiu între dinți (strungăreață)?
  Da, tratamentul Invisalign este o soluție foarte eficientă pentru închiderea spațiilor dintre dinți. Capele transparente sunt confortabile, convenabile și discrete, ceea ce le face o opțiune de tratament populară, cu rezultate excelente și fără aspectul unui aparat dentar metalic. Unii ortodonți consideră că pot închide o strungăreață mai repede decât aparatele dentare tradiționale și sunt mai confortabile pentru pacient.
 7. Funcționează fațetarea dentară pentru închiderea unui spațiu între dinți?
  Uneori, fațetarea dentară este necesară pentru a închide spațiile dintre dinți. Acest lucru este valabil mai ales dacă spațiile sunt cauzate de dinți neobișnuit de mici. Cu toate acestea, pentru ca fațetarea dentară să fie eficientă, dinții trebuie să fie poziționați corespunzător înainte de a se putea efectua această procedură, prin urmare, tratamentul ortodontic este, de obicei, necesar înainte de fațetare pentru o funcționare și o estetică optimă.
 8. Este tratamentul Invisalign sau aparatul dentar mai bun pentru închiderea spațiilor dintre dinți?
  Atât aparatul dentar, cât și tratamentul Invisalign funcționează extrem de bine pentru închiderea spațiilor dintre dinți. Aparatul dentar poate fi mai rentabil, cele metalice și ceramice sunt ambele fiabile, eficiente și confortabile, dar mulți pacienți preferă tratamentul Invisalign pentru închiderea unui spațiu, deoarece aspectul subtil al alinierilor transparenți face ca tratamentul să fie discret și să nu aibă un impact atât de mare asupra aspectului pacientului. În plus, aliniatoarele transparente sunt mai confortabile de purtat decât aparatele dentare. Invisalign este convenabil și eficient și poate închide o strungăreață între dinți rapid și cu rezultate excelente.

Concluzie

Spațiul dintre dinți numit și strungăreață pot fi o problemă din punct de vedere al formei și al funcției dinților. Adesea, cea mai bună modalitate de a închide spațiile dintre dinți este cu ajutorul aparatului dentar, există și alte metode, dar depinde de rezultatul dorit.