Meniu

Carii la copii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cariile dentare la copii se referă la cele care apar sub vârsta de 6 ani, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale vizitelor la medic în acea perioadă a vieții. Acestea apar ca rezultat al deteriorării smalțului dentar, provocând găuri în dinți dacă se agravează. La copiii sub 6 ani cauzele apariției cariilor sunt diferite decât la maturi sau la copiii mai mari.

Cariile din cauza biberoanelor vs. cariile din copilăria timpurie

Singura diferență între caria de biberon și caria din copilăria timpurie este denumirea. În trecut, cariile din copilăria timpurie erau adesea denumite “caria dinților din biberon” sau “cariile din biberon”, din cauza asocierilor care au fost găsite între acestea și practicile specifice de alăptare și hrănire cu biberonul. Caria de biberon apare, de obicei, pe dinții din față sau “incisivi”, fiind cauzate de prea mult zahăr, care se găsește în lapte, lapte praf și alte sucuri și gustări îndulcite artificial. Cu toate acestea, cu câteva decenii în urmă, cercetările au recunoscut că motivele cariilor timpurii din copilărie sunt mai complexe decât simplele practici de hrănire din copilărie. Drept urmare, s-a adoptat termenul de “carii din copilăria timpurie” pentru a reflecta mai bine cauzele multifactoriale ale acestei probleme.

Caria dentară este considerată în prezent cea mai frecventă boală a copilăriei. Dacă este lăsată netratată, aceasta poate agrava starea dinților de lapte a copilului, dar și viitoarea lor sănătate orală. În timp ce caria dentară la copii mici este o problemă serioasă, aceasta poate fi prevenită prin efectuarea unor schimbări proactive în dieta și rutina de îngrijire orală. Igiena dentară și curățările dentare adecvate sunt esențiale. Aflați cum să păstrați dinții copilului curați și fără carii în primii ani de viață, precum și cum să învățați tehnici de autoîngrijire pe măsură ce copilul crește.

Cauzele cariilor dentare din copilărie timpurie

Cauzele comune includ:

  • Obiceiurile de periaj. Dacă copilul nu-și periază dinții suficient de des, acesta permite zaharurilor să se așeze pe dinți și să se transforme în acid. Acizii pot ataca dinții timp de până la 20 de minute după fiecare gustare sau masă.
  • Alegerile alimentare. Consumul multor alimente zaharoase sau mâncatul frecvent pe parcursul zilei poate cauza acumularea de acid pe dinți și slăbirea smalțului.
  • Utilizarea biberonului. Copiii mici care merg la culcare cu biberonul, beau suc din biberon sau îl folosesc ca suzetă pot dezvolta carii, ce afectează adesea cei doi dinți din față.
  • Genetică. Unii copii pot fi mai predispuși la carii pentru că au un smalț mai slab sau un alt factor genetic, cum ar fi producția scăzută de salivă sau forma dinților.

Atunci când un sugar adoarme cu un biberon sau folosește un biberon sau o ceașcă pentru perioade lungi de timp, zahărul poate acoperi dinții. Acest lucru face ca dinții să se carieze mai repede la acești copii. Dacă această substanță nu este îndepărtată corespunzător de pe dinți, bacteriile din placa bacteriană vor elibera acizi care descompun smalțul și formează găuri (carii) în dinți.

Simptomele cariilor dentare din copilăria timpurie

Deseori copiii nu prezintă niciun simptom al unei carii – mai ales dacă aceasta se află în stadii incipiente. De aceea, programările regulate la dentist sunt importante, deoarece atunci pot fi depistate și tratate cariile înainte ca acestea să devină imposibil de tratat cu o plombă.

Semnele timpurii ale cariei dentare la copii

Uneori, semnele sunt destul de subtile sau copilul nu le poate comunica. De aceea, este important ca părintele în timp ce îi periază dinții, să-i și examineze. În acest fel, pot fi depistate schimbările și programate vizite la dentist dacă există motive de îngrijorare.

Următoarele semne pot fi depistate:

  • O bandă albă mată pe suprafața dintelui cea mai apropiată de linia gingiei – acesta este primul semn și, de obicei, rămâne nedetectat de părinți.
  • O bandă galbenă, maro sau neagră pe suprafața dentară cea mai apropiată de linia gingivală, indică o progresie spre carie.
  • Dinții care arată ca niște cioturi maro-negre indică faptul că cel mic are o carie avansată.
  • Dureri dentare sau dureri în jurul zonei afectate.
  • Sensibilitate la alimente sau băuturi calde sau reci.

Alte simptome ale cariei dentare la copii mici

Pe măsură ce caria progresează, culoarea se poate schimba de la maro deschis la maro închis sau chiar negru. Pe lângă simptomele fizice sau durerea, copilul poate prezenta și alte semne care nu sunt întotdeauna la fel de evidente.

  • Dificultăți în a mânca. Durerea dentară poate face ca simplele gustări și mese să fie experiențe neplăcute. După un timp, copilul poate alege pur și simplu să nu mai mănânce anumite alimente pentru a evita disconfortul.
  • Probleme cu creșterea în greutate sau deficiențe de vitamine. Dacă micuțul are probleme în a mânca o dietă echilibrată, este posibil să aibă, de asemenea, probleme în a lua în greutate sau în a obține un echilibru corect de vitamine și minerale.
  • Agitație. Este posibil ca copiii să nu aibă limbajul necesar pentru a împărtăși ceea ce este în neregulă. În schimb, ei pot plânge sau pot fi irascibili. 

Dacă o carie nu este tratată, dintele se poate infecta. Semnele de infecție includ febră și durere, precum și un abces pe dinte sau umflături faciale. Vorbiți cu medicul dentist sau cu pediatrul copilului dacă aveți îngrijorări legate de infecție. În stadii foarte incipiente, cariile din copilărie pot fi inversate cu un tratament. Însă, deoarece stadiile timpurii pot fi greu de observat, în cele mai multe cazuri, cariile din copilăria timpurie nu sunt depistate decât în stadiile mai grave. În acest moment cariile nu pot fi inversate și copilul poate avea nevoie de un tratament dentar major.

Tratamentul pentru cariile dentare din copilăria timpurie

Există mai multe opțiuni atunci când vine vorba de tratarea cariilor la sugari. Dacă acea carie nu este avansată, medicul dentist poate sugera monitorizarea dintelui și respectarea unei bune igiene dentare pentru a vedea dacă se inversează. Tratamentul adecvat pentru cariile din copilăria timpurie depinde de cât de mult a progresat boala. O carie minoră la un dinte de copil poate fi tratată cu o simplă plombă dentară, în timp ce tratarea una profundă poate necesita terapie pulpară pediatrică sau chiar extracția dintelui de lapte. Dacă însă acesta se află în stadiile incipiente și nu a devenit cariat (adică nu a progresat până la punctul de a avea o carie reală), este uneori posibil să se trateze caria fără a se recurge la proceduri invazive. În acest caz, medicul stomatolog pediatru al copilului va lucra cu părintele și cu copilul pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat, care poate include măsuri preventive, cum ar fi tratamente cu lacuri de fluor, modificări ale dietei și îmbunătățirea practicilor de igienă orală.

  • Tratamentul profesional cu fluorură. Acesta poate ajuta, de asemenea, la inversarea cariilor timpurii prin refacerea smalțului dentar.
  • Restaurare (“plombare”). O plombare presupune îndepărtarea porțiunii cariate a dintelui copilului prin forare pentru a crea o gaură. Gaura este apoi umplută cu rășină (compozit), acrilic sau un alt material. Acest tratament implică o singură vizită la cabinet. Cu toate acestea, în cazul în care copilul are mai multe carii, medicul stomatolog poate să împartă vizitele. Obținerea unei plombe implică o injecție în gură pentru a amorți durerea în timpul procedurii. Dacă credeți că copilul ar putea avea probleme în a obține o plombă, vă puteți întreba medicul dentist despre stomatologia prin sedare.

Alte tratamente pentru cariile dentare din copilăria timpurie

  • Coroane. Pentru cazurile mai severe de carie, un dentist poate sugera plasarea unei coroane peste dintele afectat. De obicei, o coroană durează doar o singură vizită pentru a fi plasată la un copil, deoarece aceasta va veni în dimensiuni preformate.
  • Extracția este o altă metodă de tratament pentru situațiile mai grave. Dacă dintele copilului este extras, medicul dentist va pune probabil un distanțier pentru a se asigura că există spațiu pentru ca dinții adulți să apară mai târziu.
  • Fluorură de argint și diamină. În anumite circumstanțe, fluorura de diamină de argint poate fi utilizată pentru a trata temporar cariile dentare până când copilul este mai mare și mai capabil să tolereze mai bine opțiunile de tratament invazive fără sedare.

Complicații potențiale în cazul cariilor dentare din copilăria timpurie care nu sunt tratate

Cariile sugarului pot fi o problemă gravă. Un copil are nevoie de dinții săi pentru a mesteca, a vorbi și a zâmbi. Dinții de lapte țin, de asemenea, spațiul pentru dinții adulți. Durerea și infecția vor rezulta probabil dacă un dinte este pierdut prea devreme sau dacă o carie dentară este lăsată netratată. În plus, dacă dinții copilului nu se dezvoltă corespunzător, acesta poate dezvolta obiceiuri alimentare proaste sau poate avea probleme de vorbire. Dinții adulți pot crește strâmb sau pot cauza înghesuială. 

Caria dentară generalizată sau severă poate provoca complicații suplimentare, inclusiv:

  • Durere cronică
  • Dinți adulți strâmbi
  • Durere sau dificultăți de mestecat
  • Infecții grave

Prevenirea cariilor dentare timpurii 

Copiii care au carii la dinții de lapte au mai multe șanse să dezvolte carii la dinții de adult. Vă puteți ajuta copilul să evite cariile dentare încă de la început prin promovarea unei bune igiene dentare și prin modificarea obiceiurilor de viață.

Țineți cont de aceste sfaturi:

  • Ajutați-vă copilul să se spele pe dinți de două ori pe zi cu pastă de dinți care conține fluor. În general, copiii mici au nevoie doar de o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre.
  • Practicați folosirea aței dentare împreună cu copilul cel puțin o dată pe zi.
  • Oferiți-i copilului mese și gustări sănătoase, care nu conțin prea mult zahăr adăugat. Alimente precum brânza, laptele și iaurtul sunt alegeri bune, deoarece sunt sărace în zahăr, dar bogate în calciu. Consumul de apă din belșug în loc de sucuri poate ajuta la menținerea la distanță a zahărului.
  • Nu-i permiteți copilului să adoarmă noaptea cu un biberon sau o cană cu suc sau lapte.
  • Țineți pasul cu vizitele la stomatolog. Este bine să faceți o curățare profesională și un examen dentar de două ori pe an.
  • Întrebați medicul dentist al copilului despre tratamentele cu fluor sau sigilanți (un strat protector aplicat pe canelurile mai adânci de pe dinții din spate) care pot ajuta la asigurarea unei bariere suplimentare de protecție pe dinții de lapte.

Întrebări frecvente

  1. Ce este caria dentară la copii?
    Caria dentară la copii este degradarea sau distrugerea smalțului dentar, care poate duce la găuri în dinți. Smalțul este suprafața exterioară dură a unui dinte. 
  2. Care sunt cauzele cariilor dentare la un copil?
    Cariile dentare la copii pot fi cauzate de mai mulți factori, însă, în special, de bacterii. Acestea pot apărea atunci când alimentele care conțin carbohidrați (zaharuri și amidon) sunt lăsate pe dinți. Astfel de alimente includ laptele, sifonul, stafidele, bomboanele, prăjiturile, sucurile de fructe, cerealele și pâinea. Bacteriile care trăiesc în mod normal în gură modifică aceste alimente, producând acizi. Combinația dintre bacterii, alimente, acid și salivă formează o substanță numită placă care se lipește de dinți. În timp, acizii produși de bacterii devorează smalțul dinților, provocând carii.
  3. Ce copii sunt expuși riscului de carii dentare?
    Toți copiii au bacterii în gură, așadar, toți sunt expuși riscului de carii dentare, dar următoarele aspecte pot crește riscul de apariție:
    – Nivelurile ridicate de bacterii
    – O dietă bogată în zaharuri și amidon
    – Alimentarea cu apă care are un conținut limitat sau deloc de fluor
    – Igiena orală deficitar
    – Un flux de salivă mai mic decât în mod normal
  4. Care sunt simptomele cariilor dentare la un copil?
    Următoarele simptome sunt un mod comun în care dinții dezvoltă carii, dar acestea pot fi puțin diferite pentru fiecare copil. Petele albe încep să se formeze pe dinți în zonele afectate, înseamnând că smalțul începe să se descompună. Ele pot duce la o sensibilitate timpurie la nivelul dinților. În timp aceste pete, dacă nu sunt tratate, devin de culoare maro deschis, ceea ce înseamnă că există o carie. Dacă aceasta se adâncește apare o nuanță mai închisă de maro spre negru. Cariile însă, nu provoacă întotdeauna simptome. Uneori, copiii nu știu că au una până când dentistul nu o găsește, dar copilul poate simți:
    – Durere în zona din jurul dintelui.
    – Sensibilitate la anumite alimente, cum ar fi dulciurile și băuturile calde sau reci.
  5. Cariile la dinții de lapte trebuie tratate?
    Cariile netratate continuă să provoace durere, umflături, disconfort și infecții la dinții primari, la fel ca și la dinții permanenți. Bacteriile din dintele infectat cresc și se înmulțesc, afectând osul subiacent. Un mediu plin de bacterii în gură va afecta dinții permanenți. Tratarea cariilor din dinții de lapte poate ajuta la protejarea sănătății dinților permanenți.
  6. Este normal ca un copil de 3 ani să aibă carii?
    Cariile dentare sunt frecvente în cazul dinților de lapte. De fapt, experții spun că aproximativ 20% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani pot avea carii netratate. În timp ce copilul își va pierde în cele din urmă dinții primari (de lapte), îngrijirea acestor dinți este importantă, deoarece țin loc de spațiu pentru dinții adulți.
  7. Caria se poate vindeca singură?
    Nu. Indiferent de ceea ce faceți, o carie nu se va îmbunătăți în timp și nu se va vindeca de la sine.
  8. Este vina părintelui dacă copilul are carie?
    Mulți părinți se îngrijorează atunci când află că copilul lor are o carie, deși nu este nevoie să intre în panică sau să fie duri cu ei înșiși. Acest lucru nu înseamnă că părintele a făcut neapărat ceva greșit, deoarece cariile apar din varii motive care nu sunt neapărat sub controlul părinților.
  9. De ce se cariază dinții copilului de 2 ani?
    Cariile apar atunci când dinții copilului intră în contact cu alimente și băuturi zaharoase des și pentru perioade lungi de timp. Aceste băuturi includ sucurile de fructe, sucurile carbogazoase și alte băuturi cu zahăr. Părinții sunt adesea surprinși să afle că apariția cariilor poate începe imediat ce apar dinții copilului, de obicei până la șase luni.

Concluzie

Dinții de lapte sunt temporari, dar importanți. Tratați vizitele dentare ale copilului mic așa cum ați trata controalele de sănătate obișnuite ale acestuia. Curățările și examinările de rutină ajută la depistarea micilor probleme înainte ca acestea să se transforme în carii care ar putea afecta zâmbetul copilului pentru o viață întreagă.