Meniu

Cat tine o plomba? Si cand trebuie inlocuita?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Plombele dentare devin din ce în ce mai avansate în fiecare an, iar îmbunătățirile în ceea ce privește durata de viață sunt destul de frecvente. Totuși, în ciuda progreselor făcute, plombele au totuși o perioadă de utilizare finită, după care încep să cedeze. De aceea, este important să vă asigurați că știți care sunt semnele eșecului plombelor.

Cât țin plombele?

Plombele dentare pot fi realizate din mai multe tipuri diferite de materiale, iar tipul de plomba pe care o aveți determină în mare măsură cât timp ar trebui să dureze. De obicei, plombele nu durează o viață întreagă, așa că efectuarea unor controale stomatologice regulate vă poate ajuta să determinați când ar putea fi necesară înlocuirea unei plombe.

Plombe de amalgam

Acestea sunt, de asemenea, plombe de argint, deși conțin mai multe metale decât argintul. Ele sunt un amalgam sau un amestec de particule de argint, cupru și particule de aliaj de staniu, precum și mercur elementar. Vârsta medie a unei plombe de amalgam în momentul în care trebuie înlocuită este de aproximativ 15 ani, cu o diferență de 6 ani în medie.

În cazul plombelor din amalgam de mercur, poate exista un risc de toxicitate. Nu ar trebui să aveți o plombă din amalgam de mercur dacă:

  • Sunteți însărcinată, intenționați să rămâneți însărcinată sau alăptați
  • Aveți sub 6 ani
  • Aveți o afecțiune neurologică sau probleme renale
  • Aveți o alergie la mercur

Compozit

Plombele din compozit sunt populare printre pacienți, deoarece culoarea poate fi adesea asortată cu nuanța dinților din jur. Acestea sunt realizate dintr-o combinație de rășini acrilice și ceramice. Plombele compozite se leagă chimic de dintele din jur cu un adeziv. Acestea durează în medie aproximativ 7 ani, dar dacă plombele sunt mai mici și pacienții au o sănătate orală bună, acestea pot dura 10 ani sau mai mult.

Plombe de aur

După cum v-ați putea imagina, plombele din aur sunt mult mai scumpe decât amalgamul sau restaurările din compozit, fiind mai durabile deoarece  durează în medie 20 de ani sau mai mult.

Plombe ceramice

Plombele ceramice sunt realizate cu un tip de porțelan și pot dura 15 ani sau mai mult. Cu toate acestea, ele sunt chiar mai scumpe decât restaurările din aur și sunt printre cele mai puțin frecvente tipuri de plombe disponibile. Plombele ceramice trebuie să fie realizate de un laborator dentar și lipite în dinte.

Plombe cu ionomer de sticlă

Plombele cu ionomer de sticlă sunt realizate cu un fel de sticlă și acrilic și pot fi plasate direct în dinte. Ele sunt mai slabe decât alte plombe și sunt utilizate de obicei pentru carii mici în apropierea liniei gingivale, nu pe suprafețele de mestecat. Acestea durează de obicei aproximativ 5 ani.

Alternative pentru o plombă tradițională și longevitatea acestora

În timp ce cea mai bună alternativă la plombele tradiționale este prevenirea cariilor dentare și a necesității unei plombe în primul rând, alte evoluții din ultimii ani au oferit dentiștilor câteva opțiuni noi.

Fluorura de diamină de argint (SDF)

Un produs, cunoscut sub numele de SDF, este un lichid antibiotic care se aplică pe un dinte care are deja o anumită carie sau sensibilitate. SDF poate ajuta la prevenirea cariilor ulterioare. Totuși, dacă dintele a suferit deja o carie considerabilă, poate fi necesară o plombă tradițională. SDF durează de obicei între 3-12 luni, dar poate fi reaplicat în mod regulat.

Terapia de canal

În situațiile în care o plombă nu va fi suficientă pentru a salva un dinte, medicul dentist poate recomanda terapia de canal. Aceasta se face prin îndepărtarea interiorului rădăcinii dintelui și introducerea unui material de umplutură cauciucat special în dinte pentru a-l conserva. Unele tratamente de canal durează un an, altele pot dura zece ani sau mai mult. Molarii au, de obicei, în medie, o rată de supraviețuire de 10 ani.

Coroane sau fațete

Un medic dentist poate îndepărta o parte din dintele care se cariază și îl poate acoperi cu o coroană care arată ca un dinte, dar este făcută din metal, porțelan sau rășină. Longevitatea fațetelor este excelentă atunci când acestea sunt lipite în întregime de smalț, durând până la 20 de ani sau mai mult în cazul fațetelor din porțelan rezistent sau 7-10 ani în cazul fațetelor din compozit. Coroanele dentare montate în mod profesional au, de obicei, o longevitate medie de aproximativ cinci până la 15 ani. Coroanele sunt realizate din materiale rezistente, cum ar fi porțelanul sau aliajele metalice, ceea ce le permite să reziste la uzură și deteriorări potențiale.

Când trebuie înlocuită o plombă?

Dacă aveți o sănătate dentară bună, o vizită la dentist o dată sau de două ori pe an poate fi suficientă. Dar dacă aveți probleme dentare, cum ar fi parodontita (boala gingivală), este posibil să aveți nevoie de curățări și controale regulate de câteva ori pe an. Mergeți la medicul dentist dacă prezentați oricare dintre următoarele semne sau alte afecțiuni legate de dinți și gingii:

  • Gingii umflate sau care sângerează atunci când vă periați sau folosiți ața dentară
  • Sensibilitate a dinților la căldură și frig
  • Dureri de dinți, gingii sau maxilar
  • Dificultăți de mestecat
  • Dinte slăbit
  • Respirație urât mirositoare persistentă
  • Răni sau pete în gură

Concluzie

O plombă poate dura o viață întreagă sau poate fi nevoie să fie înlocuită în câțiva ani. În medie, ar trebui să dureze un deceniu sau mai mult. Unii stomatologi oferă garanții de aproximativ 1 sau 2 ani pentru plombele noi, cu condiția să faceți controale la fiecare 6 luni și să aveți grijă de dinți acasă. Spălatul de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor, folosirea zilnică a aței dentare și o dietă echilibrată pot contribui, de asemenea, la prelungirea duratei de viață a plombelor.