Meniu

Cea mai buna pasta de dinti pentru albire

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Pasta de dinți de albire reprezintă o modalitate simplă de a întreține dinții albi pentru o perioadă mai lungă. În timp ce se îndepărtează placa bacteriană, resturile alimentare și se previne apariția cariilor, prezența ingredientelor de albire, cum ar fi peroxidul de hidrogen, poate elimina și petele cauzate de consumul de cafea, ceai, vin roșu sau chiar cele cauzate de fumat. Majoritatea pastelor de dinți, indiferent dacă sunt etichetate ca fiind de albire sau nu, conțin un fel de abraziv ușor pentru a îndepărta în siguranță petele de suprafață de pe dinți. Proprietatea de albire va funcționa dacă o persoană urmează instrucțiunile, dar nu trebuie să se aștepte ca aceasta să facă minuni. Pasta de dinți nu va avea un efect de albire mai deschis decât nuanța naturală, doar albirea în cadrul unei ședințe la dentist poate face acest lucru.

Cea mai bună pastă de dinți pentru albire

Pasta de dinți Crest Gum and Sensitivity Gentle Whitening 

Este posibil ca aceasta să nu aibă un efect de albire instant, dar protejează dinții de sensibilitate și durere. Ingredientele sunt selectate atent pentru a nu irita gingiile și a nu face gura să se simtă uscată, în comparație cu alte paste de dinți de albire, motiv pentru care este recomandată pentru confort. De asemenea, are un gust ușor de mentă care nu este prea puternic, iar spuma este mai fină decât cea a pastei de dinți obișnuite, ceea ce ajută la acoperirea mai bună a dinților și la pătrunderea în locurile greu accesibile.

Ingrediente cheie: Fluorură de sodiu, siliciu hidratat 

Avantajele:

 • Ajută la ameliorarea sensibilității
 • Aromă ușoară de mentă

Dezavantaje: 

 • Albirea poate fi mai lentă decât în cazul altor mărci

Un dezavantaj al utilizării pastei de dinți și a tratamentelor de albire este că uneori provoacă o sensibilitate crescută a dinților. Aceasta poate face dificil mâncatul și băutul din cauza disconfortului pe care îl provoacă în gură. Pasta de dinți Crest Gum & Sensitivity Gentle Whitening este alegerea potrivită pentru a ajuta la îndepărtarea petelor, minimizând în același timp disconfortul provocat de sensibilitate.

Cea mai bună alegere pentru dinții sensibili: Pasta de dinți Crest Gum and Sensitivity Gentle Whitening

Preț: 44 lei

Pastă de dinți Crest 3D White Brilliance

Pasta de dinți nu trebuie să fie selectată doar pentru funcționalitate, adică să ajute la albirea vizibilă a dinților, dar se dorește și ca aceasta să aibă un gust acceptabil în momentul spălării. De aceea, pasta de dinți Crest 3D White Brilliance este o alegere bună atunci când gustul pentru unii este și el important, având o aromă vibrantă de mentă, nu este prea amară sau prea puternică în comparație cu alte paste de dinți. În plus, aceasta are o formulă cu fluorură de sodiu, care acționează bine pentru a întări smalțul și a preveni cariile. Conținutul de siliciu, face posibilă îndepărtarea petelor în doar cinci zile, și oferă o prevenire a acestora timp de 24 de ore atunci când este folosită de două ori pe zi. Diferența de culoare a dinților sau de albire nu este semnificativă, dar este o opțiune bună dacă o persoană dorește o pastă de dinți cu un gust plăcut și care are și o componentă de albire.

Ingrediente cheie: Fluorură de sodiu, siliciu 

Avantaje:

 • Protecție împotriva petelor timp de 24 de ore
 • Aromă de mentă

Dezavantaje: 

 • Este posibil ca albirea să nu fie la fel de semnificativă ca la alte mărci

Cea mai bună alegere pentru gust: Pasta de dinți Crest 3D White Brilliance

Preț: 64 lei

Pastă de dinți Colgate cu bicarbonat de sodiu și peroxid cu bule de albire

Pasta de dinți Colgate combină atât agenții de albire chimici, cât și cei abrazivi, conținând peroxid și siliciu hidratat. Fluorul este un alt ingredient activ inclus în produs pentru a proteja dinții de carii. Această formulă unică eliberează bule de oxigen în timp ce o persoană își periază dinții pentru o senzație de prospețime. Aroma de mentă este blândă și plăcută, iar bicarbonatul de sodiu nu creează un gust sau o senzație aspră, motiv pentru care este potrivită din punct de vedere al confortului și al gustului. Albirea nu-și face efectul rapid, dar prin utilizarea regulată în timp, se poate observa o diferență clară în culoarea dinților.

Ingredientele cheie: Bicarbonatul de sodiu, peroxidul, siliciul și fluorul

Avantajele: 

 • O combinație între ingrediente și un produs de curățare
 • Dispune atât de substanțe de albire chimice, cât și abrazive
 • Bulele de oxigen oferă o senzație de curățare profundă

Dezavantajele: 

 • Acțiunea de bule poate fi prea agresivă pentru unii utilizatori

Cea mai bună alegere cu bicarbonat de sodiu: Pastă de dinți Colgate cu bicarbonat de sodiu și peroxid cu bule de albire (Pastă de dinți Colgate Baking Soda and Peroxide Whitening Bubbles)

Preț: 10 lei

Pastă de dinți pentru albirea avansată a dinților Colgate Optic White 

Multe dintre pastele de dinți pentru albirea dinților conțin un fel de peroxid, pentru că este un agent de albire eficient. În practică, peroxidul deschide porii smalțului dinților și le schimbă culoarea din interior spre exterior, făcându-i să pară mai albi. Aceasta este o alegere excelentă pentru cei care caută să evite disconfortul, dar nu este recomandat spre folosire mai mult de câteva săptămâni la rând. Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a fi observate rezultatele albirii, de asemenea, aceasta are și o aromă mentolată care elimină chiar și cele mai persistente mirosuri. 

Ingredientele cheie: Monofluorofosfatul de sodiu, peroxidul de hidrogen, siliciu

Avantajele: 

 • Albește chimic dinții pentru a evita abraziunea smalțului
 • Previne apariția cariilor
 • Împrospătează respirația

Dezavantaje: 

 • Poate provoca sensibilitate în cazul utilizării prelungite

Cea mai bună pastă de dinți cu peroxid de hidrogen: Pasta de dinți pentru albirea dinților Colgate Optic White 

Preț: 22 lei

Pasta de dinți Sensodyne Extra Whitening

În primul rând, are toate proprietățile necesare pentru a preveni cariile, iar adițional este nitratul de potasiu care contribuie la atenuarea sensibilității. Sensodyne este recomandată pentru că utilizează trifosfat pentasodic, un ingredient care îndepărtează petele de suprafață fără a fi prea abraziv pentru smalț. Aceasta este perfectă pentru a menține dinții albi acasă, doar prin periajul de două-trei ori pe zi cu această pastă de dinți și folosirea aței dentare. Aceasta însă, nu oferă însă dinți albi perlați peste noapte. Nicio pastă de dinți nu are cu adevărat capacitatea de a face asta, având în vedere că se află pe dinți doar pentru o perioadă scurtă de timp. 

Ingredientele cheie: Nitratul de potasiu, fluorura de sodiu, siliciul hidratat

Avantajele: 

 • Conține nitrat de potasiu pentru a ajuta la atenuarea sensibilității
 • Recomandată de medici

Dezavantajele: 

 • Nu este potrivită pentru albire ci mai mult pentru întreținerea rezultatelor obținute în cabinetul deintistului

Cea mai bună pentru prevenirea cariilor: Pasta de dinți Sensodyne Extra Whitening

Preț: 18 lei

La ce să vă uitați când cumpărați o pastă de dinți pentru albire?

Primul și cel mai important element care trebuie verificat atunci când se cumpără o pastă de dinți este acceptarea medicală. Acest lucru este deosebit de important când vine vorba de pastele de dinți de albire, deoarece producătorii tind să folosească substanțe abrazive precum siliciul (ingredient prezent în nisip) pentru a îndepărta petele. Un alt lucru de verificat este fluorul, un mineral care întărește smalțul și ajută la prevenirea cariilor. Mineralul care a fost mult timp asociat cu efecte negative, dar experții și un întreg corp de cercetare îl consideră nu numai sigur în pasta de dinți, ci și necesar pentru prevenirea cariilor. Singurele ingrediente care stomatologii recomandă să fie evitate sunt zaharurile, care îmbunătățesc aroma pastei de dinți, dar pot provoca efecte adverse, inclusiv carii dentare, însă din fericire, majoritatea pastelor de dinți utilizează alternative de zahăr sigure pentru dinți, cum ar fi xilitolul sau stevia.

Atunci când o persoană cumpără o pastă de dinți de albire, este important să verifice ingredientele. În primul rând, fluorura de sodiu este un ingredient cheie necesar în orice pastă de dinți, pentru că previne cariile și întărește dinții. Ingredientele cheie de albire includ peroxidul de hidrogen și peroxidul de carbamidă, precum și agenții de albire mai abrazivi, cum ar fi siliciul, care acționează pentru a elimina petele de pe suprafața dinților. Deși nu se va găsi neapărat pe etichetă un scor de abrazivitate relativ a dentinei pentru o pastă de dinți, acest număr măsoară potențialele efecte erozive (efecte de uzură) ale pastei asupra dinților. 

Există două categorii majore de ingrediente de albire în pasta de dinți: cele abrazive și agenții de albire. Cele mai multe paste de dinți de albire se bazează pe abrazivi blânzi, siguri pentru smalț, care funcționează pentru a îndepărta petele cauzate de mâncare și băutură. Din punct de vedere tehnic, acestea nu schimbă culoarea dinților, ci doar curăță orice murdărie care i-ar putea face să pară mai galbeni, motiv pentru care o persoană ar fi mai susceptibilă să ia un kit de albire la domiciliu pentru a observa efecte mai intense. Agenții de albire (cum ar fi peroxidul), totuși, pot evidenția culoarea în straturile cele mai exterioare ale smalțului. Cu toate acestea, agenții de albire sunt mai puțin întâlniți în componența pastelor de dinți, deoarece au nevoie de mai mult de două minute de contact pentru a acționa cu adevărat, de aceea, funcționalitatea benzilor de albire este mai înaltă, acestea menținând agentul de albire pe dinți timp de câteva minute.

Concluzie

Pasta de dinți de albire îndepărtează doar petele superficiale de pe dinți, cum ar fi cele de la cafea sau vin roșu, prin utilizarea unui abraziv. Acestea nu fac dinții mai deschis decât nuanța lor naturală, din acest motiv, folosirea kiturilor de albire sau a tratamentelor profesionale de la un dentist pot oferi rezultate mai promițătoare.