Meniu

Cele mai bune calmante pentru dinti

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Analgezicele includ medicamente precum paracetamolul, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și opioidele. Analgezicele blochează doar durerea, nu vindecă infecția și nu ucid bacteriile. 

Ce este durerea de dinți?

Durerile de dinți pot varia de la un disconfort ușor până la o durere pulsatilă și pot apărea în orice moment. Cel mai bine este ca o persoană să viziteze un dentist cât mai curând posibil atunci când se confruntă cu o durere de dinți, deoarece cariile vor durea până când o infecție ajunge la nervul dintelui și poate fi un semn al unei probleme mult mai mari. Nervii din interiorul dinților se numără printre cei mai sensibili din organism, așa că, atunci când aceștia sunt iritați sau infectați, pot provoca dureri puternice. Durerea dentară acută poate afecta țesuturile dure și moi ale gurii și se poate datora unor afecțiuni subiacente sau procedurilor dentare. Analgezicele orale sunt utilizate pentru gestionarea durerii dentare acute și există diverse medicamente și combinații de medicamente care pot fi utilizate.

Analgezice neopioide

Analgezicele neopioide includ medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum paracetamolul, printre acestea se numără, de exemplu, ibuprofenul, reuxenul, celecoxibul și aspirina. Fiecare dintre ele acționează prin mecanisme ușor diferite, dar, în general, inhibă ciclooxigenaza, o enzimă implicată în conversia acidului arahidonic în prostaglandine, care sunt mediatori ai inflamației, febrei și durerii. Mecanismul prin care paracetamolul asigură ameliorarea durerii este mai puțin clar, dar există unele dovezi care sugerează că acesta implică inhibarea sintezei de prostaglandine în sistemul nervos central.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene acționează periferic, ceea ce înseamnă că ajută la ameliorarea durerii prin reducerea inflamației la locul în care aceasta apare. Alternativ, paracetamolul acționează la nivel central prin blocarea transmiterii semnalizării durerii în cadrul sistemului nervos central. Datorită acestor mecanisme de acțiune diferite, s-a demonstrat că administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene și paracetamol în combinație este foarte eficientă în reducerea durerii ușoare până la moderate, deoarece durerea este blocată la ambele capete ale căii nociceptive.

Paracetamolul și unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen) sunt disponibile pentru pacienți fără prescripție medicală în doze standard, dar pacienților li se pot prescrie doze mai mari din aceste medicamente. Există, de asemenea, alte câteva medicamente antiinflamatoare nesteroidiene disponibile numai cu prescripție medicală, cum ar fi celecoxib, ketoprofen și diclofenac.

Deși, eficiente în ameliorarea durerii acute, utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, în special utilizarea pe termen lung, poate fi însoțită de efecte adverse, deoarece prostaglandinele au un rol în protecția mucoasei gastrointestinale și joacă, de asemenea, un rol esențial în perfuzia renală. Prin blocarea sintezei de prostaglandine, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot provoca efecte adverse renale. Cel mai frecvente sunt greață, arsuri la stomac, dureri abdominale și sângerări, în plus, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot crește riscul de evenimente cardiovasculare grave și nefrotoxicitate. Toate rețetele cu acest tip de medicamente trebuie să afișeze un avertisment, care să indice că sunt posibile evenimente trombotice cardiovasculare, precum și riscuri gastrointestinale atunci când se utilizează medicamentul.

Utilizarea paracetamolului a fost asociată cu toxicitate hepatică, precum și cu alte efecte adverse mai puțin grave, cum ar fi dureri de cap și agitație. Paracetamolul eliberat pe bază de prescripție medicală trebuie să afișeze un avertisment, privind hepatotoxicitatea, deoarece administrarea a peste 4.000 mg pe zi a fost asociată cu insuficiență hepatică acută. Pacienții pot fi expuși riscului de a depăși această limită de 4.000 mg cu alte medicamente eliberate fără prescripție medicală, deoarece există multe combinații de medicamente care conțin paracetamol ca ingredient activ (de exemplu, medicamente pentru răceală și gripă), iar pacienții pot lua, fără să știe, mai multe medicamente care conțin paracetamol în același timp. Atunci când medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt luate în combinație cu paracetamol, există puține indicii că efectele adverse sunt mai mari decât cele experimentate cu fiecare medicament în parte.

Analgezice opioide

Analgezicele opioide pot fi utilizate pentru a trata durerea acută moderată până la severă și includ medicamente precum oxicodona, morfina și codeina. Aceste medicamente sunt adesea prescrise sub forme care sunt combinate cu paracetamol sau aspirină. Mecanismul precis de acțiune al opioidelor nu este cunoscut, însă au fost identificați receptori opioizi specifici în creier și măduva spinării care se crede că joacă un rol. În timp ce medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene prezintă un plafon de eficacitate în care o dozare suplimentară nu oferă o ameliorare suplimentară, opioidele nu au un plafon analgezic. 

Efectele adverse frecvente asociate cu opioidele includ sedare, amețeli, greață, vărsături, prurit, transpirație, constipație și insuficiență respiratorie. În plus, opioidele eliberate pe bază de prescripție medicală conțin o avertizare, care menționează riscurile de dependență, abuz și utilizare greșită, insuficiență respiratorie, ingestie accidentală (în special de către copii), sindrom de abstinență neonatală de opioide (în urma utilizării prelungite în timpul sarcinii).

Cele mai bune analgezice pentru gestionarea durerilor de dinți în funcție de nivelul durerii

Paracetamol
Paracetamolul este foarte bun pentru gestionarea durerii de dinți ușoare până la moderate. Acesta poate fi folosit pentru durerea severă, dar este de obicei combinat cu alte medicamente. În primele 48-72 de ore, este mai bine să fie folosit la intervale regulate, în loc de “la nevoie”. Paracetamolul este un analgezic foarte sigur. Are puține efecte secundare, cu condiția să nu depășiți niciodată doza zilnică recomandată.  Doza zilnică totală recomandată pentru adulți este de 4 g, ceea ce reprezintă 8x comprimate de 500 mg. Aceasta se administrează de obicei sub formă de 2 comprimate de 500 mg, de 4 ori pe zi (la fiecare 6 ore).

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sunt excelente pentru gestionarea durerii de dinți ușoare până la moderate. Atunci când sunt combinate cu alte medicamente, acestea sunt foarte eficiente împotriva durerii severe și includ aspirina și ibuprofenul. Însă, nu trebuie luate pentru mai mult de 2 săptămâni fără supravegherea medicului.

AINS sunt sigure, dar nu trebuie folosite în următoarele cazuri:

  • Alergie la aspirină sau la orice AINS
  • La persoane sub vârsta de 16 ani
  • În timpul sarcinii sau alăptării
  • La administrarea de agenți de subțiere a sângelui (anticoagulante)
  • Dacă suferiți de un defect al sistemului de coagulare a sângelui (coagulare)
  • Ulcer gastric activ

Este nevoie de atenție dacă o persoană are:

  • Astm
  • Insuficiență renală
  • Insuficiență cardiacă
  • Insuficiență hepatică
  • Vârstă înaintată

Cum se iau analgezicele pentru durerea de dinți?

Trucul pentru a obține cea mai bună ameliorare a durerii de dinți este de a lua medicamentul ca un curs de medicație la intervale regulate pentru o perioadă de timp stabilită. Acest lucru înseamnă că nivelurile sanguine ale medicamentului sunt menținute la un nivel ridicat și se obține cea mai bună ameliorare a durerii de dinți. Majoritatea analgezicelor trebuie luate la fiecare 4-6 ore

Pentru dureri ușoare de dinți

  1. Folosiți tablete de Paracetamol 500mg. Luați 1-2 comprimate la fiecare 4-6 ore până la un maxim de 8 comprimate pe zi (4g în total/24 ore) 
  2. Utilizați Ibuprofen (Nurofen) 400mg comprimate. Luați 1 comprimat la fiecare 4-6 ore până la un maxim de 6 comprimate pe zi (2400mg/24 ore)

Pentru dureri moderate de dinți

La adulți, se poate obține o ameliorare excelentă a durerii prin administrarea de paracetamol și ibuprofen alternativ la fiecare 2 ore (astfel încât fiecare medicament în parte să fie luat doar la intervale de 4 ore). Paracetamolul poate fi oprit, de obicei, după 24-48 de ore. Aceste două preparate se pot lua împreună, însă consultați medicul dentist sau farmacistul pentru a obține informații despre dozaj. 

Pentru dureri severe de dinți

La adulți, se poate obține o ameliorare excelentă a durerii de dinți severe prin administrarea concomitentă de paracetamol și codeină alternativ. Consultați un medic pentru a determina care este dozajul, la ce interval de ore se poate readministra și ce medicamente conțin ambele preparate.

Întrebări frecvente

  1. Care este cel mai bun analgezic pentru durerea de dinți?
    Medicamentele antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul sau reuxenul, funcționează bine în cazul durerilor dentare, deoarece reduc inflamația. Date recente au arătat că o combinație de ibuprofen și paracetamol este la fel de eficientă ca și opioidele eliberate pe bază de rețetă pentru durerile de dinți.
  2. Ce medicamente pot opri durerea dentară?
    Luarea de medicamente pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, este o modalitate rapidă și simplă pentru mulți oameni de a reduce eficient durerile de dinți ușoare până la moderate.
  3. Cum se poate opri durerea nervoasă din dinți?
    Se poate lua un analgezic fără prescripție medicală cum ar fi paracetamolul, ibuprofenul, dar și alte analgezice pot atenua durerea. Folosirea unei comprese reci. O pungă de gheață sau un tifon umed rece poate amorți zona și poate fi deosebit de utilă dacă o persoană se confruntă cu umflături.
  4. Ce se poate face atunci când durerea de măsea este insuportabilă?
    În cazul durerilor de măsea insuportabile, se pot lua analgezice, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul (copiii sub 16 ani nu trebuie să ia aspirină). Un farmacist poate oferi sfaturi în acest sens. Se poate încerca să se clătească gura cu apă sărată (copiii nu ar trebui să încerce acest lucru) sau se poate folosi un gel analgezic pentru gură, acesta poate fi cumpărat din farmacii sau supermarketuri.
  5. Se pot lua paracetamol și ibuprofen împreună?
    Este sigur să luați ibuprofen cu paracetamol sau codeină, dar nu luați ibuprofen cu analgezice similare, cum ar fi aspirina sau naproxenul, fără să discutați cu un farmacist sau cu un medic. Consultați un medic despre dozajul potrivit pentru tipul dumneavoastră de durere.
  6. Pot să iau 2 paracetamol pentru durerea de dinți?
    Paracetamolul este primul analgezic recomandat pentru durerile dentare. Comprimatele sunt de 500 mg, iar un adult poate lua 2 comprimate(1000 mg) de patru ori pe zi. Aceasta reprezintă o doză maximă de 8 comprimate pe zi. Paracetamolul este, în general, sigur pentru majoritatea oamenilor.
  7. Cât ibuprofen se poate lua pentru durerea de dinți?
    Pentru afecțiuni severe sau acute, ibuprofenul poate fi prescris până la o cantitate maximă de 2,4 g pe zi (600 mg, de patru ori pe zi). Dacă produsul este achiziționat fără prescripție medicală, atunci doza maximă este de 1,2g zilnic (400 mg, de trei ori pe zi).

Concluzie 

Durerea orofacială acută poate fi rezultatul unor condiții patologice, al unor procese de boală subiacente și/sau al tratamentului acestora. Durerea de dinți poate fi atribuită unor afecțiuni care afectează țesuturile dure, cum ar fi caria smalțului, dentinei și cementului, sau se poate datora unor afecțiuni ale țesuturilor moi, cum ar fi gingivita și parodontita. Înainte ca o persoană să se angajeze într-un autotratament pentru durerea de dinți cu medicamente, este important ca să se consulte cu medicul dentist cu privire la cele mai bune opțiuni potrivite.