Meniu

Chiuretaj dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă o persoană dezvoltă o boală gingivală severă numită parodontită, poate avea nevoie de chiuretaj dentar pentru a îndepărta tartrul. Această procedură reprezintă o modalitate de curățare în profunzime prin care se ciobește tartrul întărit pe suprafața dinților și a rădăcinilor. Tratamentul are rolul de a proteja zâmbetul și de a preveni pierderea dinților, a gingiilor și a masei osoase. 

Ce este chiuretajul dentar?

Detartrajul și pilirea rădăcinilor sunt proceduri cunoscute sub denumirea de curățare profesională în stomatologie sau chiuretaj dentar și pilire a rădăcinilor, fiind adesea efectuate împreună. Procedura de chiuretaj elimină tartrul (mineralele întărite) care poate adera la dinți. Un pacient poate avea nevoie de acest tratament dacă are parodontită. Detartrajul sau chiuretajul dentar îndepărtează tartrul de pe suprafața dinților pe care o persoană o poate vedea atunci când zâmbește. Periajul radicular sau pilirea rădăcinilor îndepărtează tartrul de pe rădăcinile dinților și sub linia gingiei.

Cine efectuează chiuretajul dentar?

Dentiștii și parodontiștii oferă tratamente pentru bolile gingivale, respectiv aceștia efectuează și procedura de chiuretaj dentar. O persoană va avea nevoie, de obicei, de mai multe vizite pentru a trata toți dinții. Procedura de chiuretaj dentar și de periaj radicular se efectuează împreună și au loc în timpul aceleiași vizite la dentist.

Cine are nevoie de chiuretaj dentar?

Un medic dentist va recomanda chiuretajul dentar și pilirea rădăcinilor dacă un pacient are semne de boală parodontală cronică. Aceste proceduri pot ajuta la diminuarea efectelor dăunătoare ale acestei afecțiuni și la menținerea sănătății gurii. Boala parodontală cronică apare atunci când bacteriile din placa bacteriană provoacă îndepărtarea dinților de pe linia gingivală. Această afecțiune face ca între dinți și gingii să se formeze buzunare mari, iar acolo se pot dezvolta mai multe bacterii pe care o persoană nu le poate îndepărta cu periajul dentar la domiciliu.

Cum se efectuează procedura de chiuretaj dentar?

Cum se stabilește dacă o persoană este potrivită pentru procedura de chiuretaj dentar?

Un dentist poate diagnostica pacientul cu parodontită în timpul unui control stomatologic și poate determina dacă acesta are nevoie de chiuretaj dentar sau o altă procedură. De asemenea, pacientul poate fi supus unor radiografii dentare pentru a identifica probleme precum carii, un dinte cu abces (infecție dentară) și pierderea osoasă ca urmare a bolii gingivale. Dacă pacientul are parodontită, medicul stomatolog va discuta cu acesta opțiunile de tratament, iar chiuretajul dentar și pilirea radiculară pot fi sugerate pentru următoarea programare.

La ce să vă așteptați de la un tratament de chiuretaj dentar?

Această curățare dentară în profunzime este efectuată sub linia gingivală pentru a îndepărta complet tartrul de pe fiecare dinte, inclusiv de pe rădăcinile acestora. Pentru a minimiza orice disconfort sau durere, medicul dentist amorțește gura cu un anestezic local, însă pacientul va fi treaz în timpul procedurilor.

Ce se întâmplă în timpul procesului de chiuretaj dentar și de pilire a rădăcinilor?

Medicul stomatolog folosește un instrument cu vibrații pentru detartrajul cu ultrasunete pentru a efectua această procedură. În decursul tratamentului vor fi efectuați următorii pași:

  • Un vârf metalic vibrator de pe detartrator taie tartrul de pe dinți, deasupra liniei gingiei.
  • Un jet de apă de pe detartrator spală tartrul și îndepărtează placa bacteriană din buzunarele gingivale.
  • Dentistul folosește un mecanism de detartraj dentar manual (nu cu motor) și un dispozitiv de răzuire (numit curette) pentru a îndepărta bucățile mici de tartru rămase.

Ce se întâmplă în timpul pilirii radiculare?

Pilirea radiculară este la fel ca chiuretajul dentar, cu excepția faptului că are loc la rădăcinile dinților care se află sub linia gingiei. În timpul pilirii radiculare, medicul dentist:

  • Folosește un instrument pentru a da ușor la o parte țesutul gingival și a expune suprafața rădăcinilor.
  • Folosește aceleași instrumente de detartraj dentar pentru a ciobi tartrul de pe rădăcini, făcându-le netede.
  • Uneori, poate injecta un medicament antibiotic direct în punga gingivală.

Ce se întâmplă după chiuretajul dentar și pilirea rădăcinilor?

Este mai puțin probabil ca bacteriile și placa bacteriană să se lipească de suprafețele netede ale dinților tratați. Inflamația scade pe măsură ce gingiile se vindecă. Gingiile sănătoase se pot reatașa mai ferm la rădăcinile dinților tratați. În timpul consultațiilor repetate, medicul dentist va măsura dimensiunea pungilor din jurul țesutului gingival. Dacă pungile nu au scăzut, pacientul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală parodontală, care poate fi una dintre următoarele:

  • Grefa osoasă pentru a înlocui osul pierdut cu os de la un donator sau cu material fabricat în laborator.
  • Operația cu lambouri (operație de reducere a pungilor) pentru a face o pungă gingivală mai mică prin coborârea liniei gingivale a pacientului.
  • Grefa de țesut moale pentru a înlocui țesutul gingival pierdut cu țesut de la nivelul cerului gurii pacientului (palat) sau de la un donator.

Cum este procesul de recuperarea după chiuretajul dentar?

Gingiile pot fi temporar umflate și sensibile după procedură. Pacientul trebuie să urmeze instrucțiunile dentistului pentru recuperare, iar câteva sugestii ar putea fi următoarele:

  • Evitarea alimentelor și băuturilor care sunt prea calde sau prea reci.
  • Alegerea alimentelor moi.
  • Administrarea analgezicelor și antibioticelor.
  • Clătirea gurii cu apă antimicrobiană.

Riscurile și beneficiile chiuretajului dentar

Beneficii:

Studiile arată că detartrajul dentar și pilirea rădăcinilor sunt tratamente eficiente pentru parodontită. Acestea împiedică pierderea țesutului gingival, al dinților și al osului.

Riscuri:

Detartrajul dentar și pilirea rădăcinilor poate provoca un disconfort temporar în timpul vindecării, dar riscurile generale sunt minime. Persoanele cu anumite afecțiuni cardiace, cum ar fi endocardita, sau care au valve cardiace sintetice pot avea nevoie să ia antibiotice înainte de a face orice procedură dentară. Antibioticele scad riscul unei infecții bacteriene. Întrebați un dentist și un cardiolog dacă este necesar să luați această măsură preventivă.

Întrebări frecvente

  1. Ce este chiuretajul dentar?
    În cazul în care aveți un caz grav de boală gingivală, medicul dentist vă poate recomanda o procedură dentară numită detartraj dentar pentru a împiedica agravarea bolii. Chiuretajul dentar este cea mai frecventă modalitate nechirurgicală de a trata boala gingivală, care este cunoscută și sub numele de parodontită. Aceasta va îndepărta placa și tartrul de pe dinți și vă va ajuta gingiile să își recapete sănătatea. Dacă suferiți de o boală parodontală severă, starea dumneavoastră poate necesita o intervenție chirurgicală la nivelul gingiilor, medicul dentist și parodontologul vă pot recomanda un detartraj și o pilire radiculară înainte de operație, precum și o curățare temeinică a dinților înainte de procedură.
  2. Când este necesar chiuretajul dentar?
    Chiuretajul dentar este necesar atunci când placa lipicioasă, plină de bacterii, care cauzează boala gingivală, tinde să se acumuleze în zona situată de-a lungul și chiar sub linia gingivală. Dacă aveți gingii care se îndepărtează ușor de dinți, este posibil să aveți un risc crescut de boli gingivale și medicul dentist vă poate recomanda chiuretajul. Aceasta este o procedură nechirurgicală, dar reprezintă o metodă alternativă de curățare dentară standard, deoarece implică curățarea zonelor dintelui de sub linia gingivală.
  3. Care sunt tipurile de instrumente utilizate pentru chiuretajul dentar?
    Există două tipuri de instrumente de chiuretaj dentar, iar unii dentiști sau igieniști le pot folosi pe ambele:
    – Chiuretajul cu instrumente manuale. Dentistul sau parodontologul va folosi un instrument dentar și o curea pentru a îndepărta manual (chiuretaj) placa bacteriană de pe dinți. Deoarece dentistul sau igienistul dentar nu poate vedea placa dentară, se bazează pe atingere pentru a identifica zonele de acumulare a tartrului și punctele aspre.
    – Chiuretajul cu instrumente cu ultrasunete. Instrumentele de chiuretaj cu ultrasunete curăță placa dentară de pe dinți cu ajutorul unui vârf metalic care vibrează și care ciobește tartrul și a unui jet de apă pentru a-l îndepărta și pentru a menține vârful rece.
  4. Chiuretajul parodontal doare?
    În timpul procesului de chiuretaj dentar, dentistul sau igienistul dentar va amorți gingiile și rădăcinile dinților cu anestezie locală, însă acesta provoacă foarte puțin disconfort. Dentistul sau igienistul dentar va folosi instrumente specializate pentru a îndepărta depunerile întărite de acumulări de placă bacteriană (tartru) de pe dinți, atât deasupra, cât și sub linia gingivală. Planarea rădăcinilor presupune netezirea zonelor aspre de pe rădăcinile dinților care pot favoriza bolile gingivale prin reținerea și prinderea bacteriilor. Întreaga procedură poate fi efectuată într-o singură vizită, deși, în general, se recomandă un cadran (1/4 din gură) sau jumătate de gură la fiecare programare. După chiuretaj, vă puteți aștepta ca gingiile să fie amorțite de la anestezie și apoi, eventual, puțin sensibile. Dar dacă mențineți o rutină de sănătate orală consecventă de periaj dentar de două ori pe zi și folosirea zilnică a aței dentare, gingiile ar trebui să-și recapete rapid un aspect ferm, sănătos și roz.
  5. De câte consultații dentare veți avea nevoie pentru un chiuretaj dentar și pilire radiculară?
    Numărul total de consultații stomatologice de care aveți nevoie pentru chiuretaj și pilire depinde de gravitatea afecțiunii gingivale și de preferințele dentistului. Unii dentiști tratează o parte a gurii într-o singură vizită. Veți avea nevoie de o a doua vizită pentru a trata cealaltă parte a gurii. În schimb, unii dentiști tratează fiecare cadran al gurii separat. De exemplu, aceștia chiuretează și pilesc doar partea dreaptă inferioară a gurii. La următoarea programare, aceștia ar putea trata partea superioară dreaptă. Cu această abordare de tratament, veți avea nevoie de patru programări.

Concluzie

Chiuretajul gingival și pilirea radiculară sunt proceduri obișnuite utilizate pentru a trata boala parodontală cronică. Un medic dentist poate efectua această procedură în cabinetul stomatologic cu sau fără anestezie locală. Este posibil ca pacientul să aibă nevoie de mai multe programări pentru a finaliza procedura, iar acesta poate avea efecte secundare ușoare în urma acesteia timp de câteva zile sau o săptămână.