Meniu

Ciuperca pe limba la bebelusi tratament: Tot ce trebuie sa stii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ciuperca pe limbă la bebeluși este o infecție a gurii cauzată de Candidă. De obicei, aceasta nu este gravă și, în general, poate fi eliminată prin tratament. Bebelușii sunt cei mai susceptibili la infecția cu Candidă, deoarece aceasta se dezvoltă în locuri calde și umede, cum este și mediul din gura micuțului. În plus, sistemul imunitar al copilului nu este pe deplin dezvoltat pentru a lupta împotriva infecției.

Ciuperca pe limbă la bebeluși – tratament

Multe cazuri ușoare de candidoză bucală la bebeluși durează doar o perioadă scurtă de timp, adică în jur de câteva zile, apoi dispare fără niciun tratament. În cazul în care este necesar un tratament, medicul va prescrie de obicei un gel care conține un ingredient împotriva ciupercii de Candidă, iar părintele ar putea unge cu acest gel zonele afectate din gura bebelușului, folosind un deget curat, ori de câte ori este prescris de către medic să fie administrat. Este important să se urmeze cu atenție instrucțiunile și să se folosească gelul după fiecare masă, iar pentru a evita riscul foarte mic de sufocare, se recomandă să se aplice puțin câte puțin și nu în partea din spate a gâtului. Medicamentul acționează prin uciderea germenilor de candidoză din interiorul gurii bebelușului. De obicei, gelurile nu sunt autorizate pentru a fi utilizate la bebelușii sub 4 luni, din acest motiv, trebuie să se consulte un medic pediatru înainte de a se lua în considerare orice medicament pentru un bebeluș.

Tratamentele alternative

Un tratament alternativ pentru ciuperca pe limbă la bebeluși este reprezentat de picăturile care conțin un ingredient împotriva Candidei, care este întotdeauna recomandat de către un medic. Părintele ar trebui să folosească de obicei un picurător care vine cu picăturile pentru a plasa lichidul pe zonele afectate din gura bebelușului. Acestea tind să fie folosite dacă gelurile nu sunt potrivite pentru un bebeluș dintr-un anumit motiv sau dacă nu au fost eficiente. Tratamentul prescris de medic ar trebui să se continue, timp de două zile după ce simptomele vizibile au dispărut. Este important să se consulte un medic dacă Candida nu s-a vindecat în termen de șapte zile de la începerea tratamentului.

Modificări ale dietei

O opțiune de tratament care poate fi implementată împreună cu tratamentele medicamentoase este, de obicei, schimbarea dietei. În cazul în care copilul mănâncă alimente solide, părintele poate încerca să reducă cantitatea de zahăr pe care o consumă cel mic, deoarece Candida albicans se hrănește cu zahăr, iar prin reducerea alimentelor zaharoase din dieta micuților, odată ce au început să mănânce alimente solide, poate ajuta la tratarea ciupercii. Aceste alimente de evitat includ fructele, precum și carbohidrații rafinați, zaharurile adăugate, sucurile și îndulcitorii artificiali.

Prevenirea ciupercii pe limbă la bebeluși

Candida este foarte contagioasă, deoarece este o ciupercă dimorfică, ceea ce înseamnă că poate trece de la drojdie la mucegai în funcție de temperatură. Această abilitate facilitează răspândirea ciupercii, capacitatea de supraviețuire și de provocare a bolilor foarte ușor. În general, este important să se asigure că atât mama, cât și bebelușul se tratează, astfel încât ciuperca să nu se deplaseze din gura bebelușului în mamelon și înapoi în gura lor.

Prevenția în cazul bebelușului poate fi funcțională dacă:

  • Sunt spălate mâinile, jucăriile și suzetele bebelușului frecvent după utilizare
  • Sunt spălate prosoapele, hainele și sutienele care ar fi putut intra în contact cu Candida (cea mai bună practică este folosirea unui ciclu de spălare la cald)
  • În cazul în care mama pompează lapte, acesta se păstrează la frigider până chiar înainte de utilizare pentru a preveni dezvoltarea Candidei
  • Sunt sterilizate pompele de sân și piesele acesteia

Prevenția în cazul mamei poate fi funcțională dacă aceasta:

  • Se asigură că sânii sunt uscați după fiecare hrănire
  • Evită utilizarea tampoanelor de alăptare de unică folosință cu suport de plastic și schimbă tampoanele de alăptare atunci când acestea se udă
  • Reduce aportului de zahăr din alimentația sa

Concluzie

Deși infecțiile cu ciupercă pe limbă nu sunt grave, sunt cu siguranță neplăcute pentru bebeluș și pentru mamă. Durerile înțepătoare pot afecta calitatea alăptării, așa că, dacă simptomele persistă, este recomandat să se consulte un medic pentru tratament. Trebuie reținut că acesta este doar un disconfort trecător în imaginea de ansamblu și este frecvent întâlnit la bebeluși.