Meniu

Coroana dentara ceramica: Beneficii si preturi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

De-a lungul timpului, dinții se deteriorează, fie că este vorba de îmbătrânire, de carii sau de leziuni ale dinților. Uneori, deteriorarea duce la modificări ale dimensiunii sau formei dinților. De aceea, există tratamente dentare, cum ar fi coroane din ceramică sau porțelan, care sunt capace ce pot fi plasate peste un dinte pentru a restabili dimensiunea, forma, aspectul și rezistența dintelui. Aceste coroane pot fi realizate din mai multe materiale, iar două dintre cele mai populare sunt coroanele ceramice și cele din porțelan fuzionat pe metal. Acest lucru îi face pe mulți oameni să se întrebe care este diferența dintre o coroană din porțelan și o coroană din ceramică.

Ce este o coroană dentară ceramică?

După cum sugerează și numele lor, coroanele dentare ceramice sunt construite 100% dintr-un anumit tip de ceramică. Ceramica este un tip special de argilă rafinată. Coroanele realizate din aceasta sunt considerate a fi fără metal, deoarece, deși pot conține urme de unele metale, cantitatea din ele este prea mică pentru a fi luată în considerare.

Coroanele din ceramică pot fi folosite practic în aceleași scopuri ca și cele metalice. Ca și în cazul coroanelor din orice material, coroana se așează deasupra unui dinte șlefuit, restabilindu-i structura, forma sau aspectul, protejând dinții deteriorați și servind ca parte a unei punți pentru a înlocui dinții lipsă. Coroanele ceramice sunt opțiuni populare pentru cei care doresc să asigure un aspect cât mai natural al restaurării dinților. 

Odată cu noile progrese în tehnologia și materialele dentare, pacienții și dentiștii au la dispoziție o varietate de materiale ceramice din care pot alege. 

  • Coroane din disilicat de litiu. Aceste coroane complet ceramice sunt realizate din disilicat de litiu subțire și ușor și sunt extrem de rezistente, cu o rată de flexiune (durabilitate) ridicată, ceea ce le permite să reziste la mușcături și masticații dure. 
  • Zirconia solidă sau monolitică. Coroanele din zirconiu solid sau monolitic sunt utilizate pentru restaurările posterioare, deoarece sunt practic incasabile. Acestea oferă o potrivire foarte precisă și sigură și au la dispoziție diferite nuanțe pentru a se potrivi cu dinții vecini. 
  • Zirconiu înalt translucid. Zirconia înalt translucidă este fabricată din materiale foarte biocompatibile, promovând un răspuns sănătos la țesuturile din jur. Acestea sunt utilizate în mod tradițional pentru restaurările anterioare, din cauza rezistenței scăzute la flexiune.  
  • Coroane din porțelan presabil ranforsat Leucite. Coroanele din porțelan presabil armat Leucite sunt renumite pentru că îmbină durabilitatea ridicată cu o estetică deosebită. Aceste coroane au o transluciditate ridicată și pot transmite nuanța de la dinții adiacenți, ceea ce le permite să se potrivească cu nuanța dinților din jur chiar și în cele mai dificile cazuri. 

Care este diferența dintre coroana dentară din ceramică și cea din porțelan?

Coroanele din porțelan

Coroanele din porțelan sunt confecționate din material ceramic, care este cel mai des folosit în coroanele dentare. Oamenii, când vorbesc despre coroanele lor ceramice, uită că de fapt este vorba de porțelan în sine. Dar principala diferență este că, coroana ceramică este din porțelan în timp ce cea din porțelan este de fapt forma scurtă pentru porțelan fuzionat cu metal sau PFM.

Dacă sunteți în căutarea unei coroane care să se integreze în mod natural în dantura dvs., o coroană din porțelan este o bună opțiune. Acestea sunt făcute la comandă pentru a oglindi nuanța dinților sănătoși, precum și pentru a se potrivi cu dimensiunea și forma acestora. Acest lucru ajută la asigurarea faptului că coroana se integrează în mod natural și că vă bucurați de rezultate. Coroanele din porțelan sunt cunoscute pentru că seamănă cât se poate de bine cu un dinte uman și pentru că sunt cea mai eficientă modalitate de a vă reface zâmbetul natural în timp. Este foarte greu să le deosebești de dinții naturali și este puțin probabil ca acestea să provoace reacții alergice, deoarece sunt complet biocompatibile.

Când vine vorba de rezistență, coroanele din porțelan sunt puțin ciudate. Ele sunt mai dure decât smalțul dentar, așa că pot uza sau deteriora dinții de vizavi de ele în gură, mai ales dacă strângeți sau scrâșniți des dinții. Dar sunt, de asemenea, predispuse să fie fragile, ceea ce le face mai vulnerabile la ciobire, crăpare sau rupere. Există și alte dezavantaje ale coroanelor din porțelan, cum ar fi șlefuirea unei părți prea mari din dinții originali sau creșterea sensibilității la cald și la rece. 

Totuși, acest lucru nu înseamnă că porțelanul este fragil. Este suficient de puternic pentru a rezista la uzura zilnică a dinților frontali și a molarilor, dar trebuie să aveți grijă să nu îl folosiți pentru sarcini dificile, mai ales pentru sarcini care oricum ar risca să vă deterioreze dinții naturali. 

Coroane ceramice 

Coroanele ceramice sunt foarte asemănătoare cu cele din porțelan, dar în general se consideră că au câteva îmbunătățiri. Cea mai mare dintre aceste îmbunătățiri constă în rezistență. Deși nu sunt încă la fel de puternice ca și cele metalice, coroanele ceramice sunt mai puternice decât cele din porțelan. 

Atunci când le îngrijiți bine, coroanele ceramice durează, de asemenea, aproximativ 15 ani sau mai mult. La fel ca și coroanele din porțelan, sunt făcute la comandă și colorate pentru a se potrivi cu dinții dvs., pentru a crea o coroană dentară unică, care se integrează în zâmbetul natural. Nu conțin niciun metal, așa că sunt sigure pentru persoanele cu alergii sau sensibilități la metale. Acest lucru le face o altă opțiune bună dacă sunteți în căutarea unei coroane fără metal.

Deși coroanele din porțelan și coroanele ceramice au unele diferențe, indiferent de opțiunea pe care o alegeți, este esențial să o îngrijiți ca atare. Câteva sfaturi utile pentru a prelungi durata de viață a coroanei includ:

  • Folosiți zilnic ața dentară pe toți dinții, și cu atenție în jurul coroanei.
  • Spălați-vă pe dinți cu atenție. Nu vă periați prea tare pe coroană sau pe dinții naturali. Pasta de dinți pentru dinți sensibili poate fi utilă dacă coroana sau dinții din jurul ei sunt sensibili.
  • Săriți peste alimentele tari. Mestecatul alimentelor prea tari, cum ar fi bomboanele sau mestecatul gheții, ar putea să vă crape coroana.
  • Dacă scrâșniți din dinți, discutați cu medicul dentist despre un apărător de noapte. Acesta ajută la protejarea coroanei și a dinților din jur.

Avantaje și dezavantaje ale coroanelor dentare ceramice

Unele avantaje ale coroanelor complet ceramice includ:

  • Rezistență și durabilitate. Ceramica este foarte rezistentă. Este capabilă să reziste la toate rigorile zilnice de a mânca, vorbi și bea. Vă protejează dintele dacă este crăpat, pătat, ciobit sau degradat de carii, sau dacă aveți o obturație foarte mare. 
  • Aspect natural. Ceramica este asortată la nuanță pentru a se armoniza perfect cu dantura înconjurătoare. Coroanele sunt proiectate cu atenție pentru a completa mușcătura naturală și estetica facială a pacientului.
  • Fără reacții alergice. Unii pacienți au reacții alergice la coroanele metalice, dar acest lucru nu ar trebui să fie niciodată o problemă cu restaurările complet ceramice.
  • Fără mercur. Unele tipuri de restaurări metalice conțin o cantitate semnificativă de mercur, care este o substanță toxică cunoscută. Coroanele integral ceramice sunt complet lipsite de mercur.
  • Risc scăzut de infecție. Datorită ajustării superioare a coroanei ceramice, dintele existent nu este expus la resturi de alimente sau băuturi. La rândul său, dintele real este protejat de expunerea la bacterii și de cariile ulterioare. 

Care este procedura pentru coroanele dentare ceramice?

Procedura coroanelor dentare complet ceramice este similară cu cea a coroanelor tradiționale. De obicei, se desfășoară pe parcursul a două programări. În timpul primei vizite, dintele este evaluat cu ajutorul razelor X pentru a determina gradul de deteriorare care trebuie reparat. Apoi, medicul pregătește dintele pentru a primi coroana, ceea ce implică, de obicei, îndepărtarea unei părți din smalț, astfel încât dintele să se potrivească bine sub restaurarea sa. După ce dintele este gata, se iau amprentele și se realizează imagini ale acestuia. Apoi, pacientul poartă o coroană temporară în timp ce se proiectează și se confecționează cea permanentă.

După ce un laborator creează coroana permanentă, pacientul vine la cabinet pentru o a doua programare, în care coroana ceramică este lipită de dintele pregătit cu ajutorul unui ciment dentar puternic. Noua coroană este apoi curățată și lustruită. Dintele restaurat are un aspect natural și se simte confortabil atunci când mușcă și mestecă. În general, se folosește un anestezic local atât în timpul fazei de pregătire, cât și în timpul instalării. Sunt disponibile și opțiuni de sedare stomatologică.

Prețul coroanelor dentare ceramice

Prețul coroanelor ceramice depinde de dintele sau dinții pe care trebuie să îi încoronați. Dacă vi se încoronează dinții din față, costul poate fi mai ridicat, însă este justificat de faptul că acești dinți sunt expuși tot timpul, așa că coroana trebuie să se potrivească cât mai bine cu culoarea dinților din jur. Iar acest lucru este ceva aproape imposibil de realizat cu alte materiale pentru coroane dentare. Dar dacă aveți nevoie de o coroană pentru dinții din spate, aspectul poate să nu fie la fel de important și alte materiale ar putea fi la fel de bune, în funcție de cât de vizibilă este zona respectivă atunci când vorbiți sau zâmbiți. Prețul exact poate să difere în funcție de diferiți factori, cum ar fi experiența medicului sau necesitățile pacientului, însă un interval aproximativ este de 450 – 550 RON.

Concluzie

Coroanele dentare sunt adesea necesare pentru a salva un dinte deteriorat de la extracție și pentru a-i reînnoi forma și funcția. Sunt disponibile multe tipuri de coroane dentare, inclusiv cele din metal, porțelan fuzionat cu metal și ceramică.  Coroanele dentare ceramice din porțelan oferă o soluție cu aspect natural pentru un dinte rupt, un dinte crăpat sau pentru dinții care sunt prea grav afectați pentru a fi corectați cu plombe sau fațete. Cele ceramice pot fi realizate în nuanțe de alb care se vor asorta cu dinții din jur și cu alte lucrări dentare cosmetice.