Meniu

Coroana metalo-acrilica

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Coroanele dentare sunt capace plasate deasupra dinților deteriorați. Acestea sunt folosite pentru a proteja, acoperi și reface forma dinților atunci când obturațiile nu rezolvă problema. Coroanele dentare pot fi realizate din metale, porțelan, rășină și ceramică. 

Coroane metal-acrilice

Coroane metalo-acrilice ca și coroane provizorii

Coroanele metalo-acrilice sunt capace în formă de dinte care protejează un dinte natural până când coroana permanentă poate fi cimentată la locul ei. Coroanele dentare temporare sunt realizate din material acrilic sau metalic, de unde provine și numele acesteia. Suprafața exterioară a unei coroane temporare poate fi realizată în mai multe moduri: fie ca parte dintr-o coroană în formă de cochilie preformată, fie construită cu ajutorul unui “mulaj”. Matrița poate fi realizată în gură înainte ca dintele să fie pregătit sau poate fi realizată pe un mulaj. Suprafața interioară a coroanei provizorii se conformează preparatului, deoarece este realizată de obicei în gură, direct pe dintele pregătit. Rășinile acrilice activate chimic au fost cel mai popular material pentru construirea coroanelor provizorii, dar au fost înlocuite de sisteme de rășini numite materiale “bis-acrilice”. Acestea conțin adesea unele materiale de umplutură. Coroanele metalo-acrilice sau coroanele provizorii sunt realizate pentru confortul și estetica pacientului și pentru a proteja pulpa de temperaturile extreme și de alți iritanți. 

Coroane metalo-acrilice ca și coroane permanente

Există mai multe metale care pot fi folosite în coroanele dentare, inclusiv aur, paladiu, nichel și crom. Coroanele metalice rareori se ciobesc sau se sparg, durează cel mai mult în ceea ce privește uzura și necesită îndepărtarea unei cantități mici din dinte. De asemenea, acestea pot rezista forțelor de mușcare și de mestecat. Culoarea metalică este principalul dezavantaj al acestui tip de coroană, fiind o alegere bună pentru molarii nevăzuți. În principiu, rama metalică acoperă întregul dinte pe partea vizibilă și are o “fereastră” specială care este sculptată în interiorul învelișului metalic. Acrilicul este plasat în interiorul acestei ferestre și este ținut în poziție de mici “puncte” sau “solzi” metalici.

Principalele funcții ale coroanelor metal-acrilice

În cazul coroanelor metalo-acrilice folosite ca și coroane provizorii, există mai multe funcții care reprezintă aspecte importante de luat în considerare:

  • Reface parțial estetica prin mascarea într-o anumită măsură a dinților pregătiți, acest lucru este deosebit de important dacă dinții sunt situați în părți vizibile ale gurii.
  • Protejează dinții pregătiți, de exemplu, de variațiile de temperatură, și previne deteriorarea țesuturilor parodontale (gingii).
  • Restabilește parțial funcția de masticație.

Coroanele permanente metalo-acrilice sunt folosite atunci când costul unei restaurări din porțelan (sau compozit) este prea mare pentru pacient. Pentru a depăși consecințele negative ale pierderii dinților, este foarte important să se refacă spațiile edentate cât mai curând posibil. Acesta este motivul pentru care o restaurare acrilică este mai bună decât nimic, cel puțin până când pacientul va avea situația financiară pentru o proteză superioară. Indicații limitate pentru următoarele cazuri: persoane în vârstă și persoane cu alte restaurări acrilice pe care nu doresc să le schimbe.

Funcțiile coroanelor metalo-acrilice:

  • Rezistență și durabilitate slabe
  • O gamă mai redusă de nuanțe și o posibilitate mai mică de combinare a acestora, prin urmare o estetică inferioară
  • Lipsa de transluciditate
  • Conexiune slabă cu partea metalică. Acest lucru poate duce la desprinderea fațetelor acrilice.
  • În mod normal, are un cost redus

Cum să aveți grijă de o coroană temporară din metal-acrilic?

Țineți cont de aceste sfaturi specifice de îngrijire:

  • După ce ați primit coroana temporară, evitați să mâncați sau să beți timp de 30 de minute, cât timp cimentul se întărește.
  • Curățați-vă foarte delicat dinții cu o pastă de dinți cu fluor și o periuță cu peri moi de două ori pe zi.
  • Folosiți cu atenție ața dentară cu o mișcare de intrare-ieșire în loc de sus în jos pentru a preveni smulgerea coroanei.
  • Evitați alimentele care sunt lipicioase, crocante, tari, dure sau care se pot depune cu ușurință între dinți. Evitați alimentele și băuturile zaharoase care ar putea ajunge în orice punct vulnerabil din jurul coroanei.
  • Aveți grijă când mâncați sau beți ceva fierbinte sau rece, dintele coroanei poate fi mai sensibil.

Dacă coroana se desprinde, cumpărați niște adeziv pentru proteze pentru a fixa temporar coroana. Și apoi programați o consultație stomatologică cât mai curând posibil pentru o cimentare profesională.

Întrebări frecvente

  1. Ce este o coroană metalică cu acoperire acrilică?
    Atunci când sunt proiectate restaurări permanente, acestea vor avea întotdeauna un înveliș metalic pe care este plasat acrilic în zone special pregătite. De cele mai multe ori, acrilicul va acoperi doar zonele vizibile ale coroanei și nu poate fi plasat pe partea de masticație a dintelui din cauza rezistenței sale scăzute.
  2. Este bună o coroană metalo-ceramică?
    Coroanele metalice rareori se ciobesc sau se sparg, durează cel mai mult în ceea ce privește uzura și necesită îndepărtarea unei cantități mici din dinte. De asemenea, acestea pot rezista la forțele de mușcare și de mestecat mai bine ca alte coroane. Însă, culoarea metalică este principalul dezavantaj al acestora, făcându-le o alegere bună pentru molarii nevăzuți.
  3. Se desprind coroanele metalice?
    La fel ca în cazul tuturor restaurărilor, coroanele dentare au o durată de viață și pot cădea sau se pot rupe odată slăbite sau compromise. Deși s-ar putea ca dintele natural și gingia din jurul acestuia să nu vă doară, zona fragilă este susceptibilă la mai multe rupturi, ceea ce ar putea duce la un risc crescut de infecție care să ducă la un canal radicular.
  4. Ce tip de coroană este cel mai bun pentru un molar?
    Coroanele din porțelan fuzionat cu metal sunt mai durabile decât cele din ceramică, deoarece capacul coroanei dentare este lipit de un metal. În plus, structura metalică se află la baza dintelui, făcând astfel coroana dentară de lungă durată.
  5. Poți simți gustul unei coroane metalice?
    O coroană pe dinte, la fel ca un dinte normal, nu ar trebui să aibă gust, ci ar trebui să acționeze și să se simtă la fel ca dinții normali. Dacă această coroană este realizată corect, înainte de a fi pusă, toată structura dentară cariata ar trebui să fie îndepărtată, asigurându-se astfel că nu se va forma o carie sub coroană.
  6. Poate fi toxică o coroană metalică?
    Unele coroane dentare metalice sunt realizate folosind metale nobile care nu interacționează bine cu organismul nostru, cum ar fi nichelul și mercurul. De exemplu, nichelul poate face ca gingiile unor persoane să se înverzească, dar poate provoca și o reacție alergică severă.
  7. Cât durează coroanele provizorii din acrilic?
    O coroană dentară temporară este concepută pentru o utilizare temporară, care, în cazuri normale, este de 2 până la 3 săptămâni. Trebuie să le purtați doar până când coroana dentară permanentă este gata și poate fi montată pe dinți.
  8. Puteți peria o coroană temporară metalo-acrilică?
    Vă puteți peria o coroană temporară așa cum ați face-o în mod normal. Dar, evitați să mestecați alimente lipicioase sau tari și mestecați pe cealaltă parte a gurii, dacă puteți, până când veți avea o coroană permanentă. 

Concluzie

Restaurările definitive din metal acrilic au în prezent indicații limitate. Ele sunt utilizate în mod normal atunci când pacienții nu-și pot permite restaurări dentare mai scumpe, cum ar fi de zirconiu sau porțelan. În schimb, restaurările provizorii metalo-acrilice sunt utilizate pe scară largă, fiind de obicei, fabricate fără o ramă metalică, iar principala lor funcție este de a proteja dinții pregătiți până la finalizarea restaurării.