Meniu

Culori pasta de dinti

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Atunci când aleg o pastă de dinți, majoritatea oamenilor iau în considerare ingredientele, data de expirare, beneficiile pentru sănătate și, uneori, aroma. Există, de asemenea, o bară colorată pe fundul tuburilor de pastă de dinți, unii susțin că aceste bare descriu tipul de ingrediente folosite pentru fabricarea pastei de dinți, cu toate acestea, ca multe alte lucruri care circulă pe internet, afirmația despre aceste coduri de culoare este complet falsă. Culoarea de pe fundul pastei de dinți nu înseamnă absolut nimic despre ingrediente și nu ar trebui să fie folosită pentru a ajuta la luarea unei decizii cu privire la o pastă de dinți.

Culori de pe pasta de dinți – așteptări și realitate

Așteptări despre semnificația culorilor pastei de dinți

Mai multe site-uri web și postări pe rețelele de socializare susțin că pătrățelele de pe fundul tubului de pastă de dinți fac de fapt parte dintr-un cod de culori care indică ingredientele din pasta de dinți. Potrivit postărilor, semnele verzi înseamnă că pasta de dinți este făcută doar din ingrediente naturale, semnele albastre înseamnă că aceasta conține un amestec de ingrediente naturale și medicamente, semnele roșii înseamnă că aceasta conține atât ingrediente naturale, cât și ingrediente chimice, iar semnele negre înseamnă că aceasta conține doar ingrediente chimice. Posturile avertizează oamenii împotriva pastelor de dinți cu semne roșii sau negre și îi încurajează să aleagă în schimb pastele de dinți cu semne verzi sau albastre.

Realitatea culorilor pastei de dinți

Adevărul este că sistemul de codificare a culorilor pastei de dinți pur și simplu nu există. Companiile de îngrijire orală nu își marchează pastele de dinți cu pătrate colorate pentru a încerca să păcălească consumatorii și să le ascundă ingredientele. Dar ele au, de fapt, un scop, ele ajută de fapt la fabricarea tuburilor de pastă de dinți, indicând senzorilor de lumină unde se află capătul tubului, astfel încât acesta să poată fi tăiat și sigilat corespunzător. 

Ce ar trebui să însemne culorile pastei de dinți?

Un fals sfat de consum despre codurile de culoare ale tuburilor de pastă de dinți circulă de ceva vreme pe internet. Potrivit sfatului, o persoană ar trebui să fie foarte atentă la partea de jos a tuburilor de pastă de dinți. Există un mic pătrat colorat, fie că este negru, albastru, roșu sau verde, ar dezvălui ingredientele pastei de dinți:

 • Verde: complet naturală
 • Albastru: naturală plus medicamente
 • Roșu: natural și chimic
 • Negru: chimic pur

Aceste mărci vin în mai multe culori și nu se limitează la verde, albastru, roșu și negru. Diferite culori sunt folosite pe diferite tipuri de ambalaje sau cu diferiți senzori și mașini, cu alte cuvinte, toate culorile înseamnă exact același lucru. Dacă un consumator dorește cu adevărat să știe ce conține pasta de dinți, poate citi întotdeauna ingredientele tipărite pe cutia pastei de dinți.

Ingrediente pentru pasta de dinți

Majoritatea pastelor de dinți conțin următoarele ingrediente. Un material umectant pentru a preveni întărirea pastei de dinți după deschidere, cum ar fi:

 • Glicerol
 • Xilitol
 • Sorbitol

Un abraziv solid pentru îndepărtarea resturilor alimentare și pentru lustruirea dinților, cum ar fi:

 • Carbonat de calciu
 • Siliciu

Un material de legare sau un agent de îngroșare, pentru a stabiliza pasta de dinți și a preveni separarea, cum ar fi:

 • Carboximetilceluloză
 • Carrageenani
 • Gumă de xantan

Un îndulcitor care nu va da carii unei persoane din cauza gustului, cum ar fi: 

 • Sacarină de sodiu
 • Acesulfam K

Un agent aromatizant, cum ar fi mentă, anason, bubblegum sau scorțișoară. Aroma nu conține zahăr. Un agent tensioactiv pentru a ajuta pasta de dinți să facă spumă și pentru a imulsiona agenții aromatizanți. Exemplele includ:

 • Lauril sulfat de sodiu
 • N-lauroil sarcosinat de sodiu

Fluorură, care este un mineral natural cunoscut pentru capacitatea sa de a întări smalțul și de a preveni cariile, poate fi listată ca fluorură de sodiu, monofluorofosfat de sodiu sau fluorură stanoasă.

Culoarea de pe fundul tubului nu spune care dintre ingredientele de mai sus se află în pasta de dinți sau dacă este considerată “naturală” sau “chimică”. Chiar dacă teoria despre codurile de culoare s-ar dovedi adevărată, nu ar avea cu adevărat sens. Totul, inclusiv ingredientele naturale, sunt făcute din substanțe chimice, iar cuvântul “medicament” este prea vag pentru a însemna cu adevărat ceva. Dacă o persoană este îngrijorată de ceea ce se află în pasta de dinți, ar trebui să citească ingredientele tipărite chiar pe tub.

Tipuri de pastă de dinți

Pe lângă ingredientele de mai sus, unele paste de dinți includ ingrediente speciale din diferite motive.

 • Pastă pentru albire. Pasta de dinți de albire conține fie peroxid de calciu, fie peroxid de hidrogen pentru îndepărtarea petelor și un efect de albire.
 • Pastă pentru dinți sensibili. Pasta de dinți pentru dinți sensibili include un agent de desensibilizare, cum ar fi nitratul de potasiu sau clorura de stronțiu. Dacă o persoană a luat vreodată o înghițitură de cafea fierbinte sau o mușcătură de înghețată și a simțit o durere ascuțită, acest tip de pastă de dinți ar putea fi potrivit pentru ea.
 • Pasta de dinți pentru copii conține mai puțin fluor decât pastele de dinți pentru adulți, din cauza riscului de ingestie accidentală. Excesul de fluor poate deteriora smalțul dinților și poate provoca fluoroză dentară.
 • Pastă pentru controlul tartrului sau al plăcii dentare. Pasta de dinți care face reclamă pentru controlul tartrului poate include citrat de zinc sau triclosan. Într-o analiză s-a demonstrat că pasta de dinți care conține triclosan reduce placa bacteriană, gingivita, sângerarea gingiilor și cariile dentare în comparație cu pasta de dinți care nu conține triclosan.
 • Pastă de dinți pentru fumători au abrazivi mai puternici pentru a îndepărta petele cauzate de fumat.
 • Pastele de dinți fără fluorură. În ciuda dovezilor solide care arată importanța fluorurii pentru sănătatea orală, unii consumatori aleg paste de dinți fără fluor. Acest tip de pastă de dinți va ajuta la curățarea dinților, dar nu îi va proteja împotriva cariilor în comparație cu pasta de dinți care are fluor.
 • Pastele de dinți naturale. Există companii care produc paste de dinți naturale și pe bază de plante, multe dintre ele evitând fluorura și lauril sulfatul de sodiu. Acestea pot conține bicarbonat de sodiu, aloe, cărbune activat, uleiuri esențiale și alte extracte de plante. Afirmațiile lor privind sănătatea nu au fost de obicei dovedite clinic. O persoană poate obține, de asemenea, o rețetă de la medicul dentist pentru pasta de dinți care conține cantități și mai mari de fluorură.

Întrebări frecvente

 1. Ce înseamnă pătrățelele colorate de pe pasta de dinți?
  Mulți oameni cred că blocurile de culoare denotă tipurile de ingrediente din fiecare tub de pastă de dinți. Se spune că semnele verzi înseamnă că au fost folosite doar ingrediente naturale, în timp ce albastru înseamnă un amestec de ingrediente naturale și medicamente. De asemenea, se spune că semnele roșii înseamnă o combinație de ingrediente naturale și ingrediente chimice, în timp ce negrul înseamnă că au fost folosite doar ingrediente chimice. Aceste informații nu sunt deloc adevărate. Pătratele ajută de fapt la fabricarea tuburilor de pastă de dinți, indicând senzorilor de lumină unde se află capătul tubului, astfel încât acesta să poată fi tăiat și sigilat corespunzător.
 2. Contează calitatea pastei de dinți?
  Da, contează ce fel de pastă de dinți cumpără o persoană, deoarece anumite ingrediente sunt necesare pentru a menține o gură sănătoasă și dinți fără carii. Cunoașterea faptelor din spatele unor elemente de bază ale pastei de dinți poate ajuta o persoană să ia o decizie mai bine informată cu privire la ce fel de pastă de dinți să cumpere.
 3. Ce indică faptul că o pastă de dinți este bună?
  Atunci când alegeți un tip de pastă de dinți, cel mai important lucru care trebuie căutat este fluorul, acest mineral care apare în mod natural ajută la protejarea dinților împotriva cariilor. Fluorul întărește smalțul dentar și poate inversa stadiile timpurii ale cariilor dentare. 
 4. Calitatea pastei de dinți afectează dinții?
  Unele dintre ingredientele din pasta de dinți care sunt menite să îmbunătățească sănătatea dentară pot, de asemenea, să dăuneze, dar numai dacă nu sunt respectate câteva reguli simple. De exemplu, proprietățile abrazive ale pastei de dinți sunt cele care îndepărtează placa bacteriană, care poate duce la apariția cariilor. Dar o pastă de dinți prea abrazivă ar putea să vă deterioreze smalțul.
 5. Care este componenta principală a pastei de dinți?
  Compoziția exactă a unei anumite paste de dinți variază în funcție de fiecare producător, dar o formulă tipică este: abraziv 10-40%, umectant 20-70%, apă 5-30%, liant 1-2%, detergent 1-3%, aromă 1-2%, conservant 0,05-0,5% și agent terapeutic 0,1-0,5%.

Concluzie

Toate ingredientele unei paste de dinți sunt substanțe chimice, chiar și cele naturale. Se poate ignora complet codul de culori de pe fundul tubului, acesta nu înseamnă nimic despre conținutul pastei de dinți. Atunci când alegeți o pastă de dinți, căutați o marcă acceptată, un produs neexpirat și aroma preferată. Pastele de dinți care conțin fluorură sunt cele mai eficiente pentru prevenirea cariilor.