Meniu

Cum se pune aparatul dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Montarea aparatului dentar durează între una și două ore. În funcție de dinții pacientului și de tipul de aparat dentar pe care îl va purta, procesul de montare a acestuia poate avea loc într-o singură programare sau în două. Unele părți ale procesului ar putea implica o senzație de presiune, dar, în general, montarea unui aparat dentar nu doare.

Consultația înainte de montarea unui aparat dentar

În această ședință cu ortodontul se trece în revistă planul de tratament mai detaliat și se stabilește când va începe montarea aparatului dentar și cât de des vor fi necesare programările suplimentare la cabinetul ortodontic. Se va discuta un interval de timp pentru perioada în care aparatul dentar va fi pus pentru a corecta malocluzia (sau mușcătura proastă). 

Înainte de a merge la medicul ortodont pentru plasarea aparatului dentar, este recomandată o vizită la medicul dentist și la igienistul dentar pentru o curățare profesională. Odată ce igienistul dentar îndepărtează placa și tartrul de pe dinți și de pe linia gingiei și lustruiește dinții, aceștia vor fi curați și pregătiți pentru aparatul dentar. Spălatul pe dinți și folosirea aței dentare imediat înainte de programarea pentru aplicarea aparatului dentar este necesară pentru a îndepărta orice particule de alimente sau alte reziduuri de pe dinți.

Cum se pune aparatul dentar?

Spațiatoarele

În cazul în care dinții din spate sunt foarte apropiați, medicul dentist poate pune spațiatoare sau benzi de cauciuc între ei cu o săptămână înainte de aplicarea aparatului dentar. Acest pas are rolul de a crea suficient spațiu pentru ca benzile să se potrivească în jurul dinților din spate. Partea proastă a acestora este că dinții din spate și maxilarul vor fi probabil dureroși pe măsură ce dinții se vor mișca pentru a se adapta la dispozitivele de spațiere.

Curățarea dinților

Înainte ca ortodontul să pună aparatul dentar, dinții trebuie să fie foarte curați. Acest lucru face ca experiența generală să fie mai plăcută pentru toți cei implicați și arată o igienă dentară excelentă. Având în vedere acest lucru, ortodontul (sau asistentul) va curăța și dinții. Aceștia pot folosi o pastă specială sau un polizator. După ce dinții au fost bine curățați și uscați, ortodontul poate aplica aparatul dentar.

Lipirea suporturilor

Bracket-urile sunt mici dispozitive metalice sau ceramice care țin firele în poziție pe dinți. Pentru a atașa bracket-urile, ortodontul plasează o cantitate mică de lipici în centrul fiecărui dinte, apoi, acesta luminează dinții cu o lumină albastră pentru a fixa lipiciul. De obicei, lipiciul are un gust neplăcut, dar nu este toxic. Următorul pas este plasarea unui bracket în centrul dintelui. În cazul aparatului dentar standard, va fi nevoie de bracket-uri în jurul întregii guri. Acesta va fi un proces de durată și necesită pregătire pentru un oarecare disconfort în timp ce gura este ținută deschisă. 

Ancorarea benzilor

Pentru a fixa aparatul dentar, ortodontul pune benzi metalice în jurul molarilor din spate. După ce a ales o bandă care are dimensiunea potrivită pentru dintele pacientului, ortodontul aplică lipici pe bandă, fixează lipiciul cu ajutorul luminii albastre și glisează banda pe dinte. Manevrarea benzii pe molar poate implica puțină răsucire sau presiune. Anunțați ortodontul dacă simțiți o senzație de ciupitură, acesta poate ajusta banda astfel încât să fie confortabilă.

Fixarea firelor de arc

Odată ce bracket-urile și benzile sunt bine fixate, ortodontul atașează arcul de brackets. Acesta face acest lucru înfășurând o mică bandă de cauciuc (ligatură) în jurul fiecărui bracket pentru a ține firul în poziție. Benzile de cauciuc sunt partea distractivă pentru mulți oameni, deoarece aceștia pot alege culoarea pe care o doresc. Ortodontul taie apoi capătul arcului pentru a se asigura că nu atinge gingia din spatele gurii. Dentistul poate face câteva ajustări pentru a se asigura că totul este strâns și sigur.

Aparat dentar lingual

Aparatele ortodontice linguale au multe dintre aceleași componente ca și aparatele ortodontice convenționale, dar sunt aplicate pe partea din spate a dinților, pe “partea limbii” a gurii, în loc de partea din față a dinților. Din cauza poziționării speciale, montarea lor poate dura ceva mai mult decât a aparatului dentar convențional și trebuie aplicate de ortodonți special pregătiți.

Cum se pun aliniatoarele transparente?

Acest proces este mai ușor, dar uneori necesită totuși pași suplimentari, în funcție de gravitatea cazului pacientului. Uneori, ortodontul poate permite să începeți tratamentul în aceeași zi cu consultația, dacă alegeți aparatul dentar metalic. Acest lucru se datorează faptului că tratamentul este mai simplu și ei fac toate ajustările firelor. Cu aliniatoarele transparente, pacientul va trebui mai întâi să obțină o scanare sau o amprentă a dinților. Ortodontul va trimite amprenta sau scanarea la compania de aliniatoare pentru ca aceasta să poată crea o machetă a viitorului zâmbet la care ortodontul poate face ajustări. Acest proces durează câteva săptămâni.

Când ajungeți la următoarea programare pentru a ridica aliniatoarele, este posibil să fie nevoie de atașamente și/sau nasturi. Butoanele sunt pentru a ține benzile de cauciuc, iar atașamentele ajută dinții să se miște. Plasarea acestor atașamente și butoane este similară cu plasarea bracketurilor pentru aparatele dentare standard. Ca și în cazul aparatului dentar standard, ortodontul sau asistentul va curăța și va usca dinții. Ei vor adăuga lipiciul special, îl vor fixa și vor plasa butoanele. Pentru atașamentele propriu-zise, aceștia vor folosi o versiune subțire a alinierelor și vor umple fiecare fantă de “atașament” cu un material de culoarea dinților. Vor pune aliniamentele și vor seta întreaga gură cu lumina albastră. Atunci când vor scoate aliniatorii, accesoriile vor fi lipite de dinții pacientului. Dacă trebuie să înlocuiască un atașament, vor folosi aliniatorul pentru a crea unul nou în același mod. 

La ce să vă așteptați după ce vă puneți aparat dentar?

Perioada de adaptare

După ce se pune aparatul dentar, în decurs de o oră sau două, se va simți probabil un oarecare disconfort. S-ar putea să fie observată durerea doar în timpul mâncării, sau poate apărea o durere de cap generalizată sau un disconfort la nivelul maxilarului timp de câteva zile. Se poate încerca un analgezic fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pentru a calma durerea. De asemenea, se poate încerca un anestezic oral pentru a amorți zona.

Alimente potrivite pentru consum în primele câteva zile

În primele câteva zile după ce s-a pus sau ajustat aparatul dentar, trebuie consumate alimente moi pentru a minimiza durerea cauzată de mestecat. Aceste alimente trebuie să fie ușor de mâncat:

  • Iaurt
  • Fulgi de ovăz
  • Piure de cartofi și piure de conopidă
  • Legume fierte moi
  • Pește
  • Omletă
  • Fructe moi, cum ar fi fructele de pădure și bananele
  • Macaroane cu brânză
  • Înghețată, iaurt înghețat și smoothie-uri

De asemenea, este posibil să apară răni în gură, acolo unde bracketurile sau firele se freacă de partea interioară a obrajilor. Se poate folosi ceara pe care ortodontul o recomandă pentru a acoperi părțile aparatului dentar care provoacă durere. De asemenea, se poate încerca clătirea cu o soluție de apă sărată sau aplicarea unui anestezic topic pe locurile dureroase. În aproximativ o lună, gura se va adapta la aparatul dentar și nu va mai apărea acest tip de durere.

Atunci când aparatul dentar este pus pentru prima dată, ar trebui să existe o durere minimă. Odată ce dinții încep să se realinieze, în primele trei zile de la aplicare, este posibil să se simtă un oarecare disconfort. Nu vă faceți griji – acest disconfort este de obicei de scurtă durată, pe măsură ce vă obișnuiți cu presiunea aparatului dentar. Ortodontul poate recomanda un analgezic fără prescripție medicală, după cum este necesar, pentru a gestiona disconfortul. Dacă aceste medicamente nu reduc durerea, discutați cu ortodontul despre alte opțiuni. Consumul de alimente moi, cum ar fi supe, smoothie-uri, iaurt și budincă, poate ajuta, de asemenea, să se evite durerea. 

Întrebări frecvente

  1. Este dureros procesul de montare a unui aparat dentar?
    Răspunsul sincer este că aparatul dentar nu doare deloc atunci când este aplicat pe dinți, așa că nu există niciun motiv să fiți neliniștit în legătură cu programarea pentru montare. Va exista o ușoară durere sau disconfort după ce sârma ortodontică este angajată în suporturile nou plasate, care poate dura de la câteva zile până la o săptămână.
  2. Cât timp durează punerea unui aparat dentar?
    În general, pentru majoritatea clienților va dura aproximativ 2 ore pentru a pune un aparat dentar. Acesta se aplică în următorii pași: ortodontul vă va curăța și vă va usca dințiiv și va aplica un adeziv unic pe dinți pentru a menține bracketurile la locul lor.
  3. Este dureroasă prima zi de purtare a aparatului dentar?
    Plasarea aparatului dentar pe dinți nu este dureroasă, dar, pe măsură ce dinții încep să se miște, de obicei vor deveni dureroși. Durerea pe care o resimțiți nu este una ascuțită, ci mai degrabă o durere surdă care de obicei nu durează mai mult de 2 sau 3 zile.
  4. Cum se simte aparatul dentar?
    Probabil că va dura între 1 și 2 săptămâni pentru a vă adapta la noul aparat dentar. Este posibil ca dinții să se “simtă” mai mari, iar buzele, obrajii și limba să fie sensibile pe măsură ce se obișnuiesc cu aparatul dentar. Ortodontul vă va da o ceară specială pe care o puteți pune pe brackets pentru a vă ajuta să ușurați orice iritație. Dacă aveți aparat dentar lingual, vorbirea poate fi, de asemenea, puțin stângace în prima săptămână sau două. Indiferent de modul în care sunt îndreptați dinții, majoritatea oamenilor resimt sensibilitate atunci când dinții se mișcă. După ce vă puneți pentru prima dată aparatul dentar și după fiecare ajustare, este posibil să simțiți o mică presiune și disconfort atunci când mușcați sau mestecați, dar acest lucru ar trebui să dureze doar câteva zile. Întrebați ortodontul despre cea mai bună modalitate de a ușura orice disconfort. 
  5. Ce trebuie de făcut dacă un bracket sau o bandă se desprinde sau dacă un fir este slăbit?
    Urgențele ortodontice sunt rare. Aparatul dentar este ținut în poziție de un adeziv dentar puternic și fiabil, iar bracket-urile în sine sunt concepute pentru a se lipi în mod sigur. Dar dacă unul dintre bracket-uri se desprinde sau dacă o bandă sau un fir se desprinde, apelați imediat la ortodontul dvs.
  6. Ce se poate mănânca și face în timpul purtării unui aparat dentar?
    Este posibil să fie nevoie să faceți unele ajustări atunci când vă puneți aparat dentar, dar nu vă faceți griji. Puteți continua să practicați sporturi și instrumente muzicale și vă puteți bucura în continuare de multe dintre alimentele preferate. Discutați cu ortodontul dvs. despre cum puteți să vă păstrați hobby-urile și mesele preferate, pe tot parcursul tratamentului.
  7. Ce se întâmplă după folosirea aparatului dentar?
    Pe măsură ce vă apropiați de îndepărtarea aparatului dentar, s-ar putea să aveți mai multe întrebări. Ortodontul vă va oferi informații detaliate despre cum să vă îngrijiți dinții după purtarea aparatului dentar.

Concluzie

Cele mai importante două zile din viața unei persoane care poartă aparat dentar sunt ziua în care își pune și ziua în care își scoate aparatul dentar. Montarea aparatului dentar nu doare și durează doar o oră sau două. Dacă purtați un aparat dentar convențional, procesul implică aplicarea benzilor, a bracket-urilor și a firelor. Dacă purtați un aparat dentar lingual, aplicarea implică aceleași părți de bază, dar ar putea dura ceva mai mult din cauza plasării pe interiorul dinților. Dacă ați ales aliniatoarele transparente, nu veți avea nevoie de brackets sau benzi, dar este posibil să aveți nevoie de accesorii, nasturi și benzi elastice între dinții superiori și inferiori. După aceea, este posibil să aveți dureri, dar, de obicei, acestea pot fi ameliorate cu medicamente și consumând alimente moi timp de câteva zile.