Meniu

Curent la masea: Diagnostic si remedii eficiente pentru durere

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Există o credință comună cu privire la curent ca fiind un fenomen care ar putea avea un impact asupra sănătății. Oamenii susțin că durerile de cap, de urechi sau de măsele pot fi cauzate de curent. Nu există nicio explicație științifică care să confirme că acesta este în esență responsabil pentru vreuna dintre durerile menționate, dar alte afecțiuni ar putea explica durerile. 

Dureri de măsele – curent sau altă problemă?

Curentul este un mit comun care încă mai are o explicație arbitrară pentru aproape toate durerile pe care le poate experimenta un om. Contrar credinței tradiționale conform căreia curentul declanșează durerea de măsele, există mai multe afecțiuni dovedite științific care sunt responsabile pentru aceasta. În timp ce durerea cauzată de alimentele calde sau reci ar putea fi un semn al unei carii, aceasta este, de asemenea, comună în cazul persoanelor care au dinți sensibili. Sensibilitatea dentară, sau „hipersensibilitatea dentinară”, este exact ceea ce pare: durere sau disconfort la nivelul dinților și implicit al măselelor ca răspuns la anumiți stimuli, cum ar fi temperaturile calde sau reci, poate fi o problemă temporară sau cronică și poate afecta o măsea, mai multe măsele sau toate măselele unei singure persoane. Acest lucru poate avea o serie de cauze diferite, dar cele mai frecvente sunt:

  • Retragerea gingivală. Aceasta poate lăsa secțiuni ale măselelor expuse și neprotejate, cauzând, de asemenea, sensibilitate.
  • Caria dentară, măsele sparte, măsele ciobite și plombe sau coroane uzate. Aceste probleme dentare particulare pot lăsa dentina măselei expusă, cauzând sensibilitate. Dacă acesta este cazul, probabil că o persoană simte sensibilitate doar la o anumită măsea sau regiune din gură, în loc de majoritatea măselelor.
  • Sensibilitate temporară după o lucrare dentară, cum ar fi obținerea unei plombe, coroane sau albirea dinților. În acest caz, sensibilitatea va fi, de asemenea, limitată la un singur dinte sau la dinții din jurul dintelui care a primit lucrări dentare. Aceasta ar trebui să dispară după câteva zile.
  • Scrâșnitul dinților și stresul. Dinții sensibili la frig se pot dezvolta, de asemenea, dacă scrâșnitul excesiv al dinților (bruxism) uzează smalțul dentar și expune nervii. Dacă o persoană observă că se confruntă cu simptomele bruxismului, ar fi indicat să consulte medicul stomatolog și să-l întrebe despre opțiunile existente pentru a proteja dinții.
  • Rădăcini nervoase expuse. Motivul biologic din spatele sensibilității dinților la frig începe în pulpa dintelui. Nervii din pulpă fac dinții sensibili la frig atunci când rădăcinile dinților devin expuse din cauza retragerii gingiilor sau a bolilor gingivale. Căile numite tubuli dentinari sunt umplute cu lichid, iar atunci când un stimul, cum ar fi aerul rece sau un lichid rece, este aplicat pe tubulii dentinari expuși, lichidul din tubuli se mișcă și declanșează o senzație de durere în nerv.

Diagnosticul dinților sensibili

Dacă o persoană se confruntă pentru prima dată cu sensibilitate dentară, aceasta ar trebui să facă o programare la medicul dentist. Acesta va examina sănătatea dinților și poate verifica eventualele probleme, cum ar fi carii, plombe slăbite sau gingii înfundate, care ar putea cauza sensibilitatea. Dentistul poate face acest lucru în timpul igienizării dentare de rutină. Ei vor curăța dinții și vor face un examen vizual. Este posibil să atingă dinții cu ajutorul instrumentelor dentare pentru a verifica dacă pacientul prezintă semne de sensibilitate și ar putea, de asemenea, să solicite o radiografie a dinților pentru a exclude cauze precum cariile.

Tratamentul pentru sensibilitatea dinților

Tratamentul la domiciliu pentru dinții sensibili

  • Evitarea alimentelor reci și acide. Dacă o persoană are dinții sensibili la frig, este indicat să evite alimentele foarte reci, de exemplu, înghețata.
  • Folosirea unei periuțe de dinți moale. În plus, dacă o persoană are dinții sensibili la frig, aceasta trebuie să se asigure că folosește o periuță de dinți cu peri moi. O periuță cu peri moi poate ajuta la reducerea iritației gingivale care poate face dinții sensibili. Se recomandă folosirea aței dentare moale.
  • Folosirea pastei de dinți pentru dinți sensibili. După utilizarea pastei de dinți pentru dinți sensibili, rezultatele ar putea fi observate în câteva zile, ajutând la protejarea dinților în timp ce se combat cariile și placa bacteriană.

Tratamentul cauzelor subiacente

Dacă afecțiunile subiacente cauzează sensibilitatea dentară, o persoană va dori să le trateze înainte ca acestea să provoace uzura smalțului și să deterioreze dinții.

  • Retragerea gingiilor poate fi tratată prin periajul mai delicat și menținerea unei bune igiene orale. În cazurile de sensibilitate intensă și disconfort din cauza recesiunii gingivale severe, medicul dentist poate recomanda utilizarea unei grefe de gingie. Această procedură presupune prelevarea de țesut din palat și plasarea acestuia peste rădăcină pentru a proteja dintele.
  • O persoană se poate antrena să nu mai scrâșnească din dinții, fiind atentă să nu facă acest lucru în timpul zilei. Reducerea stresului și a cofeinei înainte de culcare poate ajuta, de asemenea, să împiedice scrâșnitul dinților noaptea. Dacă acest lucru nu funcționează, poate folosi o gutieră pentru bruxism pe timp de noapte pentru a preveni ca scrâșnitul să deterioreze dinții.

Remedii naturiste

Mai multe remedii de casă sunt cunoscute pentru a ușura dinții sensibili. Acestea includ:

  • Clătirea cu apă sărată;
  • Clătirea cu peroxid de hidrogen (diluat în apă caldă);
  • Clătirea cu miere și apă caldă;
  • Frecție cu turmeric;
  • Clătirea cu ceai verde;
  • Gel de capsaicină sau apă de gură;
  • Extract de vanilie.

Concluzie

Este puțin sau deloc posibil să fie curentul o cauză rezonabilă pentru o durere reală de dinți, dar determinarea sursei durerii este indispensabilă pentru un tratament eficient. De cele mai multe ori există o cauză subiacentă a durerilor de dinți care apar în urma curentului.