Dinții strâmbi și nealiniați sunt foarte comuni, mulți copii și adulți îi au. Dacă dinții cuiva sunt strâmbi, persoana respectivă nu ar trebui să simtă că trebuie să-i îndrepte. Dinții care nu sunt perfect aliniați sunt unici și pot adăuga personalitate și farmec unui zâmbet. Unii dinți sunt mai mari, alții mai mici, unii au forme diferite, unii sunt mai aliniați.
Care sunt cauzele dinților strâmbi?
Există mai multe motive pentru care dinții unor persoane cresc strâmb, se suprapun sau se răsucesc. Gura unor persoane este prea mică pentru dinții lor, ceea ce înghesuie dinții și îi face să se deplaseze. În alte cazuri, maxilarul superior și cel inferior al unei persoane nu au aceeași dimensiune sau sunt malformate, ceea ce duce fie la o supra mușcătură, atunci când există o proeminență excesivă a maxilarului superior, fie la o mușcătură inversă, atunci când maxilarul inferior iese în față, ceea ce face ca maxilarul inferior și dinții să se extindă dincolo de dinții superiori. Aflați mai multe despre cauzele care determină o supra mușcătură, precum și despre cum să faceți diferența între o mușcătură inversă și o supra mușcătură. De cele mai multe ori dinții strâmbi, supra mușcăturile și mușcăturile inverse sunt trăsături moștenite, la fel ca și culoarea ochilor. Alte cauze ale mușcăturilor nealiniate sunt pierderea timpurie a dinților de lapte sau a dinților de adult, o potrivire necorespunzătoare a restaurărilor dentare (de exemplu, plombe sau coroane), gingivita (boala gingivală), presiunea nejustificată asupra dinților și gingiilor, alinierea greșită a maxilarului după o accidentare, tumori ale gurii sau maxilarului sau probleme comune de sănătate orală la copii, cum ar fi suptul degetului mare, împingerea limbii, utilizarea suzetei după vârsta de trei ani sau utilizarea prelungită a biberonului.
Atât dinții de lapte, cât și dinții permanenți pot să apară strâmbi sau pot deveni strâmbi. Dinții de lapte se deplasează uneori în poziții strâmbe pentru că sunt prea mici pentru a umple cantitatea de spațiu gingival care le este alocată. Faptul că are dinții de lapte strâmbi, nu înseamnă că un copil va avea dinții permanenți strâmbi, cu toate acestea, dacă dinții de lapte cresc înghesuiți împreună, dinții permanenți pot fi și ei înghesuiți. Dacă un traumatism la nivelul gurii sau o carie dentară face ca unul sau mai mulți dinți de lapte să cadă mai devreme decât ar fi normal, dinții permanenți care urmează, pot crește din gingii mai degrabă înclinați decât drepți. Alte probleme care afectează dinții de lapte și care îi pot afecta și pe cei permanenți includ:
- Dimensiunea maxilarului. Dieta modernă de alimente moi și procesate pe care mulți oameni o consumă necesită mai puțină mestecare decât alimentele consumate în trecut. Această schimbare a modificat dimensiunea maxilarului nostru colectiv, făcându-l mai mic. Maxilarul mai scurt poate fi responsabil pentru dinții înghesuiți, încălecați și nealiniați.
- Obiceiuri miofuncționale slabe. Obiceiurile miofuncționale sunt comportamente repetitive care afectează mușchii sau funcțiile gurii sau ale feței. Acestea includ:
- Suptul degetului mare (dacă o persoană a avut obiceiul de a-și suge degetul mare în copilărie, acesta ar putea fi un motiv pentru care are dinții strâmbi);
- Utilizarea suzetei sau a biberonului;
- Împingerea limbii (atunci când cineva înghite, limba ar trebui să apese pe cerul gurii în spatele dinților din față, dacă cineva apasă în schimb limba pe dinți, asta se numește împingerea limbii, acest obicei, în timp, poate duce la dinți strâmbi);
- Respirația bucală (respirația bucală la copii poate avea un impact asupra alinierii dinților);
- Malocluzia (maxilarul nealiniat). Dinții de sus trebuie să se potrivească ușor peste cei de jos, cu vârfurile molarilor de sus încadrându-se în canalele molarilor de jos. Atunci când această aliniere nu se produce, rezultă malocluzia. Nealinierile comune includ supra mușcătura și mușcătura inversă. În cazul în care o persoană are o supra mușcătură, dinții frontali superiori ies mai mult în afară decât cei inferiori. Dacă o persoană are o mușcătură inversă, dinții frontali inferiori ies mai mult în afară decât dinții frontali superiori. Obiceiurile miofuncționale proaste pot cauza apariția malocluziei.
- Genetica și ereditatea. Dacă unul sau ambii părinți au avut dinți înghesuiți sau strâmbi, este posibil ca și copilul lor să aibă dinți strâmbi. O persoană poate moșteni, de asemenea, o supra mușcătură sau o mușcătură inversă de la un părinte.
- Îngrijire dentară deficitară. Lipsa unui control al dinților cel puțin o dată pe an de către un dentist poate însemna uneori că problemele, cum ar fi bolile gingivale și cariile, rămân netratate. Acest lucru poate duce la dinți strâmbi și la alte probleme de sănătate dentară.
- Alimentația deficitară. O alimentație deficitară, în special la copii, poate duce la apariția cariilor și la o dezvoltare dentară deficitară, care sunt potențiali precursori ai dinților încălecați.
- Leziuni faciale. O lovitură la nivelul feței sau al gurii poate scoate dinții din loc, ceea ce duce la unul sau mai mulți dinți strâmbi.
Probleme cauzate de dinții încălecați
În unele cazuri, dinții strâmbi pot afecta calitatea vieții. De exemplu, dinții nealiniați pot afecta abilitatea de a mesteca, provocând durere de fiecare dată când o persoană mănâncă. În plus, unele persoane se pot simți atât de stânjenite de dinții lor strâmbi încât nu mai zâmbesc sau evită situațiile sociale.
Alte probleme de sănătate pe care dinții strâmbi le pot cauza includ:
- Boala parodontală. Poate fi greu de curățat bacteriile și resturile alimentare între dinții strâmbi. Acest lucru poate duce la apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale. Dacă nu este tratată, boala gingivală poate duce la parodontită, o infecție mai gravă care poate afecta oasele și dinții.
- Mestecatul și digestia. Dinții strâmbi pot, de asemenea, să interfereze cu mestecarea corectă, ceea ce poate cauza probleme de digestie.
- Uzura excesivă. Dinții strâmbi pot provoca, de asemenea, uzură excesivă a dinților, gingiilor și mușchilor maxilarului, ceea ce poate duce la dinți crăpați, încordare a maxilarului, tulburare a articulației temporomandibulare și dureri de cap cronice.
- Dificultăți de vorbire. Dacă dinții sunt nealiniați, aceștia pot afecta modul în care o persoană articulează sunetele, cauzând probleme cu vorbirea.
- Respirația urât mirositoare. Deoarece dinții strâmbi tind să găzduiască bacterii, nu este surprinzător faptul că o persoană poate ajunge să aibă o respirație destul de proastă. Poate fi greu să fie scoase toate acele bacterii dintre dinți, așa că respirația ajunge să miroasă nu prea plăcut. O persoană poate încerca să combată acest lucru folosind apă de gură și produse de împrospătare a respirației, dar corectarea problemei este cel mai bun mod de a opri apariția respirației urât mirositoare.
- Probleme cardiace. Aceasta ar putea surprinde pe cineva, dar a avea dinții strâmbi ar putea face mai mult decât să afecteze stima de sine a cuiva sau să provoace respirația urât mirositoare. Atunci când bacteriile dăunătoare se află în gură, acestea pot ajunge de fapt în fluxul sanguin și pot cauza probleme cu valvele inimii. Această problemă este încă în dezbatere, dar există și unii care cred că, înghițind placa orală, aceasta poate avea, de asemenea, un efect negativ grav asupra sănătății inimii.
- Dureri de cap frecvente. Fie că este vorba de presiunea asupra mușchilor maxilarului sau pur și simplu dinții se freacă între ei în mod constant, dinții strâmbi pot contribui la dureri de cap frecvente. O persoană ar putea să nu-și dea seama, dar această afecțiune ar putea fi cauza principală a unor dureri de cap despre care probabil nu știa. Orice parte a feței care simte presiune sau efort în exces va provoca dureri de cap, așa că dinții strâmbi pot fi motivul pentru care cineva se luptă mereu cu o durere de cap.
- ATM. Dacă cineva are un zâmbet nealiniat, ar putea ajunge să sufere de tulburare a articulației temporomandibulare. Această tulburare foarte dureroasă a maxilarului poate provoca o multitudine de simptome dureroase, cum ar fi dureri în față, gât și umeri, precum și pocnituri și blocaje frecvente ale maxilarului. ATM este cauzată ca urmare a uzurii prea mari a maxilarului și a articulației, iar dinții strâmbi și ATM merg adesea mână în mână.
Care sunt opțiunile pentru îndreptarea dinților încălecați?
În cazul în care o persoană a decis că îndreptarea dinților strâmbi este alegerea potrivită pentru ea, există mai multe alternative pe care le poate discuta cu un dentist sau ortodont. Aparatul dentar este o opțiune excelentă pentru persoanele de orice vârstă, cu condiția ca dinții și gingiile lor să fie suficient de puternice pentru a-l susține. Aparatul dentar poate fi o alegere deosebit de bună pentru copii, care au încă gingii și țesuturi osoase maleabile și flexibile. Tratamentul poate dura între doi și trei ani, în funcție de tipul de aparat dentar pe care îl alege o persoană și de ceea ce trebuie să facă. Chirurgia de îndreptare a dinților strâmbi este o altă opțiune de luat în considerare și, de obicei, durează mai puțin timp pentru a obține rezultatele dorite.
- Aparat dentar metalic. Aparatele ortodontice metalice fixe sunt atașate de dinți cu ajutorul unor suporturi, benzi și sârme flexibile. Aceste aparate dentare pot fi o alegere mai bună pentru cineva cu probleme mai complexe de aliniere a dinților strâmbi. Uneori, pe lângă aparatul dentar fix, este necesar și un aparat dentar pentru cap. Aparatul pentru cap se poartă de obicei doar noaptea. Aparatele dentare metalice au parcurs un drum lung de la începuturile lor. În prezent, acestea folosesc suporturi mai mici și mai puțin metal. De asemenea, sunt mai confortabile decât erau înainte. Ele vin chiar și cu benzi de cauciuc multicolore pe care o persoană le poate alege pentru a se potrivi cu personalitatea sa.
- Aparate dentare ceramice. Aparatele dentare din ceramică și arcurile care le conectează sunt transparente sau de culoarea dinților, astfel încât nu ies în evidență la fel de mult ca bracketurile metalice. Procesul de îndreptare a dinților strâmbi este același ca și în cazul bracketurilor metalice, deși bracketurile ceramice sunt predispuse la colorare și se rup ușor.
- Aparat dentar invizibil. Aparatele dentare invizibile, cum ar fi Invisalign, sunt aproape invizibile. Sunt destinate a fi purtate doar de către adolescenți și adulți. Aliniatoarele din plastic transparent sunt făcute la comandă pentru a se potrivi gurii. Se potrivesc peste fiecare dinte ca un apărător bucal și sunt îndepărtate și înlocuite de două ori pe lună. Această opțiune nu este recomandată pentru corectarea severă a alinierii dinților strâmbi. Mulți furnizori ai acestui tratament permit opțiuni de planuri de plată lunare.
- Aparat dentar lingual. Suprafața linguală este partea dinților care este orientată spre limbă. Aparatul dentar lingual este o altă formă de aparat dentar invizibil. Acestea sunt similare cu aparatele ortodontice metalice tradiționale, cu excepția faptului că se atașează la partea din spate a dinților. Aparatul dentar lingual nu este pentru toată lumea. De asemenea, nu sunt de obicei recomandate pentru dinții foarte dezaliniați sau strâmbi. Aceste tipuri de aparate dentare pot dura mai mult timp pentru a funcționa și poate fi mai greu să vă obișnuiți cu ele.
- Operația de îndreptare a dinților. Procedurile chirurgicale de îndreptare a dinților strâmbi sunt o altă opțiune. Acestea pot fi o modalitate de a reduce perioada de timp în care o persoană trebuie să poarte aparat dentar. Un ortodont ar putea sugera o procedură chirurgicală minoră menită să repoziționeze oasele și gingiile care ajută la menținerea dinților la locul lor. Ar putea recomanda, de asemenea, o procedură mai implicată, concepută pentru a realinia maxilarul. Aceasta se numește chirurgie ortognatică. Acest tip de intervenție chirurgicală poate fi recomandat dacă dinții strâmbi au afectat modul în care cineva vorbește sau mestecă.
Întrebări frecvente
- Ar trebui îndreptați dinții strâmbi?
Decizia de a îndrepta dinții strâmbi este una personală. Pentru mulți, lipsa de fonduri poate afecta decizia de a îndrepta dinții. Problemele de sănătate pot, de asemenea, să influențeze o decizie. Dacă dinții strâmbi fac o persoană să se simtă stânjenită, acesta poate fi, de asemenea, un motiv pentru a-i îndrepta. - Ce probleme vin odată cu dinții strâmbi și cu mușcăturile nealiniate?
Dinții strâmbi și mușcăturile nealiniate pot:
– Interfera cu mestecarea corectă;
– Să facă mai dificilă păstrarea curățeniei dentare, crescând riscul de carii și gingivită;
– Încordarea dinților, a maxilarelor și a mușchilor, crescând riscul de rupere a unui dinte;
– Îi fac pe oameni să se simtă stânjeniți de aspectul lor și le afectează stima de sine; - Cum se poate depista că dinții sunt strâmbi sau dacă mușcătura este nealiniata?
În timp ce o persoană poate vedea singură dacă dinții sunt strâmbi, medicul dentist poate determina dacă problema justifică un tratament. Dentistul va căuta următoarele semne: alinierea anormală a dinților, aspectul anormal al feței, dificultate sau disconfort atunci când mestecați sau mușcați, dificultăți de vorbire, inclusiv o zbatere. De obicei, dentistul va îndruma o persoană către un ortodont sau un medic stomatolog specializat în diagnosticarea și tratamentul dinților strâmbi și al maxilarelor nealiniate. - La ce teste vă puteți aștepta la ortodont?
Ortodontul va face probabil radiografii, fotografii ale feței și amprente ale dinților pentru a determina dacă și ce tip de tratament este necesar. Radiografiile oferă informații despre poziția dinților și a rădăcinilor și dacă există dinți care nu au ieșit încă prin gingii. Radiografiile cefalometrice speciale sau radiografiile panoramice arată relația dintre dinți și maxilare și dintre maxilare și cap. Este posibil ca ortodontul să dorească, de asemenea, să facă fotografii regulate ale feței pentru a examina în continuare relația dintre dinți, maxilare și cap. În cele din urmă, pot fi făcute amprente ale dinților. Acest lucru se face punând o persoană să muște dintr-un material moale care este folosit ulterior pentru a crea o copie exactă a dinților. - Cum sunt tratați dinții strâmbi și mușcăturile nealiniate?
Odată ce se pune un diagnostic, ortodontul poate decide cel mai bun tratament pentru dinți sau pentru mușcătura dezalinată. Pentru unele persoane, un aparat de reținere detașabil (pentru a stabiliza noua poziție a dinților) va fi tot ceea ce este necesar pentru a corecta problema. În cazuri foarte rare, poate fi necesară îndepărtarea unuia sau a mai multor dinți, dacă problema principală este reprezentată de supraaglomerare. Pentru majoritatea oamenilor, aparatul dentar este necesar pentru a corecta problema. În cazuri rare și extreme, cum ar fi o supra mușcătură sau o mușcătură inversă extremă, poate fi necesară o operație. - Contează dacă dinții de lapte ai copilului sunt strâmbi?
De obicei, nu! În cele mai multe cazuri, nu contează dacă dinții de lapte ai copilului sunt puțin strâmbi pe măsură ce cresc. Există o mulțime de motive pentru care acest lucru se poate întâmpla și, de obicei, nu este un motiv de îngrijorare. Pe măsură ce copilul crește, gura și maxilarul său se vor schimba foarte mult. În primii 3-6 ani de viață se produc schimbări uriașe în gura copilului. Acestea vor modifica, de obicei, poziția dinților lor de lapte, iar aceștia se vor îndrepta în timp. Și, în cele mai multe cazuri, dinții permanenți vor crește foarte bine chiar dacă unii dintre dinții de lapte ai copilului sunt strâmbi sau sunt înghesuiți. - Care sunt cauzele comune ale dinților strâmbi la copii?
Când vine vorba de ceea ce poate cauza dinții strâmbi sau malocluziile la copii, există o varietate de factori care intră în joc. Inclusiv: ereditatea și genetica, sugerea degetului mare, tulburări miofuncționale sau împingerea limbii. - Cum se poate trata împingerea limbii?
Terapia miofuncțională este utilizată pentru a ajuta la corectarea împingerii limbii. Practica depinde de fiecare caz în parte, dar va implica antrenarea limbii în poziția sa corectă și coordonarea mușchilor din gură pentru a lucra împreună în mod corespunzător. Prevenirea timpurie este esențială atunci când vine vorba de tratarea și corectarea împingerii limbii. Controalele regulate sunt imperative pentru a asigura o bună dezvoltare și pot permite suficient timp pentru a interveni dacă este necesar.
Concluzie
Dinții strâmbi sunt o problemă comună cu care se confruntă mulți copii, adolescenți și adulți. Ei nu necesită tratament decât dacă provoacă probleme de sănătate sau probleme de stimă de sine. Decizia de a corecta dinții strâmbi este una personală.