Meniu

Durere aparat dentar: De ce apare si cum poate fi ameliorata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un efect secundar comun al purtării aparatului dentar este durerea uşoară sau disconfort, dar acestea ar trebui să fie resimțite doar imediat după ce ortodontul plasează sau ajustează aparatul dentar sau firele. Disconfortul dispare de obicei în patru zile, iar durerea provocată de aparatul dentar rareori durează mai mult de o săptămână. Atunci când este pus pentru prima dată aparatul dentar, este, de asemenea, obișnuit să se simtă o durere în obraji timp de aproximativ o săptămână, dar din fericire, ajustările nu ar trebui să înrăutățească acest tip de disconfort.

Durerea de la aparat dentar

De ce apar dureri de la aparatul dentar?

Cele mai multe tipuri de aparate dentare sunt concepute pentru a atenua durerea cât mai mult posibil, dar acestea se pot freca totuși de obraz, din acest motiv este posibil să fie resimţită durerea în obraji pentru o scurtă perioadă de timp după plasarea iniţială a acestora. Pentru a realinia zâmbetul, aparatul dentar pune presiune pe dinți, iar aceasta face adesea ca dinții și gingiile să fie sensibile. 

Durere la purtarea aparatului dentar

Când se pune pentru prima dată aparatul dentar, este posibil ca o persoană să nu simtă durere sau disconfort imediat. Cu toate acestea, în câteva ore, presiunea ușoară pe care aparatul dentar o exercită asupra dinților va începe să-și facă efectul, iar durerea și disconfortul, ar putea dura de la o zi sau două până la aproximativ o săptămână. Unele simptome la care se poate aștepta un pacient în prima săptămână includ:

  • Gingii dureroase
  • Zgârieturi sau răni pe partea interioară a obrajilor din cauza frecării suporturilor metalice.
  • Posibilitatea unor tăieturi pe limbă dacă persoana își folosește limba pentru a simți aparatul dentar.
  • Dinții se pot simți dureroși, mai ales atunci când se consumă alimente.

După un anumit timp, este posibil ca o persoană să nu-și mai observe atât de mult aparatul dentar, pe măsură ce corpul său se adaptează. Cu toate acestea, pentru ca aparatul dentar să funcționeze, ortodontul trebuie să-l strângă periodic. Atunci când un ortodont strânge aparatul dentar, acesta poate:

  • Să înlocuiască firele actuale
  • Să plaseze sau să strângă arcurile
  • Să strângă benzile aparatului pentru a exercita o presiune suplimentară 

Cum poate fi ameliorată durerea provocată de aparatul dentar la domiciliu

Anestezice orale

Un mod simplu de a obține o ameliorare a durerii aparatului dentar este prin aplicarea unui anestezic oral, cum ar fi Orajel, direct pe dinții și gingiile sensibile. pentru a-l aplica se poate folosi fie un tampon de bumbac, fie degetul. Anestezicele orale desensibilizează dinții și gingiile, astfel încât nu este simțit atât de acut disconfortul provocat.

Medicamente pentru durere fără prescripție medicală

O altă opțiune este de a lua analgezice fără prescripție medicală. Dacă o persoană se confruntă întotdeauna cu un anumit disconfort după o programare ortodontică, este recomandată administrarea de medicamente analgezice cu o oră înainte de programare. În acest fel, va simți mai puțină durere și disconfort în timpul și după programare. 

Menținerea unei igiene dentare bune

Modul în care aveți grijă de dinți și de aparatul dentar poate face, de asemenea, o diferență în ceea ce privește durerea și disconfortul pe care le aveți. Cel mai important lucru de reținut atunci când purtați aparat dentar este că trebuie să vă păstrați atât dinții, cât și aparatul dentar curat pentru a vă feri de cariile dentare și de inflamarea gingiilor.

Consumul de alimente moi

Alimentele moi, cum ar fi piureul de cartofi, tăițeii și supa, oferă hrana necesară organismului fără a pune presiune suplimentară asupra dinților. Se recomandă consumul de înghețată, dacă nu sunteți sensibil la temperatură, deoarece frigul poate ajuta la reducerea inflamației.

Gheață pe gingii

Pachetele de gheață oferă aceleași tipuri de beneficii ca și alimentele reci. Pur și simplu puneți o pungă de gheață acoperită cu un prosop pe partea exterioară a gurii, timp de 20 de minute la un moment dat. Frigul ar trebui să reducă inflamația și să ofere ameliorarea durerii.

Concluzie

Majoritatea durerilor provocate de aparatul dentar pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală, iar paracetamolul este o alegere obișnuită. Unii oameni folosesc ibuprofenul, care poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației din gingii. Ortodontul poate recomanda ceară moale pe care o puteți folosi ori de câte ori aparatul dentar se freacă de interiorul gurii. Ceara oferă o barieră protectoare care reduce probabilitatea apariției tăieturilor sau a rănilor. Dacă aveți un fir sau un bracket deplasat care vă provoacă durere, faceți imediat o programare la ortodont.