Meniu

Dureri de maxilar si ureche: Cauze comune si tratamente

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Atunci când o persoană experimentează durere de dinți împreună cu durere de ureche, aceasta este deseori numită durerea “referită”. Aceasta face referire la situații când o persoană simte că o doare o anumită parte a corpului, dar sursa disconfortului provine de fapt dintr-o zonă adiacentă. 

Cum se face că durerea de maxilar și ureche sunt legate?

Mușchiul din ureche este alimentat de același nerv care inervează mușchii din maxilarul inferior ce sunt responsabili de mestecat. Acest nerv este, de asemenea, responsabil pentru inervația dinților, fapt ce explică de ce durerile de dinți din maxilarul inferior pot declanșa dureri și în zona urechii.  Maxilarul inferior și canalul urechii sunt poziționate într-un mod care are o interacțiune strânsă unul cu celălalt. Uneori, acestea două se pot intersecta și pot lucra împreună.

Cauze, simptome și tratament pentru durerea simultamă de maxilar și de urechi 

Tulburare a articulației temporo-mandibulare

ATM este adiacentă urechii interne și medii. Această articulație este responsabilă de mobilitatea maxilarului și joacă un rol crucial în vorbire și masticație. ATM angajează aceste articulații și mușchii și ligamentele din jur. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Dureri articulare pe una sau pe ambele părți
  • Durere și disconfort la nivelul urechii
  • Durere de cap
  • Mobilitate limitată a maxilarului, ceea ce duce la dificultăți de mestecare și de deschidere a gurii

Tratament: Folosirea relaxantelor musculare și a analgezicelor fără prescripție medicală poate ajuta la gestionarea durerii. Agenții antiinflamatori sunt, de asemenea, utili. Intervenția medicală este necesară indiferent de sursa problemei, iar o intervenție chirurgicală este, de obicei, ultima soluție. 

Probleme dentare

Cele mai frecvente probleme dentare care se fac vinovate de durerea de urechi și maxilar sunt: 

  • Abcesul dentar
  • Malocluzia
  • Cavități
  • Erupția molarilor de minte
  • Dintele rupt

Scrâșnirea dinților și bruxismul

Presiunea impusă pe osul maxilarului și pe articulația temporomandibulară este transferată și la ureche, ceea ce duce la durere. Bruxismul cronic face ca dinții să se uzeze și, în cele din urmă, să se rupă și să cadă.
Tratament: Purtarea unui apărător bucal poate ajuta în cazul acestei afecțiuni. Gestionarea stresului și evitarea situațiilor stresante sunt alte modalități utile pentru a scăpa de durerile de maxilar și ureche.

Infecția urechii

Din cauza nervului similar, o infecție a urechii poate provoca dureri de dinți pe aceeași parte cu urechea infectată. Această infecție poate apărea ca urmare a mai multor motive, iar cel mai frecvent este un canal auditiv umed. Acesta este locul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. 
Tratament: Medicul prescrie antibiotice și picături pentru a eradica complet infecția. Analgezicele fără prescripție medicală vin la îndemână pentru această durere regională.

Nevralgia de trigemen

Aceasta este o afecțiune care își are originea în nervul trigemen. Acest nerv este responsabil pentru alimentarea nervoasă nu doar a maxilarelor și urechilor, ci și a feței. Nevralgia de trigemen apare ca urmare a mai multor afecțiuni, cum ar fi:

  • Traumatisme faciale
  • După o procedură dentară
  • Presiunea de la alte structuri sau vase de sânge asupra nervului trigemen

Tratament: Medicii prescriu medicamente specifice care blochează calea de transfer a durerii pentru a o ameliora. Uneori se efectuează o intervenție chirurgicală pentru a elibera nervul de presiune.

Concluzie

Dacă aveți sensibilitate sau durere la nivelul maxilarului care se află pe aceeași parte cu urechea respectivă, atunci cele două surse de disconfort sunt cel mai probabil legate între ele. Ar trebui să vă consultați întotdeauna medicul dentist cu privire la orice durere de cap, gât sau față pe care o resimțiți pentru a vă asigura un tratament la timp al oricărei probleme dentare cu care v-ați putea confrunta și, de asemenea, pentru a exclude orice boală sau infecție gravă.