Limba este un organ care are la bază un mușchi care se află pe fundul gurii și se întoarce în faringe. Aceasta este atașată de maxilar, de osul hioid din gât și de craniu, extinzându-se mai mult decât ceea ce este vizibil în interiorul gurii. Multe probleme ale limbii adesea nu sunt grave, uneori, însă, simptomele pot apărea din cauza unei afecțiuni subiacente care necesită tratament medical. O persoană poate preveni multe probleme ale limbii prin practicarea unei bune igiene orale, dar în cazul în care se confruntă deja cu probleme ale limbii, câteva remedii simple de casă pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Simptomele durerii de limbă
Durerea de limbă este cauzată în mod obișnuit de leziuni ale limbii, care se pot datora unor cauze infecțioase sau unei varietăți de cauze neinfecțioase. Rareori, durerea de limbă se datorează cancerului, unei reacții alergice sau hipersensibilității grave. Unele afecțiuni medicale sistemice cauzează dureri de limbă fără leziuni vizibile, inclusiv unele afecțiuni autoimune sau deficiențe nutriționale. Învelișul alb, bășicile roșii sau ulcerele superficiale de pe limbă pot fi toate asociate cu durerea de limbă. Unele cauze ale durerii de limbă pot fi tratate la domiciliu, dar multe dintre cauzele infecțioase și sistemice ale durerii de limbă trebuie evaluate de un medic.
Posibilele simptome pe care o persoană le poate experimenta legate de limbă includ:
- O pierdere parțială sau completă a gustului sau modificări ale capacității de a gusta arome acide, sărate, amare sau dulci
- Dificultate în mișcarea limbii
- Umflarea limbii
- O schimbare de la culoarea normală a limbii la pete de culoare albă, roz aprins, neagră sau maro
- Durere fie pe toată limba, fie doar în anumite locuri
- O modificare a dimensiunii limbii, ca și o umflătură
- Dificultate în mișcarea limbii
- O senzație de arsură fie pe toată limba, fie doar în anumite locuri
- Un aspect păros al limbii
Cauzele durerii limbii
Simptomele specifice pe care le-ar putea experimenta o persoană îl vor ajuta pe medic să identifice cauza problemei. Aceste cauze pot fi:
- Sindromul de arsură în gură (Glasodinia)
Glasodinia este, de asemenea, cunoscută sub numele de glosopiroză și stomatocitoză. Este o afecțiune cronică care poate provoca o senzație de arsură pe limbă sau în altă parte a gurii. De asemenea, poate fi asociată cu uscăciunea gurii și cu o schimbare a percepției gustului spre un gust amar sau metalic. De obicei, un medic va diagnostica glosodinia după ce exclude alte cauze. Arderea limbii poate apărea, de asemenea, la persoanele aflate la postmenopauză. Pe lângă acestea, poate apărea și din cauza expunerii la iritanți precum fumul de țigară. O persoană trebuie să se adreseze unui medic dacă se confruntă cu arsuri ale limbii pentru a determina cauza și tratamentul corect.
- Macroglosia
Macroglosia se referă la momentul în care limba este mai mare decât ar trebui să fie. Afecțiunea mai este numită și “limbă umflată”. O persoană se poate naște cu această afecțiune sau o poate dobândi mai târziu în viață, deși moștenirea afecțiunii fără o cauză subiacentă este rară.
Alte cauze ale umflării limbii:
O limbă umflată poate fi un simptom al unei boli sau al unei afecțiuni medicale, cum ar fi:
- Acromegalia, care reprezintă un exces de hormon de creștere în organism;
- Amiloidoza, care este un exces anormal de proteină amiloidă;
- Mixedemul, care reprezintă un hipotiroidism sever;
- Rabdomiomul, care este o tumoare rară în mușchiul cardiac sau în tractul aerodigestiv;
Glosită atrofică este o afecțiune în care limbii îi lipsesc unele sau toate papilele, ceea ce face ca suprafața sa, de obicei aspră, să fie netedă. Ca urmare, dacă o persoană are această afecțiune, poate avea probleme în a gusta alimentele. În plus, poate experimenta, de asemenea, durere, arsură și amorțeală la nivelul limbii. Mai multe cauze care stau la bază pot provoca potențial glosita atrofică. Acestea includ:
- Deficiența de nutrienți, cum ar fi lipsa unei cantități suficiente de piridoxină, acid folic, riboflavină, niacină, vitamina B12, zinc, fier și vitamina E.
- Deficiența de proteine
- Candidoză
- Infecția cu Helicobacter pylori
- Producția insuficientă de salivă
- Stomatita herpetică (herpes oral, herpes la rece sau bășici febrile), cauza fiind de obicei virusul herpes simplex de tip 1 sau HSV-1.
Aftele bucale se pot forma pe buze, gingii, gât, precum și pe limbă. În unele cazuri, herpesul bucal poate apărea cu alte simptome, cum ar fi durerea în gât, ganglionii limfatici umflați, febră, dureri de cap, greață și alte dureri. În acest caz, este cunoscută sub numele de gingivostomatită herpetică, care este cel mai frecventă la copiii cu vârsta sub 6 ani, dar poate apărea și la adulți.
Herpesul limbii apare în principal din cauza HSV-1, dar o persoană ar putea contracta HSV-2 în urma unor relații sexuale neprotejate. Simptomele vor începe ca o zonă dureroasă sau mâncărime care poate fi roșie și se poate umfla. După ce se formează rana, aceasta va arăta fie albă, fie galbenă.
Leziunile provocate de mușcatul puternic al limbii poate fi extrem de dureros. Mâncatul a ceva foarte fierbinte poate arde limba și chiar poate provoca bășici. Scrâșnirea dinților sau strângerea lor poate provoca durere pe marginile exterioare ale limbii. La fel ca atunci când o persoană își lovește un braț sau un picior, durerea provocată de traumă nu dispare neapărat imediat.
Papilele inflamate se numesc și papile mărite pe limbă. Aceste umflături albe sau roșii sunt uneori denumite papilită linguală tranzitorie. Acest lucru înseamnă că o persoană are papilele gustative umflate și pot fi dureroase. De obicei, acestea se vindecă de la sine în câteva zile. Candidoza orală este un tip de infecție cu drojdie care poate provoca dureri de limbă. O persoană poate vedea pete albe care arată ca brânza de vaci pe limba sa.
Alte afecțiuni care pot provoca o limbă dureroasă:
- Boala mâinilor, picioarelor și gurii
- Papilomavirusul uman
- Sifilis
- Cancerul limbii
- Anemie
- Proteze dentare sau aparate dentare iritante
- Nevralgia
- Limba geografică
- Sensibilitate sau alergie alimentară
- Fumatul
- Deficiență de vitamine și anemie
- Anumite medicamente
Cum sunt diagnosticate problemele de limbă?
O persoană ar trebui să facă o programare la medic pentru diagnostic și tratament dacă problema limbii este severă, inexplicabilă sau dacă persistă timp de mai multe zile fără semne de ameliorare. O persoană ar trebui, de asemenea, să consulte un medic dacă are:
- Răni mai mari decât cele pe care le avea anterior
- Răni recurente sau frecvente
- Durere recurentă sau frecventă
- O problemă persistentă care durează mai mult de 2 săptămâni
- Durere la nivelul limbii care nu se ameliorează cu medicamente pentru durere fără prescripție medicală (OTC) sau cu măsuri de autoîngrijire
- Probleme la nivelul limbii cu febră mare
- Dificultate extremă în a mânca sau a bea
Teste pentru diagnosticul durerilor de limbă
Dacă un medic nu este în măsură să pună un diagnostic pe baza examenului și a răspunsurilor la întrebări, acesta poate solicita unele teste. Cel mai probabil, un medic va dori să verifice starea generală de sănătate și să excludă diverse afecțiuni cu ajutorul unui test de hemogramă completă (HLG). Dacă ei cred că o persoană poate avea ceva grav, cum ar fi cancerul de limbă, pot solicita o biopsie a limbii. În unele cazuri, o persoană poate avea nevoie de o faringoscopie și laringoscopie indirectă, o procedură în care medicul poate folosi o oglindă mică fixată pe mânere lungi și subțiri pentru a examina baza limbii. Mai frecvent, aceștia vor folosi un endoscop flexibil, cu fibră optică, pentru această procedură. În cazul în care medicul crede că cineva are o malformație venolimfatică pe limbă, poate trimite persoana respectivă pentru un test imagistic.
Managementul durerii la domiciliu pentru limba dureroasă
Unele cauze ale simptomelor de durere de limbă se vor rezolva de la sine și pot fi gestionate acasă. Cu toate acestea, multe dintre cauzele infecțioase și sistemice ale durerii de limbă trebuie evaluate de un medic pentru un examen mai amănunțit și un tratament adecvat. Orice persoană cu umflături semnificative la nivelul buzelor sau al limbii trebuie să solicite imediat asistență medicală, deoarece reacțiile grave de hipersensibilitate și alergice pot pune viața în pericol.
Când trebuie să se consulte un medic?
Se recomandă programarea la medic sau un dentist atunci când sunt observate orice modificări la nivelul limbii care reprezintă un element de îngrijorare. Aceste modificări pot include orice, de la o schimbare de culoare, umflături și răni până la dureri care continuă timp de două săptămâni sau mai mult. În multe cazuri, durerea nu este un motiv de îngrijorare, dar un medic poate ajuta la excluderea unor cauze rare de disconfort al limbii, cum ar fi pemfigusul vulgar sau cancerul oral. Un medic poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru a ține sub control aftele orale, infecțiile sau alte probleme, astfel încât o persoană să se simtă mai bine în curând.
Tratamente la domiciliu pentru durerea de limbă:
O persoană care se confruntă cu dureri de limbă poate încerca următoarele remedii la domiciliu.
- Observarea și așteptarea. În cazul unei traume minore, arsuri sau mușcături, limba poate avea nevoie doar de timp pentru a se vindeca. Celulele limbii se transformă foarte repede, așa că acest lucru durează de obicei doar o zi sau două.
- Ameliorarea durerii. Gelurile fără prescripție medicală care se pun pe limbă și pot oferi o ușurare a durerii.
- Clătirea cu apă sărată. Clătirea cu apă sărată poate oferi o ameliorare a durerii și poate ajuta la vindecare atunci când aftele sunt cauza durerii limbii.
Tratamente medicale pentru durerea de limbă
În cazul în care durerea de limbă persistă în ciuda remediilor de acasă, o persoană ar trebui să consulte un medic. Acesta poate recomanda următoarele:
- Geluri topice. Unele cauze ale durerii de limbă, în special cele asociate cu leziuni fungice sau neinfecțioase, pot fi tratate cu medicamente topice. În plus, pot fi utilizați agenți de amorțire topică pentru a ameliora durerea.
- Medicamente antivirale. Multe dintre virusurile care provoacă leziuni dureroase ale limbii sunt tratate cu medicamente antivirale.
- Steroizi. Unele cauze inflamatorii ale durerii limbii sunt tratate cu steroizi.
- Teste de sânge. Dacă un medic suspectează o deficiență nutrițională sau o tulburare autoimună ca fiind cauza durerii de limbă, acesta poate sugera teste de sânge pentru a ajuta la determinarea cauzei.
- Biopsie. Dacă un medic este îngrijorat că durerea de limbă ar putea proveni de la o leziune canceroasă sau precanceroasă, acesta poate sugera o biopsie. O biopsie este atunci când o mică bucată din leziune este îndepărtată și examinată pentru a determina dacă este canceroasă.
Concluzie
Atunci când există probleme cu limba, acest lucru este de obicei evident în aspectul și senzațiile limbii și în capacitatea de a o folosi pentru a ajuta la mestecarea alimentelor și la vorbirea adecvată. Vestea bună este că majoritatea cauzelor unei limbi dureroase nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Este indicat să se discute cu un medic pentru un diagnostic și un tratament corect dacă cineva are simptome neobișnuite, mai ales dacă simptomele durează mult timp.