Meniu

Fluorizare dentara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fluorura minerală se găsește în mod natural pe pământ și este eliberată din roci în sol, apă și aer. Aceasta s-a dovedit că protejează dinții împotriva cariilor. Bacteriile din gură produc acid atunci când o persoană consumă alimente zaharoase. Acest acid mănâncă mineralele de pe suprafața dintelui, ceea ce face dintele mai slab și crește șansele de a dezvolta carii. Fluorul ajută la reconstruirea și întărirea suprafeței dintelui, sau smalțul. Fluorizarea apei previne apariția cariilor dentare prin asigurarea unui contact frecvent și consistent cu niveluri scăzute de fluorură.

Ce este fluorizarea dinților?

În fiecare zi, smalțul (stratul exterior protector al dintelui) câștigă și pierde minerale, deoarece este atacat de acizii formați de bacterii, placa bacteriană și zaharurile din gură. Acest proces se numește demineralizare. Mineralele precum fluorul, calciul și fosfatul sunt câștigate prin consumul de alimente și apă care le conțin. Caria dentară este rezultatul unei demineralizări prea mari, fără o remineralizare suficientă. Fluorul dentar ajută la prevenirea cariilor dentare prin faptul că face smalțul mai rezistent la atacurile acide și, de asemenea, inversează cariile timpurii.

Tipuri de fluorură utilizate în stomatologie
Multe alimente și apa conțin fluor, dar acesta poate fi găsit și în pasta de dinți și apa de gură cu fluor. O persoană poate cumpăra apă de gură cu fluorură de concentrație redusă fără prescripție medicală, dar concentrațiile mai puternice sub formă de lichid sau tablete au nevoie de o rețetă de la medicul dentist. În contextul sănătății umane, fluorul este utilizat în principal pentru a îmbunătăți sănătatea dentară. Acesta poate fi găsit uneori în rezervele locale de apă și în multe produse eliberate fără prescripție medicală (OTC), inclusiv:

  • Pastă de dinți
  • Clătirile de gură
  • Suplimente

Dacă o persoană tinde să facă multe carii, medicul dentist ar putea sugera folosirea unei clătituri de gură cu fluor pe bază de rețetă. Acestea au, de obicei, o concentrație mai mare de fluor decât opțiunile OTC. De asemenea, se folosește fluorura:

  • În scanările de imagistică medicală, cum ar fi scanările PET
  • Ca agent de curățare
  • În pesticide
  • La fabricarea produselor din teflon, oțel și aluminiu

Un dentist poate aplica fluorură pe dinți sub formă de:

  • Spumă, pe care o va distribui într-o tăviță personalizată, apoi o va pune peste dinți.
  • Lac, pe care îl vor picta direct pe dinți.
  • Gel, pe care îl va picta fie pe dinți, fie îl va distribui într-o tavă personalizată.

La ce vârstă este cel mai important aportul de fluor?

Sugarii și copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 16 ani au nevoie de o cantitate adecvată de fluor. Dinții în dezvoltare beneficiază de fluor la fel de mult ca și dinții care au erupt (au crescut) deja. Se recomandă să se supravegheze aportul de prea mult fluor la sugari și copii mici și, în special, să se evite formulele lichide reconstituite, cum ar fi concentratul lichid sau formulele pentru copii sub formă de pudră care necesită amestecarea cu apă fluorurată. În schimb, este mai bine să se folosească lapte matern, formule gata preparate sau formule preparate amestecate cu apă fără fluor. Aceste recomandări au ca scop protejarea împotriva fluorozei smalțului – dungi albe slabe care pot apărea pe smalțul dinților în timpul anilor de dezvoltare ai copilului, chiar înainte ca dinții să erupă prin gingii. Pentru copiii mici, se recomandă, de asemenea:

  • Folosirea unei cantități de mărimea unui bob de mazăre de pastă de dinți cu fluor la fiecare periaj.
  • Scuiparea pastei de dinți în loc să o înghite.
  • Evitarea apei de gură cu fluor, decât dacă sunt recomandate de un dentist sau de un alt medic.
  • Neacordarea de suplimente alimentare care conțin fluor la copiii sub 6 luni.

Beneficiază adulții de fluorură?

Da, și adulții pot beneficia de fluorură, mai ales dacă au:

  • Gură uscată (xerostomie), un efect secundar comun al unor afecțiuni medicale (cum ar fi sindromul Sjögren) și al anumitor medicamente (cum ar fi medicamentele pentru alergii și antihistaminicele). Saliva ajută la spălarea particulelor de alimente și a bacteriilor. Producția lentă de salivă face ca o persoană să fie mai predispusă la probleme de sănătate orală, cum ar fi bolile gingivale și cariile.
  • Boala gingivală, care expune dinții și gingiile la bacterii și crește riscul de apariție a cariilor dentare.
  • Un istoric de carii dentare, ceea ce înseamnă, de obicei, că ați beneficia de fluor suplimentar.
  • Coroane, punți, aparate ortodontice sau proteze parțiale detașabile, care pot crește riscul de carii, în special în jurul suporturilor ortodontice sau acolo unde coroana se întâlnește cu dintele.

Care sunt beneficiile fluorizării dentare?

Fluorul este benefic pentru dinți, deoarece ajută la:

  • Reconstruirea (remineralizarea) smalțului dentar slăbit
  • Încetinirea pierderii de minerale din smalțul dentar
  • Inversarea semnelor timpurii ale cariilor dentare
  • Împiedica dezvoltarea bacteriilor orale dăunătoare

Atunci când bacteriile din gură descompun zahărul și carbohidrații, acestea produc acizi care devorează mineralele din smalțul dentar. Această pierdere de minerale se numește demineralizare. Smalțul dentar slăbit vă lasă dinții vulnerabili la bacteriile care provoacă carii. Fluorul ajută la remineralizarea smalțului dentar, ceea ce poate preveni apariția cariilor și poate inversa semnele timpurii ale cariilor dentare.

Ce rol joacă fluorul în prevenirea cariilor dentare?

Atât fluorizarea apei, cât și aplicarea fluorurii direct pe dinți și gingii, de exemplu, prin utilizarea pastei de dinți fluorurate sau a lacului, pot preveni apariția cariilor dentare. Fluorul este încorporat în smalțul dentar în timp ce dinții cresc, iar acest lucru reduce cariile mai târziu, când dinții au erupt. Efectul preventiv este cel mai important pentru dinții permanenți, cei adulți. Nu există niciun avantaj clar al fluorizării apei față de aplicarea directă pentru prevenire, iar expunerea sistemică prin intermediul apei potabile este puțin probabil să aducă beneficii persoanelor ale căror dinți au crescut deja. 

Aplicarea directă, topică, este cel mai eficient mod de a preveni cariile dentare. Aceasta menține nivelurile de fluor în gură, dar în mod normal nu le crește semnificativ în alte părți. La copii, există o marjă foarte îngustă între efectele benefice de reducere a cariilor și depășirea dozei care provoacă fluoroză dentară.

Există unele dovezi care susțin ideea că administrarea de fluor la nivelul întregii populații, prin adăugarea acestuia în apa potabilă, în lapte sau în sare, poate reduce inegalitățile sociale în ceea ce privește sănătatea dentară. În prezent, copiii din grupurile socio-economice inferioare tind să aibă mai multe carii dentare și să beneficieze mai mult de fluorizarea apei. Cu toate acestea, greutatea generală a dovezilor nu este suficientă pentru a susține ideea că fluorizarea apei este cea mai bună modalitate de a aborda inegalitățile sociale în ceea ce privește sănătatea dentară.

Efectele secundare ale fluorizării dinților

Deși fluorul este un compus natural, acesta poate provoca efecte secundare atunci când este consumat în doze mari. 

  • Fluoroza dentară. Aceasta apare atunci când o persoană consumă prea mult fluor în timp ce dinții încă se formează sub gingii. Acest lucru duce la apariția unor pete albe pe suprafața dinților. În afară de apariția petelor albe, fluoroza dentară nu provoacă niciun simptom sau rău. Ea tinde să afecteze doar copiii sub 8 ani care au dinți permanenți care încă mai apar. De asemenea, copiii sunt mai predispuși să înghită pastă de dinți, care conține semnificativ mai mult fluor decât apa fluorurată. Riscul de a dezvolta fluoroză dentară poate fi redus prin supravegherea lor atunci când se spală pe dinți pentru a vă asigura că nu înghit cantități mari de pastă de dinți.
  • Fluoroza scheletală este similară cu fluoroza dentară, dar implică oasele în loc de dinți. Simptomele timpurii includ dureri și rigiditate articulară. În timp, poate altera structura osoasă și poate provoca calcifierea ligamentelor. Ea tinde să rezulte din expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de fluor, adesea în apa potabilă. Mai multe lucruri pot provoca un exces de fluor în apă, inclusiv contaminarea accidentală din incendii sau explozii.

Întrebări frecvente

  1. Ce este fluorura?
    Fluorul este un mineral natural care se găsește în multe alimente și în toată apa potabilă. Cantitatea de fluor din apă variază de la o zonă la alta.
  2. Care sunt beneficiile fluorurii?
    Fluorul poate ajuta foarte mult sănătatea dentară prin întărirea smalțului dentar, făcându-l mai rezistent la cariile dentare. De asemenea, reduce cantitatea de acid pe care bacteriile de pe dinți o produc. Copiii care au fluor când dinții lor se dezvoltă tind să aibă caneluri mai puțin adânci pe dinți, astfel încât placa dentară poate fi îndepărtată mai ușor. Placa bacteriană este o peliculă subțire și lipicioasă de bacterii care se formează constant pe dinți. Adăugarea de fluor în apă a fost cercetată de peste 60 de ani, iar fluorizarea apei s-a dovedit că reduce cariile cu 40 până la 60%.
  3. Ce se întâmplă în timpul unui tratament cu fluorură?
    Un dentist sau un igienist vă poate administra un tratament cu fluor în timpul unui examen dentar de rutină sau al unei curățări dentare. Aceștia vor aplica un gel, o spumă sau un lac de fluor pe dinți. În mod obișnuit, un tratament cu fluorură durează mai puțin de cinci minute.
  4. Există suficient fluor în alimentarea cu apă?
    Posibil. Cu toate acestea, doar câteva locuri au suficient fluor natural pentru a beneficia de sănătatea dentară. În alte locuri, acesta este adăugat în apă. Furnizorul dvs. de apă vă va putea spune dacă în alimentarea cu apă s-a adăugat fluorură. Cantitatea de fluor adăugat în apă va varia în funcție de zona în care locuiți. Fluorul se găsește, de asemenea, în unele alimente și băuturi, de exemplu în pește și ceai. Unele țări adaugă fluor în sarea de masă și în lapte, în loc să adauge în rezervele de apă. O ceașcă de ceai poate conține între 0,3 miligrame și 0,5 miligrame de fluor, iar dacă îl beți cu lapte, dinții vor beneficia și de calciu. Cel mai bine este să beți ceaiul fără zahăr pentru a reduce și mai mult riscul apariției cariilor dentare.
  5. Ce este pasta de dinți cu fluor?
    Majoritatea pastelor de dinți conțin fluor, iar cei mai mulți oameni obțin fluor în acest mod. Aceasta este foarte eficientă în prevenirea cariilor dentare. Cantitatea de fluor din pasta de dinți este de obicei suficientă pentru a reduce cariile. În zonele în care alimentarea cu apă are fluor adăugat, pasta de dinți cu fluor oferă o protecție suplimentară. Toți copiii cu vârsta de până la trei ani ar trebui să folosească o pastă de dinți cu un nivel de fluorură de cel puțin 1000ppm (părți pe milion). După vârsta de trei ani ar trebui să folosească o pastă de dinți care să conțină între 1350ppm și 1500ppm. Părinții ar trebui să supravegheze periajul copiilor lor și să folosească doar o pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre până la vârsta de aproximativ 7 ani. Se recomandă scuipatul fără clătire după periaj,, pentru ca fluorul să rămână mai mult timp pe dinți. 
  6. Ar trebui ca oamenii să aibă un plus de fluorură?
    Copiii care trăiesc în zone mai sărace, unde rezervele de apă nu sunt fluorurate, pot avea de 5 ori mai multe carii decât copiii care trăiesc în zone mai bogate sau mai fluorurate. Cercetările sugerează că adăugarea de fluor în apă este cel mai bun mod de a asigura aportul de fluor. Dentistul vă poate aplica fluoruri pe dinți. Acestea se prezintă sub formă de lacuri sau geluri și sunt mai concentrate decât cele pe care le puteți aplica singuri, astfel încât nu aveți nevoie de ele atât de des. Unii adulți pot beneficia de aceste aplicații. Lacurile cu fluor pot ajuta la reducerea cariilor dentare – în special pentru cei cu gură uscată. Unele persoane sunt mai predispuse să aibă carii dentare, iar echipa stomatologică poate recomanda, de asemenea, utilizarea unei paste de dinți cu fluor mai puternic pentru o protecție suplimentară.
  7. Există efecte secundare ale fluorurii?
    „Fluoroza dentară” este cauzată de excesul de fluor în timpul dezvoltării dinților. Acest lucru se poate întâmpla atunci când copiii sub 7 ani care locuiesc în zone în care apa este fluorurată iau suplimente de fluorură. De asemenea, se poate întâmpla atunci când copiii înghit pastă de dinți foarte des.
  8. Ce este fluoroza?
    În forma sa cea mai ușoară, fluoroza dentară apare sub forma unor linii albe perlate foarte fine sau a unor pete pe suprafața dinților. Această fluoroză ușoară poate fi adesea reperată doar de un expert în stomatologie. Cea severă poate duce la apariția de gropițe și decolorare a smalțului. Din fericire, o formă severă a acestei afecțiuni este rară.
  9. Este fluorura sigură?
    În întreaga lume au fost publicate multe rapoarte despre fluorură. După mulți ani, concluzia științifică este că pasta de dinți fluorurată și apa, sarea și laptele fluorurate corect sunt foarte benefice pentru sănătatea dentară, ajută la reducerea cariilor și nu provoacă efecte secundare dăunătoare pentru sănătatea generală. Studiile nu au găsit nicio dovadă că fluorul adăugat în apă provoacă efecte secundare dăunătoare. Persoanele care sunt împotriva fluorizării susțin că au dovezi ferme că fluorura adăugată în apă este dăunătoare. Cu toate acestea, analiza științifică nu a susținut afirmațiile lor. La nivel mondial, peste 300 de milioane de oameni beau apă fluorurată și chiar folosesc în mod regulat paste de dinți cu fluor. 
  10. Este fluorura toxică?
    Atunci când este utilizat în mod corespunzător, fluorul este sigur și eficient. Dar poate fi periculos în doze mari. Nivelul dozei „toxice” variază în funcție de greutatea unei persoane. Dacă sunteți părinte, este important să supravegheați utilizarea fluorurii de către copilul dvs. Iată câteva sfaturi utile:
    – Evitați pasta de dinți cu arome, deoarece copiii sunt mai predispuși să înghită pasta de dinți cu arome.
    – Folosiți doar o cantitate cât un bob de mazăre de pastă de dinți fluorurată pe periuța de dinți a copilului.
    Este foarte dificil să se atingă niveluri periculoase de fluorură din cauza nivelurilor scăzute a acesteia din produsele care se vând fără prescripție medicală. Dar dacă aveți îngrijorări, discutați cu medicul dentist sau pediatrul.
  11. Cât de des ar trebui să faceți tratamente cu fluorură?
    Răspunsul la această întrebare depinde de nevoile dvs. unice de sănătate orală. Multe persoane beneficiază de tratamente cu fluor la fiecare șase luni. Dacă sunteți predispus la carii, ați putea beneficia de tratamente mai frecvente. Pentru a afla ce este potrivit pentru dvs., discutați cu medicul dentist.
  12. Cât de mult fluor este cantitatea potrivită?
    Nivelul optim de fluorură este de 0,7 părți pe milion. Aceasta este cantitatea din rezervele publice de apă din comunitățile care au apă fluorurată.
  13. Unde puteți afla cât de mult fluor este în apa de la robinet?
    Luați legătura cu departamentul local de sănătate sau cu furnizorul de apă. Ei vă pot spune cât de mult fluor este în apa dvs. 
  14. Ce efect are fluorura asupra organismului?
    Atunci când consumați fluorură, intestinul o absoarbe, iar oasele și dinții stochează restul. Orice fluorură neabsorbită părăsește corpul prin urinare.
  15. Cum protejează fluorul dinții unui copil încă de la început?
    Când se nasc copiii, dinții de lapte (primari) sunt deja prezenți în maxilarul lor. Chiar înainte ca dinții să străpungă gingiile, aceștia beneficiază de fluorul din alimentele și băuturile pe care le consumă un copil. De asemenea, fluorul pe care copiii îl primesc din alimente și băuturi devine parte din saliva lor, scăldându-le dinții în cantități mici de fluor care ajută la menținerea smalțului puternic și sănătos. Aceste doze timpurii de fluor întăresc smalțul dinților de lapte, făcându-i mai rezistenți la carii. Pe măsură ce apar dinții primari ai unui copil, fluorul ajută la refacerea oricăror daune care apar atunci când bacteriile care cauzează carii. De aceea, este important pentru copii să folosească pastă de dinți cu fluor și să bea multă apă, care conține de obicei fluor. Folosirea pastei de dinți cu fluor sau obținerea unui tratament de fluorizare dentar la cabinetul stomatologic, oferă un beneficiu topic.
  16. Poate apa de gură cu fluor preveni cariile?
    Apa de gură care conține fluor poate contribui la creșterea rezistenței dinților la carii. Dacă sunteți preocupat de sănătatea dentară, întrebați-vă medicul dentist dacă o apă de gură cu fluor ar putea fi o idee bună. Copiii sub 6 ani nu ar trebui să folosească apă de gură decât dacă a fost recomandată de un dentist. Acest lucru se datorează faptului că aceștia sunt mai predispuși să înghită apa de gură decât să o scuipe, deoarece reflexele lor de înghițire nu sunt pe deplin dezvoltate.

Concluzie

Fluorul este un mineral natural utilizat în multe produse dentare pentru a întări smalțul dinților și a preveni cariile. De asemenea, acesta este adăugat în rezervele locale de apă din multe țări. În timp ce cantitățile mari de fluorură pot fi periculoase, este foarte dificil să se ajungă la niveluri toxice cu apă fluorurată corespunzător și cu produse fără prescripție medicală care conțin fluorură.  Dacă vă îngrijorează aportul de fluorură, puteți opta pentru produse dentare fără fluor, mai ales dacă aveți copii mici. Medicii stomatologi valorifică puterea fluorizării dentare pentru a întări smalțul dinților și a reduce riscul de carii. Discutați cu un dentist pentru a afla dacă aveți nevoie de tratamente profesionale cu fluorură.