Mărirea sau creșterea excesivă a gingiei peste dinte este o afecțiune frecventă. Factorii cauzali pot varia de la inflamații datorate unor agenți locali până la măriri condiționate și măriri neoplazice, care sunt creșteri anormale de celule. Acestea se prezintă în mod obișnuit sub forma unei măriri gingivale interdentare bulboase și a unei umflături difuze a gingiei, iar din cauza aspectului inestetic al gingiei crescute excesiv, tratamentul devine inevitabil.
Ce este hiperplazia gingivală?
Gingia crescută peste dinte, cunoscută și sub numele de hiperplazie sau hipertrofie gingivală, este o creștere anormală a țesuturilor din jurul dinților. Există o serie de cauze pentru această afecțiune, dar este adesea un simptom al unei igiene orale deficitare sau un efect secundar al utilizării anumitor medicamente. Alte cauze ale hiperplaziei gingivale sunt clasificate în categorii precum fibromatoza gingivală ereditară și cauzele sistemice ale măririi gingivale. Dacă este lăsată netratată, această afecțiune orală poate interfera cu alinierea dinților și crește riscul de a dezvolta boli ale gingiilor. Hiperplazia gingivală poate fi rezolvată prin îmbunătățirea obiceiurilor de igienă orală. În cazurile mai severe, este necesar un tratament chirurgical.
Simptomele hiperplaziei gingivale
Hiperplazia gingivală poate fi dureroasă și poate afecta sănătatea orală. Una dintre cele mai comune caracteristici ale acestei afecțiuni este aceea de a avea gingii roșii și sângerânde. Alte simptome asociate cu hiperplazia gingivală includ:
- Gingii sensibile
- Inflamație
- Durere
- Respirație urât mirositoare
- Acumularea de placă pe dinți
În cazurile mai severe, gingiile pot acoperi complet dinții, afectând igiena și alinierea, făcând dificilă curățarea, iar acest lucru ar putea crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni. Dacă o persoană are gingia crescută peste dinți la o vârstă tânără, aceasta ar putea interfera cu procesul erupției dentare sau procesul prin care dinții cresc și devin vizibili.
Tipuri de hiperplazieie gingivală
Extinderea gingivală inflamatorie. Aceasta poate fi locală sau generală și este un răspuns inflamator care apare atunci când placa (colecție de resturi alimentare și bacterii) se acumulează pe dinți. Acesta este rezultatul faptului că pacientul nu are o igienă orală eficientă. Gingiile afectate de această afecțiune sunt adesea sensibile, moi, roșii și sângerează ușor. Tratamentul reprezintă, de obicei, practicile eficiente de igienă orală (periaj dentar, folosirea aței dentare) pentru a elimina placa bacteriană și substanțele iritante de pe dinți.
Extinderea gingivală indusă de medicamente. Pacienții care iau anumite medicamente pot dezvolta hiperplazie gingivală. Spre deosebire de mărirea gingivală inflamatorie, țesuturile gingivale în astfel de cazuri sunt de obicei ferme, fără sensibilitate, de culoare roz pal și nu sângerează ușor. În cazurile severe, gingia poate acoperi complet coroanele dinților, cauzând boli parodontale, precum și probleme cu erupția și alinierea dinților. Hiperplazia gingivală indusă de medicamente se poate rezolva fie parțial, fie complet, atunci când se întrerupe medicația. În cazul în care medicația nu poate fi întreruptă, se poate efectua îndepărtarea chirurgicală a gingiei în exces (gingivectomie), dar afecțiunea va recidiva probabil. Deoarece această afecțiune este oarecum agravată de nivelul de acumulare a plăcii bacteriene pe dinți, măsurile eficiente de igienă orală vor reduce severitatea.
Medicamente care provoacă mărirea gingivală:
- Anticonvulsivante
- Antihipertensive (blocante ale canalelor de calciu)
- Imunosupresoare (ciclosporină)
- Amfetamine
Fibromatoza gingivală ereditară. Aceasta este o afecțiune ereditară rară care se dezvoltă de obicei în timpul copilăriei, iar în unele cazuri poate să nu devină evidentă până la vârsta adultă. Afecțiunea se prezintă ca o mărire gingivală generalizată cu creștere lentă sau ocazional localizată, nedezlipită, fermă, de culoare roz pal. Îndepărtarea chirurgicală a excesului gingival este adesea necesară pentru a evita impactarea și deplasarea dinților. Este posibil să fie necesare îndepărtări chirurgicale repetate din cauza naturii recurente a acestei afecțiuni.
Cauze sistemice ale măririi gingivale. Cauzele sistemice ale măririi gingivale pot duce la o creștere excesivă locală a țesutului gingival sau la un răspuns generalizat în care sunt afectați toți dinții. Există numeroase afecțiuni fiziologice și sistemice care pot favoriza mărirea gingivală localizată și/sau generalizată, cum ar fi sarcina, dezechilibrele hormonale și leucemia. Extinderea gingivală asociată cu afecțiunile sistemice se rezolvă de obicei atunci când afecțiunea de bază este tratată sau, în cazul sarcinii, la nașterea copilului. Ca și în cazul măririi gingivale induse de medicamente, măsurile eficiente de igienă orală vor reduce riscul de a o dezvolta.
Cele mai comune cauze sistemice sunt:
- Boli care necesită terapie de substituție hormonală
- Deficiențe de vitamine (mai ales vitamina C și vitamina B)
- Neoplasme benigne (granulomul cu celule gigantice, papiloamele și fibroamele)
- Leucemiile, neoplasmele/carcinoamele maligne, precum și multe forme de boli granulomatoase
Tratamentul pentru hiperplazia gingivală
Tratarea hiperplaziei gingivale depinde adesea de cauza care stă la baza acesteia. Îmbunătățirea igienei orale poate preveni sau îmbunătăți simptomele și rezolva această afecțiune, însă, în cazul în care hiperplazia gingivală este un produs al medicamentelor sau al unei boli, medicii pot recomanda o intervenție chirurgicală. Creșterea excesivă gingivală poate fi o afecțiune recurentă, în ciuda îmbunătățirii igienei orale, a tratamentului profesional și a substituirii medicamentelor, iar în astfel de cazuri, este posibil să fie necesară îndepărtarea chirurgicală a gingiilor crescute în exces peste dinți. Parodontologii pot efectua această intervenție chirurgicală cu un bisturiu sau cu laser.
Unele proceduri utilizate pentru a elimina gingiile crescute excesiv includ:
- Excizia cu laser. Un parodontolog va folosi lasere pentru a îndepărta țesutul gingival inflamat. Odată ce gingiile sunt îndepărtate, parodontologul va răzui orice acumulare de placă în jurul rădăcinilor dinților.
- Electrochirurgie. În cazul electrochirurgiei, un parodontolog aplică curenți electrici pe țesutul gingival pentru a tăia sau a îndepărta ceea ce a crescut în exces.
- Chirurgia cu lambouri parodontale. Prin intermediul acestei proceduri se separă gingiile de dinți, acestea sunt repliate temporar pentru a permite parodontologului accesul pentru a îndepărta țesutul inflamat și pentru a curăța orice fel de placă sau tartru.
- Gingivectomia. Prin această tehnică se îndepărtează o porțiune de gingie din jurul dinților. Un parodontolog va tăia și îndepărta gingiile bolnave, apoi va repara gingiile rămase cu copci.
Întrebări frecvente
- Gingia crescută peste dinți este normală?
Excesul de creștere gingivală este frecvent și în majoritatea cazurilor reprezintă hiperplazia reactivă ca rezultat direct al bolii gingivale inflamatorii legate de placa bacteriană. Aceste tipuri de creștere răspund în general la un bun control al plăcii bacteriene, la îndepărtarea iritanților cauzali și la un tratament tisular conservator. - Care sunt cele 4 cauze ale hiperplaziei gingivale?
Există mai multe cauze ale hiperplaziei gingivale și acestea pot fi grupate în patru categorii: hiperplazia gingivală inflamatorie, hiperplazia gingivală indusă de medicamente, fibromatoza gingivală ereditară și mai există cauze sistemice. - Cum este diagnosticată hiperplazia gingivală?
Diagnosticul poate fi pus în urma unui istoric familial pozitiv de hipertrofie gingivală. De obicei, aceasta debutează odată cu erupția dentiției primare sau permanente. O constatare frecventă ar putea fi prezența unei măriri ferme și voluminoase a gingiei, limitată doar la a doua și a treia zonă a molarilor maxilari și mandibulari. - Hiperplazia gingivală poate dispărea dacă este netratată?
Dacă este lăsată netratată, această afecțiune orală poate afecta alinierea dinților și poate crește riscul de a dezvolta boli ale gingiilor. Hiperplazia gingivală poate fi rezolvată prin îmbunătățirea obiceiurilor de igienă orală, însă în cazurile mai severe, este necesar un tratament chirurgical. - Ce măsuri trebuie luate în cazul gingiilor mărite?
Ar trebui să vă programați la dentist pentru o evaluare a gingiilor. Cele mai multe cazuri de mărire gingivală sunt ușor de explicat după ce medicul dentist întocmește un istoric medical complet și efectuează un examen oral. În cazuri rare, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi studii de sânge sau o biopsie, pentru a determina cauza exactă a măririi gingivale. - Extinderea gingivală este contagioasă?
Nu, această afecțiune nu este contagioasă, nu poate fi luată de la nimeni și nu poate fi transmisă mai departe. - Ce deficiență de vitamine cauzează hiperplazia gingivală?
Deficiența de vitamina C. Aportul inadecvat de acid ascorbic duce la sângerări spontane din țesuturile parodontale și la mărirea anormală a gingiei. - Ce boli sistemice cauzează hiperplazia gingivală?
Deficiențe de vitamine (mai ales vitamina C și vitamina B), neoplasmele benigne, cum ar fi granuloamele cu celule gigantice, papiloamele și fibroamele. Alte cauze mai grave de mărire gingivală includ leucemiile, neoplasmele/carcinoamele maligne, precum și multe forme de boli granulomatoase. - Cum se tratează hiperplazia gingivală?
Există patru proceduri prin care se poate trata hiperplazia gingivală: excizia cu laser, electrochirurgia, gingivectomia și chirurgia cu lambouri parodontale.
Concluzie
Tratamentul hiperplaziei gingivale depinde de agentul etiologic și de categoria în care se încadrează boala. În cazul în care mărirea este indusă de medicamente, suspendarea medicamentului și instituirea unei îngrijiri adecvate la domiciliu vor rezolva problema. Atunci când este cauzată de o problemă sistemică, tratamentul bolii va duce, de obicei, la tratarea măririi gingivale. Fluctuațiile hormonale cauzate de sarcină și pubertate sunt adesea inevitabile și, de multe ori, gingia crescută peste dinte poate fi exclusă cu o excelentă îngrijire la domiciliu și cu vizite de întreținere dentară de rutină. Atunci când aceste modalități neinvazive nu duc la rezolvarea hiperplaziei gingivale, este adesea necesar un tratament chirurgical pentru a îndepărta țesutul în exces.