Meniu

Implant ortodontic

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mini-implanturile au fost introduse ca un nou mijloc de control precis al mișcărilor dentare în timpul unor tratamente ortodontice. Acestea sunt utilizate de ortodonți din întreaga lume pentru a corecta problemele de mușcătură care, altfel, ar necesita intervenții chirurgicale la nivelul maxilarului. Este posibil ca tratamentul ortodontic să necesite un dispozitiv de ancorare temporar sau un șurub de mini-implant pentru a obține cel mai bun rezultat al tratamentului. 

Ce este un mini-implant ortodontic?

Un mini-implant ortodontic numit și “dispozitiv de ancorare temporară TAD” este un mic șurub medical special conceput pentru a fi plasat temporar în osul dintre sau în jurul dinților. Acesta este fabricat din aliaj de titan de calitate medicală. TAD-urile permit ortodonțiștilor să trateze cazuri care erau foarte dificile sau aproape imposibile înainte de această tehnică. Ele sunt folosite ca o ancoră suplimentară în os, astfel încât aparatul dentar să poată deplasa mai ușor dinții în pozițiile ideale. Aceste dispozitive de implant în miniatură pot fi lipite de os fie biochimic (folosind o procedură numită “osteointegrare”), fie mecanic (prin stabilizare corticală). Aceste TAD-uri pot fi, de asemenea, poziționate într-o serie de regiuni ale maxilarului, în funcție de ancorarea și mișcarea necesară. După ce tratamentul este finalizat, implanturile sunt apoi pur și simplu îndepărtate din gură.

Beneficiile dispozitivelor de ancorare temporară

Odată cu introducerea mini-implanturilor în domeniul ortodonției, ca alternativă la metodele de ancorare standard, s-a demonstrat că este posibilă depășirea limitărilor anterioare ale ancorării. Poate că cea mai mare contribuție pe care implanturile au adus-o în domeniul ortodonției este faptul că acestea fac posibilă “ancorarea infinită”, ceea ce înseamnă că nu se produce nicio mișcare (adică nu se pierde ancorarea) în timpul tratamentului.

Ce factori ar trebui luați în considerare atunci când se selectează un sistem de mini implant în ortodonție?

 • Șurubul trebuie să fie prelucrat, nu turnat, pentru a preveni ruperea în timpul inserției.
 • Să fie confecționat din aliaj de titan netratat. Mini-implanturile tratate regulat trebuie evitate, deoarece acestea se osteo-integrează cu osul.
 • Cap autoperforant pentru a elimina necesitatea unei găuri pilot.
 • Mini-implanturile conice sunt preferate față de forma cilindrică, deoarece au o stabilitate primară mai bună.
 • Sistem de șuruburi cu filet dublu în care corpul implantului va întâlni osul cortical pentru o angajare maximă. Acest lucru este foarte important pentru o mai bună stabilitate inițială.
 • Un mecanism de blocare temporară în mânerul implantului pentru a menține implantul bine fixat în timpul aplicării.
 • Disponibil în diferite dimensiuni pentru a se adapta la diferite nevoi clinice.
 • Cel puțin 1,2 mm în lățime.

Ce probleme sau efecte secundare pot apărea cu implanturile ortodontice?

Cercetările au arătat că implanturile nu provoacă daune dinților, gingiilor sau altor țesuturi ale gurii. În plus, majoritatea rămân rigid la locul lor pe toată durata lor, deși, ocazional, un mini-implant se poate desprinde prematur. Dacă acest lucru se întâmplă, este în general nedureros și se rezolvă prin eliberarea unui dispozitiv de înlocuire. În cazuri foarte rare, pot apărea unele iritații. Dacă se întâmplă acest lucru, pur și simplu poate fi utilizată puțină ceară ortodontică peste capul implantului până când iritarea dispare, iar în caz contrar poate fi solicitat ajutorul medicului.

Ce îngrijire și întreținere implică implanturile ortodontice?

După ce implanturile sunt inserate, se recomandă clătirea gurii de două ori pe zi, în primele cinci zile, cu o apă de gură antibacteriană. Pentru restul perioadei de tratament, se înmoaie o periuță de dinți în același tip de soluție și se curăță ușor zona din jurul părții superioare a implantului în fiecare zi. Nu se folosiește o periuță de dinți electrică în timp ce implanturile sunt instalate în gură. 

Implanturile ortodontice și Invisalign

Deși aparatele dentare Invisalign sunt din ce în ce mai răspândite datorită esteticii, igienei, durabilității și confortului îmbunătățite, acestea prezintă o problemă de ancorare. Din fericire, implanturile ortodontice rezolvă această problemă de ancorare. Prin urmare, din ce în ce mai mulți ortodonți încep să folosească Invisalign și mini-implanturi în tandem, pentru a îmbunătăți rezultatele față de utilizarea fiecăruia în parte. Există mai multe moduri de a utiliza aceste două tehnologii în combinație una cu cealaltă, în funcție de situația și nevoile specifice ale fiecărui pacient în parte.

Care sunt utilizările clinice ale implanturilor ortodontice?

Cele mai frecvente aplicații ale mini-implanturilor ortodontice:

 • Tratamentul mușcăturii deschise. Este necesar să se plaseze cel puțin două mini-implanturi infinity 1,5 mm pentru a pătrunde dinții posteriori. Acest lucru va ajuta la reducerea mușcăturii deschise anterioare. Uneori vor fi necesare 4 mini-implanturi; 2 în vestibul și 2 în palat. În cazuri severe, un dentist ar putea fi nevoit, de asemenea, să relocalizeze mini-implantul mai sus, deoarece sunt intruși molarii.
 • Tratamentul mușcăturii inverse. Un dentist poate trata mușcătura inversă fie prin extragerea măselelor de minte inferioare, fie a primilor premolari. Este necesar să se plaseze 2 mini-implanturi infinity distal față de unitatea dentară care trebuie mutată pentru a corecta mușcătura inferioară.
 • Intruzia pentru a corecta dinții super-erupți. O altă utilizare a mini-implanturilor ortodontice este aceea de a pătrunde dinții super erupți. Utilizarea implanturilor pentru intruzia molarilor cu implanturi ar putea fi făcută cu ajutorul aparatelor dentare secționale. Se recomandă plasarea a două mini implanturi infinity.
 • Închiderea spațiului unui dinte lipsă. Dinții lipsă sunt asociați cu un grad diferit de pierdere osoasă. Aceasta va plasa provocarea de a înlocui dintele lipsă cu un implant dentar tradițional. O altă alternativă la implantul dentar este închiderea spațiului cu un aparat dentar, dacă există suficienți dinți. Această tehnică va necesita utilizarea unui implant ortodontic pentru a direcționa forța în direcția dintelui lipsă. În aceste  cazuri este important ca dimensiunea rădăcinii dintelui mobil este suficient de puternică.
 • Poziționarea dreaptă a celui de-al doilea molar înclinat mesial, precum și a celui de-al treilea molar, dacă este necesar. Implantul poate fi plasat mesial sau distal pentru a îndrepta dintele înclinat. Dacă un dentist plasează mini-implantul mesial, atunci va fi nevoie de un sistem cantilever pentru a furniza forța de îndreptare.
 • Readucerea caninilor impactați în poziția corectă pentru a preveni alte leziuni radiculare. Caninii impactați pot provoca resorbția radiculară a dinților adiacenți. Dacă o astfel de afectare este prezentă și în stadiu incipient, îndepărtarea caninului de dintele afectat este foarte importantă pentru a preveni orice altă afectare. Prin plasarea unui mini-implant distal față de canin și suficient de înalt pentru a preveni erupția ulterioară, această ancorare scheletală va reduce foarte mult riscul de deteriorare suplimentară a rădăcinii dinților adiacenți.

Prețul mini implantului ortodontic

Prețul pentru mini implanturi variază în dependență de tipul de mini implant, calitatea acestora, experiența medicului protetician și a clinicilor dentare. 

Întrebări frecvente

 1. Ce este un mini-implant ortodontic?
  Un mini-implant ortodontic este un mic șurub medical special conceput pentru a fi plasat temporar în osul dintre sau în jurul dinților. Este fabricat dintr-un aliaj special de titan de calitate medicală și vine în diferite modele de capete în funcție de utilizarea clinică. Atunci când sunt plasate corect, mini-implanturile au o rată de succes foarte mare și vor acționa ca o ancorare scheletică.
 2. Va fi dureroasă instalarea unui implant ortodontic?
  Nu, nu este dureroasă. Veți simți o ușoară presiune atunci când implantul este poziționat. Odată ce amorțeala dispare, ocazional, pacienții spun că există o senzație de presiune timp de câteva zile. Analgezicele ușoare (pastilele obișnuite pentru dureri de cap) ar fi de ajutor, dar de obicei nu sunt necesare.
 3. Cum păstrați un implant curat?
  Trebuie să periați ușor în jurul implantului de două ori pe zi pentru a îndepărta placa bacteriană și alimentele care pot irita gingia. O apă de gură este foarte utilă pentru a vă asigura că zona este menținută cât mai curată posibil. Nu folosiți o periuță de dinți electrică în jurul implantului propriu-zis.
 4. Ce trebuie să faceți dacă mini-implantul se freacă de buze/ obraji?
  Puteți pune puțină ceară peste atașament, ceea ce va ajuta la obținerea unui confort mai mare. Buzele și obrajii au nevoie de câteva săptămâni pentru a se obișnui cu implantul.
 5. Există ceva la care ar trebui să fiți atent când va este pus un implant ortodontic?
  Este normal ca mini-implantul să fie puțin slăbit. Dacă vi se pare că este foarte slăbit sau că aparatul este deplasat, contactați cabinetul pentru a aranja o întâlnire cu un ortodont, astfel încât acesta să îl verifice. 
 6. Pentru cât timp veți avea nevoie de implant ortodontic?
  În mod normal, implantul este necesar doar pentru câteva luni, cât timp dinții sunt mutați într-o poziție mai bună. Ortodontul vă va anunța cât timp trebuie să rămână pe poziție deoarece ce depinde de la un caz la altul.
 7. Este dureros când se îndepărtează implantul ortodontic?
  Nu. Înainte de îndepărtarea implantului, se poate aplica un gel “amorțitor” pe gingie, apoi acesta este îndepărtat ușor. Durează doar câteva secunde.
 8. De ce este nevoie pentru a plasa un mini-implant în ortodonție?
  Înainte de a plasa mini-implanturile, instrumentele și materialele esențiale necesare sunt: anestezie topică și Lidocaină 2% sau echivalent; un clește de bumbac, o oglindă bucală și un explorator fin; rulouri de bumbac și Peridex pentru a dezinfecta gura înainte de procedură; mâner pentru mini-implant cu lama corespunzătoare și un senzor de raze X.
 9. De ce sunt mini-implanturile un schimbător de joc și viitorul în ortodonție?
  A treia lege a lui Newton în fizică a afirmat că; “Pentru fiecare acțiune, există o reacție egală și opusă”. Această lege se aplică în totalitate și în cazul mișcării dinților. Timp de decenii, ortodonțiștii s-au luptat cu reacția opusă nedorită. Această reacție nedorită a cauzat o mulțime de limitări în ceea ce privește modul de tratare a anumitor cazuri, cum ar fi mișcarea pur înainte a dinților posteriori pentru a închide un spațiu de extracție.

Concluzie

Un implant ortodontic este un șurub care este fixat pe os cu scopul de a oferi un punct de ancorare absolut pentru mișcarea dinților. Implanturile sunt îndepărtate și aruncate la sfârșitul tratamentului ortodontic. În tratamentul ortodontic convențional, există adesea mișcări dentare nedorite care apar atunci când se încearcă anumite tratament. Mini-implanturile permit doar mișcarea dinților doriți și, astfel, ajută nu doar la scurtarea tratamentului, ci și la atingerea unor obiective care nu pot fi atinse cu un aparat dentar obișnuit.